Re: Receta Gatimi Shqiptare
Miyuki, kjo eshte receta qe te premtova (para se me pa sa e gjate ishte /pf/images/graemlins/laugh.gif ):
Pandispanje
Pandispanja mund te pergatitet ne dy menyra: e ftohte apo e ngrohte. Me menyren e pare brumi del me i fryre, me te dyten del me i shkrifet.
Pergatitja e pandispanjes me menyren e ftohte behet: Vezet ndahen, vec te verdhat e vec te bardhat. Te verdhat rrihen me sheqer, derisa te zbardhen e te shkrihen kokerrizat e sheqerit. Masa shton vellimin gati 3 here. Ne te njejten kohe, mundesisht ne vend te fresket (rrahja behet e shpejte), rrihen te bardhat e vezeve ne ene porcelani apo plastmasi. Ne fund te rrahjes, kur eshte krijuar nje shkume e qendrueshme dhe masa fillon sikur te pritet, shtohet nje sasi e vogel sheqeri puder ose sheqer, i cili permireson strukturen e mases. Rrahja nderpritet kur te bardhat e vezeve shtojne vellimin e tyre 4-5 here (d.m.th. zgjat jo me shume se 15 min.). Ne rast se te bardhat e vezeve nuk jane te rrahur mire, atehere ne to krijohen fllucka te medha ajri, te cilat, gjate perzierjes, plasin dhe brumi behet i ngjeshur. Ne te verdhat e vezeve te rrahura me sheqer hidhen te bardhat (nje e treta e sasise), pastaj duke e perzier lehte hidhet mielli, pastaj pjesa tjeter e te bardhave. E gjithe kjo mase perzihet lehte me kujdes nga poshte-lart qe te mos ulet. Brumi i gatshem hidhet ne taven e lyer me yndyre e te pudrosur me miell dhe piqet per 20-30 min. Gjate pjekjes kapaku i taves ose dera e sobes elektrike nuk duhet te hapet, te pakten 15-20 minutat e para, pasi embelsira ulet.
Pergatitja me menyren e nxehte: Vezet, bashke me sheqerin, hidhen ne nje ene me fund sferik. Tenxherja vihet ne ane te sobes ose futet ne nje tenxhere me te madhe me uje te nxehte. Ketu ato rrihen bashke duke i ngrohur deri ne temperaturen e qumeshtit kur e zeme kos. Hiqet nga soba ose banja me uje dhe, duke vazhduar rrahjen, masa frohet deri ne temperaturen e dhomes (rreth 20 grade C), sepse, po te jete e ngrohte, perzierja nuk behet mire dhe pandispanja del e ngjeshur. Pastaj perzihet me miellin dhe hidhet ne taven e lyer me yndyre dhe te pudrosur me miell. Tava nuk mbushet plot, por ne trecerek te lartesise, pasi gjate pjekjes brumi rrit vellimin dhe derdhet. Siperfaqja e brumit sheshohet me thike dhe piqet per 25-30 min. Pas pjekjes, lihet te ftohet, pastaj pervelohet me shurup ose, ne qofte se do te perdoret per torte, lihet e thate.
shenim: pandispanja del me e shkrifet dhe me e thate nese mielli perzihet me pak niseshte.
Per nje tave mesatare duhen:
Veze 7 kokrra, miell 7 luge gjelle, sheqer 7 luge gjelle, niseshte 3 luge kafeje, lekure limoni.
Per shurupin duhen: sheqer 4 gota uji dhe 3 gota me uje.
Miyuki, shpresoj te jete e qarte si recete. Nese deshiron 'torte pandispanje', let me know. /pf/images/graemlins/smile.gif
p.s. Tedi, s'ka problem lal. /pf/images/graemlins/smile.gif