Vonesa mendore

moonlight

Primus registratum
Re: Vonesa mendore

Dhe vet nuk jam e vendosur per pune terminologjie.
Por per 'aftesi te kufizuara' nuk mendoj se do ishte term i pershtatshem pasi nuk percakton per c'fare aftesish behet fjala. Aftesi te kufizuara mund te kete edhe nje person qe eshte i paralizuar p.sh. Kurse dy termat e tjeter vonese e mungese mendore te pakten percaktojne zonen e problemit, pra mendja, truri.
Pastaj, vija midis te qenurit politikisht te sakte e te qenurit sinqerisht te sakte eshte ca e holle. E kam fjalen qe ne fund te fundit 'mentally retarded' mund te shihet si semundje e si e tille nuk ka si te shprehet 100% pozitivisht. Eshte devijim prej 'normales', anormali.
...hmm, anormali mendore ?! :confused: /pf/images/graemlins/laugh.gif

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga moonlight:
[qb] Dhe vet nuk jam e vendosur per pune terminologjie.
Por per 'aftesi te kufizuara' nuk mendoj se do ishte term i pershtatshem pasi nuk percakton per c'fare aftesish behet fjala. Aftesi te kufizuara mund te kete edhe nje person qe eshte i paralizuar p.sh. Kurse dy termat e tjeter vonese e mungese mendore te pakten percaktojne zonen e problemit, pra mendja, truri.
Pastaj, vija midis te qenurit politikisht te sakte e te qenurit sinqerisht te sakte eshte ca e holle. E kam fjalen qe ne fund te fundit 'mentally retarded' mund te shihet si semundje e si e tille nuk ka si te shprehet 100% pozitivisht. Eshte devijim prej 'normales', anormali.
...hmm, anormali mendore ?! :confused: /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Moonlight jam shume dakort qe termi "aftesi te kufizuara" eshte shume i pergjithshem.

Por mendoj se ka ardhur koha te zgjedhim terma qe jane politikisht te drejte/korrekt.

Ndoshta do te tingulloje absurde po pse nuk duhet pare pozitivisht, ose me sakte pse duhet pare negativisht (aftesi te kufizuara/prapambetja mendore/etj)? Vertete nuk bene pjese ne "normalen" qe i ka kufijte kaq shume te papercaktuar, (ndonje dite duhet te hapim teme per kete) por kjo nuk do te thote qe ajo pjese e popullesise (crregullimi i tyre) duhet pare me negativitet. (Nuk po nenkuptoj qe ti u shprehe keshtu).

Thjesht (duke vazhduar ne pozitivizmin tim) mendoj se sa me pozitive, optimiste, e te hapur (rregull treshi) qe te jene termat e perdorur nga te gjithe, aq me pak paragjykime, probleme ne komunikim dhe ne mardhenie midis grupeve te ndryshme do te kete.

Me pak fjale une vleresoj te qenit politikisht ne anen e drejte/korrekte ka nje vlere te jashtezakonshme qe nuk duhet nenvleresuar.

moonlight

Primus registratum

Te kuptoj e dashur dhe jam dakort me parimet e tua. Por, 'labeling' nuk eshte e thene te merret as pozitivisht e as negativisht. Idealja do te ishte te merrej si semundje e te jipet dum si e tille. Te pasurit probleme mendore nuk eshte dicka e deshiruar, pra jo pozitive (ne nje kuptim te cunguar). Ajo qe na ben konfuz eshte ngaterrimi i 'labeling' per arsye mjeksore (pra u duhet vene problemeve nje emrim specifik e te pershtatshem qe te kutohet prej mjekve kudo qofshin) me konceptimin e problemit prej shoqerise. Mendoj se ne vend qe te shqetesohemi se tepermi me emertimin (deri diku po jo ne moszgjidhje) duhet edukuar shoqeria perrreth sa me teper te mundemi pasi p.sh. per dike me probleme mendore 'labeling' mund te thote edhe marrje a jo te benefiteve financiare per te 'lehtesuar' kushtet e ketu sa me specifik te jemi aq me ne dobi te personit do te ishte.
Pra, nuk ka te beje me pozitive a negative; cdokush ka paragjykime te vecanta.
Kshu mendoj une te pakten. /pf/images/graemlins/smile.gif

Admir

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Marimba:
[qb]
Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Shperblimi ne nivel profesional eshte i papershkrueshem. /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Cfare ke parasysh me kete? Mund te ma shtjellosh? Une nuk po ndiehem se kam mesuar shume gjera. Me duket sikur jam ne nje kopesht me femije trupmedhenj. Asnje gje tjeter interesante nga ana psikologjike, pervec rasteve ku bashkeekzistojne vonesa mendore me elemente psikotike apo autizem.

/pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Do te mesosh se si ti sherbesh te tjereve, pa marre ndoshta as edhe ndonje buzeqeshje nga ta, as edhe nje shperblim nga klienti. Do te mesosh te krijosh marredhien ekskluzivisht profesionale, qe edhe po nuk deshe do te ta detyroje puna dhe njerezit me te cilet po punon, cfare do te te ndihmoje per me tej. Njohurite teorike merren nder libra krejt lehte, por ajo cfare me terheq tek anomalet eshte sinqeriteti, pafajshmeria, dhe thjeshtesia. Procesi eshte i gjate, por ka surprizat dhe keqanesite e veta ne rruge e siper. Prit dhe vrojto ngulitshem. Te siguroj qe nuk do te mbetesh duarbosh.

P.S Retarded eshte mbiemri i dhene per nje person me vonese mendore, anomali, abnormalitet, apo dhe ndryshe me mendje e semure.

b.k.

Primus registratum

Jam dakrot qe duhet edukuar shoqeria, po mendoj se emertimi eshte thelbesor. Si mund te luftohen paragjykimet e shoqerise nese qe ne moemntin e pare perdoret nje term parajykues.

Eshte njelloj si te thuash duhet tu jepen te drejtat te barabarta "jevgjeve" dhe normal qe sado perpjekje pozitive te nderrmaresh termi ne vetevete krijon shume probleme, duke filluar qe nga komunikimi fillestar.

Si mundet te behen me te pranueshme keta njerez qe kur vete termi prezantues i nenvlereson aftesite e tyre, largon pjesen tjeter te shoqerise (pasi dihet niveli i larte i injorances se shoqerise ne pergjitehsi qe bazohet ne terma), dhe nuk i jep mundesine atyre vete qe prezantojne aftesite e tyre.

Nejse, normalisht nderrimi i termave, nuk do te ndryshoje situaten por eshte nje fillim, dh eune do te thosha ne Shqiperi mese i domosdoshem.

pema

Primus registratum

A eshte ndokush i interesuar per te bere dicka per njerezit me handikap?Diçka konkrete.

^^MIA^^

Forumium maestatis

une kam pasur rastin ti qendroj nje personi te vonuar menderisht.gjithmone me ka ardhur keq per ta.qe ti qendrosh afer dhe ti sherbesh njerezve te tille eshte humamizmi me i madh qe mund te besh.gjeja me e bukur qe mund te besh ne jete eshte tju falesh dashuri ketyre njerezve,qofte edhe me nje buzeqeshje.edhe pse i mendojme te vonuar,ata na kuptojne me shume sec mendojme ne.juve sja keni idene se sa te ndjeshem jane te tille njerez.por ndihma me e mire qe mund ti japim,eshte qe kur i qendrojme prane,duhet ti trajtome si njerez normale,dhe duke i ndihmuar te perfshihen ne pasjonet e tyre aq feminore,por pa harruar qe nuk duhet ti bejme te ndihen anormale.kjo eshte gjeja kryesore per mendimin tim.

b.k.

Primus registratum

Jam shume dakort Mia.

Ne fund te fundit dhe ne jemi "anormale" per ta nese do ta shikojme nga kendeveshtrimi i duhur.
Pastaj kush na jep ne te drejten te vendosim se cfare eshte normale apo jo.

moonlight

Primus registratum

Trinity, nuk jam aspak dakort per emertime me paragjykime (te pakten ne postimin tim nuk e sheh).

Nejse, ne Shqiperi dega e psikologjise eshte akoma filize. Mbase emertimi i problemeve mendore le per te deshiruar. Persa i perket debatit per emertim pa paragjykime ne vende te huaja (te pakten kam parasysh SHBA-ne) ky debat eshte bere me kohe, te pakten dhjete vjet me pare (ne marrim me te voneshmen). Te drejtat e njeriut mbrohen pamvaresisht prej gjendjes se tij.
Kur them se duhet edukuar shoqeria kam parasysh se sido te jete emeruar nje semundje e caktuar mendore, nje person i zakonshem ne rruge kur perballet me nje te semure mendor shanset jane qe nuk do ta dije emerimin e sakte (e paparagjykime) te semundjes por per shkak te karakteristikave te dallueshme (psh. mund tu merret goja kur flasin, duken si te humbur e te hutuar, levizjet e gjymtyreve nuk i kane te rregullt) i jep vete nje emerim sipas kendveshtrimit, edukimit te tij.
Psikologjia me teper se kurre, kerkon te pranohet sa me shume te jete e mundur si dege shkencore. Si e tille, nuk le ajo vet emertime pa baze. Cdo semundjeje i duhet vene emertim i sakte qe ne nje menyre a tjetren le vend per te perdorur njesite matese.
Prandaj edhe debatet kush eshte normale e kush eshte anormale packa se duhen bere si pyetje (dhe dhene pergjigje mundesisht), kane rrezik te kalojne ne dege te tjera (psh. filozofi). Cdo fjale me rendesi i duhet vene nje perkufizim qe mund te matet. Ashtu edhe normalja edhe anormalja percaktohen ne baze te metodave matese pasi ashtu jemi me konkret. Tani ndarja me thike e se vertetes prej hipotezes nuk eshte asnjehere 100% e sakte. Une e shoh me teper si ne raport e vertete-hipoteze; sa me shume te anoje prej se vertetes aq me mire.
Patjeter qe debatet do dhe duhet te ekziztojne pasi shoqeria jone ndryshon me hapa te medha keshtu edhe njesite apo metodat tona matese mund te pesojne ndryshime si rrjedhoje, por debatet ne kohet e sotme bazohen me teper ne statistika, testime, etj. per te qene sa me objektiv qe te jete e mundur.
Keshtu mendoj une te pakten.
:wave:

b.k.

Primus registratum

Flm per pergjigjen Moonlight,

Sigurisht qe me pelqen diskutimi yt.
(ploteson me shume diskutimin tone, qe per mua eshte qellimi kryesor i cdo diskutimi. Ndritja e sa me shume pyetjeve dhe shtjellimi i kendeveshtrimeve te ndryshme :thumbsup: ).

Ne postimet e humbura, qendron dhe nje postim i Atman, me te vertete shume interesant.

Une i kisha dhene nje pergjigje shume te shpjete ku theksoja se postimi im mbi "Normale dhe anormale ishte shume personal", dhe kisha ngritur idene e ndikimit te jashtezakonshem qe kane eksperencat personale ne mendimet tona (qofte dhe mbi probleme qe duken shume jo personale).

Nejse, pa deshiruar te dal nga tema, me aq sa mbaj mend nga postimi i Atman qe ngrinte shume pyetje, njera ishte, qe "ne kemi te drejte te percaktojme se kategoria e njerezve me aftesi te kufizuara nuk eshte brenda normales, per sa kohe qe ata nuk jane te afte te kujdesen per veten dhe akne nevoje per ndihmen tone" (theksoj se citimi nuk eshte aspak origjinali).

Nuk e di por nderkohe qe shkruaj ne kete teme, me duket sikur nuk jam perqendruar ne katergorine specifike: prapambetjen mendore. Dmth ne menyre pak te pavetedijeshme diskutimet e mia si mbi terminlogjine ashtu dhe mbi normalitetin/anormalitetin nuk jane fokusuar tek vonesa mendore por tek shendeti mendor ne pergjthesi. Per kete ju kerkoj ndjese. Kam qene duke debatuar duke pasur nder mend te gjitha problemet, apo crregullimet, shqetesimet mendore (nuk po percaktoj emertimin).

Nderkohe duke u kthyer tek vonesa mendore, pranoj se eksperincat e mia kane qene te kufizuar ne vetem pak vite kontaktesh, dhe vetem 4-5 raste konkrete (me te cilet kam pasur kontakte te shpeshta). Por keto raste kokrete me kane habitur me llojin e mardhenive qe krijonim se bashku. Dmth une i pershtatesha, ata deri diku me pershtateshin dhe mardheniet tona spostoheshin ne tjeter nivel. Ne nje nivel shume me thelbesor ndjenjash dhe komunikimi, shume me konkret. Mardheniet me dukeshin sikur i dominoja une ne fillim por dale nga dale, kur dikush me lexonte poezite, dhe nje tjeter me tregonte se si te punoja me nje pikture, atehere une thjesht mendoja "tani komunikojme, por thjesht ne nje dimension tjeter, qe per mua eshte jo i zakonshem, po qe per ta eshte mese i zakonshem". Per ta eshte i zakonshem, sepse ata perdorin vetem ate lloj kounikimi, me pak a shume te gjithe ata qe deshirojne te komunikojne.
Sigurisht nuk eshte kaq e thjesht sa duket, dhe jeta nuk mund te mbushet vetem me top, penel, dhe laps, por ama adhuroja aftesine e disa prej tyre per te qene te lumtur. (sic mund te ndodhte qe ata te ishin te trishtuar)

Mgjt pranoj se ata kane nevoje per ne, lumturia e tyre varet shume nga mardheniet qe krijone me ne, dhe ndoshta ndihet adhurim per nje gezim kaq te paster dhe thelbesor ne momentet kur jeta eshte ne udhekryqet me te veshtira.

Ndoshta mund te adhurohen emocionet ne nivelet baze te tyre, perkohesisht, kur emocionet dhe ndjenjat tona shume me komplekse dhe te nderlikuara na kane lodhur dhe terbuar, por ndoshta nuk mund te ndjehemi te lumtur pa aftesine per te arritur ne te tera nivelet e mundeshme.

atman

Forumium maestatis

Albforumi kerkon ndjese per nderprejen e sherbimeve per disa dite pasi kemi qene duke bere rregullime teknike.
Ju lutem nqs vereni ndonje problem te lajmeroni administraten.
Faleminderit per mirekuptimin dhe nje dite te mbare.
Administrata

Kjo me lart eshte shkruar paster dhe lexushem nga ADMINISTRATORET e Albforumit te cilet kane humbur shume pjese nga AF ditet e fundit per shkak te demtimit te HARDDISKUT. Nuk kane humbur vetem shkrimet tuaja, por edhe te miat ( ne tema te tjera), te Anna O ( ne kete teme, gje per te cilen eshte ankuar edhe me PM) e te shume aneterave te tjere ne tema te tjera neper AF. Deri sot une personalisht nuk e kam pasur te mundur te hy ne AF, e me sa di une shume anetare te tjere nuk e kane ende te mundur. Shume Forume e tema brenda AF ende nuk mund te hapen pikerisht per shkak te ketyre problemeve teknike. Nese keni ankesa te metejshme shkoni ne zonen perkatese. Jeni jashte teme.

atman

Forumium maestatis

MOS OFENDONI! Nese keni ankesa te metejshme, shkoni ne zonen perkatese.Moderatoret nuk merren me problemet teknike.

atman

Forumium maestatis

Pershendetje Triny.
Deshiroj te bej nje permbledhje te asaj qe kisha shkruajtur, duke ruajtur ne kete menyre diçka qe mund te na sherbeje per diskutim.
- Une thosha se "ata" (me duhet te kerkoj ndjese edhe pse nuk e perdor si ofendim termin "ata")pra nuk mundin te na gjykojne.
Arsyeja kryesore eshte sepse "ata" jane nje hap mbrapa nesh dhe se truri i tyre nuk eshte ne gjendje te prodhoje ate forme te mendimit qe e ka çuar shoqerine perpara: pra truri i tyre nuk mund te prodhoje MENDIMIN E AVANCUAR.
- Kjo i diferencon nga pikpamja shkencore, le te themi edhe nga pikp. intelektuale, psikologjike dhe eshte faktori kryesor qe jetojne ne nje gjendje patologjike te perhereshme. (Ne fund te fundit eshte nje patologji)
- Nuk ndryshojne aspak nga pikpamja humane, jemi njesoj. Dhe nuk eshte e tepruar sikur te themi jane nje faqe tjeter e jona, jemi ne, ndoshta edhe te kthyer permbys, por mbetemi gjithmone NE.
Qe ketu eshte e domosdoshme trajtimi i duhur qe nenkupton edhe njohjen e anes se erret te vetvetes.
Ne jemi ne gjendje ta veme re ndryshimin, ndersa ata jo. Kete na i favorizon fakti qe ne ruajme te paprekur "luksin" per te gjykuar, ndersa ata e kane pikerisht te cenuar kete gje.
Kjo kushtezon lidhjet qe mbajme te cilat nuk jane te ndersjellta, dua te them simetrike. Ne shkojme drejt tyre duke shfrytezuar logjiken, ata vijne drejt nesh nepermjet emocioneve. Jane pikerisht ato qe dominojne boten e tyre. Lidhjet me realitetin i mbajne pikerisht ne kete menyre.
(i ke vene re kur bisedon se si te shikojne ne bebez te syrit?)
- Njohja e botes se tyre ka rendesi sepse ne bashkojme vetveten.
Pas kesaj nuk besoj se eshte veshtire te kuptojme pse jane anormalitet.
Anormalitet jane pikerisht sepse i perkasin LLOJIT tone.
- Nuk do te kemi te drejte te gjykojme keshtu vetem ne ato raste kur flasim per gjera qe nuk i perkasin llojit tone.
- Kur flasim per REALITET te NDRYSHEM nga yni nuk kemi te drejte te percaktojme anormalitetin dhe normalitetin.
Me duket se merrja si shembull qenie te kozmosit duke thene se mund te kete nga ato qe me dy koka, me dy organe seksuale dhe kater duar. Duket gje e peshtire, por megjithate nuk bejne pjese ne natyren tone dhe s'mund te perdorim kete shprehje, e s'mund te themi qe jane anormale. Ligjet qe mund te krijojne qenie te tjera jashte natyres sone jane te ndryshme.
Pra ne vija te pergjitheshme kjo ka qene permbajtja dhe ideja ime ne shkrimin qe u zhduk dhe qe per fat te keq duhej te kalonin ore per te marre nje shpiegim, te cilin duhej ta vinin ne fillim te AF, ku te paralajmeronin edhe per mundesine e humbjes se shkrimeve.