SHQIPJA, GJUHA QË LINDI GJUHËT INDOEUROPIANE

Al-Punk

Still here
SHQIPJA, GJUHA QË LINDI GJUHËT INDOEUROPIANE

Nga Teuta Llalla
Nga pellazgjishtia në ilirishte dhe pastaj në shqipe u shtrashëgua dhe u ruajt gjuha më e vjetër e Europës. Nga shumë historianë të huaj dhe shqiptar ehte thene se mund të jenë gjuha latine dhe gjuha greke!? Kjo nuk është e vërtet sepse është vërtetuar me argumenta të forta se gjuha shqipe është gjuha mëmë indoevropiane dhe në ndihmë për të vërtetuar vjetërsinë e gjuhës dhe historisë vijne shkencat e gjuhesise dhe arkeologjise.

Po pse nuk u shkruajt gjuha shqipe ashtu si latinishtja dhe greqishtja? Edhe kjo nuk eshte e vertete, sepse ka dokumenta te shkruajtura te mbetura nga djegjet porse nuk jane zbuluar akoma dhe se gjuha shqipe eshte shkruajtur edhe me germat ?latine? edhe ato ?greke?. Në lashtësi letrarëve dhe klerikëve u interesonte latinishtja dhe greqishtja sepse ato ishin gjuhët adminsitrative apo zyrtare. Kështu që dijetarët e lashtë grekë dhe romakë shkruajtën për ato ngjarje të kohës që ata mund t?i vërtetonin dhe t?i ruanin për brezat e tyre të ardhshëm.

Shkencëtarët e gjuhës na kanë bërë të njohim të fshehtat e gjuhëve, sepse analiza gjuhësore mund të ndjekë një gjuhë të shkruar që nga fillesat e saj më të herëshme dhe të zbulojmë lidhjet e saj me gjuhët e tjera dhe me burimin familjar të përbashkët. Pra gjuha njihet si një nga tiparet etnike themelore të një populli. Fjala ??Gjuhësi?? është përkufizuar si studim i ligjërrimit njerzor. Pjesë të rëndësishme të një studimi gjuhësor janë: klasifikimi i tingujve të gjuhës së folur, fjalë formimi, duke përfshirë gjininë, rrënjën, kompozimi, përkufizimi i saktë i fjalëve, renditja e duhur e fjalëve brenda një fjalie, gjurmimi i prejardhjes së një fjalie në gjuhën e origjinës, zhvillimi dhe ndryshimi i fjalës nëpërmes viteve, si dhe transmetimi i fjalës nga një gjuhë në tjetrën. Në këtë drejtim, studimi historik i një gjuhe në proçesin e ndryshimit nëpër vite e zgjidh arkeologjia duke hedhur dritë mbi një kulturë parahistorike.

Ashtu si në arkeologji edhe në kërkimet shkencore të gjuhës shqipe u morrën të huajt dhe jo vetë shqiptarët. Sepse shqiptarve u duhet të mbroheshin nga pushtuesit e ndryshëm që nuk e linin të diturohej. Në shekujt XIX dhe XX shkenca e gjuhësisë krahasuese bëri të mundur që studiuesit të përcaktonin origjinën e gjuhës shqipe dhe lidhjet e saj me gjuhët e tjera indoeuropjane. Shkencëtare qe bene emër ne këtë drejtim permenden:

Gotfrik Lajbnik 1646-1717, ishte filolog dhe deklaroi se gjuha shqipe rrjedh nga ilirishtja.

Hans Tunman 1746-1778, historian suedez profesor në Universitetin e Halles të Gjermanisë, ishte albanologji i parë që studioi shkencërisht origjininën e gjuhës së popullit shqiptar. Ai bëri kërkime në burrimet greke, latine, bizante dhe studioi fjalorin tre gjuhësh sllav-grek-shqip të Theodhor Kavaliotit të vitit 1770.

Hans Tunman arriti në përfundimin se shqiptarët janë vazhdues autokton të popullsisë së lashtë ilire, që as u romanizuan e as u asimiluan nga dyndjet e mëvonshme.

Johan Fon Han 1811-1869, austriak i diplomuar për drejtësi në Universitetin e Haidelbergut, i cili shërbeu si gjykatës i shtetit të ri grek, dhe më vonë si nënkonsull në Janinë, Johani iu fut studimeve të gjuhës shqipe bashkë me të ndriturin gjuhëtarin shqiptar Kostandin Kristoforidhin. Botoi tre vëllime ?Studime shqiptare mbi kulturën, gjuhën dhe historinë? dhe nxorri përfundimin se shqipja rrjedh nga ilirishtja dhe ilirishtja nga pellazgjishtja.

Franc Bop 1791-1867, profesor i Universitetit të Berlinit dhe themeluesi kryesor i gjuhësisë së krahasuar historike indoeuropjane. Botoi në vitin 1854 veprën e tij dhe nxorri përfundimin se shqipja bënë pjesë në familjen indoeuropjane dhe është gjuhë e veçantë pa simotër gjuhë tjetër.

Dhimitër Kamarda filolog italian me origjinë shqiptare botoi veprën ?Një ese e gramatikës krahasuese rreth gjuhës shqipe? më 1864, vërtetoi me dokumenta lashtësinë e gjuhës shqipe. Si një gjuhë ndër më të vjetra në botë.

Gustav Majer 1850-1900, profesor austriak në Universitetin e Gracit, antar i akademisë së shkencave të Vjenës, i cili u specializua në fushën e studimit të gjuhëve shqipe, greke dhe turke. Botoi librin ?Mbi pozitën e gjuhës shqipe në rrethin e gjuhëve indoeuropjane? në vitin 1883, që më vonë u pasua me 8 vëllime shkencore mbi historinë, gjuhën, poezinë, përrallat popullore shqipe dhe ngulmimet e arbëreshëve në Itali dhe Greqi.

Eduard Shnajder një studiues francez që shërbeu në qeverinë osmane të Shkodrës, shtoi në librin e tij për ?Pellazgjët dhe pasardhësit e tyre? më 1894 një leksion i hollësishëm teknik, ku gjuha shqipe paraqitet si ?tingëllimi më i pastër e më besnik i gjuhës pellazgje?.

Holder Pedersen 1867-1953, danez i cili punoi 35 vjet si profesor i gjuhësisë së krahasuese indoeuropjane në Universitetin e Kopenhagës. Për 35 vjet me rradhë botoi një varg punimesh shkencore mbi gjuhën shqipe, duke dhënë analiza të vleshme. Gjithashtu mblodhi e botoi folklorin shqiptar.

Norbert Jokli 1887-1942, gjuhëtar austriak me origjinë gjermano-çifute, biblotekar në Universitetin e Vjenës i kushtoi gjithë jetën studimeve të gjuhës shqipe. Para se të fillonte lufta e dytë botërore, atë e ftuan tu mësonte albanologjinë studiuesve shqiptar, mirëpo vdekja e tij në një kamp përqëndrimi nazist e privoi Shqipninë nga shërbimet e këtij studiuesi të madh.

Zef Skiroi 1865-1927, filolog i shquar italian me origjinë shqiptare bashkë me, Joklin dhe danezin Pedersen, janë cilësuar si tre albanologjët më të shquar. Studimet e profesor Skiroi nxorrën në dritë librin e tij ??Gjuha shqipe?? në Romë më 1932.

Mbas studimeve të shkencëtarëve të huaj rreth gjuhës dhe historis të shqiptarëve dolën dhe studiuesit e parë shqiptarë në drejtim të gjuhës shqipe si De Rada, Pashko Vasa, Kostandin Çekrezi, Kristo Dako, Profesori i madh dhe i shquar Eqerem Çabej, Androkli Kostallari, Aleks Buda, Shaban Demiraj, Mahir Domi, etj.

Kështu mbas shumë studimesh duke u bindur mbi një varg argumentesh, shkencëtarë apo gjuhëtarë të huaj dhe shqiptarë nxorrën përfundimin se populli shqiptar dhe gjuha shqipe e tij e kanë prejardhjen nga ilirët dhe ilirët nga pellazgët parahistorik. Në krahasimin gjuhësor midis shqipes, greqishtes dhe latinishtes së vjetër, është vërtetuar se shqipja si gjuhë është formuar më herët se këto të dy gjuhë të vjetra. Nje vertetim i pamohushem per vjetersin e gjuhes shqipe jane emertimet e qyteteve, maleve dhe lumenjeve qe jane trasheguar deri me sot duke iu qendruar edhe pushtimeve te gjata nga popujt e tjere, si p.sh; SCUPI-SHKUPI, SCODRA-SHKODRA, LISSUS-LEZHA, DURRACKIUM-DURR?S, MATHI-MATI, lumi DRINUS-DRINI, mali TOMORRIS-TOMORRI etj. Trashegiminë nga pellazgjishtja ne ilirishte dhe me pas ne shqipe e kemi dhe nga emrat e vjeter qe jane edhe sot tek emertimi i njerezve si; HEKTOR, ALKET, TOMOR, DRINI, ILIR, TEUTA, GENTI, BARDHYLI etj. Te tilla emra jane mbi 800, qe ka mbledhur studiuesi Mahir Domi.

Po t?i hedhim një vështrim të shpejtë hartës të Europës, do të vëmë re se shumë qytete dhe krahina kanë emërtime të kuptimit në gjuhën shqipe dhe vetëm në gjuhën shqipe si per shembull:

Toskana në Itali qe e ka marrë këtë emër prej banorëve të saj, se ata ishin toskë te njejte me ato të Shqipërisë.

Brindizi lexohet ne shqip: bri ndezur.

Kryeqyteti i Francës Parisi është në shqip: i pari ose si i pari.

Marrsiella, qytet i Francës e ka marrë këtë emër nga shqiptarët në lashtësi sepse ai ka qenë dhe eshte qytet bregdetar tregëtar, pra marr dhe sjell.

Po të vërejmë emërtimet e qyteteve të lashta greke edhe keta kanë emra të kuptimit shqiptar, per shembull, Athina ? a thënë, Edessa ? e desha, Thiva - theva.

Po ashtu Homeri rrjedh nga fjalë shqipe, duke patur parasysh që ai ishte i verbër, pellazgjikët i vunë emrin i Mjerë, Homer. Veprat e tij Iliada dhe Odisea (Udhë sheh) janë legjenda pellazgje ose shqiptare, që u shkruajtën nga Homeri dhe gjatë shekujve u përvetësuan nga shkruesit e mëvonshëm bizantine. Tek Iliada, të gjithë kryetarët e fiseve, pjesmarrës në betejën e Trojës dhe vendet nga vinin kanë emra të kuptimit në shqip, per shembull:

Mikena - mik kena/kemi, mbret ishte Agamenoni..
Menelao - mëndja e la, ishte mbret i Spartës, vëllai i Agamemnonit.
Mirmidonët - mirditorët, kishin mbret Aqilean ose Akilin, që do të thotë-aq i lehtë.
Elena - e lanë mend.
Priami ? i parë jam ose prij jam, mbreti i Trojës.
Paridi - i pari që di, etj.

Në të gjitha kohërat bizantinët kanë pasur maninë për të përshtatur fjalet jo-greke në fjale greke. Kjo mënyrë veprimi ka ndryshuar deridiku dhe mënyrën e shqiptimit të fjaleve ose emrave. Megjithatë, po te shohim perendite e lashta te Olimpit ku besonin greket ne lashtesi, do verejme se ato perendi lexohen apo kuptohen vetem ne gjuhen shqipe si pershembul: Zeus - Zë, eshte perendia me e fuqishme qe kishte per grua perendin Hera - Era. Perendia tjeter Letos ? Leton. Zeusi me vone u martua me perendeshen Mentis - mend dhe linden Athinane. Marsi, ishte perendia e luftes dhe shume here nxiste grindje midis njerezve prandaj e pat marre emrin nga shqipja ??i marrë??. Perendia Apollon mendoj se e ka marre kete emer nga shqipja, apo-loni, dhe vertet Apolloni ishte perendi i muzikes, poezise dhe harqeve, dhe çfar bente Apolloni! Luante muzik, i ndryshonte drejtimin shigjetave. Loja me e dashur per te luajtur per femijet ishte shigjeta. Perendia e detit quhej Tetis, qe shume lehte ne shqipe T zevendesohet me D.

Po të shohim ditës e javës në gjuhën shqipe vërejmë se kanë një kuptim të plotë shqiptar dhe të perëndive ku besonin pellazgjët. E Diela, është dita që përfaqson Diellin ngaqë e Diela është dita më me shumë diell. E Hëna përfaqson Hënën. E Marta është dita e Marsit dhe quhet si ditë e marrë. E Mërkura është dita e Mërkurit. E Enjta nuk është zbuluar akoma. E Premtja është dita e zezë, të pren, e prenë. E Shtuna përfaqson Saturnin.

Nderkohë, grekët bizantinë ditët e javës i emërtojnë keshtu: e diela përfaqson Zotin, e hëna është dyshi, e marta, është treshi, e mërkura, është katra, e enjtia, është e pesta, e premtja, është dita e shën Mërisë, te shtunën e kanë marë nga hebrejtë.

Siç shihet shqiparët emërtimin e ditëve të javës e kanë më të vjetër se grekët, gjë që tregon se shqiptarët janë më të vjetër si popull në Ballkan. Edhe betimin pellazgjët e bënin për kokën e nënës, babait, ashtu si betohen dhe shqipëtarët sot, për kokën e nënës dhe të babait. Pellazgjët me zakonet, muzikën, veshjen dhe veçanërisht me gjuhën e tyre shqipe, i kanë qëndruar kohës në tokat e tyre.

Shumë të dhëna historike greke, latine përmendin rastësisht ndonjë kontakt ushtarak, diplomat, tregëtar dhe fetar me shqiptarët. Më vonë udhëtarë europianë, dijetar, aventurier shkruajtën për ashpërsinë malore të vendit, për luftëtarët krenarë apo për veshjet karakteristike. Uliam Shekspir nuk e pat vizituar kurrë Shqipërinë, por ai vendosi komedinë e tij ??Nata e Dymbëdhjetë?? në Iliri, pra në Shqipëri. Lordi Bajron ngeli kaq i gëzuar dhe i lumtur në takimet me shqiptarët, sa që i shkruante nënës së tij se do të blinte një kostum shqiptar dhe do ta vishte; fatkeqësisht kjo veshje u përvetësua nga grekërit dhe njihet sot si kostumi kombëtar grek (!?)

Përrallat, legjendat dhe trimëria shqiptare do arrinin deri në Filipine, ku historia e dashurisë diku në mbretërinë e Shqipërisë me titull ??FLORANT AT LAURA?? do të shkruej në gjuhën tagaloge nga autori filipinas Leonard Tugjy. Legjenda e heroit kombëtar Skënderbeut, tregohet nga çifuti spanjoll në veprën e Leongfellout me titull ??Përrallat e hanit buzë rrugës??.

Në përfundim duhet theksuar se mendimi i përgjithshëm shkencor është se populli shqiptar dhe gjuha shqipe janë pasardhësit modernë të Ilirve dhe Pellazgjikëve, dhe fillesave indoeuropjane. Kjo e bën edhe më të qartë arsyjen përse populli shqiptar i vjetër është mbajtur i patundur pas gjuhës dhe kulturës së tij të lashtë. Ndonëse atdheu i ynë është pushtuar shpesh nga grekërit, romakët, sllavët dhe turqit, edhe ndonëse shpesh kemi përdorur gjuhëra tregëtie, të ardhura nga larg, njerzit që sot njihen si shqiptarë kanë ruajtur me vendosmëri e sukses, zakonet, traditat dhe dallimin tonë të lashtë Ilir e Pellazgjik. Por që të ruhen edhe në të ardhmen duhet që shqiptarët të kujdesen sa me shume për zhvillimin e më tejshëm arsimor-shkencor, të ndërtojnë institucione, universitete të tyre kombëtare dhe t?i ruajnë me fanatizëm nga armiqtë shekullor të popullit shqiptar.

Për këtë studim u shfrytëzuan libri ??Enigma?? i autorit francez Robert D?Angly; libri i autorit amerikan Edvin E. Zhak ??Shqiptarët??; librat e autorit arvanitas Aristidh Kolia ??Arvanitët dhe preardhja e grekëve?? dhe ??Gjuha e Zotit??; revista ??Ekskluzive?? botim i Prishtinës; libri ??Iliada?? i autorit Homeri; biblioteka e at Antonio Bellushit dhe revista italiane-greke-shqiptare ??Lidhja?? 1980-2003, organ i ??Lidhjes së Arbëreshëve të Italis së Jugut??.

Marre nga Shqiperia.com

manga

Primus registratum
Re: SHQIPJA, GJUHA QË LINDI GJUHËT INDOEUROPIANE

ue, po qeky tek asht postim me marifet...sidomos paragrafi:
Fillimisht postuar nga Mandi:
Po pse nuk u shkruajt gjuha shqipe ashtu si latinishtja dhe greqishtja? Edhe kjo nuk eshte e vertete, sepse ka dokumenta te shkruajtura te mbetura nga djegjet porse nuk jane zbuluar akoma dhe se gjuha shqipe eshte shkruajtur edhe me germat ?latine? edhe ato ?greke?.
i cili po mi kujton ato chikat e mahalles teme, t'cilat shprehen "kur ta di vehten qi jam e bukur e e mire, nuk m'interesojne fjalet e hallkut"...
po mire, a ka mundsi kush me e zgidhe ket nyje llogjike: na e dijme qi ka dokumente, por ato nuk jane zbulue hala; pastaj, e dijme qi ato dokumente, edhepse kurre s'i kemi pa, e dijme qi jane t'shkrume me germa latine e greke! po mire, e me germa chirilike, a ka gjasa me pase noj dokument shqip t'shkruem?
btw, fjala akoma a asht shqip a greqisht?

emssnc@libero.it

Primus registratum

Po te kisha "fuqine" do firmosja cdo gje sikur
te ishte shqipetare, se ne fund te fundit nje gje te mire na e mesuan greket, qe po te gerthasesh me shume se te tjeret nga ata qe degjojne do kujtohesh.
Nuk jam dakort vetem me nje pjese nga shkrimi i "Mandit" persa i perket diteve te javes ne gjuhet latine.Une se di kush e ka marre nga kush,
por di qe ne italisht ditet e javes kane kuptim
lunedi-luna
martedi-marte
mercoledi-mercurio
giovedi-giove
venerdi-venere
sabato-?(satuno)
domenica-?
rrokja "di" eshte fjale e perdorur nga populli italian "dita" lune-di, dita e henes.marte-di dita e marsit.mercole-di, dita e merkurit.giove-di, dita e gioves(JUPITERI).vener-di, dita e veneres(AFERDITA).

emssnc@libero.it

Primus registratum

Persa i perket "toskanes" ne Itali
kam pyetur shume here pa marre ndonje
pergjigje bindese nga italianet se cfare kuptimi
ka kjo fjale.
Para disa vitesh kam lexuar qe nje studiues gjerman i gjuhes ETRUSKE qe ishte nga te paret qe arriti te sberthente nje fraze te plote te kesaj gjuhe antike deklaronte qe:per te arritur zberthimin e kesaj fraze ishte bazuar tek menyra e ndetimit te gjuhes shqipe pasi kishte dhe pasion per albanologjine.Perfitoj nga rasti ti lute kujtdo qe mund te me ndihmoje per te gjetur emin e ketij studiuesi pasi nuk kam me mundesine ta lexoj ate shkrim aty ku e gjeta.
Per nje qartesim te shpejte Etusket ishin nje popull antik i ardhur ne Itali dhe formuan formen e pare te nje shtetit para Romakeve.Ky popull u zhduk ose me sakte identiteti i tij u zhduk.gjurmet e ketij populli gjenden ne zonen e CAMPANIA-LAZIO-TOSCANA.
Duke provuar te perdor Matematiken time dhe duke
shpresuar qe mos te jete e gabuar po provoj te bej : 1(fraza e sbethyer nga shqipja) + 1(toskana e formuar nga nje popull i ardhur) = TOSKET
mirupafshim te gjithve.

Altaf

Primus registratum

o bo bo bo bo çfarë thuhet këtu!!

shpresoj se këto budallaliqe nuk dëgjohen më jashtë se veshët shqiptarë se ka pët të na tallur gjithë bota.

kam studiuar indoeuropianizmin nga çdo anë dhe skam lexuar asnjëherë ndonjë analizë kaq përrallë dhe kaq të pabazuar si kjo. por edhe gjithë analizat e tjera tek shqiperia.com janë kaq amatore sa po ti lexonte ndonjë profesor i vërtetë do të dhiesh gazit për nja dy javë

po kjo toskana nga toskët si ju erdhi?
toskët janë ndarje e albanëve dhe jo të ilirëve. ndarjet e ilirëve ishin ardianët, taulantët, mollosët, dalmatët, dardanët etj. Toskëria u krijua me ndarjen e albanëve në gegë e toskë në vitin 1000 e ca.

këto analiza fantastiko-shkencore na bëjnë dëm dhe jo të mirë, prandaj na tall gjithë bota. merrni këtu një mini fjalor me fjalë ilire dhe gjeni po mundeni ngjajsmëri me shqipen. un njëher e gjej, ju?

alt- (a stream) (in Altus - a hydronym)
ap- (water, river)
barba- (a swamp) (in Metubarbis - a toponym)
benna (a woman) - Messapic
bra' (brother! (vocative))
brisa (husks of grapes)
can- (a dog)
cleves- (famous) (in Vesclevesis - a personal name)
Daunus (wolf ?)
kork-, kerk- (an oak ?) (in Korkura, Kerkura - a place name)
lugo- (a pool)
mag- (great)
mandos, mannus (a small horse)
Menzanas (a god to whome horses were given) - Messapic
metu- (between) (in Metubarbis - a toponym)
oseriates (lakes)
plo- (strong, powerful)
rinos (clouds)
sal- (salt) (in Salapia - a river name)
sybina (a spear)
tertigio (a merchant)
teuta- (people, a tribe)
ves- (kind, good) (in Vesclevesis - a personal name)

Altaf

Primus registratum

po të doni një analizë më të thelluar në këtë temë dhe "termat" të "analizuar" kaq bukur, me kënaqësi e bej. por pritni çik se duhet të luaj C&C Generals /pf/images/graemlins/wink.gif

Vis Elbasani

Forumium praecox

Sipas meje(gazetar, mesues, poliglot, kerkimtar i shqipes), problemi i vertete eshte se kur zbulohet apo hidhet per trajtim nje ceshtje interesante me favor te shqipes(por edhe ne fusha te tjera), te paret qe marrin diskutimin jane pikerisht injorantet.

Keta, ndonje e kemi edhe me siper, kane si karakteristike kompleksin e inferioritetit. Shprehjet e tyre tipike jane:

1.nuk e di, po...
2.mbase...
3.jo keshtu, se na tall bota...
4.te huajt thone keshtu e ashtu...
5.gjuhet e tjera jane te lumtuar, e jona - jo...

E KAM FJALEN, SIKUR DISKUTIMIN MBI TEMEN E LLALLES TA KISHTE NISUR DASARETI, BLENDI, OFELIA, KORDELJA, BESNIKU, BOREMALI, SHQIPJA, ETJ., ata pseudoskeptiket me lart do ta nisnin me më modesti biseden, sepse i padituri e ul zerin kur e merr fjalen i dyti!

Vis Elbasani

Forumium praecox

Xhon Silverit, i cili nuk eshte perfshire ende teresisht nga kompleksi i inferioritetit, i keshilloj te shohe temen "Ka dale 'Arvanitasit'", ku mund te mesoje dicka per fjalen "di", qe eshte rrenje parahomerike, pellazgjike, dhe e gjejme sot kryesisht te gjuha shqipe, pavaresisht se e gjejme edhe ne italisht.

Kurse diskutimi im per kete teme do te shfaqet sot pasdite ne formen e nje artikulli tjeter mbi gjuhen shqipe, nen titullin "Permasat e verteta te gjuhes shqipe", i cili nuk eshte botuar ende ne shtyp dhe po e sjell per here te pare ne forum(kurse shkrimi do te me botohet ne javet qe vijojne).

T'ju them edhe dicka - nje shtytje per shkrimin tim, pervec bashkeautorit tjeter(nje shok imi), kane edhe disa nga ju ketu ne forum, kerkimtare ne gjuhen shqipe.

SEPSE, NE FUND TE FUNDIT, TE GJITHE KEMI MUNDESI QE SOT TE QUHEMI VETEM KERKIMTARE TE GJUHES SHQIPE, MEQE SHQIPJA KA HUMBUR MJAFT NGA PERMASAT E SAJ TE VERTETA

DHE KUR AUTORET E TIPIT LLALLA, TE CILEN E FALENDEROJME, DO TE SHTOHEN ME DHJETERA, ATEHERE JO VETEM ARDIAN KLOSI E AUREL PLASARI DO TE VRASIN VETEN, POR SHQIPJA DO TE RISHKRUAJE HISTORINE.

...SHQIPEN NUK NA E MOREN DOT!

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga xhon silver:
Po te kisha "fuqine" do firmosja cdo gje sikur
te ishte shqipetare, se ne fund te fundit nje gje te mire na e mesuan greket, qe po te gerthasesh me shume se te tjeret nga ata qe degjojne do kujtohesh.
Kjo me ka pelqy qamet :thumbsup: ne sensin qe me "lufte" edhe me pak "kopje" nga traditat fqinje edhe ne mund te arrijme ndonje gje /pf/images/graemlins/wink.gif

A keni degjuar ndonjehere per arkivat e Vatikanit juve more :angel:

Kjo eshte e vetmja pyetje qe me vjen ndermend pas kaq diskutimesh.

Altaf

Primus registratum

o vis e ke dëgjuar shprehjen "shko në elbasan?" ja prit dhe çik të organizohem nja dy ditë të mbledh ato që kam dhe pastaj do shikojmë kush e ul zërin. kujtove ti se ke internet dhe tani sqenke më injorant por kur dëgjon një zë ndryshe nga ato që dëgjon zakonisht në vend të hapësh veshët se mos mësosh ndonjë gjë më shumë, me mëndjeshkurtësinë tënde i përjashton të gjitha dhe flet për injorancë. ik o shko në elbasan.

manga

Primus registratum

i dashtun vis,
meqi kam nxane rradhen i pari n'rreshtin e pseudoskeptikeve, m'fal, injoranteve, at'here t'lus me m'ndihmue e me i pa gjanat qysh i sheh ti...a ka mundsi me ma dhane nji (nese mundesh ma shume, at'here aq ma mire), pra nji fakt n'shkrimin e llalles, e qi kish me m'ndihmue per me e pa shqipen si gjuhe nane t'krejt gjuhve indo-evropiane? ka shkencetare qi me t'madhe jane tuj e hulumtue proto-indo-europeanishten, bile tuj e fute edhe shqipen n'ekuacionet e tyne, e megjithate asnjani se ka marre guximin me dale me ket titull pompoz e me thane qi shqipja asht gjuhe nane e tyne - tek e fundit, na vet thojme qi shqipja asht gjuhe bije e ilirishtes, e cila, pra ilirishtja, po del gjyshe e stergjyshe e gjuhve tjera botnore...
uji qi rrjedh ngadale e grryen dheun ma shume - ndiq, ma me takat merrini kto fare shkrime popullarizuese mendje trublluese...

tana t'mirat

emssnc@libero.it

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
[qb] Xhon Silverit, i cili nuk eshte perfshire ende teresisht nga kompleksi i inferioritetit, i keshilloj te shohe temen "Ka dale 'Arvanitasit'", ku mund te mesoje dicka per fjalen "di", qe eshte rrenje parahomerike, pellazgjike, dhe e gjejme sot kryesisht te gjuha shqipe, pavaresisht se e gjejme edhe ne italisht.

Kurse diskutimi im per kete teme do te shfaqet sot pasdite ne formen e nje artikulli tjeter mbi gjuhen shqipe, nen titullin "Permasat e verteta te gjuhes shqipe", i cili nuk eshte botuar ende ne shtyp dhe po e sjell per here te pare ne forum(kurse shkrimi do te me botohet ne javet qe vijojne).

T'ju them edhe dicka - nje shtytje per shkrimin tim, pervec bashkeautorit tjeter(nje shok imi), kane edhe disa nga ju ketu ne forum, kerkimtare ne gjuhen shqipe.

SEPSE, NE FUND TE FUNDIT, TE GJITHE KEMI MUNDESI QE SOT TE QUHEMI VETEM KERKIMTARE TE GJUHES SHQIPE, MEQE SHQIPJA KA HUMBUR MJAFT NGA PERMASAT E SAJ TE VERTETA

DHE KUR AUTORET E TIPIT LLALLA, TE CILEN E FALENDEROJME, DO TE SHTOHEN ME DHJETERA, ATEHERE JO VETEM ARDIAN KLOSI E AUREL PLASARI DO TE VRASIN VETEN, POR SHQIPJA DO TE RISHKRUAJE HISTORINE.

...SHQIPEN NUK NA E MOREN DOT! [/qb]
Po mire mor ti profesor/gazetar nga LARTESIA e njohurive te tua qe paske te drejten te na quash INJORANT; AUTORE LLALLE, nuk me thua pak
te gjithe ata qe kane shkruar per historine/gjuhen shqipe paskan qene si ne sepse MESA DI UNE para mesjetes nuk ka pasur asnje shkrim shqip pra tek edhe TE HUAJTE qe kane THENE/SHKRUAJUR, DUHET te jene bazuar!?
Apo mos valle istituti pedagogjik i Elbasanit
ka bere ndonje zbulim qe ne me INJORANCEN tone
se dime dhe fyejme padashje LARTESINE E NJHOHURIVE tuaja?!
Nderhyrja ime per "ditet e javes" ishte thjesht
nje nenvizim qe ato kane kuptim edhe ne italisht(gjuhe latine) ,gjithmone duke ju referuar shkrimit te "mandit".
Apo meqe A.Kola i ka dhene nje shpjegim fjales "DI" tek "ARVANITASIT DHE...." duhet zhdukur fakti qe ka egzistuar(1300' e shkruar) dhe egziston akoma sot ne italisht!?
Persa i perket "Toscanes" jo pa dashje vura ne dukje qe nuk dija ndonje fakt te rendesishem qe te lidhte fjalen "Toscana" me fjalen shqip "toske", ishte thjeshte nje menyre e embel per te thene mendimin tim pa i kundershtuar me "veto"(sic bejne disa) MANDIT.
Kurse KOMPLEKSET E INFERIORITETIT ne pergjithsi i kane ata qe flasin me ze te larte per te mos patur kundershtime nga te tjeret.
Une nuk ngaterrroj krenarine me mendjemadhesine,
ME DUKET se shkodranet kan pasur nje mallkim te bukur "te hyfte vetja ne qejf" (do i kesh bo keq ndonje shkodrani ti).
URIME PER SHKRIMIN ENDE TE PABOTUAR!
P.S. ne A.F hyet per te thene ato qe di jo per te ofenduar te tjeret.Ja kalofsh mire.

olti

Neo

Fillimisht postuar nga Movsar:
[qb]

po kjo toskana nga toskët si ju erdhi?
toskët janë ndarje e albanëve dhe jo të ilirëve. ndarjet e ilirëve ishin ardianët, taulantët, mollosët, dalmatët, dardanët etj. Toskëria u krijua me ndarjen e albanëve në gegë e toskë në vitin 1000 e ca.

[/qb]
Ketu ja ke fut kot! Po ti nga e gjete se tosket paskan dale nga albanet. Aq me shume qe na u shprehe me "nga viti 1000 e ca" Po tregon perralle ti? :smash: Albanet ishin fis Ilir dhe jo ekstra Ilir qe na paskan nxjerre me pas tosket e geget. Pastaj pa permendur renditjen e fiseve qe ke vene ti. Nuk e di, por shume medioker je tregur. Dije te kufizuara, apo mbase ke nje keqinformim. Mos u bazoni shume ne "shkrimet" e huaja, sepse shume prej tyre jane tendencioze dhe aspak objektive. Per shume probleme historike, tashme eshte historigrafia jone qe i ka dhene zgjidhjen, apo eshte ne rruge e siper.

Se fundi doja te shtoja dicka per shkrimin e supozuar te gjetur ne Pulia dhe qe thuhet te jete i Mesapeve. Se pari nuk dihet me siguri nese Mesapet dhe Japiget kane qene ilire dhe kur kjo nuk dihet, pa marre parasysh territorin ku ndodheshin, atehere nga fakti qe gjuha e tyre duket teresisht e huaj nga shqipja, kjo nuk do te thote se ne nuk jemi pasardhes te ilireve. Ka fakte te pakundershtueshme historike, etnologjike dhe arkeologjike qe e kane vertetuar kete. Vetem studjuesit sllave, greke dhe disa bastarde italiane jane ata qe me kembengulje nuk duan ta pranojne dhe nxjerrin me pas keto pseudoprova.

olti

Neo

Sa per shkrimin hapes te temes, do te thoja qe eshte shume i dobet intelektualisht dhe shkencerisht!

Altaf

Primus registratum

Neo sidoqoftë nuk ka patur fis ilir që quhej toskë

Është mirë që ka shumë këtu që e shikojnë të vërtetën pa fryerje të kota

olti

Neo

Per ate jam shume dakord. /pf/images/graemlins/smile.gif

Marcus

Primus registratum

Z.Llalla,

Pa dashur te diskutoj per artikullin tuaj, se pari do t'ju rekomandoja qe te pakten emrat qe citoni ti shkruani sakte, ashtu sic shqiptohen ne gjuhen shqipe, p.sh, nuk thuhet Gotfrik Lajbnik por Gotfrid Laibnic (emri shkruhet en gjermanisht Gotfried Leibnitz) dhe po ky person nuk ka qene lingusit, por filozof (krijues i teorise se monadave ne filozofi), matematikan (nje nga bashkezbuluesit e njehsimit diferencial), si dhe ka dhene kontribut ne filologji. Ka patur njohje te kufizuar te gjuhes shqipe (fjalori i Laibnic shqip-gjermanisht permbante 16 fjale).

Me respekt,
Marcus

emssnc@libero.it

Primus registratum

o "neo" per ke shkrim e ke llafin
kur flet per "mesapet ne Pulia"
se spo e kuptoj ku e ke lexuar?
mund te me ndihmosh te gjej libra
te historigrafise shqiptare qe ke lexuar
dhe mendon qe ja vlen te mi keshillosh.

gezim lame

Primus registratum

ehhhh
kjo eshte tema me fantastike per gjuhen tone mos ta prishim me replika pa kuptim

them se eshte me fantastike se ne cdo liber qe kam pare kur flitet per gjuhen tone quhet indo-europiane kur behet pema e gjuhes tone menjehere dallon nga gjuhet e tjera.....ajo eshte nje vije e drejte nga lashtesite ne kohet e sotme dhe ka formen ilirishtja-shqipja=>gjuhe indo-europiane pa asnje degezim apo nderhyrje nga gjuhet e tjera....

nq se ka nje fakt qe na jap nje indetitet per te qene krenar eshte pikerisht indetiteti yne ne gjuhen tone....

pothuaj shume e ngjashme me gjuhen tone eshte edhe paraqitja qe i behet gjuhes greke.....por jo te gjithe jane ne nje mendim per kete gjuhe....ka raste ku gjuha greke e sotme paraqitet si nje degezim i perafert me greqishten e vjeter...pa permedur se ka autore qe greqishten e sotme e quajne nje gjuhe bastarde te greqishtes se vjeter dhe qe si afrohet fare ne cilesite e saj

X

olti

Neo

Tre fise te Pulias konsiderohen Ilire; Mesapet, Japiget dhe nje tashme per momentin nuk me kujtohet :shrug: Ne universitet, kur studjohet historia e Italise para romane jepen dhe fiset perberese te gadishullit italian. Fiset perberese te para periudhes romake ndahen ne kater grupe: Ne jug jane kolonite greke, pjese te ndryshme te italise, sidomos ne qender, banohen nga fiset autoktone italike, nder te cilet permenden Latinet dhe Sabinet; Etrusket, te cilet mendohet te kene ardhur nga Azia e vogel; me pas vijne fiset Kelte, qe romaket i quajten Gale dhe se fundi fiset Ilire qe jane te shperndare ne pjese te ndryshme te gadishullit. Ato jane: Keto tre qe permenda me pare, ne Pulia dhe perreth, me pas vijne Umbret ne qender, Liguret ne veriperendim dhe Venetet dhe Istret ne verilindje. Mbase ka dhe te tjere me te vegjel, por per momentin nuk me vijne ne mendje. Po te shikohet pak mund te verehet se keto vende qe jane banuar nga popullsi te klasifikuar Ilire, marrin prapashtesa qe pergjithsisht jane karakteristike per shqipen, pra Liguria, Umbria, Istria; ashtu si Iliria, Arberia, Shqiperia, Toskeria, Gegeria, Cameria etj etj, pra prapashtesa "Ri-a"

Sa per Toskanen doja te thoja se ajo ka nje toponim qe eshte vazhdim i emrit antik te atij vendi, Etruria dhe nuk ka lidhje fare me Toskerine tone. Mbase kjo e jona ka origjine nga ajo, por kurresesi nuk mund te jete e anasjellta. Keto mund t'i gjeni ne botimet historike te akademise se shkencave, por tituj librash nuk di t'iu jap, sepse un' i kam thjesht si leksione te shkruajtura me dore.