Robert Shvarc nuk eshte me mes nesh...

bona

Primus registratum
Re: Robert Shvarc nuk eshte me mes nesh...

edhe njehere me vjen jashzakonisht keq per Robert shvarc , ai ishte i merkullueshem.
por dreqi ta haje desh u perjashtova nga shkolla kur thashe qe e shijoj Ernest Heminguei ne anglisht.dhe ju te democracise te kuq paskeni ngelur.( se mbaj mend kush e kishte perkthyer tu them te drejten)dhe po flas ne vitet e komunizmit. tani mu kujtua libri i pare qe kam mundur te lexoj anglisht pa fjalor ishte : liza ne boten e cudirave. dhe ju tani mos me thoni qe shijon me shume ne shqip. pastaj dhe Kadarene kur e lexoj shqip e shijoj me shume. ju kalavicat e shqiperise s'keni pse me thirrni injorante se kam mendimin tim. une prape ju rrespektoj tuajin.
se marr vesh pse do quhem injorante se them se kam deshire te lexoj nga origjinali kur kam fatin qe mund ti di gjuhen nje autori te huaj dhe me kryesorja cdo brez ka mendimtaret e tij perndryshe nuk do vazhdonte shkenca letersia dhe cdo gje tjeter.

ngushellimet e mia te familjes se Proff Shvarc.

Kordelja

Valoris scriptorum

ju kalavicat e shqiperise s'keni pse me thirrni injorante se kam mendimin tim. une prape ju rrespektoj tuajin.

:confused: :confused: :confused:

Melesini

Primus registratum

Vdiq njeriu që i dha dimenzione të qarta letërsis shqipe. Ajo që e bën të pa vdekshëm është vepra e tijë, po këtë vepër e bën madhështore stili dhe përushtimi i tijë.

I përjrtshëm kujtimi i tijë.

atman

Forumium maestatis

Nuk me takon te flas ne emrr te "kalavicave" te Shqiperise por besoj se meriton nje pergjigje.
Problemi eshte se a je injorante? Nese mendon edhe si shkruan apo flet, pergjigja eshte e prere; Po!
Per saktesi, ne kohen e Enver Hoxhes nuk te denonte askush per Ernest Heminguein sepse ishte nje nga autoret me te perkthyer dhe me te lexuar ne ate kohe. As edhe po te shprehje deshiren per ta lexuar ne gjuhen origjinale. Mjafton te te kujtoj se ne te gjitha shkollat mesoheshin gjuhe te huaja dhe kishte nje sistem te tere ne vije te drejte, lice-fakultet i gjuheve te huaja ku mesoheshin anglisht, frengjisht, rusisht, spanjisht etj. Mos trillo fakte per te qene bindese ne ato qe thua.
Ne ate regjim denoheshe, po, ne rast se shprehje deshire per te lexuar autore te tjere si Kafka, Xhois, Apoliner, Kamy, etj, eshte nje liste e tere.
Por mua me duket paradoksale diskutimi tend ne nje faqe hapur per mjeshtrin e perkthimit, Robert Shvarc. Dhe ketu flitet per nje person te veçante e jo per vlerat apo epersine qe ka te lexuarit e nje vepre ne gjuhen origjinale ne krahasim me perkthimin e saj ne nje gjuhe te dyte. Po flasim per meritat e tij si perkthyes qe beri te kendojne edhe ne shqip mjaft vepra te letersise gjermane te cilat ti ndoshta nuk do t'i njihje fare sikur te mos qe Shvarci.
Por po shfrytezoj rastin per te te thene se perkthimi ne autore te ndryshem ka qene nje faktor i rendesishem per njohjen dhe ndoshta edhe per te rimarre vlera te medha. Kadare, Ibsen, Kazanzaqis, etj. Fakti me kuptimplote eshte Folkner. Vetem perkthimi ne gjuhen franceze zbuloi dimensionin e vepres se tij e cila ne amerike kaloi ne nje heshtje vrastare. Ndergjegja amerikane u zgjua vetem pas kesaj dhe u brohorit apo u vleresua vetem pas qendrimit te kritikes franceze.
Duke qene ne Nju Jork, mos kujton se je e larte sa edhe qiellthyeset. Mbetesh gjithmone ajo qenie humane qe ka nevoje te domosdoshme te ushqeje trurin.

Ema

Goddes

...Nese vdiq i lumtur apo jo,kete s'di ta them.
Shpresoj te kete shkuar ne nje vend me te mire,persa na perket ne...do e kemi te perjetshem ne kujtimet!

Raif

Primus registratum

Prof. Shvarc (Schwarz) ishte nje mik i vertet dhe i rrall i popullit Shqiptar.

Nei

Primus registratum

Me tronditi kur e mora vesh. Ashtu sic trondisin te gjitha humbjet e medha. Te kisha qene ne Tirane nuk do te kisha humbur te pakten varrimin e tij.

Djep

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga bona:
[qb] edhe njehere me vjen jashzakonisht keq per Robert shvarc , ai ishte i merkullueshem.
por dreqi ta haje desh u perjashtova nga shkolla kur thashe qe e shijoj Ernest Heminguei ne anglisht.dhe ju te democracise te kuq paskeni ngelur.( se mbaj mend kush e kishte perkthyer tu them te drejten)dhe po flas ne vitet e komunizmit. tani mu kujtua libri i pare qe kam mundur te lexoj anglisht pa fjalor ishte : liza ne boten e cudirave. dhe ju tani mos me thoni qe shijon me shume ne shqip. pastaj dhe Kadarene kur e lexoj shqip e shijoj me shume. ju kalavicat e shqiperise s'keni pse me thirrni injorante se kam mendimin tim. une prape ju rrespektoj tuajin.
se marr vesh pse do quhem injorante se them se kam deshire te lexoj nga origjinali kur kam fatin qe mund ti di gjuhen nje autori te huaj dhe me kryesorja cdo brez ka mendimtaret e tij perndryshe nuk do vazhdonte shkenca letersia dhe cdo gje tjeter.

ngushellimet e mia te familjes se Proff Shvarc. [/qb]
Me pas postuar nga atman:
[qb]Nuk me takon te flas ne emrr te "kalavicave" te Shqiperise por besoj se meriton nje pergjigje.
Problemi eshte se a je injorante? Nese mendon edhe si shkruan apo flet, pergjigja eshte e prere; Po!
Per saktesi, ne kohen e Enver Hoxhes nuk te denonte askush per Ernest Heminguein sepse ishte nje nga autoret me te perkthyer dhe me te lexuar ne ate kohe. As edhe po te shprehje deshiren per ta lexuar ne gjuhen origjinale. Mjafton te te kujtoj se ne te gjitha shkollat mesoheshin gjuhe te huaja dhe kishte nje sistem te tere ne vije te drejte, lice-fakultet i gjuheve te huaja ku mesoheshin anglisht, frengjisht, rusisht, spanjisht etj. Mos trillo fakte per te qene bindese ne ato qe thua.
Ne ate regjim denoheshe, po, ne rast se shprehje deshire per te lexuar autore te tjere si Kafka, Xhois, Apoliner, Kamy, etj, eshte nje liste e tere.
Por mua me duket paradoksale diskutimi tend ne nje faqe hapur per mjeshtrin e perkthimit, Robert Shvarc. Dhe ketu flitet per nje person te veçante e jo per vlerat apo epersine qe ka te lexuarit e nje vepre ne gjuhen origjinale ne krahasim me perkthimin e saj ne nje gjuhe te dyte. Po flasim per meritat e tij si perkthyes qe beri te kendojne edhe ne shqip mjaft vepra te letersise gjermane te cilat ti ndoshta nuk do t'i njihje fare sikur te mos qe Shvarci.
Por po shfrytezoj rastin per te te thene se perkthimi ne autore te ndryshem ka qene nje faktor i rendesishem per njohjen dhe ndoshta edhe per te rimarre vlera te medha. Kadare, Ibsen, Kazanzaqis, etj. Fakti me kuptimplote eshte Folkner. Vetem perkthimi ne gjuhen franceze zbuloi dimensionin e vepres se tij e cila ne amerike kaloi ne nje heshtje vrastare. Ndergjegja amerikane u zgjua vetem pas kesaj dhe u brohorit apo u vleresua vetem pas qendrimit te kritikes franceze.
Duke qene ne Nju Jork, mos kujton se je e larte sa edhe qiellthyeset. Mbetesh gjithmone ajo qenie humane qe ka nevoje te domosdoshme te ushqeje trurin.[/qb]
Dhe tani qepe gojen!! :mad:

Populli thote "sa te rrosh, do te mesosh" po une kesaj here po shkoj me ate shprehjen tjeter "Tuj u rrit, tuj u felliq"

Djep

Forumium maestatis

Dhe "prof." shkruhet me 1 "f", jo me 2... Ti ishe ajo qe i shijonte veprat e Hemingway-t ne anglisht e? /pf/images/graemlins/tongue.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Ai hiku po veprat e tij do mbetin. Duket pak qesharake si thenie, e degjeneruar nga koha monizmit, por po ta shikosh realisht vdekja e tij tregon qe ishte nje gjeni. Me mijra vete qe kan lexuar librat e perkthyera me mjeshteri nga Roebrt Shvarc ndjen keqardhje nga kjo humbje. Nuk e di a eshte ngritur ne qiell por nje gje eshte e sigurt qe eshte ndritur ne radhen e njerezve te shquar.

AnaBlue

Forumium maestatis

Me duket e pabesueshme! Me duket vehtja tahmaqare po te them qe te kishte rrojtur dhe ca qe te jepte me shume per ne shqipetaret.

I pushofte shpirti ne paqe.

giulia

Primus registratum

Humbje e madhe per te gjithe ne qe jemi rritur me perthkthimet e tij. /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

gfm73

Primus registratum

FIGURA DHE VEPRA E MIRE, (ASHTU SI EDHE FIGURA TE TJERA TE RANGUT TE TIJ), DO TE MBETEN TE PA HARRUARA NE MENDJEN E CDO SHQIPTARI TE NDERSHEM, TE MIRE, TE DREJTE DHE SHQIPDASHES.

I PERJETSHEM QOFTE KUJTIMI I TIJ.

personazh

Valoris scriptorum

ma krijoi mundesine te shijonim kryevepra te letersise. faleminderit!

valbona braho

Primus registratum

Iperjetshem qofte kujtimi i tij!
Ngushellime te sinqerta per familjen e te madhit dhe te pa zvendesueshmit PROFF.ROBERT!!

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bona:
[qb] edhe njehere me vjen jashzakonisht keq per Robert shvarc , ai ishte i merkullueshem.

ngushellimet e mia te familjes se Proff Shvarc. [/qb]
Ku e ke hallin Bona? Ke frike se mos kur te vdesesh ti nuk do te te mbajme mend se sa shume te shijonte Liza e botes se cudirave, ne anglisht? Ne fakt, ne do te te kujtojme, dhe me mall te jashtezakonshem madje. Nuk eshte e pakte te lexosh "Lizen" pa ndihmen e fjalorit...

Problemi eshte se ti nuk ke vdekur akoma dhe deri atehere, te lutem na ler te qete te mbajme zi per nje njeri qe nuk u mburr kurre se njihte nje gjuhe te huaj me mire sesa ndoshta vete folesit e kesaj gjuhe.
Nderkohe, shfrytezoje kete kohe per t'u rritur ca. Jo ne trup, ose moshe (s'mund te te paragjykojme), por ne trute e kokes (qe duket sheshit se i ke mall pakice).

Anjeza5

Primus registratum

Sot e mora vesh per vdekjen e Robert Zhvarcit dhe me erdhi sh.keq...i adhuroja perkthimet e tij. Nga perkthimet e mrekullueshme me beri te adhuroja Remarkun. Kam lexuar dhe vepra te tjera nga Remarku ne anglisht por ato kurre s'me falin ate kenaqesi qe me falnin perkthimet e Dr. Zhvarcit. Ishin aq te bukura dhe veprat aq te zgjedhura sa nuk me lexohej liber tjeter nqs s'e kishte perkthyer Dr.Zhvarc, te dukej sikur e lexoje nga origjinali bile dhe me mire...s'e besoj se mund te kete nje lexues te thjeshte te gjeje aq fjale te goditura per ti pershtatur ne shqip... shqiperia humbi nje nga perkthyesit me te mire. Ngushellimet e mia me te sinqerta familjes dhe gjithe adhuruesve te tij. E di qe ka shume talente te reja por boshllekun e tij nuk e besoj ta mbushe ndonje tjeter...mungesa dhe mjeshteria e tij s'do harrohet kurre.

bona

Primus registratum

edhe njehere
ngushellime familjes se Professor Schvarc.
dhe me vjen shume keq qe ky njeri shume i vlefshem per shqiptaret nuk kishte gjak shqiptari. dhe jam shume e bindur qe atij do ti vinte keq qe ne kemi mbetur kaq mendje ngushte.

je dacord me mua je i zgjuar.

s'je dacord me mua je injorant.

edhe njehere dikush tha qe u shuan brezat une thashe secili brez ka mendimtaret e tij.

dhe e fundit thjesht thashe qe veprat e autorve angleze shijohen ne anglisht, veprat e Kadarese shijohen ne shqip, veprat e autorve french shijohen ne french. hello people , helmi i gjuhes suaj s'ka rendesi per mua

ky eshte mendimi im. s'jemi me ne komunizem thank god, ne qitap te pakten se ne mendje ca jane, qe te kemi frike.

again ngushellime famijes Schvarc.