Tirana & Provincat

SATURN

Primus registratum
Re: Tirana & Provincat

Dallimi midis fshatit dhe qytetit dhe te vetmit Kryeqytet, egziston. Na pelqen apo nuk na pelqen ne, eshte pune tjeter.
Per mua nuk eshte mendjengushtesi,por eshte realitet.Problemi juaj eshte se ju beni nje perzierje gjigande, midis origjinave, zhvendosjes se popullsise, intelektit, arsimit, egos personale. Fjala province apo rreth apo krahine eshte e njejta gje, ju flisni treçerekun e kohes ne gjuhe te huaj (per paperinen kjo), pse ju djeg fjala "province"!!!. E quajme rreth meqe ju vjen me per mbare, s'ka asnje ndryshim, prape çfare eshte jashte kryeqytetit, do mbetet gjithmone "rreth".
Se sa dite ka qene Lushja e Kruja kryeqytet (kjo eshte per Mastermind) ajo s'ka rendesi fare, per ate pune Shkodra ka qene nje nder qytetet me te zhvilluara, ka qene "kryeqyteti kultures dhe tradites", nuk po e ve ne dyshim qe ka dhene plot koka intelektuale, ose artistike, ashtu si edhe qytete te tjera te medha, nuk ja ul njeri vleren, por keta njerez nuk vijne nga Kryeqyteti, ky eshte ndryshimi.
Ata do jene gjithmone te njohur, gjithmone te permendur, por nuk jane nga Kryeqyteti.Jane nga rrethi dhe mundesisht do bejne te pamunduren te shkojne ne Tirane.
Nje fshatar qe eshte bere intelektual,(me vjen shume per te qesh me kete termin qe perdor) shkollen se ka bere te kasollja e fundit e fshatit me bariun e lopeve por e ka bere ne Tirane, ose ne nje qytet tjeter te madh dhe ka ik nga fshati ka vendos te beje nje jete me te mire ne qytet ose ne Tirane. Dmth eshte i ardhur. Ai mund ti jape shume vendit te vet, mund te jetoje shume mire, mund te fitoje shume leke, mund te frekuentoje shoqerine e larte te inteligjences Tiranase, po te jete i zgjuar, (normalisht eshte i zgjuar) mundohet te marre edhe te foluren dhe te ecuren e nje qytetari ( thone qe nje fshatari kur vjen ne qytet i duhen 7 vjet vetem per te nderruar te ecuren).Po te kishte ndenjur ne fshat ky person, a do ishte bere dikush? A do kishte folur njeri per te?
Dhe keshtu eshte per te gjithe, nese do te besh diçka ne jete, duhet te shkosh aty ku ka jete dhe e dime te gjithe ku behet jeta.
Nuk e shikoj cfare ka per fyerje, mund te fyhen ata qe e ndjejne veten inferiore per arsyet e secilit qe nuk na hyjne ne pune.

Pastaj sot Tirana eshte shume e bukur,(ironi) eshte me plot shqiptare nga te gjitha krahinat, tani dallohet vertete ai fshatari qe ka ardh nga fundi i dheut dhe jeton ne te njejtin pallat me nje qytetar! Ketu eshte veçantia e kryeqytetit.
Keto jane dallimet qe truri juaj (i disave ketu) si kupton dot se vazhdoni me mendime te partise trapit. BARAZI midis fshatit e qytetit, genjeshtra me e madhe ne bote, gjera qe nuk kane egzistuar kurre dhe nuk do egzistojne.
Normal qe kane shkuar gjithe fshatrat e qytetet ne Tirane. Kjo eshte liria e individit. Tiransit vete jane te gjithe jashte shtetit. (Ata qe kane mundur, patjeter)

Nuk e kuptoj dot pse e verteta quhet rracizem!

Qerratai

Primus registratum

O SATURN, nuk ke kuptuar THELBIN e temes. Ketu flitet per (Mod:eliminoi me shpesh rastet kur perdor shprehje si "hapje bythesh".(mod) nga ana e atyre qe BANOJNE ne Tirane. Ketu vertitet ceshtja. Fakti qe x person banon ne Tirane, nuk e ben ate njeri me te kulturuar, me te zhvilluar, me te bukur apo me te afte ne "kapje zoçkash" sesa dikush qe jeton ne Koplik. Nuk e ben as njeri me te keq... Se po te jete per pune vendbanimi, une jetoj ne vendin qe pa frike mund te konsiderohet "djepi i kultures perendimore", por nuk e valvis kete gje ne ajer per ti shtuar pike vetes.

Tema pra, i/e nderuar SATURN, flet per idiotesine qe mbart kjo lloj mburrjeje qe njekohesisht, eshte simptome e nje prapambetjeje te paster intelektualo-kulturore. Ne konkluzion, meqe shumica e atyre qe e kane vendbanimin ne Tirane shesin pordhe lart e poshte, i bie qe te jene te prapambetur e injorante. /pf/images/graemlins/wink.gif

Personalisht nuk marr kurre parasysh vendbanimin/vendlindjen e nje personi me te cilin kam "raport" (i çfaredoshem qofte raporti). Une shoh njeriun dhe nuk me kercet kollodoku ne eshte nga Vorri Bomit apo nga Kirasi i Shkodres apo nga Colja e Vlores (nga jam vete). Pra nje njeri qe PERGJITHESON, ne 99% te rasteve, pervec faktit qe nxjerr ne pah nje sens inferioriteti te maskuar me KRAHINIZMA, GABON!

SATURN

Primus registratum

Une jam nga Tirana, mund ta shkruaj ne forma te ndryshme qe jam nga Tirana, s'kam asnje arsye per te shit pordhe qe jam nga Tirana, aq me teper qe vendi se ku lindim nuk eshte ne doren e askujt. Nuk i themi dot plakes ne momentin qe na ka qit ne ket jete, "Te lutem mund te jem une nga Kryeqyteti".

Thelbi, ça ka per tu kuptu! Ata qe jane nga rrethet ata e ndjejne veten nga rrethet. Nuk e di çfare ju mungon atyre, por qe e shprehin e shprehin.
As une nuk e kam problem se nga mund te jete me origjine miku ose shoku qe une frekuentoj, qe nga momenti qe merremi vesh me njeri-tjetrin, jemi te ngjashem. Kaq m'mjafton

Qerratai

Primus registratum

O SATURN, qenke simpatik/e /pf/images/graemlins/laugh.gif, a ka mundesi te me pershkruash ato gjera qe vetem po te jesh tajronc i ke ?

SATURN

Primus registratum

/pf/images/graemlins/lol.gif

Kjo eshte me te futme. Jo. E thashe qe nuk bej pjese te pordhacet, po qe me vjen ere Tirone, me vjen /pf/images/graemlins/laugh.gif

Qerratai

Primus registratum

E shef, ju nga Tirana, packa se nuk jeni pordhace, vikeni ere /pf/images/graemlins/lol.gif

Ka lezet aroma e detit tek ne vlonjatet...

Ca jane keto muhabete o SATURNO ? Pyetja ime ishte serioze, packa se ishte e bazuar ne ato gjerat qesharake qe ke shkruar zotrote. Tashi, meqe ke bere pohime goxha te guximshme, a ka mundesi ti japesh pergjigje pyetjes qe te bera mesiper ? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

marina s.

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Fjala province apo rreth apo krahine eshte e njejta gje, ju flisni treçerekun e kohes ne gjuhe te huaj (per paperinen kjo), pse ju djeg fjala "province"!!!. E quajme rreth meqe ju vjen me per mbare, s'ka asnje ndryshim, prape çfare eshte jashte kryeqytetit, do mbetet gjithmone "rreth".

[/ QUOTE ]

Pse Tirana nuk eshte rreth?! HEU! Dmth rrethi i Tiranes nuk...dmth Tirana nuk ka rreth...jo prit...eeeeee.....

...duhet te mesoj UFO-ishte se ndryshe s'kam per ta marr vesh ket gjo
/pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Se sa dite ka qene Lushja e Kruja kryeqytet (kjo eshte per Mastermind) ajo s'ka rendesi fare, per ate pune Shkodra ka qene nje nder qytetet me te zhvilluara, ka qene "kryeqyteti kultures dhe tradites", nuk po e ve ne dyshim qe ka dhene plot koka intelektuale, ose artistike, ashtu si edhe qytete te tjera te medha, nuk ja ul njeri vleren, por keta njerez nuk vijne nga Kryeqyteti, ky eshte ndryshimi.

[/ QUOTE ]

Per cilin ndryshim e ke fjalen? Kur tjetri eshte koke intelektuale,artist cfare rendesie ka nese eshte apo jo nga kryeqyteti zyrtar i nje vendi? Cfare i ndryshon konkretisht prejardhja ketij njeriu?

I mora te shkeputura keto pjese sepse mu duken krejt pa lidhje me cfare ke shkruaar me pas.(ndoshta ti nga Saturni edhe e shef noj lidhje... hesap tjeyer ky /pf/images/graemlins/laugh.gif )

Oj shoqe, po a me lexove ndopak? Thashe as fjala as koncepti "binom" s'eshte i yni e kemi "peshqesh" nga ai qe e beri kult. Mjera une me ju. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sceptike mos perdorimi i nje fjale nuk perjashton mendimin ne ate menyre. Kuptohet me interesante behet kur tjetri se di as vete qe mendon ashtu. Vetja na tradhton padashur. Dhe ndodh nje dite qe nje TiranC i kulturuar dhe mendjehapur i thote bashkebiseduesit te tij qe i duket simpatik : Ti je nga Tirana apo jo, ose se pyet fare e supozon, sepse e ka te pamundur te mendoje qe mund te jete nga ndonje qytet tjeter. Ose futet ne 'ternet e diskuton probleme sociale te SHQIPERISE duke u nisur nga fenomene tek blloku etj etj. Fjalen provincial nuk e perdor, sa pa klas do ishte. Kuptohet ai Korcari ose Shkodrani (keta njehere s'durojne dot fare /pf/images/graemlins/lol.gif) te ringjall te vdekurit nga A ne Zh e te ben nje recens thua se do te perligj ekzistencen e vetes. Ata te tjeret qe s'kane nga keta me A e Zh fillojne e te bejne leksionin e gjeografise, kurse fshataret grupohen sipas krahines e fillojne A-ne e Zh-ne po me shtrirje me te madhe.

Te dyja palet kane komplekset e tyre, por ngaqe i kane etiketuar disa gjera si te mira e ca si te keqija e kane pothuajse te pamundur te suportojne mundesine qe i kane keto komplekse, qofte edhe nje gram.

Ne vend te sodukut them te luajme kush e gjen me shume fjalen provincial ne librat e Kadarese. /pf/images/graemlins/laugh.gif

SATURN

Primus registratum

JO. TIRANA NUK ESHTE RRETH.
TIRANA ESHTE KRYEQYTETI I TE GJITHA RRETHEVE.
TIRANA ESHTE QYTETI KRYESOR
CUDI SE JU VDISNI TE JENI TE PARET GJITHANDEJ.
SI NUK ARRINI TA PRANONI QE TIRANA ESHTE QYTETI I PARE MBI TE GJITHA NE TE GJITHA SFERAT

ME SIGURI NE TIRANE KA EDHE KURSE PER GJUHEN E UFOVE MUND TE INTERESOHESH

NDRYSHIMI PO JU PLAS SYTE E BALLIT LEXOJE EDHE NJEHERE PARAGRAFIN QE KE CITUAR ZONJUSHE

NORMAL KUR JE LART SHEH ME MIRE SE ATA QE JANE POSHTE

aristokratja

Forumium praecox

Kam idene se Saturni ka ngaterruar konceptin fshatar - qytetar, njeri nga nje qytet tjeter - tiranas. Une nuk e kuptoj, cfare te mire ka te jesh tirons dhe te qenurit te ardhur. Ok, jam dakord qe te ardhurit kane ardhur ne Tirane, per me shume mundesi, per nje te ardhme me te mire, sepse ketu eshte Universiteti me i mire (ka dhe ne rrethe te tjera, por jane paksa pacavure, me sa kam degjuar). Por nuk vijne ketu per te marre te ashtuquajturin titull tirons (se ca ka te mire, akoma nuk e kuptoj), apo per te ndryshuar gjuhen, apo per te ndenjur me "Shoqerine e Larte te inteligjences Tiranase" - Term i perdorur ky me lart. Vijne per me shume mundesi o njerez.

marina s.

Forumium maestatis

ahahahahahahahahahaha /pf/images/graemlins/lol.gif

hyp ene icik ma nalt se shef ma mire /pf/images/graemlins/lol.gif

Qerratai

Primus registratum

Hahahahahahahaha, nuk e dija qe maloket kane veti okulistike me te mira sesa dikush tjeter qe jeton ne Myzeqe psh /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif (ceshtje lartesie, kuptomeni /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/grin.gif)

Eshte nje shprehje qe thote: "Mos diskuto kurre me budallenjte, njerezit mund te mos ta bejne dallimin mes teje dhe atyre" kshq e dashur SATURN mund te vazhdosh ta masturbosh sedren tende me keto krahinizma, meqe kaq shume sodisfaksion te dhenkerkan. Nqs te qenit tiranase te larteson ne krahasim me te tjeret, atehere deshmoje kete superioritetin tend te supozuar, se deri tani veten tende e ke vene poshte... mesa duket kultura jote te imponon dembelizem dhe vetem "misionarin" /pf/images/graemlins/wink.gif

SATURN

Primus registratum

po pra dakort vijne per me shume mundesi sepse po te ishin ne province nuk do ti kishin mundesite e Tiranes. Nje person qe do te ece perpara, ecen me profesionin e tij ne rradhe te pare, dhe nje profesion i mire, te ve ne krye te vendit apo jo? Te ben te kesh makinen tek [ndaluar], te kesh nje grua qe te pastron shtepine dhe te rrit femijet, po e them edhe njehere "te frekuentosh po te njejtet njerez qe jane ne rangun tend" te krijosh sferen tende ku tironsit e thjeshte nuk hyjne dot (edhe pse ti vje nga provinca je me lart se ata.) Ky personi po te kishte nejt ne Vermosh do kishte bere te njejten jete si ne Tirane? Dua te them qe aty jane mundesite. Ne Tirane

SATURN

Primus registratum

o zonjushe boll u zgerdhive pa kuptim...po tregohem me kulture se je femer dhe nuk po ha ndonje te shame kot per qef

marina s.

Forumium maestatis

Bravo! The diçka qe vlen me ne fund. Keto perparesi qe permende,vlejne per cdo kryeqytet ne bote.

Amà ato brockullat e tjera qe kepute ....se cfare jane jashte kryeqytetit jane rrethe ndersa Tirana s'eshte rreth...na keputen nga te qeshmet /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me duket se ti paske nevoje te besh nje qartesim te ideve te tua /pf/images/graemlins/wink.gif

SATURN

Primus registratum

o shume faleminderit se nuk do me zinte gjumi sonte po mos me kishe kuptu ti edhe boll me ironira leshi se i kam bere ne moshen e gjimnazit

marina s.

Forumium maestatis

o zonjushe boll u zgerdhive pa kuptim...po tregohem me kulture se je femer dhe nuk po ha ndonje te shame kot per qef

[/ QUOTE ]

Me duket se u nxitova kur postova me lart.
Te sharat qe mund te besh ti zoteri,nuk vlejne as sa gjysma e talljeve qe te bera une /pf/images/graemlins/wink.gif

Meso te vesh rregull ne idete e tua e pastaj shkruaj diçka qe te kete vlere.

Hajt shnet!

marina s.

Forumium maestatis

o shume faleminderit se nuk do me zinte gjumi sonte po mos me kishe kuptu ti edhe boll me ironira leshi se i kam bere ne moshen e gjimnazit

[/ QUOTE ]

Ai ishte vleresim real dhe jo ironi. Une tall atehere kur eshte per tu tallur dhe jo kur thuhen gjera me mend.

Gjithe te mirat!

SATURN

Primus registratum

nese je tallur harram te qofte se nuk ishte as e vleresueshme tallja jote
sa per idete e mija nuk te kerkoi njeri ndihme se ti nuk vlen as per te ma dhene ate

shnet pac se na cate trapin sonte

Guest

Sherr Shqiptaresh /pf/images/graemlins/laugh.gif e lagu se lagu /pf/images/graemlins/lol.gif