Sali Berisha nuk kritikon - ai rrenon

asim

Primus registratum
Re: Sali Berisha nuk kritikon - ai rrenon

dfv nje dipllomat i deshtuar kur do me mbrojt nanon sulmon berishen por ka frik se i thon te tjeret je mbrotesi i nanos atehere per te ruajtur ekulibrin fillon dhe shan edhe nonon.nje politikan qe akoma nuk e di kuj rrume politike i perket majtas apo djathtas.te uroj qe dikur ta gjesh rrugen.me respekt gjergji

RobertdeNiro

Primus registratum

Fillimisht postuar nga kastriot:
<span style="font-weight: bold">Ore mos je gje DYLBERI i Nanos ti, qe i del ne mbrojtje?????????????????????? </span>

Kastriot

Tani ja fute kot.
Ashtu si eshte bere Fatos Nano (mullar mishi me alkohol ne vend te gjakut),nuk ka fuqi ti vij rrotull asaj baxhelles qe i dhane gerket per grua dhe jo me Martinit1.

Martini1 e do Tosin shume, sepse me paret qe babi Martinit fiton nen qeverisjen e Tosit,Martini1 jo vetem qe po shkollohet ne USA, por parate i dalin edhe per Kokaine, edhe per te patur nje dashnor me trup atleti.

Ti nuk e shikon si diskuton ai,si e ema e Zeqos nga maje e thanes ose si me thene Fotiadh Nano ne kongres te Barcit,Nacit edhe Shkerdhataqit. &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/wink.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;

kastriot

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Isaac Newton:
..Kastriot

Tani ja fute kot.
Ashtu si eshte bere Fatos Nano (mullar mishi me alkohol ne vend te gjakut),nuk ka fuqi ti vij rrotull asaj baxhelles qe i dhane gerket per grua dhe jo me Martinit1.

Martini1 e do Tosin shume, sepse me paret qe babi Martinit fiton nen qeverisjen e Tosit,Martini1 jo vetem qe po shkollohet ne USA, por parate i dalin edhe per Kokaine, edhe per te patur nje dashnor me trup atleti.

Ti nuk e shikon si diskuton ai,si e ema e Zeqos nga maje e thanes ose si me thene Fotiadh Nano ne kongres te Barcit,Nacit edhe Shkerdhataqit. &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/wink.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; [/QB]
thumbsup.gif
thumbsup.gif
thumbsup.gif

DFV

Primus registratum

O Gjergji,mos ja fute kote,po te lexosh postimet e mija ne forum do te shohesh se kohe me pare kam shkrujtur se e vetmja gje e drejte qe ka bere Berisha gjate ushtrimit te pushtetit te tij(Pushtet qe gjane si dy pika uje me ate komuniste te Ramiz Alis) eshte futja ne burge si hajdut ordiner i Fatos Nanos dhe nuk qendron ajo qe thua ti me siper se per te share Berishen une shaj dhe Nanon!!!
Nga ana tjeter nuk mund te le pa permendur ketu se ti dhe disa te tjere ketu ne forum nuk eshte se jeni vetem kundra Nanos por kete e shfrytezoni per ti thurrur lavde nje te deshtuari politik, ati qe eshte pergjegjes njelloj me Nanon e kompani per vrasjet, mbytjet,djegeiet,verferin e tejskajshme,korrupsionin ,maskarallekun,fodullekun e arratisjen e c'thurjen totale te shetetit dhe popullit shqiptar,emri i tij eshte Sali Berisha.
Nuk eshte e rastit sot qe shumica e popullit shqiptar(perjashto militantet si puna jote) flasin me urrejtje per Nanon dhe Berishen dhe te jesh i sigurt se ne se do te votohej sot per nje Shqiperi pa Nanon dhe Berishen te pakten 80% e shqiptarve dote votonte PRO(mendoj se 20% jane milintant te PS dhe PD.
Sidoqofte uroj qe militanve te PS tu rroj Nano horri dhe atyre te PD(perfshi edhe ty)tu rroj Sali trapi.

asim

Primus registratum

Fillimisht postuar nga DFV:
[qb] O Gjergji,mos ja fute kote,po te lexosh postimet e mija ne forum do te shohesh se kohe me pare kam shkrujtur se e vetmja gje e drejte qe ka bere Berisha gjate ushtrimit te pushtetit te tij(Pushtet qe gjane si dy pika uje me ate komuniste te Ramiz Alis) eshte futja ne burge si hajdut ordiner i Fatos Nanos dhe nuk qendron ajo qe thua ti me siper se per te share Berishen une shaj dhe Nanon!!!
Nga ana tjeter nuk mund te le pa permendur ketu se ti dhe disa te tjere ketu ne forum nuk eshte se jeni vetem kundra Nanos por kete e shfrytezoni per ti thurrur lavde nje te deshtuari politik, ati qe eshte pergjegjes njelloj me Nanon e kompani per vrasjet, mbytjet,djegeiet,verferin e tejskajshme,korrupsionin ,maskarallekun,fodullekun e arratisjen e c'thurjen totale te shetetit dhe popullit shqiptar,emri i tij eshte Sali Berisha.
Nuk eshte e rastit sot qe shumica e popullit shqiptar(perjashto militantet si puna jote) flasin me urrejtje per Nanon dhe Berishen dhe te jesh i sigurt se ne se do te votohej sot per nje Shqiperi pa Nanon dhe Berishen te pakten 80% e shqiptarve dote votonte PRO(mendoj se 20% jane milintant te PS dhe PD.
Sidoqofte uroj qe militanve te PS tu rroj Nano horri dhe atyre te PD(perfshi edhe ty)tu rroj Sali trapi. [/qb]
ore ti si politikan i ekuilibruar qe e quhan veten pa me thuaj kujt duhet tia besojm shqiperin te pakten per kater vjet.dhe me trego te lutem cila eshte me afer me idealet e tua e majta apo e djathta.me respekt gjergji

DFV

Primus registratum

gjergji
Dmth.sipas teje nuk ka asnje tjeter qe ti besojm drejtimin e Shqiperise pervec Sali Berishes(sipas teje) dhe Fatos Nanos(do te thosha psh.Martini1)
Perkundrazi une do te thosha vetem keta dy te mos jene se te tjere ka sa te duash.
Une mendoj se edhe ne radhet PD ka mjafte element perparimtar te cilet mund ta drojtojne Shqiperine 100 here me mire se Sala e se Tosi te marre se bashku njeri nga keta eshte edhe n/kryetari i PD Bamir Topi por edhe te tjere.
Sa per pyetjen qe beni ne se jam i djathte apo i majte une mund te them qe ne radhe te pare jam me Shqiperine megjithese anoj nga e djathta,por kurr me te djathten qe ndertoj Sali Berisha te cilin ku do mund ta fusesh por kurr te djathte.
Sali Berisha eshte personi qe e mbuloj me balte te djathten shqiptare,prandaj mendimi im sa me shpejte te largohet Berisha aq me shpejte e djathta shqiptare dote zgjerohet e do marr tiparet e nje partie perndimore ashtu sic e enderrojne te gjithe shqiptaret.

Martin Gora

Primus registratum

Eshte vertet cudi.

Te gjithe ketu ne forum jane shqiptare te grupmoshave te reja, te gjithe ne vijme ketu per te shprehur opinionin tone per kete apo ate ceshtje, si te rinj dhe te orientuar drejt te ardhmes debatojme per kete apo ate ide duke u munduar te shpalosin nje vizion dhe nje mendim sa me te dobishem per temat e hapura.

Cuditerisht eshte e pamundur te debatosh ketu me nje Maloko-Bajraktar, pa e degjeneruar debatin ne nje debat personal. Eshte e paprecedent se pikerisht jane vetem keta tipa ne forum qe mbas cdo opinioni te kundert qe postohet ketu, si femra te keqija fillojne dhe te marrin neper goje tere familjen e fisin, me cte permban pragu i shtepise. Papritur opinioni i tyre kthehet ne nje opinion pervert, i nje burri te tredhur dhe impotent qe mbron shterpesine e vet duke te share dhe mbajtur neper goje nene, babe, gjysh, moter, farefis, dhe bile edhe vrimen e by****. Ndoshta ne duhet ti therrasim keta BURAT E VRIMES SE BY****.

Jane pikerisht keta qe vrimen e by**** e kishin per 50 vjet prone te gardianit te burgut te Hoxhes, pikerisht keta qe sot te gjykojne ne emer te biografise familjare qe deri dje u kalben burgjeve te Hoxhes nga lufta e klasave (biografia familjare). A thua te jene kaq te trashe sa te mos kene nxjerre asnje mesim nga 50 vjet burg?? Edhe pse 50 vjet ne burg, te viktimizuar, te lene ne injorance dhe te persekutuar ata cuditerisht jane te bindur qe ish-masterat e tyre jane shtresa inferiore ketu. Nuk e di se cfare prove me shume se 50 vjet persekutim u duhet ketyre per te kuptuar te kunderten.

Me tej shterpesia e tyre del fare qarte kur i fton ne debat. Kur une rreshtoj arritjet apo meritat e Nanos ketu, pergjigjia e tyre eshte &quot; A je ti dylberi i Nanos qe e mbron ti ate&quot;? Ckuptim do kete debati psh nqs une do ti pergjigjesha me te njejten monedhe e ti thosha &quot;Mos jeni ju dylberet e Berishes&quot;?

Eshte e cuditshme se si nje perde perversiteti mbulon cdo opinion te tyre, te cilin ata nuk e mbajne dot ne normat e nje debati normal dhe te civilizuar. Une dhe askush tjeter i nje opinioni te kundert me ta, nuk merret me familjet e tyre, as me motrat, baballaret apo fisin e ketyre kokeplareve. As kam pare qe dikush te marre neper goje jeten dhe qejfet e tyre personale ne cdo aspekt, sepse te them te drejten askujt nuk i kercet.

Por duket se instinktivisht keta njerez qe perfaqesojne njekohesisht klasen me te viktimizuar, me te mjeruar, te persekutuar dhe te molestur ne shqiperi, kerkojne ta perdredhin cdo debat normal duke e orientuar ate ne nje debat pesonal pa asnje interes per kete forum. Sikur edhe une te beja te njejten gje duke i share dhe i mbajtur neper goje fisin e familjen kot per hir te inatit sepse ashtu si ata mua, edhe une nuk i njof fare ata, atehere cfare kuptimi do kishin temat e politikes dhe mbi te gjitha sa i merzitshem do behej ky forum?

<span style="font-weight: bold">Imagjinoni kete grup injoranto-xhahilesh ne pushtet! Nje dite shqiperise do ti duhen zgjidhje dhe rrugedalje nga situata te veshtira, si cdo kombi tjeter, dhe kjo do kerkoje mendje te mencura me vizion dhe qellime largpamese duke pare drejt te ardhmes e progresit, dhe jo nga pas tek burgjet e Hoxhes, por ne do kemi ne krye ca eunuke e anadollake si keta, qe ne vend ti japin zgjidhje situatave te veshtira, te dine te bejne debat e te gjejne alternativa, do dalin perpara popullit dhe do akuzojne opoziten e do marrin neper goje jeten personale te antareve te saj, apo ti do akuzojne ata si armiq e tradhetare, e sigurisht do ta mbyllin sic e kane zakon me nje histori burgu nga koha e Enver Hoxhes. Shqiptaret do ti kerkojne rrugedalje Berishes e co. sic bene ne 97, por ata do shikojne se si Berisha do dale perpara tyre dhe do mbaje fjalime si thashetheme kafeneshe per Nanon apo antaret e PS, jo po kane kaq para ne banke, jo po harxhuan kaq ketu e kaq aty. .....E keshtu shqiptaret do zhyten perseri ne krize. Ne fund te fundit a nuk ndodhi keshtu ne 1997? Edhe 5 vjet te tjera me keta xhahile ne pushtet dhe shqiptaret do mbarojne kaq keq saqe do shkojne ne rresht per nji tek varri i Hoxhes, dhe do luten per SHPETIM. Zoti na ndihmofte.</span>

RobertdeNiro

Primus registratum

O Martin1

Ne shqiptaret kemi nje shprehje:

&quot;Ne shtepine e te varuritm,mos permend litarin&quot;

Ti vjen dhe na lavderon krimet e Enverit ketu ne AF,megjithese e di qe sejcili nga ne ketu nuk e do kete gje.

As ne Gjermani,Rusi,Poloni,Rumani etj.etj
nuk lavderohen diktatoret e djathte apo te majte.

Po te besh kete,do te thote qe do me u gerric me zor.

Po te bej nje oferte si burrat:

Mbylle me lavderimet per Enverin dhe une nuk do te shaj me.

wave.gif

kastriot

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Martin1:
[qb] Eshte vertet cudi.

.. Eshte e paprecedent se pikerisht jane vetem keta tipa ne forum qe mbas cdo opinioni te kundert qe postohet ketu, si femra te keqija fillojne dhe te marrin neper goje tere familjen e fisin, me cte permban pragu i shtepise.....[/b] [/qb]
<span style="font-weight: bold">He mo se kjo gje nuk te ben me pershtypje ty, sepse je mesuar tashme me keto ndodhira.
Prandaj o te qivnja udhen mos na u trego si i prekur ne seder, se ti o kafke as qe don tja dish nga ajo ane, se perndryshe nuk do te ishe ti i pari qe kerkon te banalizosh diskutimet ketu ne AF.
goofy.gif
goofy.gif
goofy.gif
</span>

Martin Gora

Primus registratum

Une iu kerkova te mos e degjenerojme kete debat ne nje debat bajat dhe vulgar sepse duhet te keshe vetem dy klase shkolle ta kuptosh se ketu nuk debatohet as per mua e as per ju, por per problemin ne fjale.

Por injoranca te ben qe miresjelljen ta marresh per dobesi. Mua vertet nuk me kercet nese shani ju apo jo, dhe une vertet nuk jam nga ata qe prekem ne seder, se realiteti prape ngelet i njejte per mua dhe per ju, une jam prape ne krye ju jeni prape viktima, dhe nga ky realitet jeni ju qe ankoheni dhe jo une. Keshtu filloni e vini kushte, jo po fol per kete, jo po fol per ate. Ju vete u kalbet burgjeve te Hoxhes pikerisht sepse ky i fundit nuk iu lejoi te flisnit per cfare te donit, dhe ju cuditerisht sot beni po te njejten gje dhe kerkoni tua mbyllni gojen te tjereve.

Une iu bera nje ftese ne emer te civilizimit dhe debati pa mallkime dhe urrejtje, per te vetmen arsye sepse keshtu ne respektojme jo vetem kulturen e debatit por edhe kete forum dhe antaret e tij qe neveriten nga zenkat apo mallkimet personale pa lidhje me c'ka po debatohet.

Kaci ka te drejte pra. Une nuk prekem ne seder dhe mua nuk me ben pershtypje se cfare thoni ju, se po te me bente ju do ishit prape ne Spac.

Qe kshtu or taj.

Lu

Primus registratum

[QB] Eshte vertet cudi.

...Te gjithe ketu ne forum jane shqiptare te grupmoshave te reja, te gjithe ne vijme ketu per te shprehur opinionin tone per kete apo ate ceshtje, si te rinj dhe te orientuar drejt te ardhmes debatojme per kete apo ate ide duke u munduar te shpalosin nje vizion dhe nje mendim sa me te dobishem per temat e hapura...

Eshte vertet cudi... qe ti qe qenke njeri me vizion dhe i &quot;orientuar drejt se ardhmes&quot; shan dhe ofendon njerezit me shprehje si &quot;maloker&quot; &quot;kokpalare&quot; &quot;kafshe mali&quot; etj.etj dhe i vetmi arsyetim qe perdor ti ne mendimet e tua te &quot;dobishme&quot; per te debatuar per nje teme ose per shume tema eshte &quot;Maloket e Berishes&quot;. A thua valle ketij i thua vizon ti? Pra c'pergjigje kujton ti se do te marresh kur ofendon te tjeret? Mos kujton se duhet te te puthin ne balle?

Asnjeri, jo vetem ketu ne albforum, por edhe njeriu me cinik nuk e ka vleresuar dhe nuk e vlereson periudhen e qeverisjes se PD, asnjeri nuk po thote qe u be mire qe u lejuan piramidat, por nga ana tjeter nuk mund te pergjithesohet gjithe faji ne nje person te vetem, i cili te pakten e ka pranuar qe u gabua ne politiken ekonomike te qeverisjes se PD, pra e perseris (Qeverisjes se PD).

Por n.q.s vertet jemi njerez me vizion, lind pyetja, deri kur do ti meshojme 92-97-es? Cdo shqiptar ishte viktime e 97-es, kush materialisht kush moralisht kush fizikisht si pasoje e piramidave qe ju perkisnin te dy kraheve te politikes. Po a mund te fajesohet vetem nje person i vetem per katrahuren e 97-es ku te gjithe ne jemi aktore? Por nga ana tjeter asnjeri ketu nuk mund te thote qe Berisha nuk ka pergjegjesi. Pergjegjesi qe ai e ka marre persiper perderisa arriti pas asaj katrahure te mbijetoje dhe sot pas 7 vjetesh ne opozite ka nje meshtetje te pakten 35% te elektoratit e spo them me shume. Duam sduam ne, ai eshte lider i opozites.

Te kesh vizion nuk do te thote te renditesh &quot;arritjet&quot; e Qeverive te Nanos duke share &quot;maloket e Berishes&quot;. Nderkohe qe statistikat e sondazheve te INSTAT te bejne te kapesh koken me dore per varferine dhe pesimismin qe kane sjelle keto &quot;arritje&quot;.

Te kesh vizion, nuk do te thote qe edhe diten e zise kombetare te bertasesh &quot;maloket e Saliut&quot;, ne nje kohe qe Kryeministri nuk ben as detyren qytetare, te shkoje prane familjeve te viktimave, gje qe e ben cdo kryeminister normal.

Te shpalosesh ide per te ardhmen, nuk do te thote te ngresh ne qiell sistemin totalitar te Enverit, duke bere krahasime sistemesh shoqerore qe do ti kishte zili edhe vete Marksi.

...Dhe se fundi, vertet te kesh vizion do te thote qe ne politiken shqiptare duhet te kete ndryshim, sepse kjo klase politike eshte e kalbur, ky eshte vizioni, kesaj duhet ti meshojme fort ketu ne diskutimet tona dhe jo te shajme njeri tjetrin pa bereqet. Perse u dashka te jemi peng te kesaj klase politike te kalbur dhe si te rinj qe jemi te krijojme urrejtje per njeri tjetrin? Pikerisht nga kjo urrejtje po vuan politika e kalbur shqiptare. Po ndoqem edhe ne kete rruge, jo vetem qe nuk zgjidhim gje por vetem sa zgjerojme distancen ndermjet zhvillimit dhe rrenimit, aq me shume i largohemi vendeve te qyteteruara.

kastriot

Primus registratum

[qb] ....Kaci ka te drejte pra. Une nuk prekem ne seder dhe mua nuk me ben pershtypje se cfare thoni ju, se po te me bente ju do ishit prape ne Spac.

Qe kshtu or taj. [/qb]
thumbsup.gif
thumbsup.gif
thumbsup.gif
Hurra! Rrofte Pathia dhe shoku Mener &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/tongue.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;
goofy.gif

fjorent

Primus registratum

Bravo Martin.
Persa i perket Berishes e NAnos me ato qe lexoj ne kete forum me thene te drejten i paskemi hak.
Te degjosh pas 12 vitesh qe nuk kemi me te mire se Nano e Berisha per 4 vitet e ardhshme eshte per te vene duart ne koke.Eshte per te uleritur e per te kuptuar me mire ate qe mendoj prej kohesh se ky popull nuk vuan vetem sepse ka Nanon e Berishen ne krye te 2 partive me te medha, por sepse ka akoma mendesi kongresmenesh e rrumpallash qe nuk lejojne konkurencen e lire.
Te degjosh sot pas 12 vitesh keto gjera eshte skandaloze. Por cfare duam me shume ne prej Berishes te na fuse hellin ne ***** qe ta kuptojme qe 1997 ishte veper dhe kontribut pervecse i te tjereve edhe i tij?
Po cfare enderrojme ne per 4 vitet e ardhshme per te patur Nanon kryeminister qe pasi te harxhoje perseri leket e Albtelecomit me aferat e tij neper Mesdhe te na hyje neper llogari bankare e te na i marre leket? Leshkove qe besojne se kjo nuk mund te ndodhe i them se ka nje menyre me te sofistikuar per t'i vjedhur pa u ndjere. ME INFLACION TE LARTE qe INSTAT e deklaron 2-4%
Meditoni njerez per keta tipa qe na duan edhe 4 vite te tjera Nanon e Berishen e pastaj gjeni rrenjet ne prapambetjen tone shekullore.

Martin Gora

Primus registratum

Nuk eshte faji im i dashur qe ti ngaterron vizionin me opinionin, dhe &quot;malokun&quot; me malesorin.

Vizioni im i perket te ardhmes dhe ai lindi ne 1990 si nje vizion triumfal dhe i afte per te dale ne krye, vizioni i &quot;Te gjithe bashkevuajtes e te gjithe bashkfajtore&quot;, &quot;Opozitare por vellezer&quot;, vizioni i gjitheperfshirjes, dhe gjithpjesmarrjes, i debatit dhe i tryezave te rrumbullakta dhe jo i burgosjes apo i mallkimeve dhe urrejtjeve, i fjaloreve me gjak, tritol e krim. Vizioni im ishte ai i nje shqiperie te stabilizuar, pa konflikte te brendshme, tolerante e liberale, ku shefi i shtetit ashtu si sot mund te kritikohet nga te gjithe, brenda e jashte partise, mund te sulmohet poltikisht edhe nga njerez apo grupe individesh te thjeshte apo opozitare qe nuk perfundojne nen shkopin e gomes se policise, apo flaken tej nga partia. Vizioni im nuk perfshinte lindjen dhe konsolidimin e krimit, kontrabandes dhe trafikut ne shqiperi sic ndodhi ne 92-97, as persekutimin e opozites, as zgjedhje te manipuluara (ne 1991 dhe 1992 zgjedhjet ishin teper te rregullta) as djegien e gazetave apo burgosjen dhe rrahjen per vdekje te gazetareve, as kthimi ne shoqerise ne shoqeri bingosh e kafeneshe ku matrapazi kthehet ne simbol te suksesit dhe mbi te gjitha as lindjen dhe mbreterimin e hajduteve publike. Vizioni im nuk kishe asnje reference tek e kaluara zoteri, ai shikonte vetem perpara dhe si rrjedhoje ky vizion nuk perfshinte aspak larjen e hesapeve, hakmarrjen, apo demonizimin e opozitareve si komuniste, kriminele etj plot revansh dhe pa asnje kriter, pikerisht vetem duke iu referuar te kaluares. Vizioni im nuk ishte ndertimi i nje PD-je alla-PPSH me histori identike me partine e Hoxhes.

E kush eshte ai ketu qe nuk e pa sesi administrata shqiptare ne 92 u mbush me njerez te paafte e te pashkolle me kurse 6 mujore. Kush eshte ai ketu qe nuk e pa se si inxhinieri, i shkolluari dhe i arsimuari shiste banane trotuareve mbas 92, kurse matrapazi u be bos edhe pse me 4 klase shkolle. Ndryshimi i vetem ishte se i pari kishte qene dikur i privilegjuar prej Hoxhes, kurse i dyti kishte nje certifikate te perdjekuri politik. Kush nuk e pa pra kete ndryshim kulture dhe morali ne shqiperi, ku llumi doli ne krye. Kush eshte ai ketu qe nuk e pa sesi revanshistet e PD nen idene e gjendjes se shokut, shkaterroi cdo gje me themel ne shqiperi, cdo gje qe u ndertua me mund e djerse nga shqiptaret, cdo mur, cdo dritare cdo tule.... &quot;Oburra ta shkaterrojme se e ka ber komunizmi&quot;. Kush nuk e pa sesi shqiperia u kthye ne nje vend spektakli e bixhozi, kioskash e biznesesh te paligjshme, qe vidhnin uje e drita, qe qelben qytetet dhe qe nuk paguanin taksa, nje vend pa ekonomi, pa industri me vetem 5 km rruge, edhe pse shteti mori 2 miliarde dollare ndihma. Ja per keta maloke te flas une, dhe nga keta ka me lopate edhe ne jug, te paret ishin bosat koketrashe te firmave piramidale me Alimucen ne krye, figura e te cilit u kthye ne simbol te suksesit te shqiptareve nga PD.

Malok nuk eshte as ai qe jeton ne mal e as ai qe eshte nga veriu, por eshte stili dhe filozofia e jetes, deshira per konflikt dhe mendimi hakmarres, intoleranca dhe agresiviteti. Dhe keto mund ti perkasin cdokujt, jug apo veri.

Martin Gora

Primus registratum

Berisha ka pergjegjesi te vecante per gjendjen e politikes shqiptare. Thone se nuk ka popull te keq, vetem udheheqsa te keqinj. Ne 1992 shqiperia ishte e gatshme ta ndiqte Berishen me shume pasion dhe shprese. Ishte koha e nje fillimi te ri, e nje epoke te re, me norma, mentalitet dhe standarte te reja, jo si ato te shkuarat. Dhe Berisha ishte simboli i ketij ndryshimi. Ishte ai qe me sjelljen e tij do kthehej ne model te sjelljes se nje populli te tere. Ishte ai qe duhet ta mbate politiken ne shqiperi jashte agresivitetit dhe urrejtjes, larg konfliktit dhe merise, ai qe do percaktonte tonin dhe normat e kesaj politike, ishte ai pra me atoritetin absolut qe kishte, i cili duhet te kultivonte nje kulture te re ne shoqerine shqiptare, ate te bashkjeteses, kompromisit, tolerances dhe debatit. Si president, simbol i shqiptarizmit dhe i gjithe shqiptareve te majte e te djathte ai duhet ti perfaqesonte te gjithe dhe te mos mbante krahe. Por ai per 5 vjet nuk diti te ftonte qofte edhe nje here ne debat opoziten. Ai e rrahu, burgosi dhe persekutoi ate. Keshtu shqiptaret per 5 vjet mesuan se urrejtja, demonizimi dhe konflikti me kundershtarin politik eshte dicka normale. Sigurisht kur kete e ben kreu i shtetit, pse mos ta bejne edhe ata?!

Kultura e konfliktit, urrejtjes dhe mallkimit ne politiken shqiptare nuk ekzistoi ne 91-92. Ramiz Alia kurre nuk nxiti urrejtje kunder PD. Nano kurre nuk doli dhe te akuzoje me urrejtje Berishen apo PD, dhe ai me shume tolerance dha doreheqjen edhe pse kishte vetem 2 muaj ne qeverisje, e pranoi krijimin e nje qeverie te perbashket, e bashkpunim me PD. Nano edhe kur doli nga burgu prape fliste per gjithepjesmarrje, bashkpunim, kompromis e debat. Ai prape deklaronte ne Kukes &quot;Une jam sot ketu perpara jush, qe Berisha mos te shkoje ne Bence&quot;. Dhe eshte prape Berisha qe nxit urrejten me fjalorin e tij, qe akuzon per vrases dhe kriminele qe si e si te nxehe gjakrat ne shqiperi, qe keshtu aty mos te kete kurre stabilitet.

Si mundet valle te kete paqe ne shqiperi, kur shqiptaret ndahen nga Berisha ne shqiptare qe perkrahin &quot;vrasesin&quot; dhe &quot;kriminelin&quot; dhe ne shqiptare qe perkrahin PD? Ata qe e mbeshtesin PD dhe per te cilet Berisha eshte akoma idhull sot, mendojne ne terma te tilla qe ai u servir &quot;kriminel&quot; &quot;vrases&quot; pra plot agresivitet dhe konflikt, kurse te tjeret qe mbeshtesin Nanon e ndiejne veten te ofenduar dhe urryer pa te drjete, nga nje njeri si Berisha me falimentime shume here me katastrofike dhe reagimi i tyre eshte po kaq i polarizuar. Keshtu kur keto dy grupe perplasen as diskutohet qe do ndodhin 97, sepse gjakrat tashme jane nxehur ne maksimum dhe te dy kujtone se po luftojne kriminelin dhe vrasesin, simbole ketu shume te urryer. A nuk eshte ky mentalitet fillimi i nje sherri te ri? A nuk duhet ti fuse ne burg apo hap proces Berisha te gjithe ketyre qe i akuzon sot si kriminele, ndryshe do vet-diskriminohet!!? Dhe cdo te thote bota kur te shikoje se 90% e liderave te opozites jane ne burg? Kush eshte ai qe investon qofte edhe nje qindarke ne nje ambient kaq te tensionuar dhe destabilizuar? Si do reagojne shqiptaret nga ky ambient larjesh hesapesh ku politikanet e kane mendjen te hakmerren me njeri tjetrin dhe jo te zgjidhin hallet dhe problemet? Dhe a ka valle shqiptar qe do ti besoje gjykatave te Berishes? Nuk e pame valle se kjo filozofi na coi ne humnere gjate 92-97? A nuk futemi ne keshtu edhe njehere ne nje 92-97 te re? Ja pra ne vend numero, dhe kthim mbrapa; kjo eshte Bota qe kerkon te na fuse Berisha.

Lu

Primus registratum

Nuk e besoj se je aq naiv sa te ndash vizionin nga opinioni, pasi dihet qe vizioni buron nga opinioni, ashtu sikurse asnjeri ketu (mendimi im) nuk mund te thote qe per periudhen 92 e me pas, po te mos kishte qene Berisha president, mund te kishte ndodhur ndryshe, pasi dihet qe vinim pas nje periudhe 50-vjecare totalitare, pra nuk kishim as minimumin e kultures demokratike , sikur edhe Enveri vete te ngrihej nga varri me mend te tjera , nuk mund te bente zap nje popull qe tashme i kishte keputur litaret nga qafa dhe vraponte drejt te panjohures. Cilido te kishte qene president do te perballej ne menyren me te keqe me kete te panjohur te rrezikshme, aq me teper kur asnjeri nuk kishte formimin ose experiencen e ekonomise se tregut.
Te gjithe e dime dhe jemi koshient se 'terapia e shokut' u hodh nga profesore te shquar te &quot;lapsit&quot;, si Pashko apo Ruli, te dy ne pozita kyce te Qeverise, njeri te financat tjetri te ekonomia. Te gjitheve na kujtohet &quot;ceku i bardhe&quot;.

Sigurisht qe Nano mundohet te veshe petkun e dialogut ose tolerances, por ky petk eshte i mbuluar me hi, qe sa here shkundet, hiri perpiqet te bjere mbi syte tane. Desha te them qe Nano nuk ishte aq naiv sa te perseriste gabimet e kundershtarit te tij. Por deri tani ai ka treguar se te jep doren dhe te merr krahun me filozofine e tij te dialogut ose sic thashe me siper (petkut me hi). Keshtu atij nuk i plas fare se cthone gazetaret, mediat, kundersharet si brenda partise se tij ashtu dhe jashte, pasi ai ka arritur te monopolizoje gjithcka si bizneset ashtu edhe njerezit me forcen qe i jep pushteti dhe me filozofine qe thashe me siper &quot;dialogut&quot;. Kjo gje u pa edhe ne Kongresin e tyre te fundit.
Keshtu atij nuk i plasi fare edhe kur u mbyten te vobektit ne Otranto, duke treguar katerciperisht se teoria e tij qe thashe me siper e fundos ate me teper ne llum.

Pikerisht kjo eshte pse une them qe klasa politike shqiptare eshte e kalbur dhe Shqiperise i duhen njerez te rinj te pergatitur me vizion sepse ngado ta rrotullosh monedhen e politikes shqiptare... eshte e vjeteruar.

Martin Gora

Primus registratum

Vizioni dhe opinioni jane dy gjera pa lidhje. I pari buron nga njohuria dhe dija, i dyti buron pergjithesisht nga faktet. I pari eshte plan i dyti eshte fakt.

Ketu nuk pranohen te kesh opinion pro Hoxhes. Po mire, me thuaj qe Hoxha nuk ishte njeri i afte dhe i zoti kur ai mbaroi liceun francez, siguroi nje burse ne France, dhe edhe pse nuk mbaroi studimet perseri u pranua si pedagog ne liceun Francez ne Korce. Me thuaj qe Hoxha nuk ishte komandanti i ushtrise me te madhe, gjitheperfshirese, te suksesshme dhe te emancipuar shqiptare qe prej kohes se Skenderbeut. Me thuaj qe Hoxha nuk ndertoi shtetin me te rregullt, disiplinuar, stabilizuar dhe solid shqiptar ne histori. Me thuaj qe ky shtet nuk luftoi ushtrite greke duke i zbrapsur ato me turp.

Me thuaj qe Hoxha kerkoi dhe synoi mjerimin e shqiptareve, qe ai nuk investoi ne industri dhe ekonomi cdo qindarke qe mori, qe ai nuk iu perkushtua atij vendi. Me thuaj qe shqiptaret nuk punuan, dhe nuk sakrifikuan si kurre ndonjehere per ate vend nen udheheqjen e tij, qe shqiptaret u vrane per kanun, apo ndasi e zakone mesjetare, qe ata nuk ksihin rend dhe qetesi, qe ata ishin hajdute e matrapaze. Me thua dot qe filmi i pare, opera e pare, sinfonia e pare, baleti i pare, festivali folklorik, e i kenges se lehte, universiteti dhe akademite e para shqiptare pra arti dhe kultura sqiptare ne pergjithesi nuk linden apo u zhvilluan me hov te papare ne kohen e Hoxhes?

Me thua dot se Hoxha nuk i ndertonte qytetet ne veri apo jug qofshin per 3 muaj nese ato rrenoheshin nga fatkeqesite natyrore sic ndodhi edhe ne Shkoder dikur. etj etj

Nqs mi thua dot te gjitha keto, pa i keputur kodra mbas bregut, atehere opinioni im per Hoxhen do ndryshoje. Nuk mohoj asnje nga akuzat ndaj Hoxhes si despot dhe diktator, por arritjet e tij jane pa lidhje me anet negative te tij. Kjo e ben Hoxhen ne figure komplekse, si cdo lider tjeter, si psh Zogun. Kaq.

Lu

Primus registratum

Po rri o njeri mos na provoko tani me Enverin, lere rehat aty ku eshte...
Vertet u ndertuan dhe u bene ato qe thua ti me lart, por konkluzioni ishte...Deshtim. Ti flet sikur e ke me te degjuar dhe jo te perjetuar ate periudhe. Me thuaj ti mua se cfare do te benin ata per afro 50 vjet, n.q.s nuk do beheshin ato qe thua ti. Pastaj vrulli qe mori rindertimi i vendit pas luftes se 2-te erdhi si pasoje e aspiratave te nje populli te sapo dale nga lufta per nje jete te lire e demokratike, por kohe pas kohe sic e dime mori kahje tjeter.
Puna vullnetare, aksionet me goditje te perqendruar, pra puna e papaguar sigurisht ndikuan ne ndertimin e vendit.
Po crendesi kane keto ndertime apo te tjerat, kur shqiptaret ishin te privuar nga LIRIA- e
fjales, shtypit, etj, etj, burgjet u mbushen plot me te pafajshem te cilet u kthyen ne kafshe pune neper minierat e vendit.
Po crendesi ka ai universitet, te cilin e mbaruan p.sh. te dy prinderit e mi, dhe pastaj ngriheshin te dy qe ne oren 2 te mengjesit, njeri te radha e qumeshtit e tjetri te radha e gjizit.
E crendesi ka ajo muzike apo folklor, kur patjeter duhej te kendoje per partine e Enverin, perndryshe do te perfundoje si Francesk Radi ose Sherif Merdani.
E crendesi kane te gjitha ato kur shoqeria u nda ne skllavopronaret bllokmen dhe skllever, ne nje JAIL te madh sic ishte Shqiperia, e izoluar nga gjithe bota ku shihnim endrra me pushtues
amerikane.
Ajo kohe mos ardhte me. Ai sistem ishte i destinuar te deshtonte sepse mbeshtetej pikerisht te deshtimi.