Re: SHQIPERIA NE FOTOGRAFITE E BEVIS FUSHËS
Ok!
Si c'do fotograf ( artist me mire ) edhe bevizi ka natyren e vet. Nuk mundet askush te shaje dot natyren e tjetrit per te vetmen arsye sepse nuk i eshte dhene kjo e drejte perderisa ka dhe ai vete nje natyre te tijen!
E kam cituar edhe me lart kur kam shkruajtur qe kam fatin te njoh drinin, bevisin, besin te vllain (fotograf edhe ky ) te jatin jo nuk ja kam njoft bevisit ( fotograf profesionist ne shqiperi , e mos te guxoje njeri te thote qe nuk ka fotografe ose nuk ka pasur fotografe profesioniste ne shqiperi se ben gabim te madh duke harruar qe te gjithe keta fotografe profesioniste qe kane qene kane studiuar ne rusi e jo ne shqiperi) pra me pak fjale te themi qe bevisi eshte rrit me aparat perkrah biberonit
pra nuk mund te them qe nuk perdor dot mire aparatin e tij.
Tani dua t'ju shpiegoj pak gjera mbi menyren se si shkrepet ne shqiperi , per arsye qe edhe ju i dini me mire nuk eshte e mundur te blesh nje aparat ne shqiperi qe vetem trupi i kushton 2400 euro pa folur per obiektiva e blic e me the e te thashe por kjo eshte gje tjeter sepse kush eshte fotograf eshte fotograf me cfare do lloj vegle dhe nuk ka te beje shume menyra se si perdoret aparati por se cfar shikon ne wireframe fotografi dhe se si e kuadron imazhin, pra nuk shikohet shume cilesia e fotos ne disa raste ( ktu flas per sfokaturat , psh djali im qe eshte 7 vjec ben ca foto sfokato qe jane per ekspozite ).
Si cdo njeri qe ka natyren e vet edhe bevisi ka natyren e tij edhe eshte me shume i terhequr ndaj bardh e zise ( kjo jo per ngjyren e fotove sepse ato mund te jene edhe ne colour) por ne bardh e zi ne kontrastin , ne idene e asaj fotoje pra nje foto e bere midis ketyre dy ngjyrarave pa ngjyra te mesme e bardhe dhe e zeza , e mira dhe e keqja, skamja dhe pasuaria, pro kjo eshte foto e bevisit.
Sa per moden mua me ndodh shpesh hee te fotografoj vete moden dhe ne pergjithesi foto bazohet ne nxjerrjen ne pah te kostumit qe vesh modelja per arsye se nuk ka mode truku ne ose bukurie ne shqiperi , pra nuk ka sfilata te mirefillta pervec dy konkurseve vjecare qe jane miss shqiperia e miss albania. Dhe natyrisht ne fotot e modes bevisi ka dash te tregoje dicka tjeter pervec kostumit pra dua tju them qe nuk eshte permbajt ne ate qe duhet fiksuar veshja dhe asgje tjeter (mediokritet ky i fundit) ai eshte munduar dhe ka arritur te fuse ne 35 mm katror gjithe boten qe e rrethon ket mode, ket sfilate qe po behet , verte lluks i madh ketu .... po atje ???? pra ne ket prizem duhet pare foto.
persa i perket epiteteve edhe gomari ne fakt e therret gomar dhe kjo per gomarin eshte normale por provo e thirri nje here breshke, apo lope ta shofim. Pra nuk mund te bisedohet ne diskutime arti qe x eshte gomar, y eshte kale, z eshte nje *oqe kandari ( sorry ) etj. Ne art diskutohet ka vlera apo nuk ka vlera , dhe nese nuk ka vlera kush eshte arsyeja qe e ben ket gje pa vlera sepse duhet krahasuar me dicka qe nuk eshte e sakte faktikisht ( nuk ka meter ne art ose etalon, etalonet jane te levizshem) pra duhet krahasuar me shpirtin e nese ne shumicen e rasteve dicka koicidon e te jep dicka ne shpirt atehere mund te quhet qe eshte me vlere. E ne rast te kundert pa vlere ( jo ne rastein kur te jep ndjenje pozitive ose negative , kur nuk te jep asnje lloj ndjesie, psh une sa here qe shikoj vepra te Salvator Dali po themi "lufta civile ne spanje" me vjen nje ndjenje e keqe qe nuk me largohet gjithe diten) , por nuk mund ta quaj gomar !!!!!
E kshu pra nese kalohet ne ofeza, e ne epitete mah nuk e di por me mire mos dikutohet sepse nuk mund te diskutoje per art ose vlera artistike dikush qe fjalen e pare thote nje epitet .... apo edhe gjetja e epiteteve eshte art me vete ???? .... e ja kte une nuk di tjua a them ....