Shqipeve shume te lashta u imponohet kultura arabe

Shqipeve shume te lashta u imponohet kultura arabe

Shqipeve me kulture shume te lashte dhe me tradita shume te bukura,gjuhe te lashte e tradita te bukura e shqiptare u imponohet gjuha e kultura arabe.
Pse???
Sepse po tu kendosh ne reze te veshit qe ne oren 4.30 te mengjezit ne gjuhen me te shpifur ne bote ne arabisht atehere kjo domethene meso dhe ndihu si arab me detyrim /pf/images/graemlins/mad.gif /pf/images/graemlins/smash.gif

cfare ndryshimi ka Fatima nga Maroku me Fatimen nga Tirana??

I shikoja e i shikoja dhe po perpiqesha te shikoja ndryshimin por nuk e pash sepse si Fatima nga Maroku ashtu dhe fatima nga Tirana te njejta ishin .Qe te dyja zgjoheshin me nje muzike arabce qe ne oren 4.30 te mengjezit e qe te dyja ishin te mbuluara me shami e mbulese alla arabce nga koka deri te kembet.

per mendimin tim keta nuk jane shqiptar por arab /pf/images/graemlins/frown.gif

blabla

Primus registratum
Re: Shqipeve shume te lashta u imponohet kultura arabe

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Hmmm une jam ne gjak shqiptar dhe isha askushi por per fat te mire jam kthyer edhe ne mendje/doke e zakone ne shqiptar.
Po ti cfare je ne gjak ,po ne mendje/doke e zakone ne c'fare je kthyer mor mik !?

[/ QUOTE ]

Na falni per vonesen ne pergjigje.

Dias, edhe un shqiptare jam. Mesa di un, 100% gjak shqiptar. Sa per zakonet e traditat, un di qe kam patur tradita shqiptare, por po zbuloj qe nuk qenkan te tilla.

Pa na thuaj pak te lutem (nuk po te pyes me ironi) cfar egzaktesisht jan kto te ashtu quajturat "zakone shqiptare" qe ti paske perqafuar kto kohet e fundit? Ne pergjigjen e pyetjes, hipotezoj qe do shkruash dicka per ngjashmerine e "kultures shqiptare" me ate perendimore. Mos!

Asklipio

Primus registratum

Doket e zakonet shqiptare si psh flas vetem shqipe te paster pa "ekzaktesisht " sic flet zotrote /pf/images/graemlins/smirk.gif,perqafoj dhe propagandoj muziken ,veshjet,traditat,ushqimet,zakonet, e shume te gjera te tjera shqiptare,nuk mohoj veten time si idjot sikur anglez/grek/italjan apo ku ta di une,zotit i them zot dhe i lutem ne shqipe e jo ne arabisht apo greqisht si shume pseudo shqiptare /pf/images/graemlins/frown.gif

...do me per belulin /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: Shqipeve shume te lashta u imponohet kultura a

Eshte me se e vertete gjithashtu se Muhammedi nuk solli ndonje risi pervec se ripropozimit te asaj qe Krijuesi i shpalli Ademit: nuk ka Zot tjeter pervec All-llahut.

[/ QUOTE ]

Po qe se ti më sjell një shkrim të lashtë ku haset fjala Allah atëherë un kthehem që sot në mysliman dhe ti do kesh kryer një shërbim të madh për Islamin (jo se jam un peshk i madh por se çdo konvertim është "i madh").

Rrënja AL nuk ka të bëjë fillimisht me Hyjninë por siç edhe ta shpjegova më lart (që duket se nuk e ke pas menien në msim) ka të bëjë me lartësinë. Përderisa Hyjnitë/Hyjnia "jetonin" në qiej atëherë ata ishin të lartë. Këto kalime janë bërë gjatë gjithë historisë së njerëzimit pavarësisht nga popujt.

P.S. Nuk është dituria ime që të çudit por mungesa e saj tek vetja /pf/images/graemlins/tonguee.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

blabla

Primus registratum

Per shqipen mos ma ve fajin mua. Kam shum shum vite qe kam ik nga vendi, edhe nuk kam patur mundesi reale te praktikoj shkrimin e gjuhes. Dhe mos m'ngacmo mu kot per kte gjo, sepse un kur shkoj me pushime n'shqipri, m'duhet fjalor te kuptoj se ca thuhet n'tv. OK? (&lt;--perdorin edhe ok sikur e kan shpikur fjalen)

Muziken, traditat, veshjet, ushqimet, dhe zakonet, per cilat e ke llafin??? Po i shmangesh pyetjes, un po te pyes cfar qenkan kto gjerat eksklusive shqiptare konkretisht...

hawk

Primus registratum

Fjala Allah egzistonte tek arabet para ardhjes se Muhammedit.Kete e deshmon historiografia Islame,mund ta lexosh ne vepra serioze e pastaj konvertoju po deshe..se per ndryshe do me jepje mua te drejte dhe kjo per ty eshte mekat i madh /pf/images/graemlins/laugh.gif.
Ishte nje nder perendite e shumta te politeizmit beduin te trasheguar nder shekuj. /pf/images/graemlins/booki.gif
Kete emer e gjen edhe tek hebrenjte.

Lashtesia ka te beje me hyjnine sepse ato nuk jane "moderne".Po ashtu shkrimi ose gjuha joverbale kane te bejne me lashtesine ( sikur nuk tingellon bukur ky emertim po meqenese eperdore ti..) sepse nuk jane as ato "moderne".
Per rrjedhoje me "rregullen e treshit" lashtesia dhe besimi fetare prehistorike kane kane lidhje.E thene me qarte gjuha ne fillim jo verbale dhe pastaj verbale lidhet ngushte me ideologjine fetare e per rrjedhoje me emertimet e hyjnive sepse jane paralele ne kohe.
Ti vete pastaj i gjen nje te tille kur thua se keto fjale lidhen me lartesine dhe me hyjnoren.
Flasim fatkeqsisht pa data konkrete.Mos ndoshta kerkon data nga une(i pa dituri) ne nje kohe qe tek ti nuk gjenden ?!

Me shume se dituria jote me cudisin burimet qe mungojne totalisht e per rrjedhoje menyra analizuese eshte e tipit "Liza ne boten e cudirave".Por me duket se ti nisesh nga ID-i kondrapetAL dhe diturine e prodhon vete... /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

blabla

Primus registratum

Hawk,

Kondra ka te drejte per etimologjine e fjales.
Al ne arabisht vihet per emrat e shquara (me duket se i themi ne shqip). Esht e barabarte me "the" ne Anglisht.
Megjithate, perpara Profetit, zoterat (idhujt) kishin emer tjeter, dmth fjala per kto "zotera" esht ndrysha nga fjala per Zotin. Fjala Allah, thuhet dhe shkruhet ndryshe ne arabisht. Dmth prononcimi dhe shkrimi nuk ndjekin rregullat e gjuhes Arabe.

Me tutje, shumica e fjales zot, nqs existonte me para (kte nuk e di) ka humbur fare kuptimin ne gjuhen arabe te sotshme dhe nuk perdoret.

p.s. me "shumica" dua te them plural.

Kondrapedali

Kondrapedali

Ajo shumica jote Hmmm quhet shumësi /pf/images/graemlins/smile.gif

Ishte nje nder perendite e shumta te politeizmit beduin te trasheguar nder shekuj.
Kete emer e gjen edhe tek hebrenjte.

[/ QUOTE ]

Faleminderit Hawk se padashje më dhe të drejtë. Burimet un nuk kam ndërmend të rrij t'i kërkoj për të ti sjellë ty këtu ndërkohë që janë tepër të kollajtë të gjehen. Mjafton të konsultosh një libër mbi etimologjinë e lashtësisë dhe do e hasësh se s'bën.

Tani më shpjego pak të lutem se si doli Allah-u një nga perënditë e lashta? A nuk ishte ai i vetmi Zot i cili ja shpalli këtë fakt Adamit? Në ç'vend u ngatërrua Adami apo pasardhësit e tij? Me pranimin e Zotave në lashtësi a mos po pranon vallë evolucionin (larg o Zot se kom përdor i llaf t'keq fort) e mendimit filozofik njerëzor mbi Hyjnoren?

Normalisht je plot me kontradikta në llogjikimin tënd e kjo mendoj se vjen nga besimi i verbër në një doktrinë fetare. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

hawk

Primus registratum

Prandaj kerkoj ndricimin nga kondrapetaAL. /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

Nejse...je i vogel si shum te tjere..jo me trup eeee.

Nuk egziston etimologji e lashtesise por e gjuhesise.Ja perse ti fanatzon sepse bazat(pa baza /pf/images/graemlins/laugh.gif) nga te cilat pretendon te rrezatosh dituri dhe kulture i ke personale.

Mendimi filozofik perparon,tarsformohet,kete nuk e mohoj.Ate mbi Hyjnoren pastaj...
Por ti me ndricon rrepliken pa u thelluar shume.Evolucioni filozofik ose thjesht fakti i devijimit te bijeve te Ademit,pa e komplikuar me filozofi,tregon ate cka feja dhe Hyjnorja percaktojne.Njeriu eshte i LIRE ne rrugen e tije dhe me pasuri te medha,natyrisht te limituara,qe i japin mundesi te logjikoje,zgjedhe,pershtatet kushteve qe i ofron natyra etj etj...
Ne te kundert,ndryshe nga sa pohon dhe pretendon ti,do te ishte robot.Ne cilen fe e gjen nje percaktim te tille te njeriut....?!
Kush ishte i verber ketu /pf/images/graemlins/cooli.gif ?!

Vrapuesi

Primus registratum

Nuk eshte problemi se (jo)-kultura arabe i imponohet shqiptarit, problemi eshte se Shqiptari e pranon me deshire dhe vetedije nje (jo)-kulture te tille.
Vetem pas luftes ne Kosove jane ndertuar 74 xhamija e vetem dy kisha jane rindertuar.

hawk

Primus registratum

Duket se t'ka lodh vrapi.
Me perqindjen qe ka Kosova ne njeren apo tjetren fe eshte me se e drejte ajo shifer qe sjell ti.Mjafton katedralja ne Prishtine qe nuk ka qene kurr qe eshte justifikuar me absurditete me te ndryshme.Shpresoj ti sherbeje atij vendi por kur lexoj shkrime si ai me siper...
Vrapues nuk do te thote pranim i Islamit,i cila eshte fakt shekullore nder shqiptare,pjese e kultures arabe ose e jo kultures.
Edhe besimi qe ka sot Europa erdhi nga ato vende pa kulture...por me qesharakja eshte se ti te akuzosh te tjeret per mungese kulture...

Djal ke probleme te tjera me te medha se eurocentrizmi qe te ka hipur...

Kondrapedali

Kondrapedali

Hawk, të kesh paraardhës myslymanë nuk do të thotë që je myslyman apo që ke kulturë islamike. Fakti është që shumica dërrmuese e shqiptarëve, kudo qofshin, nuk janë besimtarë. Pra kultura arabe apo islamike kërkon me "forcë" të futet në trojet shqiptare. Ky është një dallim thelbësor të cilin ti nuk arrin dot ta pranosh sepse je tepër partizan i islamizmit.

Sa për etimologjinë e lashtësisë nuk kam ndërmend të të jap edhe leksione gjuhësore. Por sërisht, është partizanlliku yt që të pengon të kuptosh si duhet gjërat. Po ashtu ti replikon mbi burimet sikur ato janë mendime të miat ndërkohë që të kam thënë që është e thjeshtë ti gjesh ato burime. Un nuk punoj si bibliotekar që të ofroj ty këto burime. Po qe se je i interesuar mund ti gjesh vetë kollaj. Por interesimi yt ndalet tek replikat foshnjore dhe pa brumë që bën. Kjo është fatkeqësia e dytë e jotja (e para është besimi i verbër).

Kjosh me shnet n'terezin tande /pf/images/graemlins/wave.gif

hawk

Primus registratum

Ja pra qe problemi i parardhesve ndikon edhe tek ti.
Se ku i gjen ti shifrat per te nxjerr shqiptaret jo besimar e din vetem ti,por ne te njejten kohe je "gac e mlume",jargavitesh se tepermi duke ju sjell te njejtes bindje.
Cdo gje Islame eshte e huaj,muslimant nuk jan te tille dhe populli yne i perbere ne shumice nga musliman nuk eshte besimtare....Me duket se ngaterron fjalen besimtare me praktikant.

Atehere... sipas logjikes tende i bie qe te kesh paraadhes shqiptare nuk do te thote aspak te jesh i tille!?!?!?!?!?
Natyrisht ne te dy rastet nuk nevojiten vetem paradhesit por ato jan faktor vendimtare ne krijimin e nje identiteti.
Nje identitet islam e kemi ne shqiperi,do apo s'do ti.Kjo detyrimisht sjell cfaqe te kultures Islame.
Nuk e kuptoj se si nje njeri kaq "tolerant" dhe i "panshem",kaq "larg" diskutimit foshnjerak si ti nuk pranon elemete te ksaj kulture.
Nuk e kuptoj se si akoma n shekulline XXI ke opinione mesjetare rreth islamit duke e barazuar ate me arabine?!
Kjo eshte shenje injorance apo jo.

Edhe sikur shumica e shqiptareve te mos ishin besimtare ose thjeshte te nje besimi tjeter,mjafton nje pakice e paperfillshme te ciles edhe me kushtetute do ti njifeshin te drejta te barabarta me ty,per te qene bartese dhe reflektuese e kultures Islame ne trojet shqiptare...
Krahasimi i ksaj feje me kulturene nje populli eshte pastaj jo vetem injorance por patologji.
Pra kultura Islame nuk kerkon ti imponohet trojeve shqiptare sepse eshte e rrenjosur aty.
Apo ti ndoshta muslimanet shqiptare nuk i quan shqiptare?!
Vetem kjo mund te shpjegoje budallalleqet ose sforcimet e teperta qe perdor per te luftuar realitetin ose mullinjte e tu te eres.

Islami ka pjese nga kultura arabe sepse aty lindi,ashtu si besimet e tjera nga vendlinjdjet e tyre,kete nuk e mohojme por nga kjo kulture(arabe) gjen elemete edhe ne perendim e krishtere apo laik.
Eshte vetem ceshtje patologjike pastaj ajo cka ti mbron.

Un jam partizan i idealeve te mia ashtu si ti i dealeve te tua te cilat i mbulon me ngjyra ateiste,"yllin" nuk e di ku ta kan vene spese e mban te fshehur.

Akoma kembengul me kokfortesi se egziston "etimologjia e lashtesise"....ke patetizem per te shitur mar djal.
E ti pastaj me akuzon mua per verberi....dhe pretendon diskutim.

Kondrapedali

Kondrapedali

Etimologjia e lashtësisë = etimologji - shkencë që merret me studimin e prejardhjes së fjalëve: Lashtësi - periudhë kohore që shpesh i referohet periudhës para Krishtit (vitit 0 në kalendarin e Krishterë).

Etimologjia e lashtësisë = prejardhja e fjalëve në periudhën para ardhjes së Krishtit.

Do këmbëndulësh akoma dhe më apo ke nevojë të të jap edhe ca leksione gjuhe shqipe?

Besimtar = praktikues përndryshe ku e shef ti besimin e dikujt që nuk e rruan për fenë? Për tu bindur, dil pazarit e pyet nja 100 veta a janë besimtarë apo jo. Edhe ke dera xhamis po shkove do hasësh më shumë jo-besimtarë.

Në lidhje me temën. Kultura arabe është pikërisht ajo që po u imponohet një pjese të shqiptarëve dhe është pikërisht kjo kulturë që sot emërtohet "islamike" kundrejt "myslimane".

Myslimanizmi shqiptar është shumë ndryshe nga islamizmi arab për vetë tolerancën që e karakterizon. Myslimanët besimtarë shqiptarë quhen shpesh si të pa-fe nga islamistët arabë e kjo pikërisht nga dallimet madhore të aplikimit të fesë. Shqiptarët e kanë trashëguar fenë myslimane nga turqit të cilët edhe vetë kanë qenë më tolerantë në praktikimin e riteve. Për më tepër, shqiptarët janë tepër të lirë në mendimet dhe veprimet e tyre dhe rrallë i kanë kushtëzuar ato nga feja apo tjetër faktor.

Vargjet e replikave të tua foshnjore shko e përhapi me nai katun që s'kan pa naiher libër me sy po mos u muno me i kalu ktu se veç ul me pa të drejtë reputacionin e myslymanëve

Gysi

Primus registratum

Kontra, nuk e kuptoj se ku kerkon te dalesh me debatin tend mbi etimologjine e fjales Allah. Megjithate, ky debat eshte jashte teme dhe nuk duhet bere ketu.

Ndersa persa i perket temes ka disa pasaktesi nepostimin tend te fundit.

Fjala besimtar nuk eshte e barabarte me fjalen praktikant. Praktikanti eshte njeri prej llojeve te besimtareve.
Fjala besimtar vjen nga fjala besim. Te besoh eshte nje gje dhe te praktikosh besimin tend eshte nje tjeter shkalle.
Fakti qe shume njerez sot nuk e praktikojne besimin e tyre (sigurisht te rritesh ne nje komunizem te tille si ai enverist ku kane jetuar shqiptaret perben nje handikap te madh ne drejtim te besimit), nuk do te thote qe ata nuk besojne, dhe po keshtu nuk do te thote as qe ata "nuk e rruajne" per besimin.

Une nuk shoh askund ndonje lloj "imponimi" te kultures arabe ndaj kultures shqiptare. Ka nje pakice shume te vogel nejrezish ne Shqiperi qe jane ndikuar nga "kultura arabe" (dhe ndikimi edhe ne kete rast eshte ne disa elemente jo ne teresi), por ta garantoj qe ata kane brendesuar elemente te tille te kltures arabe me deshiren e tyre dhe pa kurrfare imponimi.
Perkundrazi, une shoh se ka nje imponim gati dhunues per te mostoleruar as edhe nje grimce te kultures arabe ne Shqiperi. Per kete bucasin perdite televizionet, gazetat, politika, shoqeria civile dhe gjithkush qe ha buke ne kete vend, duke i dhene mend njerezve.

Nga ana tjeter, ajo kulture qe une shoh se po i imponohet shqiptareve, dhe qe vertete perben nje kercenim serioz asimilues, eshte kultura globale. Eshte pikerisht kjo kulture qe po kercenon seriozisht cdo vlere, cdo trashegimi dhe gjithcka origjinale shqiptare ne kete vend, duke importuar ne shqiperi vlera siperfaqesore, te huaja dhe te papershtatshme per shqiptaret. Pikerisht ndikimi i meidas, elites politike dhe kulturore, emigracionit etj. eshte i tille qe nuk te lejon hapesire pavaresie dhe modkonformizmi. Dhe kjo eshte njefare dhune kulturore qe po ushtrohet deri diku mbi shqiptaret. PO keshtu shoqeria shqiptare eshte gjendur e papergatitur per te perballuar ekspansionin kulturor global, duke imituar gjithcka qe importohet nga kjo kulture masiviste, pa krijuar ne kete situate identitetin e vet, si dhe pa mundur dot te beje vleresimin e duhur se cfare mund dhe duhet te huazohe dhe cfare te flaket tutje si e panevojshme.

Nje tjeter element qe duhet te verehet eshte se, nuk duhet te kete vend per paragjykime kulturore apo edhe me keqe per racizem. Kultura arabe eshte nje prej shume formave te trashegimise kulturore te njerezimit. Ne pavaresi prej faktit qe kultura arabe i ka dhene nje kontribut mjaft te vyer historik zhvillimit te shkences, artit, letersise, filozofise, mjekesise, civilizimit, teknologjise etj., une mendoj se asnje kulture nuk duhet paragjykuar. Cdo kulture eshte dhe ka te drejte te jete aty ku eshte, per te deshmuar pasurine e vlerave njerezore, si dhe per diversitetin e qenies njerezore mbi faqen e dheut.

hawk

Primus registratum

Debati filloi me patetizmin tend per te gjetur shpjegimin e disa fjaleve para-ilire me fjale Ilire.
Absurde apo jo...dhe te mendosh qe behet nga nje lektor online i gjuhes si zoteria jote.

Pastaj debati degjenreroi ne pjesore,parashtesa fjalesh pa asnje rferim apo logjike pervec asaj "donkishoteske".

Tani sillet rreth egos tende te semure qe insiston me vullnet jo me konrapetali por gomari ne egsistencene nje emertimi si etimologjia e lashtesie.Etimologjia eshte shkence qe nuk percaktohet nga limite kohore.
Lashtesia nuk ka data te sakta,lindja e Krishtit nuk i jep asaj fund.Nese do te ishte keshtu sic thua ti me gjej nje term ne cfaredo encklopedie historike apo universale ku gjendet nje emertim i periudhes menjehere pas lindjes se Krishtit te cilen ta marrim si baze ne percaktimin e fundit te lashtesise.
Etimologjia e gjuhes sone,p.sh,kalon ne te dy drejtimet e vitit zero,ne periudhen Iliro-Arbereshe gjer ne shekullin tone sepse ka fjale me origjine shume te re,moderne,pa kaluar madje 900 e jo me vitin zero...kufirin tend imagjinare te lashtesise. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Kjo vlen edhe per etimologjine e gjuheve te tjera.
Ja perse nuk ka kuptim etimologjia e lashtesise o docent i humbur. /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

Nuk ka kuptim edhe per faktin sepse nyja lidhese "e" na drejton tek emri "lashtesise"(kundrinori,ne kete frazen tende) i cili merr pronesine e objektit(kryefjales) pra "etimologjise".
Ne kete menyre etimologjia reduktohet ne nje periudhe imagjinare.Pra ti me kembenguljen tende,si derivat injorance,gjymton nje shkence per hir te egos dhe krenarise /pf/images/graemlins/crazy.gif se semure. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Pas "argetimit" me njohurite e medha qe gezon ne fushene gjuhesise,etimologjise dhe mbi te gjitha historise le te kalojme tek patologjia jote islamofobike.

Natyrshem ketu te vret shikimin logjika e vrazhde qe perkthen(sinonimizon,term i imi /pf/images/graemlins/laugh.gif) fjalen "besimtare" ne "praktikant".
Besimtare nuk ka te beje me praktikat e tua o i gjore /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif.
Mjafton te besosh egzistencen e nje fuqie mbinjerezore apo dimensioni njerezore jasht realitetit qe njohim per tu identifikuar me besimtare qe mund edhe te mos ndjek ate rruge qe quajme fe.
Ktu flasim per fe sepse besimi eshte shume me i gjere por besoj arrin edhe ti vete.
Besimi ka nivelet e veta te praktikimit,sipas menyrave qe individi zgjedh per te ndjekur gjate jetes.

Fjala "mysliman" vjen nga fjala "muslim" qe do te thote "i nenshtruar i Allahut".
Nese ti pohon se ne jemi "muslim" atehere si ka mundesi qe perjashton kulturen ISLAME nga trojet shqiptare ?! /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
Myslimani eshte besimtari(ne fene Islame),pra nje pjese e Islamit dhe e asaj kulture.Si te del ty hesapi,qe kjo pjese ndodhet jashte ksaj kulture ?!

Asnje mysliman nuk mund te emertoje "i pa fe" nje mysliman tjeter,emertimi "kafir" drejtuar myslimanit eshte mekat.
Si ka mundesi qe "islamistet arabe" qe jane kaq te "kujdesshem" ndaj mekateve na u shprehkan ne kete menyre?!
Apo mos je ti arab...arab me qeleshe.. /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif.

Nuk egsiston nje fe Myslimane por Islame /pf/images/graemlins/booki.gif,kete e pranon e gjith bota,por me sa shoh ka ende perfaqsues mejetare qe jetojne te izoluar per shkak te patologjive te trasheguara.
Pastaj persa i perket praktikave fetare te turqve mos fol fare sepse nuk i njeh.Turqit nuk e kane mohuar kurre teuhidin,Fik'hun..nuk kan eliminuar ritet apo praktikat Islame,madje kan shtuar ca /pf/images/graemlins/laugh.gif...tj etj.
Pastaj nga te doli kjo tolerance e turqve...a nuk ishin deri dje(per ty) barbaret aziatike /pf/images/graemlins/winkwink.gif.

Nuk eshte problem kushtezimi apo liria e mendimit te Shqiptareve sepse ka shembuj historia dhe aktualiteti sa te duash per te kundershtuar kete klithmen apo faktin qe kerkon te sjellesh nepermjet pasqyrimit te karakterit shqiptare.
Problemi i diskutimit eshte semundja jote dhe mos pranimi i realitetit,i kultures Islame NDER shqipetare.Praktikant apo jo,mjafton identifikimi ne at besim qofte edhe me nje fjale te thjeshte(zgjedhe vete) e cila nuk do te egsistonte ose nuk do te kishte kuptin jasht kultures Islame.

Kondrapedali

Kondrapedali

Eh, Shkodra e shkret ka xjerr koka të t'tana llojeve /pf/images/graemlins/smile.gif.

OROSHI

Primus registratum

Hawk,tema asht "kultura arabe u imponohet shqipeve"!
Ne fakt duhet te jete "besimi islam u imponohet shqipeve me menyra arabe"!
Kultura arabe nuk ka asgja te perbashket me besimin islam,perkundrazi kane shum pika te kunderta,si cdo fe,edhe ajo islame asht kunder kultures e cila mbeshtetet jashte konteksteve fetare islame!
Ataturku nuk ishte nje njeri dosido,sepse kur ndermori aksionin politik per zhdukjen e cdo lloj gjeje arabe nga populli turk,kishte ne mendje pikerisht ndikimin e fese obskurantiste islame ne popullin turk,pra nuk ishte kunder kultures arabe ne pergjithsi,sesa kunder fese islame autentike arabe!
Pse them obskurantiste?Sepse eshte fe e mbeshtetur ne ndalimin e lirive njerezore,ne ndalimin e zhvillimit njerezor,ne roberimin e individit,ne gjakderdhje,ne pushtime etj etj!
Muslimanizmi nuk eshte rrezik per ne shqipet,rrezik per ne eshte vetem ndikimi i radikalizmit islamik,i cili e ka strofkullen ne Saudi,dhe qe financohet nga sheiket!
Ki parasysh se sa e sa organizata "humanitare" islamike u jane blloku kontot neper bankat e te gjith botes,se fundi edhe ne Shqiperi!
Pra me nji fjale desha te them qe radikalet islamike financojne gjagderdhjen dhe krijimin e situatave te pasigurta ne mbare globin!
Financimi(me para apo me propagande)qe behet ne Shqiperi nga radikalizmi islamik,per degradimin e traditave shqiptare,per tjetersimin e shqipeve,per armiqesimin e feve ne Shqiperi(vetem keshtu mund te arrijne te kene nje strofkull te sigurte ne Shqiperi),ky eshte rrezik i madh per gjith kombin tone!

Nuk besoj qe,nje shqiptar qe vesh fustanin tradicional islamik,te vere kombin mbi fene,qe ne castin qe aui e ka veshur kete fustan,i ka thene "ik pirdhu" kombit!
Gjithashtu edhe mjekrroshi!
Gjithashtu edhe teprimi i ferexhese(mbulimi i fytyres apo me keq,mbajtja e burkes)!
A nuk quhet kjo:degradim deri ne zhdukje i kombit tone?

hawk

Primus registratum

Ooooooo t'falemnderit per evidencen por un di te lexoj. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me lart u mundova te sqaroj ato "te ditur" qe barazojne dy fjalet "arab" me "Islam".
Por tani me ty shikoj se ka edhe me keq,ka edhe ekstrem tjeter.Ti nuk shikon agje te perbashket mes Islamit dhe kultures arabe.
Ktu,nese me lejon "je tu ja fut kodra mas bregut",te pakten ne rreshtate pare...
Te mjafton vetem elementi gjuhe per te gjetur nje lidhje mes ketyre dy kulturave e cila nuk eshte e vetme.

Por ti ama nuk shikon lidhje vetem ne fillim.
Me poshte duke spekulluar me nje personazh historik tregon me binomin: "gjeje arabe"..."ndikimin e fese obskurantiste islame" se ne fakt keto lidhen apo jo.

Ateher pse nuk mban nje qendrim te qarte ?? /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/shrug.gif

Nuk eshte e hera e pare qe perdor termin obskurantizem.
Duhet te pohoj me keqardhje se nuk ke fantazi.Duhet te pohoj se noton gjithnje pa shprese ne patologjine tende.
Tashme jemi mesuar Osrosh me opinione te tilla rreth fese Islame,nuk je i pari por nese diku na uron Bajramin dhe diku tjeter na quan obskurantist...tregon pavendosmeri dhe mungese personaliteti per nje qendrim te qarte.

Nese ke kohe te rendisesh lirite e mohuara nga feja ime dhe ti krahasosh me ato te fese tende do ishte nje pasqyre per logjiken tende.
Gjithashtu nese krahason pak historine,para Ataturkut,do gjesh argumenta te pranuara sot jo vetem nga muslimanet per obskurantizmin e mesjetare te krijuar nga feja jote.Gjithashtu do gjessh argumenta per perparimin e atyre beduineve pikerisht nga ai element qe ti e quan obskurantist,qe i atribuon prapambetje..nderkohe qe verseti i pare Kuranor i zbritur Profetit fillon me "Lexo"...qe fjala "Dituri" permendet me shume se vete emri Muhammed....
Mund te kesh ndonje Kuran tjeter por ne momentin qe egziston vetem nje version,ndryshe nga Libri yt,vertetohet patologjia jote me tarshegimi mesjetare. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Aman te lutem mos fol per gjakderdhje apo drejtesi,humanizem,demokraci ne krahun tjeter.Mjafton historia.Mjafton gjesti i sotem ne Irak per te treguar jo-gjakderdhjen qe ti profetizon dhe e zhduk nga "bota jote superiore".Apo ajo justifikohet kur te shkon per shtat ty?!

Ti hyjme me thelle ceshtejeve fetare do te thush si gjithmone se nuk je teolog por vetem....atehere mos fol per dicka qe nuk njeh.Ne fakt nuk duhet as ta urresh sepse nuk e njeh fare por kto impulse agresive jane te trasheguara.

Me pelqeu shume kjo nderhyrja e organizatave...
Lind pyetja,nese i jane bllokuar fondet,jane larguar(kjo eshte fakt),pra shkaterruar urat lidhese te "radikalizmit" me "shqipet",si ka mundesi qe ti perdor kohen e tashme kur pershkruan kete rrezik?! /pf/images/graemlins/winkwink.gif
A nuk te duket se nuk je koherent nga rreshti ne rresht?
Shoqatat nuk jane por problemi egziston /pf/images/graemlins/crazy.gif.....ec e merre vesht se ca dan me than. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ne fakt edhe 1997 e kishin financuar kto shoqata.Po ashtu gjakmarrjen qe karakterizon traditen tende te eksportuar edhe ne qytete...

Nuk e di dhe nuk kam lexuar ndonje rresht qe feja Islame tenton te shkaterroje traditat e nje populli !!!!
Natyrisht ka praktikat dhe simbologjine e vet por tashme kjo fe eshte realitet shekullore nder shqipetare,madje para krijimit te nacionalizmit tone te cilit(duhet pranuar) i dha nje ndihmese vendimtare.

Mbulesa,hixhabi madje edhe burka,xhelabia..etj kan egzistuar ne trojet tona,ndoshta jo ne zonen tende por ky ka qene realitet.
Mos do me bindesh qe ti Orosh del ne rruge i veshur sipas traditave,sipas avatarit tend??!! /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
Ja pra qe nuk je kultivues i tradites aq sa pretendon sepse eshte e pamundur.Edhe ti ke modelet e tua joshqiptare qe imiton.
Ateher perse modeli Islam,i pranishem(nder te tjera)me shekuj tek ne,te duket tabù ??

Kombin tone nuk e ka zhdukur pushtimi fqinj asimilues jo me mjekra e mbulesa.Madje kane qene elemetet e kesaj feje qe e kan shpetuar nga zhdukja.Ty nuk te shqetesojne detajet e fese por islami te teresi per ndryshe nuk do shikoje rrezikun e zhdukjes se kombit nga mjekra dhe mbulesa.

P.S
Dy ideatoret e kombit tone modern,pra te nacionalizmit,P.Vasa dhe S.Frasheri kan patur mjeker. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Sa i lezetshem je mar Orosh. /pf/images/graemlins/lol.gif
/pf/images/graemlins/thumbsup.gif
Ja pra Orsoh ti qe ne fillim po me sqaroje se si titullohet tema,i ke dhene temes jo me ngjyra etno-antropologjike arabe por THELLESISHT fetare Islame.

hawk

Primus registratum

Eh, Shkodra e shkret ka xjerr koka të t'tana llojeve /pf/images/graemlins/smile.gif.

[/ QUOTE ]

Shyqyr q1 na kan ik ata...pa lesh n'kry. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

mitka

Primus registratum

....
edituar per provokim pa lidhje me temen