Fillimisht postuar nga Dafne:
[qb] Shume dakord me parafolesin(shkruesin)...
Shumica e shqiptareve,dhe pse jashte shtetit,kane tendencen te rrine perhere me grup shqiptaresh;ha,pi,rri,fle,zgjohu me to...si te perbejne nje komunitete.Kjo per mua eshte sh e gabuar perderisa je ne 1 vend te huaj mundohu ta shfrytezosh kete eksperience per te njohur kulture te re,kostume e zakone te reja ,te ndryshme nga ato tonat,gjuhe te re..Ja ,shumica e tyre po ti vesh te flasin me italiane s'dine ti lidhin 2 llafe italiasht.Nderkohe qe bashke moshataret tane italiane kane sh per te na mesuar ,kane menyre tjeter te konceptit te studimit,argetimit,pavaresise dhe nga gjitha keto ne kemi vetem per te mesuar...
Me ndodhi mua para ca ditesh ne mense:une ,pasi kisha mbaruar se ngrenuri dreke po hidhja mbeturinat duke respektuar la racolta differenziata...Me pa nje vajze shqiptare dhe shume e habitur nga ajo çfare po beja une,me pyeti:çfare po ben moj?? I pastron piatat ketej (ishte koshi " Umido" dhe i hedh andej?(ishte koshi "plastica")...Ngela shume keq...Procesin e "racolta differenziata" (sdi si thuhet shqip) e ben gati gjithe bota ,nderkohe qe ne akoma s'ia kemi haberin per cfare behet fjale...
Ky eshte vetem nje rast po ka shume e shume te tjera...Nje gje s'kuptoj une ;kur ke mundesi te frekuentosh te rinj italiane,qe dine shume sepse ndryshe nga ne kane "jetuar" ,kane pare,kane degjuar,kane lexuar,pse duhet te frekuentosh shqiptare qe akoma s'dine qe mbi vijat e bardha te rruges mund te ecin pa frike kembesoret (bie fjala... [/qb]