Shindler's List!

antares

Primus registratum
Re: Shindler's List!

Ika ika.... Po nje ketu pyeti se pse nuk kemi ardhur akoma ne kete teme dhe une .......

Urim Nerguti

Primus registratum

Nuk e di çfarë shpendi ka aty poshtë ky Antares, por një gjë është e sigurtë: nqs është një shqipe, me siguri që nuk është një shqipe e jona. Urrejtja e tij nuk ka kufi. Nejse, dihet kjo, kur urren dikë, ti vuan më shumë sesa ai që ti urren, sepse ti nuk mund të bësh pa të, je i lidhur gjithë jetën pas tij, shpirti yt është i robëruar.
Filmi "Schindler's List" është një nga filmat më të bukur që është prodhuar ndonjëherë. Përsa i përket asaj epoke të zezë, shikoni dhe filmin "Holocauste" të Claude Lanzmann.
Një përshendetje të gjithëve.

Odoakri

Primus registratum

e keqja e disa filmave eshte qe njerzve ju nguliten aq mire ne koke sa arrijne te indentifikojne filmin me historine per me keq akoma nje pjese e saj indentifikohet me te gjithen(ne fund te fundti per ne shqiptaret fytyra e Ismail Qemalit eshte ajo e sander prosit), problemi nuk do te linde nese njerezit do te kishin aftesine te kerkonin burime te shumfishta informimi.
artistikisht filmi eshte i arrirre por nuk duhet harruar qe spilberg eshte hebre .

kukes informohu njeher kush eshte lanzmann dhe do ta kuptosh me mire vepren e tij.

ec pra shendet e hapni syte

JiggaMan

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Odoakri:
[qb] e keqja e disa filmave eshte qe njerzve ju nguliten aq mire ne koke sa arrijne te indentifikojne filmin me historine per me keq akoma nje pjese e saj indentifikohet me te gjithen(ne fund te fundti per ne shqiptaret fytyra e Ismail Qemalit eshte ajo e sander prosit), problemi nuk do te linde nese njerezit do te kishin aftesine te kerkonin burime te shumfishta informimi.
artistikisht filmi eshte i arrirre por nuk duhet harruar qe spilberg eshte hebre .

kukes informohu njeher kush eshte lanzmann dhe do ta kuptosh me mire vepren e tij.

ec pra shendet e hapni syte [/qb]
Gjithashtu mos harro qe dhe ti je Shqiptar. Dmth, njeri rracist, me pragjykime, e i pabese.

Truth_Matters

Primus registratum

Schindler's List pervec vlerave artistike, ka ne rradhe te pare vlera historike.

Bota ka harruar ate qe u bene cifuteve ne L2 Boterore, shume madje e mohojne fare qe ka ndodhur dhe e quajne sajese te cifuteve. Lexoni vete komentet e mjaft vetave ne AF (si puna e antares) dhe e shikoni kete qarte.

Aq me teper ne boten e sotme, ku urrejtja ndaj cifuteve dhe deshira per t'i zhdukur perfundimisht nga faqja e tokes eshte me e larte se gjate kohes se Hitlerit, filma te tille duhen vleresuar qe te mos perseriten te njejtat gabime si me pare.

Urim Nerguti

Primus registratum

E ç'lidhje ka këtu fakti që Spielberg është an american jewish ? Odoakri, mos vallë do të thuash që një film i realizuar nga një shqiptar mbi vuajtjet e popullit tonë në Kosovë do të ishte një film i fryrë ?
E sa për Lanzmann, nuk e kuptova ku do të dalësh. Lanzmann është një intelektual, realizator, shkrimtar francez. Do të kishe mundur t'a ftilloje pak mendimin tënd. Përshendetje.

Urim Nerguti

Primus registratum

Truth Matters !
Jam krejt në një mendje me ju dhe gëzohem që po dëgjoj disa fjalë të mençura. Ke të drejtë që bota po fillon t'a harrojë atë epokë. Të paktën këtu në Francë, antisemitizmi është në modë. Nuk guxon të thuash që jam filosemit se pastaj të shikojnë shtrembër. Nuk e di ku banon, por e marr me mend se edhe andej nga ju do të jetë njëlloj. Përveç në Shqipëri, shpresoj. Sa për Antares, laisse tomber (forget it). Nëse më lejon, të rekomandoj filmin "The believer" të Henry Bean, me Ryan Gosling dhe Summer Phoenix.
Gjithë të mirat.

Odoakri

Primus registratum

nuk kuptuat thelbin e asaj qe une thash, kujdes nga indentifikimi i historise me filmat apo librat historik per me shume kur nuk behet nje analize e holle, njerzit i marrin gjerat shabllon, ketu nuk flitet per antisemitizem ose te pakten per revizionizem historik, por thjeshte per aftesine e njeriut te 2000jes te mendoje.

PS: studioje mos lexo ça thote editori i tij.

PS2: ato qe ti thua jane te verteta: rracist, paragjykime etj siç eshte i vertet fakti qe jane vetite qe me shume nga te gjitha kane bere qe shqiptaret pa shtet dhe te pushtuar te mbijetojne.

PS3: me falni qe perzieva nje bisede filmi me nje teme historike por filmi eshte i tille

ec pra shendet

Truth_Matters

Primus registratum

Kukes,

Une jetoj ne US, qe faktikisht, sapo te kthehen edhe ata kunder Izraelit, sepse ceshtje kohe eshte, atehere do realizohet enderra anti-semite, qe eshte e theksuar ne Evrope dhe vendet arabe/muslimane.

Dikush nje here tha qe "E vetmja gje qe njerezit nuk mesuan nga historia eshte se njerezit nuk mesuan asgje nga historia"! Nuk kane kaluar me shume se 60 vjet nga tmerri i L2 Bot, dhe shume njerez e mohojne fare qe holokausti ka ndodhur.

E kam pare "The Believer". Film i bukur!

Gjithe te mirat :wave:

Truth_Matters

Primus registratum

Harrova te them, nese ka nje film qe duhet pare patjeter, ai eshte "The Pianist"!

Film i perkryer! Regjizori ishte femije ne ate kohe qe ne Varshave cifutet po persekutoheshin, dhe ne film ka mjaft detaje nga kujtimet e tij.

Realizimi, aktrimi dhe cdo gje tjeter eshtee perkryer.

Odoakri

Primus registratum

lanzmann per listen e shindlerit, ne nje recension te Le monde ka thene qe "pas shoah disa gjera nuk mund te behen me"
pra pas filomit te tij asnje tjeter nuk duhet te merret me me holokaustin sepse ai eshte i gjithi aty, perseri ka deklaruar qe nese do te gjente nje filmim se si çoheshin njerzit ne furra ai do ta shkateronte kete filmim pasi menyra e vertete eshte ajo qe ai ka xhiruar, lanzmann e ka shendruar filmin e vet ne nje totem, ku ai eshte ne qender te ketij totemi (gjate filmit ai del me shume se te mbijetuarit) , nga pozicioni qe ai ka fituar nuk lejon qe filmi i tij te preket apo te kritikohet. kjo eshte nje pike per te filluar njehjen me klodin.

nje pike tjeter me e rendesishme eshte berberi i filmit, ai qe rruante grate ne treblinka perpara se te vriteshin, ne filem ai pohon qe kur ai rruante kokat e grave nuk ju thoshte pse i qethte, nuk ju thoshte qe pak minuta me vone ato do te vdisnin, klodi le te kuptosh me qendrimin e tij akritik qe kete gje e bente per humanizem, ndersa berberi vet ka pohuar ne intervista te tjera qe ai nuk e bente kete gje sepse grate mund te fillonin te bertisnin apo te beheshin te dhunshme dhe ai do te humbiste vendin e punes.
kjo pike eshte thelbesore per te kuptuar holokaustin.

klodi ka adoptuar shprehjen e primo levit ( filmi "paqja" i bazuar mbi veprat e tij eshte me i arrirre se shoah apo lista) Hier ist kein warum (nuk ka nje perse) shprehje e perdorur nga nje oficer nazist qe nuk lejon nje te ri te pi pak debore ne nje kamp perqendrimi megjithese kishin me ore qe nuk ju jepnin uje. (e gjen tek "se questo è un uomo" dhe ndoshta eshte vepra qe i ka kujtuar klodit origjinat e veta çifute) klodi nuk lejon qe njerzit te mundohen ta kuptojne holokaustin, sulmon dhe akuzon per hitlerizem çifute qe ne kampe kane qene dhe jo si klodi qe i ka filmuar, te mundohet ti japesh pergjigje "pse-se" eshte hapi pare i justifikimit, sipas klodit, ai e quan the obsenity of understanding.

mund te flasim edhe per vlerat e filmit, berberin e treblinkes e veshi si berber mqgjithese ky i fundit kishte vite qe nuk ushtronte me sepse i sillte kujtime te keqia, vetem e vetem qe berberit ti njomeshin syte, klodi gjate xhirimeve nuk deshi te bente nje filmim nga lart me helikopter sepse ne ate kohe the, nuk kishte helikoptera, por klodi eshte shume inkoherent, nuk kishte helikoptera thote por per xhirimet e tij nuk ka pare dhe nuk ka perdorur asnje fotografi orgjinale nga kampet, eshte perseri inkoherent kur mohon te drejten e pergjigjes se pyetjes "pse" por nga ana tjeter ne nje interviste ron rosembaum, nje kritikues i ketij qendrimi, thote qe hitelri eshte produkt i kultures perendimore. pra e shpjegoi.

pra per te rikthyer te kritika ime e pare, te shohesh nje filem ok por gjithmone duhet mbajtur nje qendrim kritik kundrejt autorit, nuk jam si auden qe mendon qe vepra eshte e ndare nga autori, ato jane nje te pakten ne fushen ne te cilen ato bejne kontakt.

Urim Nerguti

Primus registratum

Truth Matters !

Është e qartë tani që ne të dy kemi një gjuhë të përbashkët, dhe kjo më gëzon shumë. Filmin "The pianist" e kam parë, dhe më ka pëlqyer mjaft. Është e saktë se realizatori i filmit Roman Polanski ka qenë një dëshmitar direkt i getos së Varshavës, dhe ai ka sjellur aty kujtimet e tij. Ka shumë debate në lidhje me çështjen se a mundet letërsia apo kinemaja të sjellë krejt të plotë atë çka ka ndodhur me hebrenjtë. Në fakt, është rënë në përfundim se ajo çka mund të tregohet në to, është vetëm një pjesë e vogël e realitetit. Dhe me të vërtetë, siç thotë shkrimtari Jorge Semprun, ish-i burgosur në Buchenwald, autor i një libri të mrekullueshëm "L'espece humaine" (Lloji njerëzor), ne mundemi sot të shkruajmë apo të filmojmë një skenë vrasjeje, apo ekzekutimi, apo dërgimi në rresht nëpër "dhomat e vdekjes", por ajo çka nuk mund të tregohet dhe që do të mbetet vetëm në mendjet e atyre që ishin aty, kjo është era e tymit të trupave të djegur që dilte nga oxhaqet e krematoriumit. Dhe ai pyet: "A ka njeri që mund të më përshkruajë këtë ?". Pra, tmerri që kanë jetuar të mbijetuarit është pafundësisht më i madh sesa ajo çka ato munden të tregojnë. Këtu lind kategoria e së pathënshmes. Ky ishte një ndër shkaqet që pas kthimit nëpër vendet e tyre të të mbijetuarve, ato nuk ishin në gjendje të thonin ç'kishte ngjarë, pasi fjalët mungonin. Dhe për më tepër, askush nuk u besonte. Të paktën këtu në Francë, ka patur një heshtje mbytëse, pasi dëshmitarët kishin frikë të mos quheshin mitomanë. Edhe Primo Levi ("Po sikur ky të ishte një njeri") thoshte që ajo çka e mundonte atë, kjo ishte paaftësia e bashkëbiseduesit për të kuptuar dhe marrë me mend çka ai thoshte. Dhe dihet se Levi ka vdekur më 1987, duke vrarë veten.
Truth, ajo çka thua për US (çështje kohe), uroj të mos vijë kurrë. Sepse vuajtjet e popullit hebre janë pasqyra e humanitetit, dhe nqs kjo harrohet, atëherë, pa një imazh të vetvetes, ne do të rikthehemi në gjendjen e kopeve dhe hordhive. Dhe atëherë, le të shpëtojë kush të shpëtojë.
Ju uroj gjithë të mirat.

Urim Nerguti

Primus registratum

Një korigjim të vogël:
Autori i librit "L'espèce humaine" është Robert Antelme, dhe jo Jorge Semprun. Lapsus. Ky i fundit ka shkruar disa vepra ndër të cilat "Le grand voyage" (Udhëtimi i gjatë).
Meqë jemi këtu, do të doja t'i përgjigjesha Odoakrit në lidhje me shprehjen e Lanzmann :"të duash t'a kuptosh Shoah, kjo është t'a justifikosh atë."
Kjo shprehje është ndër më të bukurat që mund të formulohen. Dihet se Shoah është cilësuar "e Keqja Absolute". E keqja absolute, nga përkufizimi, është e pakuptueshme, e pashpjegueshme, e pakapshme, pasiqë në të kundërtën ajo do të ishte relative. Pra të duash të kuptosh shfarosjen e një populli të tërë nga faqja e dheut, kjo do të thotë se ekzistojnë diku disa shkaqe, disa kushte, pra disa "arsye" që kjo të ndodhë. Mirëpo shfarosja sistematike fizike e një populli është e papërballueshme për mendjen njerëzore. Shkurt, e papërfytyrueshme. Dhe diçka e papërfytyrueshme nuk ofron asnjë cep ku të kapemi për të filluar kuptimin. Genocidi mbetet jashtë kufijve të mendjes njerëzore. Pra diçka tabu. Prekja e tabusë sjell shkatërrimin e saj. Prandaj, në disa raste mënyra më e mirë për të dëshmuar është heshtja. Një heshtje në sytë e tharë të një të mbijetuari është më e fuqishme sesa një bibliotekë e tërë. Kjo e fundit ndërhyn vetëm e vetëm për që e tërë kjo të mos harrohet kurrë. Sepse harrim do të thotë përsëritje. Ngurimet e zgjatura të Europës kundrejt konflikteve të Ballkanit tregon qartë që harrimi kishte filluar tashmë t'a bënte punën e vet. Dhe rezultati: kampe përqëndrimi në Bosnjë, spastrim etnik në Kosovë. Fakti që ndër më të zellshmit për goditjet ndaj Serbisë ka qenë Madeleine Albright (origjinë hebre nga Çekia) flet gjatë.
Shkurt, Odoakri, kundrejt veprash të tilla duhet marrë vetëm një qëndrim: heshtje dhe respekt.
Përshendetje.

Odoakri

Primus registratum

eshte e keqja banale H. Arendt, nje tjeter çifute filozove/shkrimtare qe klodi yt nuk e pelqen edhe pse eshte nje nga mendjet e ndritura te shekullit qe kaloi, dhe si te gjitha mendjet e ndritura nuk kondicionohet nga origjina e vet ne pergjithesi dhe si te gjithe çifutet e mendshem ne veçanti nuk eshte semite, biles ka kritikuar ashper qendrimin e popullit te vet, duke gjetur te autoizolimi/pasuria/privilegjet e ketij populli arsyen e urrejtes nga ana e europerendimorve

nese pranohet si nje gje e pashpjegueshme ateher do te thote qe jane gjera qe ndodhin, qe ne nuk i kemi ne dore, do te thote te mendosh si njeriu i neandertalit qe habitej shiu, nuk kishte ça ti bente ndodhte nje here e pastaj ndodhte prap.
njeriu modern mund edhe ti eleminoje rreshjet ashtu siç mund ti shkaktoj pikerisht se pyeti veten pse ndodhin, kur ju pergjigj kesa pyetje i beri vetje pyetje te tjera, keshtu qe sot ai mund ti parashiko/komandoj.

ai filmi qe ty te paska pelqyer, the beliver jep nje arsye/shpjegim : duajeni çifutin dhe ai do te zhduket

Urim Nerguti

Primus registratum

Është e vërtetë që Hannah Arendt ka qenë një nga mendjet më të ndritura të shekullit të XX-të. Por kjo nuk do të thotë që ajo ishte e miratuar nga të gjithë për të gjitha gjërat. Ka patur shumë debate në lidhje me procesin Eichmann në Izrael (1961), i dënuar me varje në litar. Hannah Arendt ishte e dërguar e posaçme e një gazete të madhe amerikane (nuk më kujtohet emri). Pasi ndoqi seanca gjyqi, ajo u mërzit shumë dhe shkroi që ky gjyq nuk ka asnjë vlerë, në mos vetëm për të denuar një tip të mjerë. Sepse ajo priste që Adolf Eichmann (i caktuar me problemin e zgjidhjes finale të çifutëve) të ishte dikush i zgjuar dhe dikush që i merrte përsipër ato çka ai kishte bërë. Por jo. Ajo pa një tip krejt banal, të rëndomtë, pa asnjë lloj zgjuarsie, njëlloj si një njeri i zakonshëm i rrugës. Përgjigjet e tij ishin, kështu kisha urdhëra, isha veçse një funksionar, etj, etj. Dhe këtu, Arendt kuptoi që ky gjyq nuk kishte asnjë lidhje me dënimin e krimeve naziste, sepse sistemi ishte i atillë që njerëzit që i shërbenin kishin harruar të mendonin me kokën e tyre, shkurt, kishin harruar të ishin njerëz. Ato ishin makina të përpikta që me t'u dhënë lëvizja e parë, ato nuk gabonin në punën e tyre. Dhe këtë ajo e quan "banaliteti i së keqes" dhe jo "e keqja banale". Pra, e keqja bëhej ashtu në ditë të hapur, xhelati nazist mbaronte punën e tij në një orë fikse dhe kthehej në shtëpi për të luajtur me fëmijët e vet dhe shkuar në meshën e së dielës. Ndërgjegja siç duket kishte shkuar me pushime. Pra, ajo që është e pashpjegueshme, kjo është momenti i kalimit në akt me ftohtësinë dhe përpikmërinë e një ore muri. Dhe kjo jo vetëm për një vrasje të vetme, por për zhdukjen sistematike (të ngritur në sistem) të një populli. Hannah Arendt nuk ka gjetur arsye për këtë pasurinë apo vetizolimin e çifutëve, sepse siç dihet mirë këto kanë qenë të imponuara qysh nga koha e kryqëzatave të krishtera që patën si rezultat krijimin e diasporas çifute dhe formimin e getove në mbarë Europën. Kujto Italinë dhe sidomos Spanjën me ligjet e inkuizicionit. Arendt u ka qortuar çifutëve pasivitetin e tyre dhe bashkëpunimin e disa çifutëve me nazistët. Sidoqoftë, ajo mbetet një person kompleks, nga shumë këndvështrime. Madje dhe dashuria e fshehtë që ajo ka ruajtur deri vonë ndaj Heidegger (dashuri i rinisë profesor-studente) ka qenë diçka e diskutueshme. Megjithatë, Odoakri, e pranoj që debati me ju më është shumë i vlefshëm, dhe ju falenderoj për këtë. Gjithë të mirat.

Odoakri

Primus registratum

besoj se arendt u nis per ne jeruzalem me mendimin qe ajo ishte e keqja banale, ne nje interviste pohon se kur erdhen ne new york lajmet e pare per eleminimin e çifutve burri i saj beri kete koment: nuk ka kuptim, eshte e panevojshme, eshte e kushtueshme, edhe per vet faktin qer hebrenjte ne nje menyre apo ne nje tjeter ishin te nevojshem (von opel e di me mire)
qe eichmann te ishte nje koke e madhe e priste vetem ben gurion

tani arendt nuk e nxjerre konkluzioni mbi antisemitizmin tek "procesi i jeruzalemit" (edhe pse ketu thote gjera qe nje çifut nuk i pranon, ne ketu gjen edhe arsyen pse nuk mund te krahasosh genocidin çifut me ate te ballkanve, vita activa

ajo trajton problemin antisemit tek "origjina e totalitarizmit"- "On Totalitarianism" dhe sidomos ne faqe kushtuar aferes drejfus (duhet ta njehesh meqe jeton ne france)

jane 2 qendrime, pra ai i çifutve pre epokes naziste dmth ne fillimet e shek. dhe gjate holokaustit kur sionistet ishin mbeshtetesit me forte te nazizmit dhe kur kampet menaxhoheshin nga çifutet vet dhe ku shume pak u rebeluan (kujto statistikat qe arendt permend mbi ata qe u rebeluan dhe shpetuan); jane pra keto qendrimi qe asnje nuk i permend, as spilberg e as klodi por qe jane thelbesore per te kuptuar holokaustin.

Urim Nerguti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Odoakri:
[qb] besoj se arendt u nis per ne jeruzalem me mendimin qe ajo ishte e keqja banale...

Motivimet e Hannah Arendt:
Më 4 tetor 1960, Arendt njofton Jaspers se ajo do të ndjekë procesin Eichmann. Jaspers përgjigjet që ndoshta kjo do të jetë shumë e mundimshme dhe e dhimbshme për të. Ajo përgjigjet që kjo ishte e domosdoshme për të patur parasysh faktin që ajo ishte larguar nga Gjermania mjaft herët dhe nuk i kishte jetuar ngjarjet në Gjermaninë naziste. Ja çka shkruan ajo ndaj Fondacionit Rockefeller (për të shtyrë bursën): "Ju e kuptoni, mendoj, përse duhet që unë t'a mbuloj këtë proces; unë nuk kam mundur të jem e pranishme në gjyqin e Nurembergut, nuk i kam kurrë ata njerëz për së gjalli dhe ky është ndoshta shansi i fundit." Gjithashtu ajo mendon që ky është një detyrim ndaj së kaluarës së saj.
Ajo çka i bën asaj më shumë përshtypje është disproporcioni ndërmjet krimit dhe mediokritetit të personazhit, paaftësisë së tij për të menduar, për të hedhur një gjykim mbi veprimet e tij. Motivi i vetëm i Eichmann është "dëshira për të mos menduar atë çka ne bënim". Mungesë mendimi - mungesë përgjegjësie. Shkëputje totale nga bota e jashtme.
ne nje interviste pohon se kur erdhen ne new york lajmet e pare per eleminimin e çifutve burri i saj beri kete koment: nuk ka kuptim, eshte e panevojshme, eshte e kushtueshme, edhe per vet faktin qer hebrenjte ne nje menyre apo ne nje tjeter ishin te nevojshem (von opel e di me mire)
qe eichmann te ishte nje koke e madhe e priste vetem ben gurion

Ideja e burrit të Arendt ishte kjo që krimet mbi të cilat kishte filluar të flitej në USA ishin të një natyre që askush nuk mund t'i besonte. Dihet që njerëzit atëbotë ishin dyshues ndaj këtyre zhurmave dhe shihnin aty një manovër të re të çifutëve për të mashtruar opinionin botëror. Fakti që francezët nuk bëheshin fare merak mbi fqinjët e tyre që niseshin për në kampe flet për një antisemitizëm të fjetur prej shekujsh në mendjet e tyre. Shfarosja e popullit çifut, dhomat me gaz ishin të pamendueshme atëbotë, askush nuk mbante mend një precedent të tillë më parë. Bile edhe sot ka mjaft skeptikë për këtë.

ajo trajton problemin antisemit tek "origjina e totalitarizmit"- "On Totalitarianism" dhe sidomos ne faqe kushtuar aferes drejfus (duhet ta njehesh meqe jeton ne france)

Për këtë mund të të them që është tjetër gjë të analizosh antisemitizmin i cili tekefundit ka një origjinë dhe të tjetër gjë të duash të kuptosh krimin në emër të antisemitizmit. Sepse, siç e kam thënë në një mesazh tjetër ka një transhendancë ndërmjet vëmendjes për të vrarë dhe aktit të vrasjes. Antisemitizmin mund t'a analizojmë, zbërthejmë, detajojmë, kuptojmë, por shfarosjen e një populli në emër të këtij antisemitizmi, këtë nuk mund t'a kuptojmë kurrë. Zhveshja e njeriut nga çdo substancë njerëzore dhe zëvendësimi i saj nga një makinë e ftohtë, e akullt, mekanike, kjo është e pakapshme nga truri. Në të kundërtën, do të gjenim justifikime, "arsye". Vladimir Jankelevitch (filozof i madh i shekullit të XX-të) thotë: "Unë nuk mund t'i kërkoj dikujt të jetë një hero, të japë jetën e tij për një tjetër, por, të paktën, ai le të mos më thotë që unë nuk mund të bëja ndryshe." Njeriu mundet në çdo moment të ekzistencës së tij të ndërpresë zinxhirin e shkaqeve dhe pasojave dhe të vendosë me vullnetin e tij të vet që rrjedha e ngjarjeve të shkojë ndryshe.

jane 2 qendrime, pra ai i çifutve pre epokes naziste dmth ne fillimet e shek. dhe gjate holokaustit kur sionistet ishin mbeshtetesit me forte te nazizmit dhe kur kampet menaxhoheshin nga çifutet vet dhe ku shume pak u rebeluan (kujto statistikat qe arendt permend mbi ata qe u rebeluan dhe shpetuan); jane pra keto qendrimi qe asnje nuk i permend, as spilberg e as klodi por qe jane thelbesore per te kuptuar holokaustin. [/qb]
Është e vërtetë që ka patur sionistë që kanë mbështetur nazizmin sepse nazistët (në fillim) mendonin të zgjidhnin problemin çifut me anën e një krijimi të shtetit çifut (ishte menduar Madagaskari, dhe pastaj Uganda). Por nuk është e vërtetë që çifutët ishin përkrahës të tyre. Shkurt, çifutët nuk e kanë ndjerë kurrë rrezikun që i priste, dmth shfarosja totale. Vetëm mendjet më të ndritura e kanë kuptuar këtë dhe janë larguar nga Gjermania qysh më 1933. Në filmin "The pianist" të Roman Polanski, ka një personazh të një çifuti që merrej me dërgimin e popullit të vet nëpër kampe. Por kjo ishte vetëm një minoritet, dhe nuk duhet përgjithësuar.
Gjithë të mirat.

Urim Nerguti

Primus registratum

Odoakri,
Më fal për ngatërrimin e citimeve me përgjigjet por t'i do t'i shohësh vetë. Falemnderit.