A do të zgjidhnit punën?

Admir

Forumium maestatis
A do të zgjidhnit punën?

Me teper se nje detyrim shoqeror, e familjar. Me teper se nje perpjekje per mbijetese, pyetja eshte kjo:

::: A do te zgjidhnit punen, nese do te ishte e mundur te jetonit mire edhe pa punuar? :::

P.S Si e gjykoni punen? C'koncept kane shqiptaret ne pergjithesi per punen? Cila eshte etika shqiptare e punes?

Admir

Forumium maestatis
Re: A do të zgjidhnit punën?

Sfondi filozofik i ceshtjes daton qe ne gjenezat tona. Si nevoje apo si deshire, ceshtja nuk parashtrohet per te identifikuar krahet politike, qofshin ato te majta apo te djathta. E rendesishme per tu evidentuar eshte qendrimi i cdonjerit ndaj punes, menyra se si e perceptojme. Mora si "impetus" punen, pasi mbi te gjitha eshte ajo cfare bejme 1/3 e 5 diteve te javes. Sepse eshte vendimtare ne perkufizimin tone te jetes, ne menyren se si e shohim zhvillimin, progresin, integrimin social, pergjegjesite shoqerore dhe familjare. Me pak fjale, si e shohim punen? Sa e rendesishme eshte per ne? Pse?

Orvatje per te kuptuar thelbin e natyres sone njerezore...

Djep

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Logos:
[QB]A do te zgjidhnit punen, nese do te ishte e mundur te jetonit mire edhe pa punuar? :::QB]
Jo vallaj!! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Admir

Forumium maestatis

Shpjegohu Djep. Do te ishte me interesante.

P.S Edhe votoje pergjigjen tende po pate mundesi.

skin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Djep:
[qb]
Fillimisht postuar nga Logos:
[QB]A do te zgjidhnit punen, nese do te ishte e mundur te jetonit mire edhe pa punuar? :::QB]
Jo vallaj!! /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Djep..kjo ishte sa per humor? (shpresoj)

Po sa per vete, do zgjidhja patjeter punen edhe nese nuk do kisha nevoje per parate.
Eshte menyra me e mire per tu ndjere i nevojshem dhe i vleresuar. Sigurisht puna qe do zgjidhja do ishte ne perputhje me interesat e mia dhe kjo me kalimin e kohes do me ndihmonte te ndihesha ..... mbase me interesante... dhe me e mencur /pf/images/graemlins/laugh.gif

ameba

Forumium maestatis

thone "Puna e beri kafshen njeri."
une po hedh nje pyetje tjeter filozofike ...
Po ne njerezit kush dreqin do na mesoje NJEREZILLEKUN?

Djep

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga skin:
[qb] ..... mbase me interesante... dhe me e mencur /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Skin, po ti nuk ke nevoje per pune mi yllo. Ti je mese interestorante edhe me 80%-c. /pf/images/graemlins/laugh.gif

skin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Djep:
[qb]
Fillimisht postuar nga skin:
[qb] ..... mbase me interesante... dhe me e mencur /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Skin, po ti nuk ke nevoje per pune mi yllo. Ti je mese interestorante edhe me 80%-c. /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
/pf/images/graemlins/laugh.gif hehe /pf/images/graemlins/laugh.gif
Djep, te kujtoj qe je jashte temes.

Dua

Primus registratum

Pune, pune nate e dite per cigare e cibrit.

Punen dhe vetem punen, e si te jetoj pa pune kur ajo me mban moralisht. Me ka bere kjo qe jam, si ta le une ate? S'e nderroj me asgje hic!
Une edhe kur rri ulur bej dicka, ashtu me kane mesuar. :shrug: Jam e pandreqshme ne kete aspekt, biles kam shkuar aq larg sa qe kane filluar te me therrasin me nofka te tilla si: "Jahudi", "Restless rat"... :mad:

D.

symacja

Primus registratum

A do te zgjidhnit punen, nese do te ishte e mundur te jetonit mire edhe pa punuar? :::

Nuk besoj se njeriu jeton shume mire pa punuar.Ndoshta do ti plotesohej shume ana materiale por smjafton.Puna te ben mire edhe moralisht. Ajo te largon deri diku streset personale, ve nje ekuiliber te mire ne jeten tende nese punen ne masen e duhur as shume as pak.Gjithashtu puna kryesisht ajo fizike te ben mire edhe per trupin.Kam njohur disa persona te ndryshem ne jete (dhe si zakonisht une nis e thellohem ti psikologjis) te cilet kane pasur ca si shume energji jo pozitive ne fusha te ndryshme te jetes si agresivitet, imoralitet, llapqenesi etj dhe kur kane shtruar kurrizin e kane punuar kane ndryshuar shume, spo them 100% por goxha ndryshim , jane per "marshallah" kur thote mami im /pf/images/graemlins/wink.gif

joetisti_

Locus omnem
Puna e zgjedhur vete do te thote pune e bere mire. Kush nuk e ben punen e vet me qejf, edhe cilesine e ka te dobet.
Nga ana tjeter cilido qe ben nje pune do te thote se ai di ta beje, dhe do te thote akoma qe ai disi e paska bere nje perzgjedhje.

Une punen do ta zgjidhja per te patur mundesine te jepje maksimunim dhe rrjedhimisht te ndihesha mire.

Eléonoré

Valoris scriptorum
A do të zgjidhnit punën?

Me teper se nje detyrim shoqeror, e familjar. Me teper se nje perpjekje per mbijetese, pyetja eshte kjo:

::: A do te zgjidhnit punen, nese do te ishte e mundur te jetonit mire edhe pa punuar? :::

P.S Si e gjykoni punen? C'koncept kane shqiptaret ne pergjithesi per punen? Cila eshte etika shqiptare e punes?

Sigurisht qe JO.

Kjo per arsyen me te thjeshte sepse e DASHUROJ punen!

Kjo duket kontradiktore por nuk eshte aspak, ju garantoj. Une nuk ndaloj se punuari. Nate dhe Dite. Frytet e punes time une nuk i kam vjele dhe nuk kam ndermend t'i vjel per arsye se i kam te rezervuara me emrin tim ne parajse.

Puna urrehet dhe behet burim te keqiash per arsye sepse njerezit e shikojne ate si detyrim dhe jo si privilegj.

Fjala pune merr kuptim te mire ne qofte se ne punojme pa e ditur qe punojme, dhe mbi te gjitha, duke pasur gezim ne shpirt dhe pasion ne mendje.

Shoqeria do te ishte me e mire ne qofte se shiriti burokratik do te ishte me i shkurter. Eshte e bezdishme te shohesh mijra e mijra nenpunes te shtetit te cilet kalojne oret e dites se punes duke bere asgje ose duke u marr me ceshtje personale apo duke bezdisur popullsine me shkresa te kota dhe te pakuptimta. Pervec kesaj trafiku i rruges bllokohet duke krijuar nje fluks te panevojshem makinash te cilat te shpien ne nje vend i cili te merzit dhe te shkakton depresion.

Shoqeria do te ishte me e mire dhe me e perparuar ne qofte se ajo do te lejonte nje pjese te mire apo pjesen me te madhe te nenpunesve te saj te qendronin ne shtepi dhe te kujdeseshin per familjen e tyre. Ne qofte se rroga do te jepej njesoj edhe per qendrim shtepie atehere edhe niveli i lumturise do te ishte me i larte.

Gruaja do te ndihej me grua, shtepia do te ishte e paster, femijet te ushqyer mire dhe te edukuar dhe mbi te gjitha burri i shtepise do te kishte me teper shanse per te bere "xhigi xhigi push push" ne krevat.

Ja si mendoni ju?

Elohim