Re: L'AMERICA - Filmi i tradhetareve

Nei

Primus registratum
Re: Re: L'AMERICA - Filmi i tradhetareve

Fillimisht postuar nga hanini:
[qb] Luminus sa vjec ke qene ti kur iken refugjatet e pare nga Shqiperia?!
Eshte e vertete se menyra se si paraqitet Shqiperia aty e shqiptaret na lendon jashte mase, por kane ndodhur... [/qb]
Une s'di sa vjec ka ikur Luminus, di qe nje shokut tim qe ishte 18 vjec ne ate periudhe, qe i ofruan nje rol dhe nje bluze te katandisur si mos me keq, e refuzoi pasi me gjith men te varfer, po ashu bluzash nuk i vishte as Lymi Tutit ke lagja.

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jula:
[qb] Jeni te cuditshem. C'lidhje ka suksesi/mos suksesi i nje filmi me faktin nese paraqet apo jo realitetin? :confused: [/qb]
Sepse beri buje fryrja e realitetit.
Rrjedhimisht edhe te tjerat.

p.s doja dhe ta lidhja me situaten gastronomike te cituar pak me lart.

jula

Primus registratum

Degjo pak. Ne Himare, ne jug te Shqiperise, sot e kesaj dite vijne "emigrante" nga Dukati, fshat vetem pak km larg saj. Jane gati te bejne cfaredo pune, te jetojne ne cfaredo kushtesh, habiten me gjera elementare, mendoji pak te perballur me realitete europiane.
Kjo sa per te mos bere "vizita" ne zona me te humbura. Eshte e hidhur, po nuk me bind dot njeri se Amelio ka shtuar ndonje presje mbi realitetin apo kunder tij.
Shendet. /pf/images/graemlins/smile.gif

Nei

Primus registratum

Nuk kam ndermend te te bind jula. Ashtu si ti nuk u nise te me bindje (apo jo?). /pf/images/graemlins/wink.gif

Gjeneral-Berdica

Primus registratum

hey djema!

Harrova se kush e ka nisur kete teme, pormegjithate desha te shpreh opinionin tim, ndaj ketij filmi me virtute te shkelqyera profesionale dhe me nje mesazh politiko-shoqeror te pakrahasuar.

Persa i perket personazheve ne film, nuk kemi se c'fare te themi aspak. Madje sikur ta kisha drejtuar une ate projekt, ndoshta do i kisha dhene karakter me tragjik. Sepse ajo ishte situata politiko-shoqerore ne shqiperi, po-ashtu edhe mentaliteti.

Ndersa ju po ankoheni se ka degjeneruar identitetin shqiptar, per mendimin tim ai film, i ka dhene nje ngjyre te dukshme investitoreve te huaj te asaj kohe ne shqiperi.
I ka dhene nje forme te dukshme, zhvatjes dhe konceptit "Investim-ne-Virgjeri".

Megjithese sapo e pashe kete teme, u mundova te gjej tekstin e filmit, por nuk po kam sukses aktualisht, vecse do t'a gjej, edhe do t'a postoj ketu ne forum.

Opinionet e mesiperme nuk ishin vecse opinione shqiptari dhe film-ndjekesi, porse si dikush qe fiton buken e gojes me ate industri. E kam fjalen qe jam regjisor, per vete dhe per mendimin tim, ai film eshte kryeveper!
Po e mbyll me nje paragraf te shkurter nga "review" e http://bostonphoenix.com :

The Albanian Dream
Amelio's stunning Lamerica offers no promised land
by Peter Keough
-"The pillboxes were to defend against an Italian invasion from across the Adriatic, as happened in 1939 with Mussolini. The second invasion did take place, but in the form of Western media and materialism and capitalistic exploitation and fraud. Amelio's film depicts with devastating neo-realistic detail and mythic reverberations this footnote of recent history that may well prove prophetic of the future course of Europe."

AnaBlue

Forumium maestatis

L'america mund te jete film i arritur nga pikpamja e regjizures, nga te vertetat historike, por nuk na pelqen ne shqipetareve qe te na prezantonin e Bote duke na nxjerre nderresat e palara. Aq me teper qe Shqiperia sa kishte hapur dyert dhe po i vinte era e keqe, ky film e qelbi dhe me teper. Ndoshta te behej nje film i tille kur gjerat do stabilizohen ne Shqiperi per ti kujtuar brezave qe do vijne se nga kemi ardhur, por nga ana propagandistike, ishte mjaft i demshem per Shqiperine.
Mendoni se vende te tjera te zhvilluara nuk kane zona kur mileti jetojne ne nje sketerre te vertete? Kane, por nuk i nxjerrin publikisht. I merr vesh vetem kur shkon ne organizata per te ndihmuar nevojtaret dhe zbulon se jane skandale qe egzistojne edhe ne nje vend te zhvilluar si Amerika, nje vend qe shpenzon miljarda dollare ne vit per te ndihmuar vendet e tjera.

a-alket

Primus registratum

nuk i fsheh njeri AnaBlue, eshte thjesht ceshtje se a do ti shikosh apo jo. Ka shume filma/dokumentare ne amerike qe tregojne mjerim, deshperim, dhe varferi te skajshme. Se nuk i shikon ti nuk do te thote qe nuk ekzistojne. Dhe askush ne amerike nuk qahet pse tregohet e verteta. Nqs ty te dhemb shpirti kur e sheh ate film, harroje filmin. zere se nuk e ke pare. dhe keshtu nuk te dhemb.

emssnc@libero.it

Primus registratum

KAM PERSHTYPJEN SE EKZAGJEROHEN DHE REALITETI I SOTSHEM PE TE JUSTIFIKUAR NDYRSIRLLIQET E DJESHME. KAQ POSHTE PASKEMI RENE ?NJOH HIMARE ,DUKATIN, DHE KAM JETUAR E KAM MOSHEN PER TE KUJTUAR ATO VITE TE DHIMBSHME DHE NUK ARIJ TE JEM DAKOT AS ME FILMIN AS ME IDENE QE AI ISHTE REALITETI.NUK MUND TE PARAQITET REALITETI DUKE ELIMINUAR CDO VLERE TE NJE POPULLI .NE '81 PLAKU IM KISHTE SYZE DIELLI ISHTE THJESHT KRYEMEKANIK(NUK ISHIN "ARMANI") NDERMARJEJE .SA HERE QE KAM PASE BEDHE ME TE NEPER FSHATRA TE NDRYSHME SKAM PARE ASNJE TE HABITEJ DUKE I PARE, IMAGJINONI NE '91.NJAFTON TE SHIHNI FILMAT NGA '85 E KETEJ PE TU BINDUR .UUREJ ATE FILM AQ ME SHUME PER FAKTIN QE AI KLYSH KURVE I "ERRICOS" PATI GUXIMIN TE SHAJE SHQIPETARET SI NE SHQIPERI DHE NE ITALI ,PO FLAS NE JETEN REALE DHE JO NE FILM.SIC EDI UNE QE SJAM ASKUSHI KTE GJE ,ASNJI NGA AKTORET APO SHOQERUESIT NUK E DINTE SE ME CA MUTERSH KISHTE TE BENTE .
I VETMI TURP I VERTETE ISHTE FAKTI QE U NDIHMUAN NGA SHQIPETARET PER TA BERE KETE FILM VETEM PREJ LEKEVE.

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bscemscs:
[qb] Dhe askush ne amerike nuk qahet pse tregohet e verteta. Nqs ty te dhemb shpirti kur e sheh ate film, harroje filmin. zere se nuk e ke pare. dhe keshtu nuk te dhemb. [/qb]
Si fillim e shkurtova postimin qe te kapet ideja, se mbase pertojne robt me lexu gjith kto gjera bashke.
Si vazhdim per mua mbetet mister justifikimi i cdo gjeje qe ben Amerika si shembull per tu ndjekur. Meqe s'i dhemb Amerikes, mos na dhembi as neve. Amerika ka menyra te ndryshme per te dale nga dhimbjet po neve pak na ke ngelur, dhe ajo pak eshte fakti qe jemi popull me dinjitet qe smund te ulemi ne nivele qe nuk na perkasin.
Po ta kete bere Italiani ne Amerike kete reagim dhe ne kete menyre justifikon ate qe beme ne, eshte pune per te. Nisemi nga tradita te ndryshme. Italia eshte karakterizuar per perkulshmeri te "lakmueshme" diplomatike, gjithmone ka lozur kukamfshehti duke u kapur pas fustaneve te medha qe do ta nxirnin nga situata. Kurse ne zakonisht nuk kemi shkuar nga na conte era po e kemi ngrene para dhe pas shpine. Po te pakten nuk jemi qurravitur italisht..dhe as shqip.

H

harap

Guest

sa e veshtire je per tu kuptuar ti essenza.
pse nuk shprehesh me fjale me popullore /pf/images/graemlins/smile.gif

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga HaRaP:
[qb] sa e veshtire je per tu kuptuar ti essenza.
pse nuk shprehesh me fjale me popullore /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Hej HaRap!! Ca ti bej qe je ti...

Hapa dollapa , kush eshte fshehur prapa..

Me mire keshtu?
/pf/images/graemlins/wink.gif

lola

Primus registratum

L'AMERICA NUK ESHTE PROBLEM SE KA TRAJTUAR VARFERINE E SHQIPTAREVE POR SEPSE NA KA PARAQITUR SI KOMB KRIMINELASH DHE PA DINJITET. JU MBASE MUND TE MENDONI KESHTU PER VETEN POR UNE NUK KAM PARE NJE NJERI TE VDESE URIE GJATE KOHES SE AMBASADAVE. Askush nuk iku se po vdiste per buke...ata qe nuk kishin te hanin as nuk shkonin dot ne tirane. Sa per varferine e shqiperise sot, ka po aq te varfer kudo te shkosh neper bote. Ne na duket e pabesueshme se kemi historine e komunizmit dhe jemi vend i vogel, por shkoni njehere andej nga jugu i amerikes apo ne pjeset e varfra te qytetit tuaj.

Njerez si Amelio dhe ai qe beri Tirana Viti Zero duhet te na lajne kembet dhe te pine ujin. Shqiptaret mund te kene qene te varfer ne kuptimin e teknologjise dhe mungesen e plote te luksit por jemi shume me intelektuale se vendet e tjera dhe kemi nje kulture shume te pasur. Amelio e perdori dramen shqiptare; e shumezoi me nja 100 dhe ja solli italianeve si veper artistike. Kujtoni ju se ai film nuk demtoi shqiptaret ne itali?

crazy

Primus registratum

Ne ne Shqiperi perdorim nje shprehje "Ai qe te shan te ka inat",po kjo s'eshte vecse nje ngushellim se sado te hidhemi keta e kane krijuar opinionin per ne e s'kemi per t'jua ndryshuar kollaj.Mgjth ne jemi SHQIPTAR e jemi krenar.

inah

Primus registratum

ESHTE NJE CIKE SI SHUME I EKZAGGERUAR SI FILM.MUA S'ME PELQEU DHE E LASHE PERGJYSEM. :smash:

a-alket

Primus registratum

Fillimisht postuar nga lola:
[qb] Askush nuk iku se po vdiste per buke...ata qe nuk kishin te hanin as nuk shkonin dot ne tirane. [/qb]
Dmth ti e pranon qe kishte njerez qe vdisnin per buke, thjesht ti mohon qe ata ekzistonin ne Tirane. Sigurisht, babi barkderr ne parti nuk te ekspozonte ndaj realitetit.

Stupid bitch....gjithe shqiptaret vdisnin per buke. Apo me buke ti nenkupton kulacin e krundeve qe na shitej? Nqs ti e quan buke ate, sigurisht qe kishim buke. Po ama nuk kishte djathe, veze, vaj, sheqer, kafe, mish, vajgur, patate, molle, makarona, gjalp, margarine, oriz, miell, kripe ...gjithcka ishte me tollon o trupeshk modern. Me vjen per te qeshur, sepse nuk arrin ta kuptosh se je trupeshk per vete faktin qe si femije nuk more vitaminat e duhura....

dirty vegas

Primus registratum

Pjesa qe me ka mbetur ne mendje nga filmi ishte kur disa femij te vegjel e shtyn me forc plakun ne film, e fusin ne nje bunker, dhe i vejn flaken! Ky ishte realiteti??

Vetem mos i quni tradhtar shqiptaret qe moren pjes n'film. ...ca faji kishin robt qe paguheshim nga 5000 - 8000 lek dita per te bo 3 dit xhiro me anijen Partizani kur po xhirohej filmi? ...ishin qamet pare atehere ato ..sidomos kur ishe gjimnazist pa i kokerr leku.

SkinArt

Primus registratum

Ato femijet me sa e mbaj mend me duket se ishin gabel "?"