Receta Gatimi Shqiptare

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Receta Gatimi Shqiptare

FLM Mosti. E gjeta receten online. Per kureshtaret /pf/images/graemlins/laugh.gif :
Serves 6–8
1 lb (dry) whole wheat elbow pasta
1/2 cup organic celery, diced
1/2 cup frozen organic peas, thawed
1 jar (4-oz) sweet pimentos, drained and sliced
1/4 cup extra-virgin olive oil or expeller pressed canola oil
1/4 cup natural mayonnaise
1–2 TB raw, unfiltered apple cider vinegar
1–2 tsp honey
1 medium shallot, minced
sea salt, to taste
ground pepper, to taste
 

Vals

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Lara, shume falemidnerit per rreceten. Do ta provoj dhe te them rezultatin.

Ana, mua keto pastat me majoneze nuk me kane pelqyer asnjehere. Po te jap nje recete qe e kam bere disa here dhe eshte pelqyer shume si nga amerikanet ashtu dhe nga shqipot.

PASTA SALAD WITH MOZZARELLA, SUN-DRIED TOMATOES AND OLIVES

Here's a summer salad with robust flavors.

6 tablespoons olive oil
1/2 cup drained oil-packed sun-dried tomatoes
1/4 cup red wine vinegar
1 tablespoon drained capers
1 garlic clove, minced

1 pound fusilli pasta
12 ounces tomatoes, coarsely chopped
8 ounces fresh water-packed mozzarella cheese, drained, cut into 1/2-inch pieces
1 cup (packed) fresh basil leaves, thinly sliced
1 cup freshly grated Parmesan cheese (about 3 ounces)
1/2 cup minced pitted oil-cured black olives

Blend first 5 ingredients in processor until tomatoes are coarsely chopped. Set dressing aside.

Cook pasta in large pot of boiling salted water until just tender but still firm to bite, stirring occasionally. Drain. Transfer to large bowl. Add dressing to hot pasta; toss to coat. Cool, stirring occasionally. Add chopped fresh tomatoes, mozzarella, basil, Parmesan and olives; toss. Season to taste with salt and pepper. (Can be made 6 hours ahead. Cover; chill. Bring to room temperature before serving.)

Makes 8 servings.
 

Vals

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Ana, po te kesh sun dried tomatoes qe jane me vaj, hidhi pak nga ai vaji i tye makaronave se ju jep shije shume te mire.
 

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Kam nje kavanoz te madh qe nuk di cfare ta beja... ja gjeta vendin. Vetem me ullinjte kam icik dyshim se jo cdo amerikan i ha.
 

Vals

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

I hane i hane kur jane te perzier me gjera te tjera dhe nqs s'i duan, mund ti heqin menjane. Nganjehere ne vend te ullinjve mund te perdor olive tapenade, e gjen tek Trader Joe's. Ka shije shume te mrie dhe behet si dressing se shperndahet kollaj.
 

Vals

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Ana, kam frike me tu pergjigj tek tema e femres se na sulet bona pastaj. Ej c'na gjet!
 

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Une u shkriva duke qeshur. Cfare nuk takon ketu ne AF, milet qe nuk do i takoje kurre ne jete /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

Vals

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Me te thene njeri keshtu perballe ne realitet qe e ka blere apartamentin per inat tat, e shef i her me vetlla te ngritme perpjete dhe e pyet me shume kujdes: "me falni, cfare keni ngrene sot per mengjes?"
 

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Nuk po gjej receten e taves me kos. E ka ndonjeri si specialitet qe ta shkruaje ketu po nuk pertoj?

Flm!
 

Dolores

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Pse jo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wave.gif

Tave Kosi Elbasani
Tava pergatitet me mish qengji ose dashi, por une e bej edhe me pule. Po te jete me mish qingji ajo piqet direkt, ndersa me mish tjeter duhet te zihet me pare. Mishi qingjit pritet ne thela dhe vihet ne tepsi. I hidhet gjalpe dhe futet ne furre e hiqet. Here pas here hidhet uje nga pak qe te mos thahet. Pasi hiqet nga furra, ne nje tenxhere me gjalpe kaurdiset pak miell deri sa te zverdhet. Shtohet lengu i mishit te pjekur, perzihet dhe vlojne deri sa te trashet si salce. Largohet nga zjarri dhe pasi ftohet i shtohet kos, veze, kripe dhe perzihen mire. Ne tave hidhet pak oriz gjysem i zier, rradhiten thelat e mishit, hidhet masa e pregatiur me pak gjalpe siper e piqet ne furre derisa ne faqe te krijohet nje cipe e kuqe.
Varianti i dyte eshte me mish pule ose dashi. Zihet pula ose mishi i dashit dhe vihen llokmat ne nje ene. Vihet nje dore oriz ne tenxheren me leng mishi dhe zihet orizi gjysem i gatshem. Ne nje ene hidhni kos, veze, lengun e mishit me orizin dhe i perziejme se bashku. Kini parasysh qe lengu te jete i ftohur kur t'i perziejme se bashku dhe hidhen ne tave. Piqet si me siper.

Orizin hidhe qe ne fillim me mishin e qengjit sa te jete pjekur ai do jete zier edhe orizi edhe miellin mos e shkuq hic perzieje me kosin edhe vezet bashke para se ti hedhesh ke tava...te befte mire
 

Hellena

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Po mesoj dhe une me gatuar .. nga e keqja cte bej ..

Gjelle me patate (versioni im ) lol

Ne fillim ziej mishin ne tenxhere (mish vici) pa i hedhur kripe sepse ajo e ngadalson procesin e zierjes ..
pastaj e kontrolloj mishin nese ka filluar te zbutet dhe i shtoj patatet pasi i kam qeruar .. i le te zijne bashke deri sa i kontrolloj dhe patatet e shoh qe kane filluar te zbuten ..

pastaj ne nje tigan vecant skuq qepe i hedh pak vere te bardhe nese deshiron , pasi ka marre pak ngjyre qepa i shtoj domate te gatshme me salce brenda qe jan ne kanace ne supermarket .. pasi i lej ca te perzihen i shtoj zarzavate (te gatshm dhe keto , i shesin me qese te ngrira ne supermarket .. se ehuu kush rri i merr nje nga nje ) .. pasi i hedh zarzavatet siper i shton pak kripe , piper , a ndonej erez tjeter nese ju gjendet ndonje ..
pasi i skuq mire dhe pasi esh avulluar ca uji i domateve e ka marre ere te mire e hedh te teren tek tenxherja qe ndodhej mishi me patatet dhe i le zijne bashke per nja 30 min .. ne fund shuan stufen , e le te ftohet gjella dhe ja hedh ne pjate personave qe do ta hajne /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif .. i befte mire ..lol
 

dahlia

Grupi i të çmëndurve!
Re: Receta Gatimi Shqiptare

eee vallahi Nisii se do beheshe ti e zonja e guzhines dhe recetave ne Af s'ma kishte prit mendja... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

ça do na hapni dhe restorant ketu tani?...se klubeve ja kemi marre doren!

uooo kamarrierre uouuu motrra....dy qofte e i birre per mu... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
 

Hellena

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

e di .. hahaha ket efekt surprizues kam gjithmon :p


si urdho cuno qoftet i doni me qep apo me hudhra /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

o NIsso ajo siper qe ti i thu GJell me Patate mo MIre thuji Turli se i tuf gjonash i hudh mren jo Vetem Patate ...
 

PUPA

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Sallatë me spinaq dhe me mollë
Materialet për 6 persona:

* 2 lugë gjelle lëng i freskët portokalli
* 2 lugë gjelle lëng i freskët limoni
* 2 lugë çaji mustardë
* 2 lugë çaji mjaltë
* 1/4 lugë çaji kripë
* 1/8 lugë çaji piper
* 1/2 filxhani me qepë të kuqe të grira vertikalisht disa fletë spinaq i freskët dhe i larë mirë
* 1 kokërr mollë e prerë në copa të holla
* 1/4 filxhan djathë i grirë hollë

Përgatitja:

1. Përzieni 6 përbërësit e parë duke i rrahur fort me një rrahëse vezësh.

2. Hidhni në një enë qepët, spinaqin dhe mollët dhe spërkatini me salcën e përgatitur. Shtojini sipër dhe djathin e grirë.
 

PUPA

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Kallamar i tiganisur me salcë jeshile dhe hudhër
Materialet për 4 persona

* 1 filxhan arra të shtypura
* 2 feta të holla buke pa kore të prera në pjesë të vogla
* 3/4 e filxhanit verë e bardhë
* 3-4 thelpinj hudhre
* 1/2 tufë majdanoz
* 3-4 lugë gjelle vaj ulliri
* kripë dhe piper
* 1/2 kg kalamar i pastruar dhe i prerë në rrathë
* 1/2 filxhan miell
* vaj për skuqje

Përgatitja

Vëmë të gjitha materialet së bashku në një tas dhe i shtypim me dorë deri sa të bëhen një masë mbulojeni dhe rruajeni në frigorifer.

Lyeni me miell rrathët e prera të kallamarit nga të gjitha anët dhe vërini të tiganisen në një tigan të madh, në të cilin kini hedhur më parë vajin të digjet.

Kujdes që të tiganisen mirë mos hidhni shumë copa bashkë sepse bije temper­atura , dhe në vend që të bëhen kërce ngjiten me njëra tjetrën.

Hiqini nga tigani dhe shtrojini në një letër pirëse.

Vendosen në një pjatë dhe zbukurohen me majdanoz, gjithashtu vëmë salcën në një pjatë të veçantë me qëllim që të marrë secili aq sa dëshiron.
 

PUPA

Primus registratum
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Kraharor pule të mbushura me spinaq dhe djathë
Materialet për 6 veta:

* 1 filxhan me djathë të grirë imtësisht
* 1 filxhan me djathë Parmesan
* 1/4 lugë çaji kripë
* 1/4 lugë çaji pudër hudhre
* 1/4 lugë çaji piper i zi
* spinaq i prerë
* 1 vezë
* 6 copa kraharor pule
* 1/2 filxhan verë të bardhë

Përgatitja:

Për të përgatitur mbushjen përzieni 7 përbërësit e parë. Ngrohini në temperaturën 350 gradë.

Ndajini copat e mishit të pulës në dy pjesë dhe hidhni në mes të masën e përgatitur. Mbështillini, spërkatini me verë dhe mbështillini me letër kuzhine.

Vërini të piqen në temperaturën 350 gradë për 30 min duke i spërkatur herë pas here copat e mishit me verë. Këshillohet që të spërkatet dhe pjata ku do të serviret mishi me pak verë (për 6 persona).
 
A

AMIRE

Guest
Re: Receta Gatimi Shqiptare

Patllixhane te mbushur nga nje shqipetare - artikull i botuar ne gazeten Boston Globe. http://www.boston.com/ae/food/articles/2006/10/25/just_like_grandmother_used_to_make/

Shume mire for Roza and her nice kids Martin and Inis -- the full picture is in Wednesday's paper, but this one only has part of the full picture.

ONE COOK'S BEST DISH | ALBANIAN STUFFED EGGPLANT
Just like grandmother used to make

Roza Hasanaj-Mija teaches her children how to make Albanian dishes so tthat hey might avoid acquiring a taste for junk food. (Rose Lincoln)
By Jane Dornbusch, Globe Correspondent | October 25, 2006

Roza Hasanaj-Mija' s Mission Hill townhouse is a long way from the Albanian farm where she spent her summers as a child. But the stuffed eggplant she prepares is much the same dish her grandmother made on that farm. Other dishes, too, reflect the lessons she learned in her grandmother' s kitchen: 85-layer baklava, a meat pie called borek, and the fresh fruits and vegetables she prefers.

There are some differences, of course. Hasanaj-Mija, 35, cooks with modern conveniences -- such as an oven. She describes the outdoor stove her grandmother used: "It was a big pot like a table, with logs around it. It gave everything a very special taste, smoky." And back home, she says, "everything came straight from the garden -- tomatoes, eggplant, spicy peppers, strawberries. "

Hasanaj-Mija, who came to the United States in 2000 with her husband, parents, and two children, has managed to find a good source here for the type of wholesome food she enjoyed at home. She and her husband, Hajri Mija, both work at Whole Foods, she as a payroll and benefits specialist in
Wellesley and he in produce at Symphony in Boston. As a result, most of the family's groceries are purchased there. And though she's a dedicated scratch cook, she'll use the store's canned tomato sauce in her stuffed eggplant when fresh tomatoes aren't in season.

The stuffed eggplant -- its Albanian name, patellxhane te mbushura, is a complicated thicket of consonants pronounced patelljaneh te embushura -- has become a special-occasion dish because it's fairly time consuming. Still, sometimes she'll prepare it for no particular reason, just because
someone in the house is in the mood. The energetic Hasanaj-Mija, who worked as a lawyer in her native Tirana, thinks nothing of spending her weekends on kitchen projects, and also finds time each Saturday to lead "cooking classes" for her kids, Martin and Inis Mija, ages 9 and 6. She began teaching them how to cook a couple of years ago, prompted by a desire to get Martin, a "particular eater," as she calls him, to try new foods. Hasanaj-Mija was also concerned that her children might acquire a taste for junk food in their adopted homeland. "There's a lot more of it
here than in Albania. The food at school is not as good."

Her dreams for the children prompted her to enter the green-card lottery. "When Martin was born, life in Albania was changing, in terms of stability. It wasn't safe," she says. She still smiles when she recalls the day she found out the family had won the opportunity to come to the States.
"Even if I could win a million dollars in the lottery, I prefer to win this."

As she talks, she prepares the eggplants. She peels the skin in three strips, then soaks them in salt water to remove the bitterness. The filling is a simple mixture of garlic, onion, ground beef, and tomato sauce, but the key, she says, is another of grandmother' s cooking lessons. "She cooked everything on a low or medium heat, never on high. Onions, garlic, vegetables, cook them very slow, cook them separate, cook everything all the way through." The long, slow cooking brings out the best flavors of the simple ingredients, rendering the eggplant rich and tender. Fresh parsley and snappy feta, sprinkled on top just before serving, provides a counterpoint to the meltingly tender vegetables and their meaty stuffing. For dinner, Hasanaj-Mija would serve this dish with cucumber and tomato salad, and whole wheat bread. Her grandmother would recognize the meal. "She was a wonderful cook," says Hasanaj-Mija.
"Even when she'd cook a vegetable dish, without meat, it would taste like the best thing ever."

Perkthimin e bej nje here tjeter.
 
Top