Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës

Kushtetutë e shkurtë në fjalë por, e gjatë në kohë Nga D-r. Jeton SHASIVARI -</p> Kushtetuta e SHBA-së bën pjesë në arritjet epokale të mendjes së njeriut sepse është më e vjetra në mesin e kushtetutave bashkëkohore që sot, shënon 222 vjetorin e saj. Kushtetuta është miratuar në Konventën e Filadelfias më 17 shtator të v. 1787, formalisht ka hyrë në fuqi më 21 qershor të v. 1788 dhe ka filluar të zbatohet nga 13 shtatori i v. 1788 ndërkaq, organet e reja shtetërore kanë filluar me punë më 4 mars të v. 1789. Parahistoria e saj përkatësisht zbulimi i tokës amerikane nuk shënoi edhe krijimin e shtetit meqë shtetet evropiane filluan ti organizojnë kolonitë e tyre, si p.sh.: anglezët që formuan Virxhinian, francezët që formuan Kuebekun së bashku me Ohajon dhe Miçigenin dhe holandezët që formuan Nju Amsterdamin në Nju Jorkun e sotëm. Kështu, dalloheshin tri lloje kolonish: kolonitë mbretërore ku guvernatori caktohej nga mbreti anglez, si: Virxhinia, Nju Hemshiri, Nju Xhersi, Karolina e Veriut, etj; kolonitë private ku guvernatori caktohej nga pronari i kolonisë, si: Merilendi, Pensilvania dhe Delaveri dhe kolonitë vetëqeverisëse ku guvernatori caktohej nga populli, si: Masaçusetsi, Konektikati, Rod Ajlendi, etj. Ndërmjet këtyre kolonive nuk kishte lidhje institucionale sepse kishin një varshmëri të plotë politike, ekonomike dhe financiare nga Anglia. Marrëdhëniet e kolonive me Anglinë filluan të ashpërsohen në kohën e mbretit Xhorxhi i III-të kur parlamenti anglez miratoi ligjin e ri për tatimet që kolonitë i ngarkonte me tatime të reja që do paguheshin në çdo gjë të vulosur. Mirëpo, kolonitë e refuzuan këtë tatim duke u thirrur në parimin: Ska tatim pa përfaqësim-përkatësisht pa pëlqimin e banorëve të kolonive. Mirëpo, kjo kërkesë kishte të bëjë më gëzimin e privilegjeve të njëjta që i kishin anglezët në kolonitë amerikane dhe, nuk shënonte ende kërkesën për pavarësi. Edhe pse, si pasojë e këtij kundërshtimi, ligji në fjalë u tërhoq nga mbreti anglez, kjo ngjarje për herë të parë shënoi ndarjen e hapur midis Anglisë dhe kolonive amerikane. Një vit më vonë, vendosja e doganës për çajin shkaktoi edhe fillimin e revolucionit amerikan pra, luftën e kolonive për pavarësi. Në Boston në v. 1773 rinia e maskuar me veshje indiane e hodhi në det mallin e çajit nga anijet angleze gjë që shënoi edhe konfliktin e hapur. Në mesin e kolonive filloi të forcohet vetëdija për pavarësi, kështu që, delegatët e 12 kolonive u tubuan në kongresin e parë kontinental në Filadelfi ku u dha nisma për formimin e një unioni kolonial për të organizuar luftën kundër Anglisë. Kur lufta u bë realitet, në v. 1775 u mbajt kongresi i dytë kontinental ku si udhëheqës suprem i ushtrisë amerikane u zgjodh Xhorxh Uashingtoni. Kështu epiqendra e luftës ishte në Boston dhe më pas në Virxhinia, e cila në v. 1776 miratoi Deklaratën për të drejtat të përpiluar nga avokati Tomas Xheferson. Më pas u miratua Kushtetuta e Virxhinias e përpiluar nga Mejsoni dhe Medisoni dhe, në kongresin e radhës në Filadelfi më 4 Korrik 1776 u miratua Deklarata e pavarësisë me të cilën u shpall pavarësia e kolonive amerikane nga Anglia, ditë kjo që shënohet si Dita e pavarësisë. Kështu, Revolucioni amerikan filloi të përkrahej nga shumë vullnetarë të botës, kështu që në v. 1783 Anglia në Paris lidhi armëpushimin me të cilin kolonive të saj amerikane formalisht u pranoi pavarësinë.</p> Konventa e Filadelfias</p> Në maj të v. 1787 u organizua Konventa kushtetuese e Filadelfias, ku disa muaj me radhë u shqyrtuan shumë çështje kontestuese dhe, së fundi u miratua edhe Kushtetuta e SHBA-së. Gjatë miratimit të saj, si çështje kryesore kontestuese ishte përfaqësimi i shteteve të mëdha dhe të vogla. Kështu, Virxhinia si një shtet i madh dhe i pasur angazhohej që numri i përfaqësuesve në Kongres të varet nga numri i banorëve si dhe rregullimi shtetëror të jetë unitar. Ndërkaq, shtetet e vogla të kryesuara nga Nju Xhersi angazhoheshin që të gjitha shtetet të kenë numrin e njëjtë të përfaqësuesve dhe rregullimi shtetëror të jetë konfederativ me pavarësi të plotë të shteteve anëtare. Ky kontest pas një sërë diskutimesh, në momentin e fundit u zgjidh përmes të a.sh.q. kompromisi i Konektikatit i propozuar nga Roxher Shermani që ishte shef i delegatëve të këtij shteti, që si model e morri modelin anglez të përfaqësimit parlamentar dydhomësh, ku dhoma e lartë e kongresit (senati) do përfaqësohej me numër të njëjtë të përfaqësuesve nga secili shtet anëtar, kurse dhoma e ulët (dhoma përfaqësuese) do varej nga numri i banorëve. Pra, dhoma e parë bazohej në barazinë e shteteve kurse, dhoma e dytë në barazinë e shtetasve. Sot, ky model i përfaqësimit është i pranuar në të gjitha federatat e botës, kështu që federalizmi amerikan paraqet modelin e federalizmit në botë. Konventa e Filadelfias me sukses e zgjodhi edhe çështjen e bartësit të pushtetit ekzekutiv, duke u përcaktuar për presidentin si një organ i fuqishëm individual sipas shembullit të lord protektorit anglez. Kështu, për herë të parë në teorinë dhe praktikën kushtetuese u inauguruan shprehjet president dhe sistem presidencial. Gjithashtu, diskutime të ashpra ka pasur ndërmjet krahut të udhëhequr nga Aleksandër Hamiltoni dhe Xhon Marshalli dhe krahut të udhëhequr nga Tomas Xhefersoni dhe Benxhamin Franklini sepse të parët angazhoheshin për një qeveri të fuqishme kurse, të dytët për një qeveri të kufizuar mirëpo, mbretëroi qasja sintetizuese e kushtetutës së re ku përmes kompromisit u rregulluan shumë çështje me një përmbajtje të përbashkët. Pas përfundimit të diskutimeve lidhur me zgjidhjet kushtetuese, teksti i kushtetutës iu dorëzua këshillit të posaçëm për redaktim gjuhësor. Ky këshill, e reduktoi tekstin nga 23 në 7 nene. Falë angazhimit medial të federalistëve Hamiltoni, Medisoni dhe Xheji të cilët me pseudonimin Publius e promovonin këtë kushtetutë para opinionit, në v. 1788, 9-të prej 13-të shteteve e ratifikuan kushtetutën që paraqiste shumicën e duhur prej 2/3-ve për hyrjen e saj në fuqi, kështu që ajo formalisht hyri në fuqi më 21 qershor të v. 1788. Kur u nënshkrua kushtetuta, SHBA-të kishin 4 milion banorë kurse Filadelfia ishte qyteti më i madh me 40 000 banorë. Franklini vazhdimisht pohonte se, kjo kushtetutë do jetë në fuqi një kohë bukur të gjatë por, gjithashtu pohonte se: Në këtë botë asgjë nuk është e sigurt përveç vdekjes dhe tatimit. Megjithatë, si baba i kësaj kushtetute konsiderohet Xhejms Medisoni i cili ishte hartues i kushtetutës së Virxhinias në moshën 25 vjeçare duke ardhur i pari në Konventën e Filadelfias me tekstin e gatshëm të kushtetutës së SHBA-së sepse si shembull e kishte atë të Virxhinias. Edhe pse, Medisoni ishte trupshkurtër dhe nuk ishte pjesëmarrës në luftën revolucionare amerikane, ai dha një kontribut të jashtëzakonshëm në përpilimin e kësaj kushtetute por, edhe në udhëheqjen e SHBA-së si president i saj në periudhën 1809-1817. Kushtetuta përbëhet nga preambula dhe teksti normativ që përmban 7 nene (4400 fjalë) dhe 27 amendamente të miratuar në periudhën 1791-1992 (në fakt, janë miratuar 28 amendamente sepse me amendamentin 21 të v. 1933 është shfuqizuar ndalesa për alkoolin e vendosur me amendamentin 18 të v. 1919), edhe pse, gjatë historisë së saj janë propozuar me qindra amendamente. Njerëzit që përpiluan këtë kushtetutë u dëshmuan si nxënës të dalluar të juristëve dhe filozofëve të kohës, të cilët i kishin kuptuar mësimet e Monteskjeut dhe Lokut si dhe të filozofëve skocezë për ndarjen e pushteteve por, edhe thesarin e filozofisë antike greke dhe jurisprudencën romake sepse përpiluan një kushtetutë për një gjeneratë që sot, detyron një gjeneratë tjetër. Jetëgjatësia, elasticiteti dhe aktualizimi i kushtetutës ndërlidhen me tri kompromiset kyçe për kongresin, presidentin dhe pushtetin federativ si dhe me gjykatën supreme të SHBA-së (interpretuesen ekskluz Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=22619. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=22619

Çfarë do të mbetet nga ky dhjetëvjeçar Nga “iPod”-i te “Facebook”. Nga kostoja e ulët te makina hibride, më pas terrorizmi, silikoni dhe Obama President. Revista më e suksesshme e globit “Economist” ka rreshtuar simbolet dhe ikonat e dhjetë viteve të para të shekullit XXI</p> Duket sikur kjo dekadë filloi dje, por si pa e kuptuar po arrijmë drejt fundit: viti i fundit i dekadës, 2010, “Është pas dere”. Duke qenë se të gjithë të zënë me punë, nuk e kemi kuptuar se jemi pothuajse në fund të dekadës së parë të shekullit XXI. Dekadave të kaluara mund tu vëmë një emër: vitet 50, periudha e pasluftës, vitet 60, periudha e zhvillimit, vitet 70, periudha e terrorizmit, vitet 80, periudha e individualizmit dhe fundi i komunizmit, vitet 90, periudha e internetit. Por si kanë qenë vitet 2000? Si do ti kujtojmë? Si do ti quajmë? Pyetje të nxituara apo jo? Gjithsesi, pas disa muajsh, kur të hyjmë në vitin e fundit të kësaj dekade, të gjithë do të fillojnë ta bëjnë këtë pyetje: mediat, sociologët, sondazhet. “Intelligent Life”, i ka kushtuar një artikull temës në fjalë dhe në një farë mënyre ka arritur të marrë një përgjigje. Revista thekson se vitet 2000, ka qenë 10-vjeçari i komunikimit dixhital, i simbolizuar nga “iPhone”-i dhe “iPod”-i. Një komunikim që do të thotë liri për të bërë gjithçka vetë dhe duke lëvizur: dy koncepte që kjo dekadë që po mbyllet i ka ngjizur në internet, në sajtet e rrjeteve sociale si, “Facebook”, “Twitter”, “YouTube”, “Bloge”, e shumë të tjera të cilat transmetojnë lajme, video dhe fotografi të bëra me telefon. Kjo është dekada e “Google”-it dhe “Wikipedia”-s, motori i kërkimit dhe enciklopedia që ndriçojnë planetin dhe të mësojnë mënyrën “të bëra vetë”, nxitëse e një komunikimi pa limit, të lëvizshëm, i aftë të udhëtojë gjithmonë dhe kudo, me kompjuterë gjithnjë e më të vegjël dhe telefona me më shumë programe. “Mund ta merrni edhe në tramvaj”, ky ishte slogani i një reklame e viteve 60. Tani me “iPod”-in dhe “iPhone”-in në tramvaj mund të bëjmë shumë gjëra.</p> E njëjta formulë vlen edhe jashtë internetit, e shoqëruar nga një fjalë tjetër që zhvilloi vitet 2000: “low cost”, që përkthehet transport ajror me kosto të ulët. Fluturimet e “Ryan Air”, “Easy Jet” dhe të shumë kompanive të tjera që i kanë imituar, kanë qenë ekuivalente të një “i-Trip”, ku duhet të bësh gjithçka vetë, nga bileta te kontrolli. Kjo mënyrë të jep mundësinë të fluturosh lirë, të shkosh ku të duash, të komunikosh si, kur dhe me kë të duash.</p> Jo rastësisht Michael OLeary, administratori i deleguar i “Ryan Air”, i pëlqen ta krahasojë agjencinë e tij “me një internet me krahë”, duke imagjinuar ditën, kur do të udhëtohet falas, ashtu siç ndodh me internetin. “Ne do të fitojmë duke paguar ekstra shërbimet në bazë të kërkesave të çdo pasagjeri, siç ndodh me përdoruesit e internetit”, thotë OLeary. Interneti dhe fluturimet me kosto të ulët janë çështjet kryesore të fenomenit, siç shpjegon edhe Thomas Friedman në sagën e tij me fotografitë e dhjetëvjeçarit “The earth is flat”. E meqë jemi tek avionët, kjo ka qenë “dekada e frikës për të fluturuar”. Le ti rikujtojmë edhe një herë: më 11 shtator 2001, sulmi në Amerikë. Avionët e kamikazëve të Al-Kaedës sulmojnë kullat binjake në Nju Jork. Që atëherë, terrorizmi ndërkombëtar, lufta e shenjtë islamike e Osama bin Ladenit, nuk arritën më të godisnin Perëndimin në mënyrë po aq spektakolare, edhe pse përgjakën Londrën, Madridin dhe kryeqytete të tjera. Sipas Institutit Ndërkombëtar të Çështjeve Shtetërore të Londrës, ky dhjetëvjeçar ka kaluar plot ankth e kërcënime. Sipas një gazete vendase, nëpër aeroporte kryhen kontrolle të imtësishme: nuk lejohen më biberonët, furçat e dhëmbëve, parfumet dhe gjithçka tjetër që mund të fshehë lëndë eksplozive.</p> Kjo dekadë ka pasur ikonën e saj edhe me katër rrota. “Ku është Minie ditëve të sotme?”, thotë stilisti britanik, Stepen Jones, duke iu referuar makinës simbol të viteve 60. Njëra përgjigje është se “Mini” është rimishëruar te makinat një makinë e re. Të njëjtin fat kanë pasur edhe shumë makina të tjera, që kanë bërë historinë. Një prej tyre është “Fiat 500″. Por risia e vërtetë, makina që u bë simbol i viteve 2000, shkruan “Economist” është “Toyota Prius”, makina hibride, evolucioni i llojit drejt makinës elektrike të tregut të së nesërmes. “Përfaqëson ndërgjegjësimin e ri ambientalist, qëllimin për të shpëtuar botën nga katastrofa ambientaliste”, thotë Ekow Eshun, drejtori i Institutit të Arteve Bashkëkohore të Londrës. “Ekologji” dhe “Terrorizëm” janë fjalët më të klikuara në Google, ankthe të tjera që e kanë trazuar dhjetëvjeçarin. Vitet 2000 kanë qenë gjithçka që përmendëm më lart, por jo vetëm kaq. Pamja fizike nga viti 2000 deri më 2010-n, ka qenë kontradiktore: gjinj me silikon super të mëdhenj dhe ndërhyrje të tjera estetike, nga njëra anë, dhe nga ana tjetër, një rini gjithnjë e më e dobët, e gjatë, hermafrodite, djem dhe vajza që mund të shkëmbejnë rrobat pa kurrfarë problemi. Kundërshtimi është përhapur edhe në botën e modës: kjo ka qenë dekada e stilit dhe e top-modeleve; dhjetëvjeçari ku kemi parë qytetet e së ardhmes: këtu përfshihen grataçielat e Dubait; dhjetë vitet e televizionit dhe spektakleve televizive, e vrapit, trupit; dekada e zbulimit se si të ushqehemi në mënyrë të shëndetshme, e bankierëve dhe bankave të falimentuara, siç thotë Tina Brown, ish-drejtoresha e “Vanity Fair” dhe “New Yorker”, tani drejtoreshë e “DailyBeast.com”, një faqe lajmesh (ose më saktë e komunikimit dixhital). Është dekada gjatë së cilës kemi rifilluar të shkruajmë (e-mail, Twitter) dhe është zhytur pjesërisht në krizë shtypi: “Economist”, revista e parë globale, e shpërndarë më shumë jashtë shtetit, sesa në Britaninë e Madhe ku ka selinë qendrore, e ka dyfishuar tirazhin deri në një milion e gjysmë kopje, që prej 2001-it e deri më sot.</p> Por ngjarja më e rëndësishme e kësaj dekade mbetet zgjedhja e Presidentit të parë me ngjyrë, Barak Obama.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22582. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22582

Vendimi i Obamës dhe marrëdhënia me Rusinë Vendimi i fundit i Obamës, që vijon vendime të tjera të marra në kundërshtim me linjën e ndjekur nga paraard-hësi i tij duket se e ka qetësuar deri diku Moskën dhe njëherazi e ka bërë të përjetojë edhe një ndjenjë triumfi . Arsyeja kryesore që e nxiti Obamën të merrte një vendim të tillë ishte “Qëndrimi i pakompromis i Rusisë në lid-hje me çështjen e mburojës”. Të paktën sipas fjalëve të vetë ekspertit të politikës së jashtme të Këshillit të Federatës Ruse, Mikhail Margelov. Ai u shpreh dje se më në fund amerikanët po nisnin të kuptonin më mirë shqetësimet dhe problemet e Rusisë. Me vendimin e tij, Obama ka hequr një pengesë domethë-nëse që qëndronte nderur në marrëdhëniet mes Moskës dhe Uashingtonit. Projekti i koncep-tuar nga Bush ishte si një shu-plakë për Rusinë. “Bush mbante gjithmonë pozicionin e atij që nuk donte tia dinte fare për opinionin e Rusisë”, deklaroi dje Fyodorov Lukyanov, kryeredak-tori i revistës “Rusia në çështjet ndërkombëtare” që botohet në Moskë. Sipas tij, hapi i ndërmarrë nga Obama është shumë i rëndë-sishëm pikësëpari për sa i përket aspektit psikologjik. “Më në fund “rifi llimi” i premtuar nga Obama në lidhje me marrëdhëniet me Rusinë ka nisur të japë fryte”. Një vit më parë, në gusht, menjëherë pas fi llimit të luftës mes Rusisë dhe Gjeorgjisë në lidhje me republikën e Osetisë Jugore, Varshava dhe Praga bënë lëvizje shumë të shpejta për të nënshkruar me Uashingto-nin marrëveshjet që kishin të bënin me instalimin e mburojës anti-raketë. Por Barak Obama, që u zgjodh President disa muaj më vonë, tregoi që në fillim të mandatit të tij një indiferencë të theksuar ndaj zbatimit të pro-jektit, madje edhe gjatë ditëve të fushatës zgjedhore ai e shfaqi hapur mungesën e simpatisë. Pasi hyri në Shtëpinë e Bardhë në janar, vendet e Europës Lindore si Çekia, Polonia, Ukraina, madje edhe Gjeorgjia nuk kishin për të më të njëjtën rëndësi strategjike që kishin pasur për Bush. Në fund të fundit ajo që ishte imediate për Amerikën, ishte gjetja e zgjid-hjeve për të dalë nga kriza fi nan-ciare që kishte pllakosur rëndë vendin. Tani çështja është se çfarë do të ofrojë Rusia në këmbim të këtij hapi shumë të rëndësishëm që mori Amerika kryesisht për të përmirësuar marrëdhënien me Moskën? Në mars, disa muaj para viz-itës së parë zyrtare të Obamës në Moskë, dolën disa lajme në lidhje me një marrëveshje të mundshme mes Moskës dhe Uashingtonit ku të dyja palët do të bënin lëshimet dhe njëherazi do të kishin përfitimet e tyre. Sipas të përditshmes moskovite “Komersant” ekziston një letër sekrete përmes së cilës Obama u ka kërkuar rusëve që të mbajnë një qëndrim më të ashpër ndaj Iranit në lidhje me ambicien e tij bërthamore. Në këmbim, Uashingtoni do të hiqte dorë nga projekti i ndërtimit të sistemit mbrojtës anti-raketë. Por për zyrtarët sigurisht që nuk bëhej fjalë as për letër e as për mar-rëveshje të fshehta mes të dy liderëve. Për sa i përket Obamës, ai e ka deklaruar disa herë edhe gjatë vizitës në Moskë se për të projekti në fjalë nuk ishte shumë i rëndësishëm dhe ai vetë nuk ishte shumë entuziast ndaj zbati-mit të tij. E megjithatë, deri tani, qëndrimet e Rusisë ndaj Iranit nuk kanë ndryshuar: Moska va-zhdon që të jetë pro negociatave me vendin islamik dhe kundër sanksioneve të ashpra. Sipas shumë analistëve, shanset që Ru-sia pas kësaj të bëjë një ndryshim të menjëhershëm të politikës së saj janë të pakta. Për një analist rus, Amerika mund të mbetet e zhgënjyer, sepse në fakt, Rusia nuk është vendi që ka në duar çelësat e zgjidhjes së çështjes me Iranin. Por gjithsesi, Moska mund të intensifikojë përpjek-jet diplomatike për të qetësuar situatën. Ndërkaq, ajo nuk ka ndenjur me duart kryq për sa i përket Afganistanit. Kështu, në vitin 2008, ajo lejoi transportin e mallrave amerikane për në Afganistan në tokën e saj. Obama dhe Medvedev arritën një mar-rëveshje për këtë gjë gjatë vizitës presidenciale. Kjo marrëveshje u mundëson 4500 fl uturime të avionëve amerikanë mbi qiellin rus, brenda vitit dhe bëhet fjalë për një marrëveshje shumë të rëndësishme për amerikanët. Rruga e mëparshme shkonte përmes Pakistanit, por ky vend nuk ofronte sigurinë e duhur dhe karvanët sulmoheshin shpesh gjatë rrugëtimit. Politikanët rusë kanë shprehur vazhdimisht idenë se është në interesin e tyre që talebanët të mos lejohen të hyjnë në veri të Afganistanit. Pa dyshim që vendimi i fundit i Obamës pritet që të përmirësojë marrëd-hëniet mes të dy vendeve, edhe pse axhenda dypalëshe është plot me probleme. Kështu për shembull, marrëveshja START për redukti-min e armëve strategjike, skadon në dhjetor, por vendimi i fundit i Uashingtonit e ka lehtësuar duk-shëm rrugën e arritjes së një mar-rëveshjeje të re pasuese në fund të vitit. Burimi i vetëm i tensionit në marrëdhëniet mes Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës shtrihet përtej këtyre dy vendeve në Gjeorgji dhe Ukrainë. Të dy këto vende janë mbështetur nga administratat e Bushit për të mbajtur qëndrime anti-ruse, i cili parashtroi edhe perspektivën e anëtarësimit të tyre në NATO. Presidenti ukrainas, Viktor Jush-çenko, shumë i lidhur me Bushin, mund të jetë në hapat e fundit të pushtetit në vendin e tij, pasi në janar të vitit të ardhshëm do të mbahen në Ukrainë zgjedhjet presidenciale. Vetë Presidenti rus, Medvedev, e bëri të qartë që nuk e dëshiron Jushçenkon më në krye të Ukrainës. Edhe në Gjeorgji gjërat nuk janë aq të paqta dhe të qeta. Ende nuk mund të përjashtohet ndonjë tentativë e mundshme nga ana e Presidentit Sakashvili në lidhje me rimarrjen e zotërimit të Osetisë Jugore. Sipas ministrit të Jashtëm rus, SHBA ende va-zhdon që të furnizojë me armë Gjeorgjinë, çka sigurisht që rusët nuk e pëlqejnë. Në Poloni dhe Çeki lidershipi është në pritje të ofertës zëvendësuese të Obamës, i cili tha se do të ndalonte projektin aktual, por do ta zëvendësonte atë me një “më të përshtatshëm”. Ndërkaq, të gjithë e dinë se tashmë një erë e re fryn nga Amerika në Lindje të Europës.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22585. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22585
Çështja Farwell dhe spiuni që shkatërroi Bashkimin Sovjetik James Bond dhe George Smiley mund të mbeten me “gisht në gojë” javën e ardhshme me fi lmin e ri që pritet të dalë në kinema. Një fi lm shumë in-teresant spiunazhi, që fl et për rolin e shërbimit të fshehtë francez gjatë Luftës së Ftohtë përmes faktesh dhe persona-zhesh krejtësisht të panjohura. Bëhet fjalë për fi lmin “LAffaire Farwell” per-sonazh i të cilit është një spiun francez në KGB (ish-shërbimi sekret sovjetik), që arriti të merrte informata aq të rëndësishme nga rusët saqë vuri në rrezik dhe ndikoi shumë edhe në vetë shpërbërjen e perandorisë sovjetike në fi llim të viteve 90. Ky person dhe vetë këto histori janë thuajse të panjohura, madje pakkush di për to edhe në Francë. Sipas vetë burimeve të Shërbimit Inteligjent Amerikan, puna e këtij spiuni çoi në kolapsin e disa programeve shumë të rëndësishme të spiunazhit sovjetik dhe në një kohë kur ushtrisë ruse i duhej më shumë se kurrë informacioni. E gjithë kjo situatë bëri që të tronditeshin theme-let e vendit dhe pozitat e Bashkimit Sov-jetik të dobësoheshin dukshëm. Versioni zyrtar i ngjarjeve që pasqy-rohen në film flet për një spiun të francezëve, kolonelin rus, Vladimir Vetrov të Drejtorisë T, që ishte edhe Dre-jtoria e Spiunazhit Industrial e KGB-së. Në vitin 1981-1982, ai i dha shërbimit të fshehtë francez mbi 3000 faqe doku-mente, si dhe emrat e mbi 400 agjentëve sovjetikë që operonin jashtë vendit. Informacioni u dërgua edhe tek aleatët e NATO-s, të cilët fi llimisht u vunë në alarm, por më pas arritën që të marrin masa dhe të kundërveprojnë. Koloneli Vetrov, me emrin e koduar “Farwell” (lamtumira) arriti që të zbulonte strat-egjitë e sovjetikëve në lidhje me blerjet e paligjshme të teknologjive të ndryshme nga Perëndimi. Ai çoi informacione në agjencinë franceze të zbulimit edhe për problemet dhe prapambetjen e rusëve në fushën e elektronikës dhe mikro-teknologjisë. Informatat e tij patën një ndikim të jashtëzakonshëm edhe në vendimin e ish-presidentit amerikan të asaj kohe, Regan për të lançuar “Star Wars” (Lufta e yjeve), programi i vitit 1983 që shpaloste teknologjinë e fundit perëndimore dhe veçanërisht ameri-kane. Raymond Nart, oficeri francez që ishte pikëlidhja e spiunit në Paris, raportoi se koloneli Vetrov iu ofrua vetë francezëve, sepse dikur kishte qëndruar disa kohë në Paris dhe e donte shumë gjuhën frënge. Kontakti i tij i parë kishte qenë një biznesmen francez në Moskë dhe më pas atasheu ushtarak francez dhe bashkëshortja e tij. Informacionet e rëndësishme ai i linte nëpër koshat e ushqimeve që blinte në treg, kur dilte për të bërë pazar në fundjavë me të shoqen. E çuditshme është se spiuni rus nuk kërkonte kurrë para në këmbim të informatave, apo nisjen e një jete të re në Perëndim dhe ndryshimin e identitetit pas kësaj. Ai ishte “një person i pakontrolluar, që kalonte nga ndjenja e euforisë në atë të eksitimit maksimal”, rrëfen kontakti i tij francez. Por ajo çka duket se e ka motivuar kolonelin rus është velja me sistemin sovjetik, me administratën, burokratët, zyrtarët partiakë dhe ndoshta edhe një sfidë personale e profesionale që mund ti kishte vënë vetes. Edhe pse ai ishte një nga personat më të rëndësishëm të spi-unazhit perëndimor në Moskë, koloneli nuk veproi për një kohë të gjatë pa u vënë re. Ai u kap dhe u ekzekutua, pasi vrau të dashurën me thikë dhe qëlloi për vdekje një polic në një park moskovit në vitin 1982. Rasti i tij, megjithatë, mbetet një nga rastet më interesante dhe sensitivë dhe mbi të gjitha misteriozë si në Rusi, ashtu edhe në Francë. Rusia e Vladimir Putinit dhe e Medvedevit i bënë presion aktorit rus, Sergei Makovetski, për të hequr dorë nga interpretimi i rolit të spi-unit rus në fi llimin francez, premiera e të cilit u shfaq në Festivalin e Torontos këtë javë. Autorëve të tij iu refuzua edhe një kërkesë për të bërë fi lmime në Rusi. Sipas asaj çka rrëfen regjisori i fi lmit, Christian Carion, i njohur për fi lmin “Joyeux Noel” që është kandiduar edhe për çmimin “Oskar”, atë e kanë takuar shumë ish-agjentë francezë të shërbimeve sekrete, të cilët u munduan ta bindin se e vërteta e rastit të kolonelit rus ishte ndryshe nga sa ai e pasqyronte në fi lm. Sipas tyre, rusi nuk ishte një vetmitar guximtar dhe euforik që vepronte për kokën e tij dhe pa asnjë shpërblim, por ai ishte pjesë e një plani të CIA-s, e cila me këtë rast donte që të testonte besnikërinë e Presidentit francez, Mitterrand, ndaj Amerikës, pas zgjedhjes së tij në këtë post në vitin 1981. Madje, edhe vetë Presidenti francez besoi për një kohë shumë të gjatë në ver-sionin e sajuar të ngjarjes, jo atë të CIA-s. Ai madje pushoi nga detyra shefi n e shër-bimeve franceze në vitin 1985. Sigurisht që këto pretendime janë mohuar dhe hedhur poshtë nga Parisi dhe Uashing-toni që ngulmojnë se spiuni rus punonte i vetëm, për vete dhe pa shpërblim dhe se lidhjet e tij në Francë ishin vetëm me një degë periferike të Agjencisë Franceze të kundërspiunazhit. Ish-ministri i Jashtëm francez, Hubert Vedrine, një këshilltar diplomatik i ish-Presidentit socialist, Mitterrand, thotë se nuk ka dyshim që personi në fjalë dhe veprimtaria e tij janë reale. “Ishte një nga rastet më të mëdha dhe më të rëndësishme të spiunazhit të shekullit të 20-të. Për herë të parë që nga viti 1945, Bashkimi Sovjetik po dilte thuajse “lakuriq” në Perëndim, përmes dokumenteve shumë sekrete e të brend-shme që u kaluan pikërisht nga koloneli rus në shërbimin sekret francez”, ka bërë të ditur ish-diplomati. Por ai refuzon mundësinë e hipotezës se pikërisht in-formatat e spiunit ishin një nga shkaqet kryesore të kolapsit të Bashkimit Sovjetik. Por ai si edhe zyrtarë të tjerë argumenton se infor-macioni i dhënë nga spiuni i KGB-së ishte një katalizator që ndi-hmoi në krizën e BS, 9 vjet më vonë. Kjo sepse pas materialeve të çuara në Perëndim për sovjetikët u bë shumë e vështirë konkur-renca me Perëndimin në shumë aspekte atë ushtarak, por edhe atë teknologjik. Mbi të gjitha tensionet mes BS dhe Perëndimit u shtuan ndjeshëm dhe veçanërisht tensioni nisi të shfaqej dukshëm edhe brenda për brenda lidershipit sovjetik. Pikërisht kjo trazirë krijoi rrethanat e përshtatshme dhe mundësinë e ngritjes dhe ardhjes në pushtet të reformatorit, Mikail Gorbaçov, njeriut të “Perestrjkës” dhe “Gllasnistit” që shoqëroi peran-dorinë sovjetike në vitet e saj të fundit të ekzistencës. Në fi lmin “LAffaire Farwell” i realizuar me pjesëmarrjen e rusëve, francezëve dhe amerikanëve, merr pjesë edhe aktori boshnjak, Emir Kusturica, që luan rolin e spiunit të KGB-së, si dhe amerikani Willem Dafoe si shefi i CIA-s. Në film, koloneli mban emrin Sergei Grigoriev. Sa për agjentët francezë, ata përmblidhen të gjithë në një person të vetëm, një biznesmen që u shndërrua më pas në spiun me emrin fi lmik, Pierre Froment, dhe që interpretohet nga aktori Guillaume Canet. Filmi, i cili deri më tani është pritur mirë nga ajo pjesë e kritikës që ka pasur rastin ta shohë, nuk ka të bëjë fare me fi lmat spektakolarë të spiunazhit të tipit James Bond. Ai është shumë më meditativ dhe pranë jetës së përditshme, pjesërisht historik, pjesërisht dramë psikologjike që rrëfen marrëdhënien mes një spiuni profesionist rus dhe një agjenti amator francez. Regjisori i fi lmit thotë se ai ka prerë shumë pjesë të fi lmit gjithmonë krahasuar me historinë e vërtetë. Kështu, ai ka lënë jashtë agjentin francez dhe bashkëshorten e tij, si dhe pjesën kur agjenti rus vret me thikë të dashurën. Sipas tij, këto dy episode dhe personazhe do ta bënin historinë shumë konfuze. Ajo çka regjisori ka dashur që të nxjerrë në pah nuk është karakteri i spiunit, por heroizmi i tij dhe ai i agjentëve francezë gjatë viteve më të vështira të Luftës së Ftohtë. Refuzimi i rusëve për të bash-këpunuar për realizmin është shumë i shpjegueshëm, sipas regjisorit të tij. Në vitin 1983, 47 diplomatë dhe gazetarë sovjetikë, u identifi kuan si spiunë pikër-isht falë bashkëpunimit të Farwell me perëndimorët dhe ata u dëbuan nga Parisi. Mes tyre ishte edhe një diplomat me emrin Alexander A Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22588. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22588

Status nëpunësi për bashkitë dhe komunat Këshilli i Ministrave miraton strategjinë për administratën publike</p> Ky është njëkohësisht edhe vendimi i parë i kabinetit të ri “Berisha 2″. Kryeministri Sali Berisha sqaroi se strategjia 4-vjeçare parashikon ndërhyrje në ligjin aktual të shërbimit civil, për të zgjeruar trupën e nëpunësve publikë, si edhe për ti mbrojtur ata nga lëvizjet politike. Në dokumentin e ri është përcaktuar që statusin e nëpunësve civilë do ta përfitojnë edhe punonjësit e pushtetit vendor. Largimet nga puna janë njëkohësisht edhe njolla e zezë e Shqipërisë përballë ndërkombëtarëve, ku në raportet e përvitshme në vendin tonë largimi i punonjësve me statusin e nëpunësit ka sjellë mjaft kritika. Për ta bërë me eficente administratën dhe nëpunësit publikë, strategjia parashikon edhe hapjen e një universiteti për administratën publike, si përfshirjen e përvojës perëndimore që gradon nëpunësit publikë sipas aftësive të tyre profesionale.</p> “Qeveria jonë ka përcaktuar si objektiv gjatë këtij katërvjeçari ngritjen e një universiteti për administratën publike. Ne kemi një institut pranë Departamentit të Administratës Publike, por unë mendoj se ne kemi të domosdoshëm ngritjen e këtij universiteti dhe ju garantoj se ai do të provohet si një investim shumë i dobishëm për vendin”, tha Berisha. Kryeministri e konsideroi administratën publike shtyllën kryesore në realizimin e reformave. “Procesi i integrimit në Bashkimin Europian është një univers i vërtetë reformash, ligjesh, vendimesh, të cilat përpilohen dhe zbatohen nga administrata publike”, tha Berisha. Sipas tij, asgjë nuk i përcakton më shumë ritmet e integrimit europian se sa aftësia dhe fuqia reformuese e administratës. “Administrata e ka jetike zgjerimin dhe konsolidimin shërbimit civil, si shërbimi më kompetent, me ekspertizën më të lartë dhe më i pandikuar nga vajtje-ardhjet politike në pushtet”, u shpreh Kryeministri. Duke folur për rëndësinë e një administrate sa më efikase dhe të kualifikuar, Kryeministri Berisha u shpreh se janë me qindra dhe mijëra problematikat që do të negociohen me Komisionin Europian dhe me vendet anëtare gjatë viteve që vijnë. Në këtë strategji synohet që të zgjerohet korpusi i punonjësve të shërbimit civil. “Realitet është se janë krijuar një seri agjencish me shkallën më të lartë të ekspertizës, të cilat kanë mbetur në varësi të ministrit. Ato duhet të jenë në varësi të ligjit. Krijimi i tyre është një meritë e madhe. Ato menaxhojnë procese shumë të avancuara dhe me sukses të plotë. Natyrisht, ato i përkasin dhe duhet ti përkasin fondit të shërbimit civil. Po kështu, në qeveritë vendore, pa abuzuar me këtë problem, është e domosdoshme të konsolidohet korpusi i shërbimit civil. Mund të shqyrtohet edhe ligji, sepse në rastin e agjencive, ato nuk janë në këtë shërbim, pasi ligji atribuon administratën e ministrive dhe të qeverive vendore. Shërbimi civil duhet të shtrihet edhe në komunat e vendit”, tha ai. Lidhur me gradimet në administratë, Kryeministri theksoi se ky katërvjeçar duhet të shënojë një lëvizje të fuqishme dhe një përpjekje të madhe të kësaj qeverie për zhvillimin dhe konsolidimin më tej të administratës publike. “Po ashtu, do të jepen gradimet, siç i kanë edhe vendet e tjera, si zyrtar i lartë civil. Ai, që me përpjekjet dhe performancën e tij merr këtë nivel, e fiton kur dëshmon se është i aftë të jetë sekretar i përgjithshëm jo në një ministri, por në secilën ministri ku mund ti ngarkohet detyra, që ka arritur atë stad formimi dhe pjekurie”, tha Berisha.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22573. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22573

Dervishi: Kryesia do të vendosë për kriteret e prezantimit të raportit Këshilli Bashkiak shtyn planin rregullues të Tiranës</p> Plani rregullues i qytetit të Tiranës, një nga dokumentet më të rëndësishme për kryeqytetasit edhe një herë ka shkaktuar debate, duke u bërë “mollë sherri” në mbledhjen e fundit të Këshillit Bashkiak. Jo vetëm që nuk është nxjerrë asgjë në dritë, por ende pa nisur mirë prezantimi i programit në Power Point. Kur drejtuesi i planit rregullues, përfaqësuesi i firmës holandeze që është kontraktuar nga bashkia, fliste në një video, anëtarët e Këshillit Bashkiak të Partisë Demokratike dhe Lëvizjes Socialiste për Integrim nuk kanë pranuar ta vazhdonin më tej seancën dëgjimore.</p> “Nuk jemi në kinema Millenium, jemi në mbledhjen e Këshillit Bashkiak, nuk mund të tolerohet një prezantim i tillë kur në sallë mungon një person, specialisti nga i cili të dëgjojmë live, prezantimin e planit”, ka deklaruar Sokol Dervishi.</p> Sipas tij, ky prezantim nuk është aspak dinjitoz dhe në të tilla kushte nuk mbetet asgjë tjetër përveçse përfaqësuesit e bashkisë të mendojnë seriozisht për një prezantim më të mirë, ku anëtarët të flasin dhe diskutojnë me një person prezent dhe jo me një videoklip.</p> Nënkryetarja e Bashkisë së Tiranës, para nisjes së prezantimit ka sqaruar se drejtuesi i projektit nuk ka mundur dot të jetë prezent në mbledhjen e Këshillit Bashkiak, pasi për arsye të angazhimeve dhe punëve të tjera të planifikuara personi në fjalë nuk mund të paraqitej dje në orën 10.00. “Për shkak se mbledhja e Këshillit Bashkiak ishte planifikuar një ditë tjetër, por nuk u arrit të zhvillohej për shkak të aktiviteteve të tjera, drejtuesit të projektit iu desh të largohej për angazhime të tjera”, sqaroi Albana Dhimitri. Sipas saj, pavarësisht se prezantimi është në një format tjetër dhe jo me prezencën në sallë, anëtarët duhet të kishin durimin që minimalisht ta dëgjonin këtë prezantim.</p> Nga ana tjetër, Dritat Agolli ka sqaruar se prezantimi është sipas kërkesave, sepse personi është gjallë, mund të dëgjohet dhe të shikohet në prezantimin me video-projektor.</p> Ferdinant Poni, një prej anëtarëve të PD-së, ka deklaruar se duhet të ishte i pranishëm kryetari i bashkisë, Edi Rama, në këtë mbledhje me kaq rëndësi dhe prezantimi të bëhej nga specialistë të tjerë të bashkisë në mungesë të drejtuesit të projektit.</p> Ndërkohë që Njazi Kosovrasti ka sqaruar se Këshilli Bashkiak duhet të marrë një vendim, për të dëgjuar me seriozitet planin rregullues, duke vendosur disa piketa me rëndësi, në mënyrë që të mos ketë më probleme me shtyrjen e shqyrtimit të këtij plani.</p> Gjergj Bojaxhi, një tjetër anëtar, ka kërkuar që të gjithë anëtarëve tu shpërndahet nga një CD dhe raporti i plotë i planit rregullues të Tiranës, ku secili ta shqyrtojë me kujdes dhe më pas të diskutojë me projektuesit dhe specialistët e bashkisë lidhur me përmbajtjen. Sakaq, Dhori Kule ka kërkuar fjalën për të sqaruar se Këshilli Bashkiak është një strukturë e ngritur në shërbim të qytetarëve dhe atyre duhet ti shërbejë. Prandaj, mbledhjet e Këshillit Bashkiak, në mënyrë të veçantë pas një kohe të gjatë, duhet të jenë të organizuara dhe të shërbejnë për të përfunduar ato punë të mbetura pezull. Mungesa e kryetarit të bashkisë është përfolur nga disa prej anëtarëve të Këshillit Bashkiak, si nga PD-ja dhe nga LSI-ja. Sakaq, edhe një pjesë e anëtarëve të PS-së në Këshillin Bashkiak tashmë po i bashkohet lëvizjes së re brenda Partisë Socialiste. Në këto kushte, sulmet dhe diskutimet do të jenë edhe më të ndera në të ardhmen.</p> Përfundimisht dje në mbledhje është vendosur që mbledhja e Këshillit Bashkiak do të vendoset në ditët e ardhshme. Para kësaj mbledhjeje do të ketë një mbledhje parantezë, me kryesinë e Këshillit Bashkiak. Anëtarët e kryesisë do të vendosin për të gjitha kushtet që duhet të plotësojë prezantimi i planit rregullues të Tiranës, në mënyrë që të mos ketë më shtyrje dhe dështime të mbledhjeve të radhës.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22576. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22576

Rrëshen-Kalimash përfundon në qershor 2010 Kompania turke, “Enka”, publikon në faqen e vet në internet shtyrjen e afatit të punimeve</p> Përfundimi i pritshëm i punimeve në autostradën Rrëshen-Kalimash është shtyrë për në qershor të vitit 2010, bëhet e ditur nga kompania turke “Enka”, e cila është bashkësipërmarrëse me amerikanen “Bechtel” në këtë projekt. Punimet në autostradën 61 kilometra që mund tu kushtojë shqiptarëve mbi 1 miliard euro, filluan në vitin 2006 dhe qenë parashikuar të përfundonin në qershor të vitit 2009. Pavarësisht se rruga është zyrtarisht e përuruar si “e përfunduar” nga dy kryeministra, punimet vijojnë. Vitin e kaluar u njoftua se punimet do të zgjasnin deri në pranverën e vitit 2010, ndërsa afati i ri i njoftuar nga “Enka” është qershori i vitit të ardhshëm. Ecuria e punimeve në këtë zonë varet veçanërisht nga kushtet klimaterike gjatë dimrit. Në tunelin e Thirrës, që është edhe pjesa më e vështirë dhe më komplekse e punimeve, gjatë dimrit temperaturat zbresin nën zero dhe dëbora vijon për shumë muaj. Një nga faktorët e zgjatjes së punimeve vlerësohet se ka qenë edhe nxitimi i qeverisë për ta hapur rrugën për trafik para zgjedhjeve të 28 qershorit. Konsorciumi sipërmarrës “Bechtel-Enka” ka punuar njëzet e katër orë në ditë në të dyja tunelet deri para qershorit, kur hapja e pjesshme e rrugës për trafik i ngadalësoi punimet.</p> Aktualisht punimet janë përqendruar në tunelin e Thirrës, ndërsa pjesa tjetër e rrugës pothuajse ka përfunduar tërësisht. Edhe 30 urat kanë përfunduar pothuajse tërësisht.</p> Kostot</p> Shqipëria ka shpenzuar deri tani rreth 700 milionë euro vetëm për segmentin Rrëshen-Kalimash. Në periudhën janar-korrik të këtij viti, në rrugën Durrës-Kukës u shpenzuan 217 milionë euro, ndërsa në gusht qeveria shtoi fondet e parashikuara për projektin me rreth 30 milionë euro të tjera. Sipas vlerësimeve të Kontrollit të Lartë të Shtetit, me kostot aktuale të punimeve për njësi, segmenti Rrëshen-Kalimash pritet të kushtojë rreth 850 milionë euro. Por shqiptarët do të detyrohen të paguajnë së paku edhe 200 milionë euro të tjera interesa për kreditë e marra për këtë projekt, gjë që e ngre koston totale në mbi 1 miliard euro.</p> Trafiku</p> Gjatë muajve korrik dhe gusht, në këtë aks rrugor qarkulluan mesatarisht 5 mijë makina në ditë, ndërsa ekspertët thonë se për të justifikuar ndërtimin e një vepre të tillë nevojitet një trafik i përditshëm prej mbi 20 mijë makinash. Në ditën më të mirë, në kulm të sezonit turistik, në rrugë qarkulluan 12 mijë makina. Por me afrimin e dimrit, përdorimi i këtij aksi zvogëlohet në mënyrë drastike, për shkak të nivelit tejet të ulët të shkëmbimeve tregtare mes Shqipërisë dhe Kosovës. Volumi i tregtisë është aq i papërfillshëm, sa në statistikat e INSTAT Kosova klasifikohet te “vendet e tjera”.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22579. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22579

Blushi: Duhet ti jepet fund bojkotit Lëvizja për mendim ndryshe në PS: Të dëgjohet apeli i faktorit ndërkombëtar</p> Grupi i pesë deputetëve socialistë të cilësuar si grupi “anti-Rama”, vazhdon të këmbëngulë në idenë se grupi parlamentar duhet të rikthehet në Kuvend për të zhvilluar betejën politike me mazhorancën. Në një komunikim me median, ata theksuan faktin se pavarësisht vendimit përfundimtar që do merret nga selia rozë, ata nuk do ta thyejnë qëndrimin e shumicës, duke mos shkuar të vetëm në Kuvend. Deputetët Arben Malaj, Ben Blushi, Andis Harasani, Kastriot Islami dhe Marko Bello shfrytëzuan deklaratat e ndërkombëtarëve për të komunikuar me publikun dhe median. Funksionarët socialistë bënë publike arsyet pse opozita duhet të ndërpresë bojkotin parlamentar. Deputeti Blushi ka ritheksuar: “Jemi të shqetësuar se bojkoti cenon rëndë imazhin e PS-së, duke e kthyer atë në qëndrime të vjetra e të tejkaluara. Jemi të bindur se bojkoti i Parlamentit po kushtëzohet e imponohet kryesisht nga zgjedhjet brenda PS-së, dhe është e sigurt se sot vendi ka nevojë më shumë se kurrë për një opozitë në Parlament, përballë një qeverie e cila nuk garanton reforma dhe proces të shpejtë të integrimit të vendit”. Bazuar te këto arsye, thekson ai, zëri ndryshe brenda PS-së i kërkon grupit parlamentar të partisë kryesore të opozitës të lexojë me qetësi e realizëm të gjitha qëndrimet e faktorit ndërkombëtar për zgjedhjet, dhe kërkesën e tyre unike për praninë opozitare në Kuvend. Ndaj, shtoi Blushi, në emër edhe të katër deputetëve të tjerë, PS-ja duhet të ndërpresë në një kohë sa më të shpejtë bojkotin e Parlamentit, duke përshtatur qëndrimin e vet politik me atë të institucioneve ndërkombëtare. Sipas Blushit, bojkoti i Parlamentit ka lidhje me zgjedhjet brenda PS-së, ndërsa shtoi se anëtarët e PS-së “kundër” bojkotit po intimidohen për të mos u futur në Parlament. “Qeveria ka një luks të cilin ne nuk duhej tia kishim garantuar. U miratua programi i qeverisë dhe nuk u dëgjua qëndrimi i PS-së mbi këtë program, sepse PS nuk është në Parlament, por duke bredhur nga një takim në tjetrin, duke intimiduar anëtarët e PS-së të cilët kërkojnë që PS të futet në shinat që ka përcaktuar ky sistem”, theksoi deputeti socialist, Blushi. Gjithashtu Blushi theksoi se si ai, ashtu edhe katër kolegët e tjerë që e mbështesin në këtë ide për rishikimin e qëndrimit përballë Kuvendit, nuk i tremben lëvizjes përjashtuese brenda Partisë Socialiste. Forca kryesore e opozitës e ka bojkotuar Parlamentin që në fillim të punimeve të tij, duke kërkuar transparencë për zgjedhjet e 28 qershorit, të cilat i cilëson “krim elektoral”. Pesë deputetët e kësaj force politike nuk ndajnë të njëjtin mendim me 60 deputetët e tjerë të PS-së, ndaj kërkojnë rikthimin në Kuvend. Deri më tani duket se kërkesa e PS-së ka rënë në vesh të shurdhët, pasi mazhoranca dhe Kryeministri Sali Berisha e kanë vlerësuar si të pakuptimtë pretendimin e opozitës, duke theksuar se zgjedhjet e 28 qershorit kanë qenë më të mirat të realizuara deri më tani në Shqipëri. Por pavarësisht deklaratave kundërshtuese të opozitës, Kryeministri Berisha dhe eksponentët e tjerë të PD-së i kanë bërë thirrje grupit parlamentar socialist që të kthehet në sallën e Kuvendit për të vijuar betejën politike dhe për të dhënë kontributin e saj si opozitë për realizimin e reformave kryesore në vend.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22569. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22569

Clues That Suggest a Possible Future 1.  He keeps his word about calling when he promises to. 2.  He gives you details about his life and doesn’t mention other girls. 3.  He mentions something he would like to do with you next week. 4.  He cracks up at your jokes. 5.  His looks into your eyes become longer and more intense. 6.  His hand on you hand or your shoulder lingers longer than usual. 7.  He programmed your number at the top of the list of his cell phone. 8.  Friends say he talks about you all the tie. 9.  He waits for you after school or work. 11. He notices your new haircut 12. He doesn’t introduce you as his “friend”, but uses your name instead. 13. He talks to you on the phone for hours. 14. He would rather hang with you than anyone else.</p> Of course, these signs mean that you and your guy are great friends. Without reading into any of the cues, he could simply be acting very friendly. And you may be harboring great expectations that will blow up you in your face. Or, as much as he is trying to hide it, he may actually be thinking “she is lots of fun” and moving toward “she is the one”/ How do you snag him into “Whoa….I’m in love“?</p> Don’t suggest outright that the two of you date. Remember, he is the hunter and hunters like to do the hunting without a girl’s help. Just keep in mind that people communicate by four means:</p> 1. Body language 2. Voice 3. Words 4. Smell</p> Saying the wrong thing can make a girl feel uncomfortable at beast, and humiliated the worst. So stay away from the use of sappy words unless you decide to use that approach after all else has failed. But first, try using your body language and vocal tones. The most important thing to remember is to continue to be yourself. That means don’t put this guy on a pedestal thinking he will emerge from “friend” to “boyfriend“. Use your humor to continue to enjoy each other. Remember, since this guy is your friend, he already appreciates your personality. You just want him to love it in a different way. If it is going to happen, it will take some time. As the song goes, “You can’t hurry love.” So what’s the rush?</p> First, body language. Get him alone and offer up some melt him moves he won’t forget. Let your shoulder touch his while you are discussing homework a reading a book. Look deep into his eyes. Smile. The man will know something changed …. and something is up. Support your body moves with soft, sweet sounds of smiling words that have nothing to do with the two of you.Yes, always wear a smiling attitude. It is a super powered guy magnet. And don’t forget to wear a good sweet perfume.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.datingcare.com/?p=211. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.datingcare.com/?p=211

How to Recognize the Cool Guys Take some time alone to consider how to attract relatively stress free relationships with guys who treat you well. What makes a guy “cool?” What do cool guys looks like? How do they act? How do they treat a girl? Our dating specialist says, ” A great boyfriend doesn’t pee on your parade….. He will get out of the car and pick you a few flowers.” or “It is a little things that counts like a phone call when you least expect it. Once you can recognize what good guy behavior looks like in other relationships, you will be on you find that cool  guy, follow the cool guy selector.</p> Cool Guy Selector How do you know if he is a cool guy? The traits cool guys demonstrate are:</p> 1.  Attentiveness 2.  Affection 3.  Devotion 4.  Dependability 5.  Compassion 6.  Generosity 7.  Loyalty 8.  Trust 9.  Honesty 10. Stability 11. Fidelity</p> In addition to these basics, cool guys will want to care for you when you are sick, compliment you when you look good or do something well, enjoy your friends and family, be happy when something makes you happy, remember special occasions, enjoy spending quit nights together, but give you your space to be alone, use the pronouns we, us, and ours, and generally treat you with respect. Sometimes cool guys are so cool that girls tend to take them for granted. That is a big mistake, because if you don’t crush on a cool guy, a wiser girl will. No girl would possibly have time to consider seeking these traits in a guy if she is constantly out and about, especially with losers. This is why quiet time alone is so important.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.datingcare.com/?p=207. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.datingcare.com/?p=207

Finding Guys In Internet In this age oh high tech, I’m meeting more and more people who have found true love in Internet using dating sites and matchmaking agencies. Getting to know someone well before you meet face to face is one way to prevent physical distraction. This could be an especially good method for meeting guys if a girl is shy or busy. Many girls feel safe about sharing personal information with a perfect stranger, realizing that the stranger could never jump through the computer screen and hurt them. So they open up about themselves quickly, unlike how they would ordinarily behave with a new boyfriend in the flesh. Because of the many chats people have, theoretically, a relationship can build over time. This is good because people get the opportunity to get to know someone well before they lose themselves in love.</p> However, a girl doesn’t really know whether the person on the other side of the computer is the one he claims to be. He says he is a 19 years old guy, but could be an older man? He claims to be in college, but could he really be pumping gas for a living at his local garage? He claims he is heterosexualal, but is he really gay? Despite the great potential that can exist in Internet dating, there are also many dangers to believing you are falling for someone who is making himself seem greater or younger or older or more available than he actually is. To protect yourself, first Internet dating must be done cautiously, and with great care about sharing personal information. Second  you must choose the right internet dating service.  In order to ensure you find the best dating sites, you should visit some of the dating sites listed below:</p> http://person.al   (free) http://lavalive.com     (paid) http://eharmony.com   (paid) http://perfectmatch.com   (paid) http://pof.com    (free) http://match.com    (paid) http://personals.yahoo.com   (free) http://gay.com  (paid) http://adultfriendfinder.com  (paid) http://chemistry.com    (paid) http://matchmaker.com   (paid)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.datingcare.com/?p=204. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.datingcare.com/?p=204

What Females Want Women choice means more than a female showing her preferences for certain males. It means more than her selecting a male for his attractiveness, more than her being receptive for sex. For female choice to be meaningful in evolutionary terms, it must also be adaptive. Her decision must enable her to produce more offspring that are better adapted to survive than if she had mated randomly.</p> When it comes to reproduction, all males human are not equally valuable. Some have greater resources to provide for a female and her offspring. Some are more vigorous and in better health. Some are better protectors, and some have better parenting skills. Female choice functions to screen males and select those of highest mate values. And females generally take their time making up their minds because reproductive success rests on the wisdom of their choice.</p> Courtship provides an opportunity for females both human and nonhuman to observe, compare, and test males. Because successful courtship is essential to male reproductive success, much male behaviour more than men might willingly admit is regulated by female preferences. To some experts, males tend to be what female want them to be. This means that enormous responsibility and power reside in the preferences of females. Just how much power is a controversial issue.</p> Some scientist believe that female choice direct male behavior. Anything and everything that a male does in relationship to a female, and in relation to other males, too, may provide a cue to his potential as a mate. And females have evolved to be highly discriminating and observant of the most subtle details that indicate male health and status.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://curepages.com/?p=3030. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://curepages.com/?p=3030

OBAMA na del qe është OSAMA?! -Nga Informacione te ndryshme dhe nga zbulimet e disa shkencetarve, zbulohet qe presidenti i Shteteve te bashkuara te Amerikes Barack Obama është Osama Binladen!</p> -Pasi Zr.Obama kupton këte lajm trondites , alivanoset dhe shtrohet drejt e ne spital, kete lajm e ben te ditur nje pastruese qe punon ne shtepine e bardhe! -Mbas 1 dite gazetaret amerikan nisen drejt e ne spital qe te marrin sa me shume informata dhe dhe konstatuan keto fjale: -Yes,thats right ,AMERICAN people will die!</p> -Ne ato caste gazetaret fotografuan dhe konstatuan Barack Obama si te vdekur!Qe do te thote se Obama(Osama) beri vetevrasje!</p> -Provat qe Obama eshte Osama jane disa fije floku dhe disa analiza gjaku, poashtu disa fotografi te tilla si: -FBI zbuloi gjithashtu disa dosje ku per qellim ishte zhdukja e popullit amerikan! -Pra zhdukja do te ishte e mundur pa ndihmen e shkencetareve dhe popullit amerikan.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.trillime.com/?p=221. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.trillime.com/?p=221
Sherr në Parlamentin e Kosovës.5 të lënduar Prishtinë 19.09.2009 Sot në parlamentin e Kosovës kishte ndodhur një sherr ku u përfshinë deputet të PDK-së dhe AAK-së dhe që në fund përfundoi me 5 të lënduar. Personazhet kryesor të sherit ishin kryedeputeti Jakup Krasniqi si dhe deputeti problematik i AAK-së Ardian Gjini.</p> Gjithqka ndohi kur Ardian Gjini në deklaratën e tij e shante qeverinë për vjedhje,mospunë,korrupsion etj,dhe kryedeputeti Jakup Krasniqi u nervozua dhe i tha Gjinit: Ti njëherë shikoje kokën tënde që e ke si një top i bilardos(sepse Gjini nuk ka folkë) e pastaj fol,kurse Gjini iu përgjigj duke i thënë:Kurse ti shikoje trupin tënd që e ke si një “BOBI SHTAPIQ”.Kryeparlamentari u nervozua dhe shkoi te Ardiani dhe e goditi atë me grusht.Pas kësaj në betejë hyri edhe Ramushi që ta ndihmojë Gjinin por edhe Jakupi nuk mbeti i vetëm.Kryeministri Hashim Thaqi shkoi ta mbronte Jakupin. Aty po zhvillohej një ndeshje shumë e ashpër.Nuk dihej kush kend po e godiste. I vetmi që kërkonte paqe ishte Fatmir Sejdiu,por ky i fundit e hëngri edhe më keq.Të 4-të nga nervoza e madhe e kapën Fatmir Sejdiun dhe e hodhën në kontinjerin afër Parlamentit.Pastaj ata vazhduan luftën deri sa pas saktësisht 2 orë e 15 minuta në parlament mbëriti “Policia e Kosovës” dhe i ndau ata. Nga kjo betejë e përgjakshme Jakup Krasniqi theu këmbën e majtë dhe dorën e djathtë,Ardian Gjini lëndoi gjurin si dhe “veglën”,Ramush Haradinaj theu saktësisht 15 dhëmbë,kurse Hashim Thaqi theu 5 thonjët e dorës së majtë si dhe 3 thonj të këmbës së djathtë. 4 deputetët mund të dënohen deri me 5 muaj moss marje të rogës që për deputetët do të thotë “Ferr i Vërtetë”</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.trillime.com/?p=215. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.trillime.com/?p=215

Mehmet Kosovari Ne Kosove!? <p class="wp-caption-text">Mehmet Kosovari</p> <p style="text-align: left">-Te premten pasdite , arriti i mirenjohuri aktori i cili luajti ne serialin me te shikuar ne Kosove, Mehmet Kosovari emri i vertet i te cilit është Kenan Imirzalioglu. Me mbërritjen e tij ne Kosove, mbërrijten edhe shume fansa kosovare duke dalluar me shume femrat kosovare ,te cilat brohoritnin e hedhnin lule te shumta. -Staffi yne mori ne pyetje nje vajze  e quajtur makbule shabani. -Gazetari: Tungjatjeta makbule , si ndiheni qe ka ardhur i mirenjohuri Kenan ose siq e quajme ne mahmet kosovalia? -Makbulja: Tung qysh jeni,a jeni mire , muni mem thirr buli per shkurt , e sa per mehmetin ja ha zemren atij , shume shume jom gzue kur e kom pa. -Gazetari: Buli,Qfare ju ka pelqyer tek seriali jete e hidhur? -Makbulja: Mas shumti mka pelqye mehmeti qysh e lujke rolin , sidomos nato venat kur u rehke. -Gazetari: Po qka nuk ju ka pelqyer? -Makbulja: Mos mem pelqye sem ka pelqye hiq nermini , veq kajke , diqka shume keq e lujke at rol,filizi u kon shume ma e mire! -Gazetari: Buli,ckeni per fund te thoni? -Makbulja: Ju pershendes juve shume edhe gjith stafin realizues,jeni mat mirt veq vazhdoni.</p> Me pas pas disa mundimeve te medha morem ne interviste zr.Kenan Imirzalioglu(mehmet kosovari). -Gazetari: Zoteri Kenan si ndiheni qe keni ardhur ne Kosove? -Kenan Imirzalioglu: Nje atmosfere shume e kendshme,Nje mikpritje shume e embel nga popullsia shqiptare! -Gazetari: Cka ju la pershtypje kur mberritet ne Kosove? -Kenan Imirzalioglu: Me la pershtypje te medha ato vajza te cilat brohorisnin aq shume per mua, i falenderoj zemersisht ato dhe gjithe shqiptarine! -Gazetari: Cdo te beni me pas? -Kenan Imirzalioglu: Kam nje ftese nga kryeministri i Kosoves per iftar dhe besoj qe do tia kaloj sa me mire. -Gazetari: Diqka per fund ? -Kenan Imirzalioglu: Ju faleminderit shume dhe me fat ramazani gjithe shqipetarve.</p> -Mbas dy oreve pune te dy gazetarve te staffit tone te cilet kan percjellur fshehtas zr.Kenan Imirzalioglu ,kemi konstatuar se ne dhomen e hotelit te zr.Kenan Imirzalioglu kishte kishte hyre me nje veshje egstravagante kengetarja jone e dalluar Genta Ismaili.</p> -Pra vajza keni kujdes nuk është ai mehmet qe keni pare ne filma!!!</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.trillime.com/?p=206. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.trillime.com/?p=206