Re: Rezistenca!
E njejta gjuhe, e njejta qeveri, te njejtat ligje, te njejtat dukuri shoqerore, e njejta muzike ne radio, te njejtat show ne TV, i njejti trafik skandal, rutina...
Profesori im i gjeografise na thonte se nese do ta hidhnin ate me parashute diku ne nje Smalltown USA, (cfardo qyteti perjashto metropolet) ku te mund te mos lexonte dot ne ndonje tabele vendndodhjen, ai si profesor do e kishte te pamundur te thonte se ku ishte. Ndryshojne qendrat e medha, por amerika eshte e perbere nga miljona qytete/qyteza te vogla qe jane gjithandej njesoj.
Une e mbaj mend ndryshe europen, do urreja te behej si ketu. Nejse, mos ma veni re se une ndoshta e kam nga nostalgjia dhe ia mbys kot.
Kshu parimisht ke te drejte ti por... Nese keni vene re ne filmat, ta zeme shtepite, lagjet, jane te gjitha njelloj (betohem!) Vertete qe nje qytet ka edhe lagje te fisme suburbane dhe geto qe ndryshojne si nata me diten, por ama, getot e bostonit nuk ndryshojne aspak nga getot e Los Angeles apo New Yorkut apo Baltimores, Atlantes, Miamit, San Franit etj etj. E njejta gje vlen edhe per lagjet e fisme. Isha ne Saint Louis qe eshte po aq larg nga Bostoni sa eshte Amsterdami nga Bologna, por nuk mund te kuptoja kurrkund ndryshimin pervecse ne vecorite e qendres se qytetit dhe aksentit (Ne Boston dallohemi ne te folur se nuk themi r-te).Fillimisht postuar nga jula:
[qb] Blendi, c'ishte ajo "SHBA jane njesoj dhe te merzitshme nga skaji ne skaj"? Duhet te jete pasoje e kendveshtrimit, as nje lagje nuk eshte e njejte nga skaji ne skaj, me duket cudi te thuhet kjo per nje shtet qe ka lindur dukuri (nder te tjera kulturore) nga me te ndryshmet, per te mos folur per variacionin e peisazhit, komunitetet heterogjene, etj.
Sigurisht qe modeli shoqeror eshte i njejti, po kush ne bote i shpeton kesaj?
*e gjithe kjo e thene nga nje qe nuk i ka pare ShBA, dmth qe mund te gabohet... [/qb]
E njejta gjuhe, e njejta qeveri, te njejtat ligje, te njejtat dukuri shoqerore, e njejta muzike ne radio, te njejtat show ne TV, i njejti trafik skandal, rutina...
Profesori im i gjeografise na thonte se nese do ta hidhnin ate me parashute diku ne nje Smalltown USA, (cfardo qyteti perjashto metropolet) ku te mund te mos lexonte dot ne ndonje tabele vendndodhjen, ai si profesor do e kishte te pamundur te thonte se ku ishte. Ndryshojne qendrat e medha, por amerika eshte e perbere nga miljona qytete/qyteza te vogla qe jane gjithandej njesoj.
Une e mbaj mend ndryshe europen, do urreja te behej si ketu. Nejse, mos ma veni re se une ndoshta e kam nga nostalgjia dhe ia mbys kot.