Firmat piramidale

T_E_A

Primus registratum
Re: Firmat piramidale

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ketu behet fjale per gadi gjysmen e GDP se Shqiperise ti permend televizora e radio...

Une te mora si shembull TV dhe Radiot,mos u kap te fjalet e mia por shiko konceptin baze.A do shembuj te tjere:
Tokat u shiten per 10000 lek m.katror ,
fabrika e vezeve e tullave jane shit me çmime qesharake.
Laboratori dentistik iGjallices eshte shitur me nje vlere te paperfillshme.Makinat si foristrada 4x4 jan shit me pak miliona lek , duke pas parasysh qe kushtonin te pakten mbi 20000 euro.A e di ti qe helikopteri i M.Lekes e kane RENEAT qe kushton rreth 4 milion euro(gaz.Shqiptare publ.ne muajin tetor e tha).Perseris edhe pse kto kompanji paguanin shume interesa,benin investime afatgjate qe do ti jepnin rezultate mbas disa vitesh dhe e perballonin gjithashtu pagesen frekuente te interesave ndaj popullit.

[/ QUOTE ]

Ti s'ke asnji informacion thjesht ban sikur analizon.

rvd

Primus registratum

Si mer qenkan therime buke kur vetem VEFA HOLDING kishte te pakten 270 asete,plus pika distribucioni jashte shtetit. /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/smash.gif

rvd

Primus registratum

Me duket sikur ti nuk ke info dhe jo une,nejse koha do e dimostroje.ti nuk po ben fare analiza po thjesht je duke me kritikuar mua ne çdo pergjigje tenden.ciao. /pf/images/graemlins/tipsy.gif /pf/images/graemlins/tipsy.gif /pf/images/graemlins/tipsy.gif /pf/images/graemlins/tipsy.gif

Nakenak

Primus registratum

sic e thashe edhe me perpara :

"VEFA edhe pse kishte liabilities me te medha se te tjerat kishte 85000 depozitor, kundrejt firmave te tjera me 2M

http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2000/03/jarvis.html"

1. Edhe pse vefa kishte shume assete, kishte me pak se 1/11 e fajdexhive shqipetar, pra mos u kap tek Vefa se nuk ka shume rendesi me fajdexhite e piramidave.

2. Ma merr mendja se kompanie si Deluitte dhe Arapi, kan fituar ankandin nga shteti, per te blere me shumice assete e firmave falimentuese, dhe per ti shitur ne vecanti.

3. The perpara: "Perseris edhe pse kto kompanji paguanin shume interesa,benin investime afatgjate qe do ti jepnin rezultate mbas disa vitesh dhe e perballonin gjithashtu pagesen frekuente te interesave ndaj popullit."

kjo i bani me falimentu (jo vorbulla), sepse nje firme duhet te jete realiste, me ate cfare fiton, me ate jep interes. S'ka firm nafte qe thote por rriti interesat sot se kur te vije dimri do te rritet kerkesa dhe do rritet cmimi.

PERMBLEDHJA Nuk ka rendisi a ishte piramide apo paralelpiped, VEFA genjej, dhe pagoi konsekuancat.

rvd

Primus registratum

Nuk jam aspak dakord me ty.Po e mar si shembull VEFA HOLDING ngaqe edhe pse kishte nje gjendje financiare dhe patrimoniale shume pozitive e klasifikuan gjoja si piramide,edhe pse ajo nuk ishte e tille.
Kur ti me thua qe D&amp;Touche fitoi ankandin per mbikqyrjen,eshte e vertete kjo por eshte krim qe te mohosh qe pronat e kompanjive (jo vetem VEFA)JANE SHITUR ME çMIME TE deklasuara dhe si konseguence populli smori gje.Nuk mori gje ngaqe nga nje ane leket uvodhen dhe nga ana tjeter asetet u shiten me çmime te ulta.Fatkeqesisht kjo eshte e verteta edhe pse ne nuk duam ta besojme. :lol /pf/images/graemlins/ooo.gif /pf/images/graemlins/ooo.gif /pf/images/graemlins/ooo.gif /pf/images/graemlins/ooo.gif /pf/images/graemlins/ooo.gif

rvd

Primus registratum

Nje firme serioze si VEFA eshte normale qe te beje plane afatgjate,apo jo??????? /pf/images/graemlins/tonguee.gif /pf/images/graemlins/cool.gif

Nakenak

Primus registratum

1. Mos i ngaterro planet me realizimet. Ka kompani qe jane mijra here me te medha dhe nuk japin interesa sipas planit por sipas reales.

2. Nqs shteti me merr mua makinen , sepse nuk kam paguar gjobat, dhe e shet ne ankand cfare me intereson mua se kush e blene. Sepse edhe makinat BMW dhe Benz ketu ne amerike kur shiten ne ankand nga policia/sekuestruesi shiten ne cmim te dekalasuar

mundova t'i bie shkurt.

rvd

Primus registratum

pse nuk i pergjigjesh tamam citimit tim?????Mos e krahaso personin fisik me ate juridik siç eshte ne kete rast VEFA.Me duket se VEFA HOLDING nuk e njihke fare po jep si shembuj disa koncepte te pergjithshme.Nuk e mohoj qe je shume i ditur nga konceptet ekonomike por shembujt qe me jep ti nuk jan aspak te ngjashem me rastin qe po te them une.believe me!!!!!!!!!! /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif

Nakenak

Primus registratum

per hater te kohes sime lexoj me kujdes.

pse nuk i pergjigjesh tamam citimit tim?

[/ QUOTE ]

ok

????Mos e krahaso personin fisik me ate juridik siç eshte ne kete rast VEFA.Me duket se VEFA HOLDING nuk e njihke fare po jep si shembuj disa koncepte te pergjithshme.

[/ QUOTE ]

VEFA-n fane nuk e njoh, e vetmja gje qe njoh eshte chairman, Vehbi Ali Muca (cfare ben ky tani by the way) edhe e mbaj mend flamurin V, qe me duket si sponsor ne 95 e garave e F1.

shembujt qe me jep ti nuk jan aspak te ngjashem me rastin qe po te them une.

[/ QUOTE ]

por une mendoj se ligji eshte i njejte qofshin kompani, qofshin individ.

Nuk jam aspak dakord me ty.Po e mar si shembull VEFA HOLDING ngaqe edhe pse kishte nje gjendje financiare dhe patrimoniale shume pozitive e klasifikuan gjoja si piramide,edhe pse ajo nuk ishte e tille.

[/ QUOTE ]

Nqs je duke mbrojtur se VEFA nuk ishte piramide, ok ke te drejte, por fakti eshte qe edhe vefa ashtu si kompanite tjera me liabilitet genjyen ne perfitime, dhe humben, u munduan qe te ristabilizonin gjendjen duke e ulur interesin ne 5% por populli nuk e pranoj. Duhet te kesh parasysh sepse kemi te bejme me dy gabime te medha

1. Vefa genjej, sepse premtoj pa baza. Sikur VEFA te vazhdote ate cfare
2. Populli injorant nuk e diti rrezikun e "stock market", sepse eshte ajo cfare u krijua ne shqiperi, "stock market" pa rregulla. (po flas per kompani me liabilitet)

eshte krim qe te mohosh qe pronat e kompanjive (jo vetem VEFA)JANE SHITUR ME çMIME TE deklasuara

[/ QUOTE ]

Krim eshte genjeshtra.

dhe si konseguence populli smori gje.

[/ QUOTE ]

populli mori bonot e privatizimit nga shteti, (bolet me nder me thane)
Ku i mori parat shteti? Nga parat e Deloitte &amp; Touch, Arapi, nga ngrirja e $250M te "Populli" dhe "Xhaferri" e ku po i di une...etj..

Nuk mori gje ngaqe nga nje ane leket uvodhen dhe nga ana tjeter asetet u shiten me çmime te ulta.

[/ QUOTE ]

Nigjo, shife si shkon puna (duhet ta dishe por sa me e sqaru ma mire)

Kompania jote "Tirana Inc" per arsye te rritjes se cmimeve, taksave, forces puntore, nga inspectimi i parregullt, nuk mujti me e majte pallatin 100 familjesh (vlere reale $40M. Shteti kerkon taksat e veta (gjobat e inspektimit, etj) 10M, dhe ty te konfiskon pallatin. Pallati del ne ankand (me shume pallata) dhe kompania ime "Shkodra Inc." ka $10M per ta blere por nuk eshte ne business me pallate dhe i shet hyrje vecantas. Kompania ime deshiron qe te fitoj $5M, dhe shet hyerjet per $150000 (15M:100edhe vlera reale esht 300.000). Mua, si kompani, nuk me intereson shume sa sa eshte vlera reale, une dua qe hyrjet te shiten shpejt dhe une te fitoj M5$.

Fatkeqesisht kjo eshte e verteta edhe pse ne nuk duam ta besojme.

[/ QUOTE ]

nuk po e perseris.

rvd

Primus registratum

Shkrimin tend e lexova me kujdes dhe te falenderoj per kontributin qe ti po jep ne kete teme kaq te nxehte.Si perfundim faktet jane:
VEFA dhe firmat si ajo shpenzonin me shume se sa fitonin.
Populli u tregua i mahnitur nga interesat e larta dhe investoi dhe pastaj e dime si mbaroi ....... .
Asetet gati u falen .
Kompanjite e revizionit kontabel rane ne kompromis me grupin mbikqyres per shitjet e pronave.
Qeveria premtoi 100% te lekeve qe do te rimborsoeshin por siç e dime ne smorem as 10% .
Si perfundim :Ne e hongrem dhe fajtoret e kesaj skene ngelen vetem presidentet e vete firmave.
Keshtu e mendon dhe ti kete histori te hidhur PEPAJ ????? /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/shrug.gif

Nakenak

Primus registratum

I will, por desha te perfundoj "buxhetin" me Poster. Kam dicka me te keqe per te thene per "bonot e privatizimit" edhe pse nuk jam shume i sigurt. Edhe nje jave sa te kryej provimet.