Re: Terminatori- Governator???
O Olta ti flet me dokumentare, une kam 8 vjet ketu mikja ime.
Paraqitja e vetes si viktime ketu ne USA nga ana e zezakeve eshte shume biznes fitimprures.
Nuk ka kompani sot ne Amerike qe nuk te puneson se je zezak.
Kete ta dish mire, dhe ti dhe kushdo tjeter nuk e beson.
Jo se ju dhimbsen njeriu, po se gjobat, dhe ligjet jane te tilla, saqe mos e dhente zoti ta besh ate gabim, se te vjen padia per nja 2-3 milion ne zyre.
Problemi i droges dhe varferise, nuk ka fare lidhje me racizmin, por me faktin qe familjet e afroamerikaneve jane krejt te apqendrueshme.
Rreth 85% e femijeve afroamerikane jane te lindur jashte martese, dhe jetojne vetem me nenen ose ne shume raste me gjyshen.
Pa nje familje stabel, natyrisht qe do kesh tendenca te shkosh pak andej nga droga (parja e shpejte) krimi etj prandaj dhe natyrisht qe do biesh ne burg. Po te jetosh ketu, do shohesh se ato shifra i pergjigjen realitetit, shumicen (ndoshta 80%) e krimeve e kryejne zezaket.
Ketu ne Amerike nuk ka ndonje lagje ku po te jesh zezak nuk kalon dot, ndersa ka lagje ne LA, ku po te jesh i bardhe (madje dhe policia) mund te futesh vetem me tanke.
Olta, klithmat per pengimin e zezakeve ne votime, perhapen nga njerez si Rev Jessie Jackson, qe ka bere miliona, duke bere allishverishe ne kurriz te afroamerikaneve, dhe pa britma te tilla ai ngelet pa pune, dhe s'ke me para per te mbajtur dashnoren dhe femijen e paligjshem, me para nga organizata e tij qe eshte dhe e pataksuar. Ne amerike ka ligje, dhe nuk ka rendesi se je i zi apo i bardhe, nese ke qene i denuar per felony (mbi 300$) te hiqet e drejta e votes per nje kohe te caktuar. Jo i zi, i kuq apo i verdhe, por i denuar. Eshte ligj, nuk u ndryshua per dy dite, ka qene dhe eshte ktu e 100 vjet.
Olta, Amerika nuk te shef me nga ngjyra, por nga xhepi.
Ketu si zezak vetem lehtesira ke, p.sh. rasti i fundit i Universitetit te Michigan, ku merrje pike extra per pranim po te ishe zezak.
Te jesh zezak sot ne Amerike eshte biznes, madje shume fitimprures.
Sic te thashe dhe me lart, ketu nuk ke asnje fare ndihme vetem nese je i bardhe, beqar dhe heteroseksual. Ata jane zezaket e amerikes sot, si pasoje e ligjeve antidiskriminuese.
A e di ti Olta qe nuk u themi dot black ne atyre, se te pushojne nga puna, ose shkolla? A e di ti Olta se po te kandidojme per te njejtin vend pune, ai zezaku dhe une, megjithese me te njejtat kualifikime, ai fiton, pasi cdo kompani ka nje % per te mbushur?
Une do te te keshilloja mos te degjoje dokumentaret por nese ke ndonje pyetje na pyet neve qe i jetojme perdite.
Gjithe te mirat nga marko!