Re: L'AMERICA - Filmi i tradhetareve

komino

Valoris scriptorum
Re: Re: L'AMERICA - Filmi i tradhetareve

Fillimisht postuar nga bscemscs:
[qb]
Fillimisht postuar nga lola:
[qb] Askush nuk iku se po vdiste per buke...ata qe nuk kishin te hanin as nuk shkonin dot ne tirane. [/qb]
Dmth ti e pranon qe kishte njerez qe vdisnin per buke, thjesht ti mohon qe ata ekzistonin ne Tirane. Sigurisht, babi barkderr ne parti nuk te ekspozonte ndaj realitetit.

Stupid bitch....gjithe shqiptaret vdisnin per buke. Apo me buke ti nenkupton kulacin e krundeve qe na shitej? Nqs ti e quan buke ate, sigurisht qe kishim buke. Po ama nuk kishte djathe, veze, vaj, sheqer, kafe, mish, vajgur, patate, molle, makarona, gjalp, margarine, oriz, miell, kripe ...gjithcka ishte me tollon o trupeshk modern. Me vjen per te qeshur, sepse nuk arrin ta kuptosh se je trupeshk per vete faktin qe si femije nuk more vitaminat e duhura.... [/qb]
/pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif
paske mesuar te perdoresh fjalorin
bravo :smash:

Luminus

Primus registratum

Fillimisht postuar nga sapun rrogozhine:
[qb]
Vetem mos i quni tradhtar shqiptaret qe moren pjes n'film. ...ca faji kishin robt qe paguheshim nga 5000 - 8000 lek dita per te bo 3 dit xhiro me anijen Partizani kur po xhirohej filmi? ...ishin qamet pare atehere ato ..sidomos kur ishe gjimnazist pa i kokerr leku. [/qb]
e kisha fjalen per aktoret, jo per figurantet

Cruel_Intentions

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jezerca:
[qb]

Turpi qendron ne faktin se u desht nji italian me portretizue realitetin shqiptar se shqiptaret nuk e kuptojne filmin as artin. Shqiptaret mendojne se arti asht nji vegel propogande me portretizue vetvetin sa mire qe te jete e mundun.

[/qb]
Per mendimin tim ke folur ca kot fare dmth. Te pergjithsosh artistet ne shqiperi (ku jam e sigurt qe sbesoj se njeh ndonje qe flet keshtu) nuk esht e drejte.
Por ne fund te fundit nuk ishe ti ai artisti te cilit i duhen mijra dollare per te realizuar nje film ose nje veper. Artistit ne shqiperi nuk i mungon aftesia, imagjinata, fantazia, apo deshira per pune. I mungojne gjera te tjera...dhe keto arrijne mos realizime kryeveprash.
Filmi l"america nuk esht film "teresisht historik" qe te bazohet 100% te fakte historike. Filmi esht film, pasqyrimi i nje historie ngjeshur me fakte te sterzmadhuara per ta bere perrallen edhe me interesante.
hajd ciao

lola

Primus registratum

[qb]
[qb] Askush nuk iku se po vdiste per buke...ata qe nuk kishin te hanin as nuk shkonin dot ne tirane. [/qb]
Dmth ti e pranon qe kishte njerez qe vdisnin per buke, thjesht ti mohon qe ata ekzistonin ne Tirane. Sigurisht, babi barkderr ne parti nuk te ekspozonte ndaj realitetit.

Stupid bitch....gjithe shqiptaret vdisnin per buke. Apo me buke ti nenkupton kulacin e krundeve qe na shitej? Nqs ti e quan buke ate, sigurisht qe kishim buke. Po ama nuk kishte djathe, veze, vaj, sheqer, kafe, mish, vajgur, patate, molle, makarona, gjalp, margarine, oriz, miell, kripe ...gjithcka ishte me tollon o trupeshk modern. Me vjen per te qeshur, sepse nuk arrin ta kuptosh se je trupeshk per vete faktin qe si femije nuk more vitaminat e duhura.... [/qb]
Stupid bitch???????????????? Si guxon njehere dhe c'ishte nevoja te me thoje fjalen e fundit? Shpresoj fytyra jote te kete ikur nga Shqiperia dhe po ha kulac sa te mbytesh. Ku eshte ajo Ema kur duhet?

shqipe

Primus registratum

filmi L'America nuk eshte film i realizuar per te shprehur nje realitet shqiptar por nje film per te nxjerr nga papunesia aktoret italiane qe luajn ne te, eshte nje film skadent dhe pa shpenzime duke shfrytezuar pretekstin qe po nxjerrin ne pah njefare realiteti (te ekzagjeruar ose jo varet nga pikveshtrimi dhe nga cilesia e jetes qe ka pasur gjithkush ne Shqiperi ne ate periudhe). Sigurish eshte paqifike qe mjerimi ka qen teper i theksuar por ky film e paraqet pa dinjitet dhe me qellime shum te ulta, ne fakt nuk eshte film mbi problemet e jetes ne Shqiperi ne vitet 90 por thjesht nje vetkenaqje e Italianeve qe u duket vetja zemermire dhe bamires kur jan krejt e kunderta sepse jane ata te paret qe vodhen ndihmat e Shqiperise, jan ata te paret qe nuk pranojne te nepunesojne ne rregulla emigrantet, jan ata qe u mohojne punetoreve te huaj te drejtat me elemntare. shikoni pak se si sillen autoritetet italiane ne shqiperi, ne asnje vend te botes nuk trajtohemi kaq keq dhe kaq pa dinjitet sa nga vet italianet dhe kjo ndodh ngaqe keta jane te paret qe kane ndjenja inferioriteti ndaj vendeve me te te medha e te zhvilluara se ta ndryshe nuk do ja kishin ven Titullin L'America. Ky film eshte tjesht endrra e tyre per tju dukur dikujt superior sikurse u duket ketyre superiore -dhe jo pa shkak - Amerika.

a-alket

Primus registratum

[qb] Stupid bitch???????????????? Si guxon njehere dhe c'ishte nevoja te me thoje fjalen e fundit? Shpresoj fytyra jote te kete ikur nga Shqiperia dhe po ha kulac sa te mbytesh. Ku eshte ajo Ema kur duhet? [/qb]
E teprova me ate "Stupid ....", megjithate ti nuk meriton ndonje falje sepse me nje kokefortesi drogaxhiu mohon kushtet mizerabel ne te cilat ishte shqiperia ne ato vite. Une kam qene ne Vlore ne 6 mars 1991 kur u shkul gjithe qyteti te ikte nga ferri shqiptar. Kam qene ne Durres e Rinas ne korrik 1991 kur mijra e mijra e mijra njerez merrnin rrugen ne KEMBE nga Tirana sa here qe hapej llaf se kishte arritur ndonje vaporr. Po ato mijra shqiptare qe kishin mbuluar anijet e flotes shqiptare si milingonat nuk i ke pare ti? Anija Tirana, Skenderbeu, Partizani qe cuan 20 mije vete ne Itali ne 1992 qe dhe u mbyllen ne stadium nga policia italiane...Ti NUK i ke pare keto? Atehere SHUT UP dhe degjo nga ata qe kane pare mizerjen ku jetonin shqiptaret.

neo2002

Primus registratum

hej bscemscs, nga postimet ne zonen e computerit ne AF kisha krijuar respekt per ty , por ske pse i shan njerezit se kane mendimin e tyre.
Per sa i perket temes , shqiptaret kane qene te varfer por ja aq skajshem sa e paraqet filmi .
Filmi me duket i ekzagjiruar. Aktoret e huaj e kane bere per te shitur filmin por keta shqiptaret duhet te kishin nderhyre per ta pasqyruar me drejt, jo merr ca leke edhe ec ...

Shendet te gjitheve

Blendi

Primus registratum

OK, le te themi, "L'America" eshte film shume realist. Peisazhet, turmat, varferia te gjitha reale.
E di ca me vret mua nga "L'America"?
Te gjithe shqiptaret e filmit jane te peshtire, te poshter, injorante, vjedhes, imorale, te korruptuar, te piste, vellavrases, te pabese...

Ishim vertete keq ne fillimvitet 90, por une mbaj mend edhe mjeke, ushtarake, shkrimtare, piktore, muzikante, mesues, studente, inxhiniere, arkitekte, punetore te ndershem si prindrit e mi.

Vertete i kishim te gjitha me kursim, por as une as shoket e mi nuk kemi dale ndonjehere Tianes me bythet perjashta.

Dhe im ate kishte syze dielli, nja 10 vjet te vjetra, po kishte /pf/images/graemlins/laugh.gif

a-alket

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[QB] E di ca me vret mua nga "L'America"?
Te gjithe shqiptaret e filmit jane te peshtire, te poshter, injorante, vjedhes, imorale, te korruptuar, te piste, vellavrases, te pabese...
Jo te gjithe shqiptaret jane te edukuar, inteligjente, trima, te beses, te ndershem, erudite, te moralshem.

megjithate, shqiptaret shesin motrat e tyre, vrasin njeri-tjetrin ne mergim per 5 leke, kane krijuar nje shtet te korruptuar, ikin nga syte kembet nga atdheu i tyre, shesin droge, kane krijuar banda te llojllojshme, te hedhin ne mes te detit po erdhi policia, i zene prite kosovareve per tu vjedhur unazat, vrasin njeri-tjetrin per hakmarrje. Do me per Belulin ti?

Blendi

Primus registratum

[qb] megjithate, shqiptaret shesin motrat e tyre, vrasin njeri-tjetrin ne mergim per 5 leke, kane krijuar nje shtet te korruptuar, ikin nga syte kembet nga atdheu i tyre, shesin droge, kane krijuar banda te llojllojshme, te hedhin ne mes te detit po erdhi policia, i zene prite kosovareve per tu vjedhur unazat, vrasin njeri-tjetrin per hakmarrje. Do me per Belulin ti? [/qb]
Dhe virtytet mbeten te na i mesojne - nga te gjithe popujt e Europes - Italianet??? Te lutem!
Filmi eshte real por njekohesisht me duket qellimisht perbuzes, ofendues - na trajtojne si milingona. Majmuneri, por ashtu nuk ishte. Shqiptaret sipas "L'America"-s rrezik nuk dine as te bejne seks me grate e tyre.

AnaBlue

Forumium maestatis

[qb] megjithate, shqiptaret shesin motrat e tyre, vrasin njeri-tjetrin ne mergim per 5 leke, kane krijuar nje shtet te korruptuar, ikin nga syte kembet nga atdheu i tyre, shesin droge, kane krijuar banda te llojllojshme, te hedhin ne mes te detit po erdhi policia, i zene prite kosovareve per tu vjedhur unazat, vrasin njeri-tjetrin per hakmarrje. Do me per Belulin ti? [/qb]
Keto jane ekstreme qe cdo popull i ka! Po shqipetaret e ndershem dhe te kulturuar pse nuk permenden asnjehere? Si mund te pergjithsosh nje popull te tere duke u bazuar ne nje minoritet te degjeneruar?

a-alket

Primus registratum

juve thjesht refuzoni te njihni realitetin. Ne nje teme qaheni qe eshte "qelbur peshku nga koka" ne tjetren filloni dhe kendoni "Shqiperia bahce me lule.."

Kur i bie te flas me te huaj mbi Shqiperine mundohem ta pershkruaj me ngjyra roze (pa ekzagjeruar, por ofroj ane pozitive). Megjithate, te mos arrijme te flasim ne menyre te sinqerte per te metat midis nesh eshte fatkeqesi. Juve mendojeni si tua doje imagjinata...

Guest

Po qe se duam te hecim perpara duhet ti pranojme gabimet :smash:

ps : Mos u brengos nese je duke ecur ngadale , brengosu nese qendron ne vend

jula

Primus registratum

Mua me duket cudi qe kjo teme te jete nga ato "te nxehtat"...
Nuk po flas per persona si une qe mbase jane nje cike ...nacionalisht te shplare...po sido qe ta mendosh filmi nuk eshte aspak perbuzes. Edhe kush, Amelio! :confused:
Filmi e ka titullin "L'America" por ju preferoni te mos i kushtoni rendesi figures se plakut sicilian dhe mesazhit te tij. Realizmi relativ?

Blendi

Primus registratum

Nejse, mospuqje mendimesh. Amelion e njoh pak fare, per te mos thene aspak. Amelion e njoh me se shumti nga "L'America".
Ne fakt, pika e pare ku humba kontaktin me filmin ishte historia e atij italianit te cmendur qe kishte mbetur burgjeve a spitaleve...Kam patur nje familje Italo-Shqiptare perballe ne pallat. Ishin njerez te shkelqyer, te shkolluar, te integruar ne shoqeri mbi mesataren, dhe Mimo ishte i vetmi djale qe mbaj mend te luante tenis. U larguan te gjithe njesh me 1993, qane kur iken, por iken sidoqofte.

jula

Primus registratum

Nejse, une nuk njoh qofte edhe nje "te huaj" te vetem qe te kete krijuar ide monstruoze mbi NE pasi ka pare filmin ne fjale. Tek e fundit kishin pare me syte e tyre zbarkimet e etura ne ate rreze depresionuese te Mesdheut qe eshte Puglia. Perpiquni te kuptoni se per nje milanez qe sheh njerez te rrezikojne jeten drejt kesaj zone, pamja nga realiste kthehet ne absurde.
Me kete film thjesht dikush iu kujtoi se kane marre rruget e botes edhe vete dikur.

P.S. Ka mundesi qe mendimi im te jete ca i shformuar, shoqerohem me njerez nje ciiiiike antiparagjykues. /pf/images/graemlins/smile.gif

Bc- Se prisja (? :eek: )

Jules- Kam njohur une nga ata qe pasi kane pare filmin, kane ndryshuar, jo me mire te them kane bazuar bindjet e tyre per shqiptaret ne 2-3 pasazhe skenike, edhe pse eksperienca e tyre e deri ate kohshme kishte qene krejt e kunderta. Kur e kam pare filmin kam qene me nje grusht studentesh shqiptare, dhe profesore/ studente Amerikane & Italo-Amerikane ne Harvard Uni. Gabimi im ishte se kisha paramenduar se te pakten keta njerez te proklamuar e ardhmja me e suksesshme e atdheut tim te ri do ishin ne gjendje te lexonin mesazhin pas "personazheve simbolike". Blahhhhhh! Me kujtohet qe pasi mbaroi Q/A me ca pyetje teper te thella philozofike, qe nenvizonin njohurite e tyre telegrafike ne leximin e librave shkollor dhe bestsellerve te NY Times, ne u mblodhem te pertypnim nje kafshate buke. Pyetjet ne restorant, ne situaten jo formale, konsistonin ne : Po banjot brenda ne shtepi i kishit? Kishe pare ndonjehere banane me sy? etc etc etc. Normalisht pyetje te tilla do me vinin buzen ne gaz, mirepo une dhe paragjykimet e mia idiote prisnin qe ate mbremje te pakten te kishte edhe ndonje "lloj" tjeter pyetjesh. Keta ishin ai 10% i pjeses se botes ku jetoj une qe nuk e nderrojne kanalin kur ka lajme nga bota, qe e dine se ku dreqin bie shqiperia, dhe se dikur ka qene komunizem. Ajo cfare ata kishin para syve, (nje grup studentesh shqiptare, te edukuar, dhe te njerezishem ,nja 2 qe shkonin edhe ne universitetin e tyre prestigjoz) nuk ishte me influenciale se nje film, ose ndoshta nuk ishte me influenciale te them ate mbremje. (Ndoshta ne ditet qe pasuan ata e futen motorrin ne pune). Kjo ka qene nga heret e pakta qe jam ndier keq per vendin tim, jo per ate qe jam , por per vendin tim.

Une nuk jam ndier keq kur kam pare filmin, mu duk nje realitet i jetuar (ndoshta i ekzagjeruar ne ca vende, po ashtu jane te GJITHE filmat), dhe nuk e kuptoj revoltimin e madh qe kane ca njerez ne kete teme. Mirepo nuk mund te kuptoj as naivitetin e ca te tjereve, kur shprehen se filmi nuk ka influencuar fare idete e te huajve per shqiptaret. Une kam frike te mendoj se c'imazh kane per shqiperine pasi shikojne "L'america" ai 90% tjeter qe se ka idene ku bie Shqiperia.

jula

Primus registratum

Une s'e ve ne diskutim kete qe tregoi Nelk@, thjesht me la pa mend, me sa duket edhe une kisha paragjykuar me mbivleresim nje fare ambienti.

Edhe sikur te jete e vertete per kedo :smash: qe e sheh filmin, nuk do te thote qe nje krijues (me nje cike dhimbje po fus ketu Amelion, nuk eshte idealtipi im ne lemin e kinematografise italiane) te autocensurohet/censurohet apo dhe thjesht kritikohet per nje reagim te shikuesit: Qellimi i filmit eshte i qarte.

Per "tradhetaret artiste shqiptare" eshte hapur kjo teme besoj, meqe Amelio nuk di te jete ne organizaten "dua me shume Shqiperine"...
Problemet e mia personale ne lidhje me kete teme mendoj se jane:
1. Nuk mendoj se arti ka detyrime etike, ndonese respektoj shume ke tenton te percoje mesazhe morale.
2. Kam logjike te ftohte edhe kur behet fjale per Atdheun (ky duhet te jete vertet problem ne fakt). :shrug:
3. Mendoj banalisht se varferia eshte nena e injorances dhe fatkeqesisht e nje fare humbjeje te karakteristikave personale. Perderisa varferine nuk e konsideroj turp...
4. Problemet nuk fshihen si pluhuri i pseudo-amvisave nen tapet.

Nei

Primus registratum

[qb] [/qb]
E teprova me ate "Stupid ....", megjithate ti nuk meriton ndonje falje sepse me nje kokefortesi drogaxhiu mohon kushtet mizerabel ne te cilat ishte shqiperia ne ato vite. Une kam qene ne Vlore ne 6 mars 1991 kur u shkul gjithe qyteti te ikte nga ferri shqiptar. Kam qene ne Durres e Rinas ne korrik 1991 kur mijra e mijra e mijra njerez merrnin rrugen ne KEMBE nga Tirana sa here qe hapej llaf se kishte arritur ndonje vaporr. Po ato mijra shqiptare qe kishin mbuluar anijet e flotes shqiptare si milingonat nuk i ke pare ti? Anija Tirana, Skenderbeu, Partizani qe cuan 20 mije vete ne Itali ne 1992 qe dhe u mbyllen ne stadium nga policia italiane...Ti NUK i ke pare keto? Atehere SHUT UP dhe degjo nga ata qe kane pare mizerjen ku jetonin shqiptaret. [/QB][/QUOTE]

Hahahahhahahahahahaha o sa i madh qe eshte!!
Per zotin ket bishemsin e kane mbyll me nai dollap kur ishte i vogel, e lane pa vitamina dhe me siguri ai vuajti me dhimbje konsistencen e tij prej larve qe nuk arriti te behej flutur... O mami me dhembin vitaminat. Aman hajde na trego ca ishte Shqiperia se s'e kishim pa deri me sot.
Mua per vete s'me kane munguar asnjehere vitaminat.. edha pa i pas prinderit neper parti dhe kabinete biologjie vitaminprodhuese per te paktet e privilegjuar.
Po keshtu rrethit tim.
U ngriten mijera per te ikur jashte dhe mbushen anijet, por shumefishi i ketyre mijrave mbeti ne Shqiperi.
Do te thote qe populli u perfaqesua nga ata qe mbeten dhe jo ata qe iken... pasi sot funksionon ligji i shumices.
Ne angli hoqen dritat para ca kohesh sa per te pare cmund te ndodhte ne nje eveniment te tille. Ne fillim u mor me sportivitet, pastaj me pak ankth dhe ne fund populli rrembeu armet e doli rrugeve.
Anglezi me i holli dhe i mirembajturi i shekujve.
Cpret ti nga nje turme e mbyllur qe ka pare vetem reklamizimin e botes se jashtme si fusha me lule e premtuar.

L'america eshte film bloze!!!
L'america me beri te vjell mua dhe shume shqiptare.... me perjashtim te ndonje pakice qe e mban veten per origjinale deri ne piken sa jo vetem si dhemb ajo qe sheh por i jep statusin e habitatit natyral per te gjithe. Flisni per vete e mbi te gjitha (duke cituar bishemsin) : mos u beni fallco duke renduar pas githe ketij "origjinaliteti gjakftohetesie dhe largpamesie".
L'america na degjeneroi dac per fryrjen e realitetit, dac per menyren si e prezantoi, dac per momentin kur e prezantoi.
Une s'kam jetuar ashtu dhe besoj se shumica nuk kane qene aq te viktmizuar.
Te flasesh per vete eshte statistika me e besueshme se fundi.
Ne '94 kur filmi u shfaq ne sapo ishim hapur drejt perendimit tashme te konsoliduar ne tradita mireqenieje dhe progresi.
Italia fatlume i kaloi problemet qe po kalojme ne ne moment solidariteti me shumicen e Evropes.. flas per nja 45 vjet perpara.
Kur erdhi radha jone historia po na gjente te keputur ekonomikisht, shpirterisht, dhe me shume shprese per te ardhmen. Me besim tek perendimi.
Momenti kur ne u perballem me gjithe keto koincidenca (zmadhim kinematografik se filmat kshu e kane, te varfer po he se do ribehemi, dhe mbi te gjitha pothuajse te vetem perpara gjithe kesaj) ishte goditja me e ulet qe na behej ne vetedijet tona si shqiptare dhe ne syte e botes.
Momenti u zgjodh i tille per te na degjeneruar dhe jo per te shprehur pikepamje personale kinematografike historike te Amelios.

lola

Primus registratum

Pse paska qene ky njeri i deshtuar ne Shqiperi paskan vdekur te gjithe per buke! Te gjithe shqiptaret qenkan si ata ndyresirat qe po shesin femijet botes? Na marrsh te keqen ti edhe Amelio.

Shqiptaret jane njerez te ngrohte edhe bujare dhe kur i kemi pasur gjerat me kursim edhe me problemet ekonomike te fundit te dyte te viteve '80 e dinim se nuk do vdisnim urie dhe do kishim nje tavan mbi koken se e kemi ndihmuar njeri tjetrin gjithmone. Ata qelbesirat shqptare nuk na paraqesin kombin o i uruar, ata jane ndyresirat me te shpifura te shoqerise sone.