Vetevrasje!

eM

Paper Moon
Vetevrasje!

50% e rasteve te vetvrasjes vijne nga nje mood disorder qe ne shqip sinqerisht nuk di ta perkthej!

vetevrasja eshte shkaku i 8 per vdekjet ne bote dhe i treti ne grupmoshat 15-24. Cdo 20 minuta ne US nje njeri vret veten dhe ne Kine cdo 3 minuta nje grua ben te njejten gje. Gjithashtu njerezit me prejardhiea aziatike jane shume me te prere per te kryer vetevrasje.

studimet kane treguar se ka dhjete shakqe kryesore per te kryer vetevrasje. eshte gjetur se nje shkak shume i zakonshem eshte kerkesa per te gjetur nje gjidhje ndaj nje problemi. Pamundesia per te harritur ne nje zgjidhje krijon nje dienje of hopelessness domethene idea se nuk je i mire ose ne gjendie te besh asgje.

Vetevrasja mund te ndahet ne 4 grupe:
egoiste--> ne rastet kur personi eshte bere krejtesisht e ndare nga shoqeria
anonic--> ne rastet te nje ngjarje te menjehershme si pershembull nje renie ekonomike e papritur ect.
altruistic--> ne rastet kur personi kryen vetevrasje per dicka qe ka ndodhur ne komunitet
fatalistic--> ne rastet kur personi beson se ngjarjet reth tij jane tjesht te padureshme

kam shume gjera te tjera po po ju le ca dhe juve!

eM

gjekec

Primus registratum
Re: Vetevrasje!

Ti i ke thene te gjitha, cte themi ne :confused: . Ja un po them qe hungarezet jan me trapat nga europianet, e pajustifikushme per robt normal :thumbsup: :confused: :tipsy:

durrsakja

Primus registratum

Kam gjetur nje liber me nje koleksion letrash vetvresjeje! Nuk e kam lexuar akoma,por do sjell ketu ndonje pjese!

nike palkola

Primus registratum

Kam lexuar në librin e dr. Mudit, për fenomenin -afër vdekjes- kur personat kanë qenë në koma dhe kanë dalë nga trupi, që ata që kanë tentuar vetëvrasje, që kanë qenë në koma, kanë dalë nga trupi, dhe prapë janë kthye, kanë përjetuar përvoja të hidhura, ( nuk shkruan se çka), por kurrë më nuk kanë tentuar të vetëvriten.
Vetëvrasja është krim i madh. Diçka që e ke e (ndoshta) të është dhënë, nuk ke drejt ta shkurtosh.
P.s. Trupi vritet, shpirti kurrë, vetem nxiret me dhunë nga trupi!

ALiri

Primus registratum

Per mendimin tim ju jeni gabim. Ne nje jete kapitaliste, te paturit a dickaje tenden nuk duhet te jete krim te besh c'te duash me te.
Vetvrasja eshte nje element i nevojshem ne edukimin forces se re njerezore. Nje ekzistence e tille c'edukon besimtarin nga rutina e merzitshme e perseritjes. E cila eshte dicka nga e cila te gjithe ne vuajme. Une nuk dua qe njerezit ta bejne vetvrasjen; por NQS eshte e natyrshme per nje balene e cila eshte e lire te beje nje vetevrasje,pse jo ne? :confused:

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga kampoletangostandepunaqorrepsur:
....Vetvrasja eshte nje element i nevojshem ne edukimin forces se re njerezore. Nje ekzistence e tille c'edukon besimtarin nga rutina e merzitshme e perseritjes. E cila eshte dicka nga e cila te gjithe ne vuajme. .... :confused:
:confused: te pakten ke bere mire qe ke vene kete emotikonin dhe dukesh sheshit qe je konfuz, po aq edhe une prej deklarates tende :confused:

I ke seriozisht keto qe thua apo si :confused:

b.k.

Primus registratum

une nuk e di se ku e ke marre infromacionin, por rastet me te shpeshta te vetevrjasjes jane tek djem te rinj 16-25, te rraces te bardhe, qe jetojne ne vendet te industrializuara.

Ndoshta e vetmja gje qe do te shtoja, eshte se vetevrasjet ne vende te zhvilluara behen nga kendeveshtrime shume individualiste, pakenaqesi personale, dhe ne raporte nderpersonale.

Kurse ne shoqeri tradicionale, behet me teper e shtyre nga bashkejetesa ne kolektiv, dhe nga pamundesia per te u pershtatur dhe per te permbushur (sipas mendjes se tyre) kerkesat e ambjentit..(kjo sduhet te pergjithesohet)

Mood disorders ne ne fakultet e kemi pas perkthyer:
SHQETESIME TE HUMORIT.

Redi

Forumium praecox

Njerezit vrasin veten vetem atehere kur ata kane humbur kontrollin mbi shpirtin e tyre. Shpirti u dhuron njerezve jeten. Vetvrasja fizike eshte hic asgje perballe vetvrasjes shpirterore.

Mirulexofshim,
Redi

b.k.

Primus registratum

lexoj pothuajse perdite ne mediat shqiptare raste te plotesuara vetevrasjeje. Ralle besoj se gjendet statistikat per tentativat.

kam hasur disa raste, dhe me ate pak informacion qe kam kam vene re se ka nje fare ndarje, ndonese ne vija shume te pergjithshme:

vajzat = si pasoje e deshperimit qe lidhet me pafuqine per vendimmarrje ne mentalitetin e rende shqiptar
djemte = mungese panvaresie ekonomike, mungese punesimi, dhe ne ndoshta mospermbushje e detyrave "mashkullore" sipas mentalitetit shqiptar.

Cfare mendimi keni?

romeo

Forumium maestatis

shpesh kam lexuar edhe rastje vetevrasjesh ne Shqiperi te disa prinderve me shume femije qe nga deshperimi i mos arritjes se mbajtjes se familjes kane marre rrugen ekstreme /pf/images/graemlins/frown.gif

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Baby_Girl:
[qb] paraja [/qb]

shpesh ka cuar ne ndjenjat te thella deshperimi i cili eshte nje nga parakushtet kryesore te vetevrasjes.

deshiron ta zgjerosh me shume mendimin tend?

pa dashur te perseris mendoj se eshte aspekt me i theksuar tek meshkujt qe kane kryer vetevrasje ne shqiperi. psh rasti i diteve te fundit ne ELbasan ku nena vrau veten bashke me dy femijet e saj, nuk kishte si baze aspektin ekonomik ne mos gaboj.

psiko...

Primus registratum

eshte e drejt e secilit te vendos per fundin e jetes se tij, perveq atyre qe kane qregullime mendore apo jan te paafte te mendojne ne menyre te logjikshme. por, asnje njeri ne momentin kyq kur vendos per vetevrasje nuk eshte i afte te mendoj ne menyre plotesisht te logjikshme. vetem se nje gje eshte e sigurt se nuk mundesh me i jap fund jetes tende kur te duash; dhe eshte vertete tmerr kur e kupton se ke mbet gjalle dhe nuk ke mundur te vdesesh dhe do ta ndiesh nje ndjenje te turpit kur e din se te tjeret e din se ti e ke provu vetevrasjen dhe nuk e ke arrit qellimin

b.k.

Primus registratum

po mire. pse mendon qe vendimi i vetevrasjes eshte i palogjikshem.

sidomos ne shqiperi, ka shume logjike ne vetevrasjet qe kryhen (kjo sdo te thote qe i mbeshtes)

p.sh. vajzen qe e kane fejuar me zor, dhe ska zgjidhje tjeter po te ndaje jeten me dike qe ajo ndoshta dhe e urren, vertet e vetmja zgjidhje i mbetet vetevrasja

Florus

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga PaperMooN:
[qb] 50% e rasteve te vetvrasjes vijne nga nje mood disorder qe ne shqip sinqerisht nuk di ta perkthej!
eM [/qb]
crregullime te gjendjes shpirterore (kshu eshte kur nuk perdor gjuhen e nenes neper bote!) :shrug:

per mendimin tim vetevrasjen e bejne vetem njerezit me karakter shuuume te dobet (perjashtohen kamikazet) cfaredo qofte arsyeja e deshperimit nuk eshte vetevrasja zgjidhja me e mire :smash:

me vjen shume keq qe ne Shqiperi vitet e fundit jane shtuar shume raste te tilla te vetevrasjes dhe shpresoj qe njerezit ta mendojne me shume se nje here para se te kryejne veprime kaq ekstreme :wave:

psiko...

Primus registratum

ajo qfare une kam menduar eshte se njeriu ne momentin kur vendos te bej vetevrasje nuk mendon ne menyre plotesisht te logjikshme sepse eshte i kufizuar vetem me nje zgjidhje dhe ne te vertete ben zgjidhjen me te lehte qe mund te behet. dhe perfundimisht mmendoj se nuk eshte e mundur te vdesesh kur don ti dhe nuk do tia preferoja askujt, pershkak se ajo eshte i vetmi gabim qe behet ne jete dhe qe nuk ka kthim mbrapa; dmth aty eshte fundi i gjithe jetes tuaj