Qipro dhe problemet etnike te saj

Qipro dhe problemet etnike te saj

Ishulli Qipriot fitoi de-koloniazimin e tij me 1960,ne baze te nje kushtetute qe i jepte te drejte te dy etnive qe jetonin ne te;Greke dhe asaj Turke.
Qeveria Britanike e pranoi qeverine Qipriote ne 1964.
Por menjehere mbas ketij pranimi,si te shumte ne popullsi,komuniteti grek filloi diskriminimin e tij karshi komunitetit turk.
Si preteks ata perdoren emrin e minoritetit, per turqit dhe mos-punimin e kushtetutes jo-mire nga dy komunitete .
Situata u keqesua ne 28 dhjetor 1963 kur ne Nikosia afro 300 Turq-Qipriot,burra,gra e femi ishin therur brenda 5 diteve.
Nje kolonel Marshall Britanik i forcave ajrore;Michael Graydon e pershkruante kete rast si makaber kasaphane'je qe deri ne 1960 kurre nuk kishte ndodhur.
Por masakrat vazhduan me tej gjate viteve 1967-1974.
Kjo ishte nje avancim per eleminim sistematik te nje komuniteti.Ky ishte nje pastrim etnik i cili ne mediat per here te pare u perdor ne ate kohe per Qipron.
Ne 1974 ushtaret Qiproit-grek me ndihmen e ushtrise Greke moren pushtetin Qipriot.
Mbas ketij veprimi trupat Turke zbarkuan ne Veri.
Qeveria Gjermane justifikoi zbarkimin e trupave Turke ne kete ishull pasi gjate masakrave ne Paphos dhe Famagusta ushtaret e UN vec veshtronin por nuk vepronin.
RRenjet e ketij spastrimi etnik jane ne moton Helleniste anti-Turke,politike vlimi ne kishen ortodokse-greke;gje qe edhe sot e kesaj dite Turqit -qipriot besojne se ajo nuk ka ndryshuar.
Sot greket-qiriot akoma mbajne embargo kundra turqve-qipriot,kundra nenit VII te kombeve te bashkuara.
Gjithe cka ndodhi,ndodhi nen hunden e ushtareve te UN dhe atyre Britanik.Kur Turqit-Qipriot u luteshin atyre per ndihme,ata vec kqyrnin(sikur ne Bosnje)dhe kthenin fytyren.U duhej forcave Turke te nderhynin dhe ndalonin spastrimin etnik.
Deri me sot forcat e UN kane deshmuar se ata jane te pa-vlefshem dhe se politika kolonizuese e Britanise ka sjellur kudo--Afrike,Evrope,Azi vetem konflikte.
Sot politka e EU karshi Qipros po ashtu eshte e njejte si ajo e Britanise.Ndarje qe do te vazhdoje sikur Palestina-Israel.

Eni_883

Primus registratum
Re: Qipro dhe problemet etnike te saj

Me sa duket Europe po ndergjegjesohet per ceshtjen e Qipros pasi sot do vendosin ta pranojne ne EU me ose pa plan paqeje mepjesen turke qe nuk njihet zyrtarisht. Per mendimin tim e meriton pranimin pjesa greke pasi i ka arritur te gjitha standartet qe kerkon EU. Bile disa indikues ekonomike jane edh eme te larte se vende te tjera qe jane tashme antare te bashkimit europian.

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Eni_883:
[qb]Me sa duket Europe po ndergjegjesohet per ceshtjen e Qipros pasi sot do vendosin ta pranojne ne EU me ose pa plan paqeje mepjesen turke qe nuk njihet zyrtarisht. Per mendimin tim e meriton pranimin pjesa greke pasi i ka arritur te gjitha standartet qe kerkon EU. Bile disa indikues ekonomike jane edh eme te larte se vende te tjera qe jane tashme antare te bashkimit europian.[/qb]
ah kjo bote. per nje jeruzalem qe rruga me e gjere eshte 3metra. per nje qipro. ne fakt qiproja duhet te jete nen administrimin grek. eshte llogjike por me kusht te mos diskriminoje pakicen turke. llogjika eshte se ishujt ne egje kane qene gjithmone te grekeve. turqit ne 1400 zune anadollin duke vrare dhe perzene banoret e anadollit qe ishin bizante grek,bulgare,shqiptare. atje ku eshte sot turqia eshte vend ku jane varrosur shumica e bizantit. turqit ishin te njohur per masakra me qindra mijera vete brenda javes.

Sejsej

Primus registratum

Ne fakt prej ju dy anetareve,del qarte se sa mangesi keni ne politiken qe <<dini>> per fqinjet tane Helene.
Me te paren;patjeter standarti i Turqve te Qipros eshte me i ulet se sa greket.Ne zonen Turke nuk ka turizem pasi eshte bllokade prej grekerve dhe United Nation(per dobesimin moral te turqve)por perseri keta te paret nuk ia arrijne qellimit te dorezimit te tyre.Ne rradhe te dyte import eksporti eshte po ashtu i ndaluar,ata mjaft qe nuk ia kane arritur Irakut me gjendjen ekonomike.
Kur ju zoterinj anetar flisni me <<masakrat>> otomane ne epoken e hekurit(qe e tille ishte koha atehere,e jo si sot)mbyllni syte e veshte per masakrat Helene qe ndodhen ne kete shek te arte.
Ju si pro-heleniste harroni popullsine came qe u spastrua etnikisht nga Greket,ndoshta edhe keta per ju e meritonin kete genocid pasi ishin musliman sikur turqit e Qipros(apo jo?).
Greket kurre nuk ia arriten qellimit me turqit pasi shteti i tyre eshte me i forte dhe me nacionalist se sa c'jemi ne shqiptaret.Turqia eshte e vetmja qe njeh genocidin grek kundra popullsise came.
Tani shoh disa vorio-epirot (patjeter qe jeni ose jeni bere) qe ngrejne flamurin greke dhe thone-bravo i qofte grekerve te Qipros.
Ju harroni se turqit-qipriot kane jetuar ne ate ishull aq kohe sa jane edhe greket,se ndoshta shumicen e ishujve e ka Greqia,por ujerat i ka Turqia (sipas marrveshjes se dy vendeve).
Pra mendoni se kush ka me shume fitim,ai qe leviz i lire apo ai qe ka kufinj per levizje.
Te mos zgjatem;ju jeni ata qe harroni masakrat ne kurriz tuaj dhe doni te merreni me te tjeret;dmth perbuzni viktimat e kasapit te ballkanit.

Gigolo

Primus registratum

Sejsel mos fol kodra pas bregut apo keshtu te vjen ty mbare se je myslyman.
http://www.armenian-genocide.org/ 1 milion armenas te masakruar nga turqit ne 1915 (epoka e gurit mbaroi ne 1915)
Apo se ata jane te krishtere?

Sejsej

Primus registratum

Per tipa si ty e te tjere pro-heleniste;masakrat greke kundra cameve muslimane dhe asimilimit te popullsise ortodokse shqiptare patjeter jane kodra mbas bregut .Ju te shitur guxoni dhe do te quani popullsine came vendase minoritet.
Ju patjeter qe jeni fara vllehe e vetequajtur minoritet grekofofon ose Vorio-epirotas.

B

briiigi

Guest

Kam lexuar qe qeveria e re TURKE do te bashkpunoje me qeverine e tanishme GREKE, per te arritur stabilitet ne Qipro. Ideja e hedhur ishte per nje qeveri te tipit "belgium like"
Megjithate te shofim ca do ndodhi ne te ardhmen!

Eni_883

Primus registratum

Nese ti Sejsel nuk je ne gjendje te diskutosh pa vene etiketa te tipit "grekofon" apo "vorio-epir" etj etj...do te thote qe nuk ia vlen te dirkutosh me ty. Ne po flasim per ceshtjen e Qipros qe nese lexon pak do ta dish nuk administrohet nga Greqia po eshte shtet me vete. Sa per masakrat lexo pak cfare eshte bere nuk Turqia pushtoi veriun e Qipros dhe shif vetem faktet e asaj qe ndodhi jo kush ishte grek apo mysliman. Sa per vorio-epirin nese ne si shqiptare nuk dime ta heqim nga fjalori jone apo ta perdorim si fakt qe na ndan si komb atehere me cfare fytytre do i dalim atyre (grekeve ne kete rast) qe e perdorin kunder nesh. Mendohu pak para se te pergjigjesh.....

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Eni_883:
[qb]Nese ti Sejsel nuk je ne gjendje te diskutosh pa vene etiketa te tipit "grekofon" apo "vorio-epir" etj etj...do te thote qe nuk ia vlen te dirkutosh me ty. Ne po flasim per ceshtjen e Qipros qe nese lexon pak do ta dish nuk administrohet nga Greqia po eshte shtet me vete. Sa per masakrat lexo pak cfare eshte bere nuk Turqia pushtoi veriun e Qipros dhe shif vetem faktet e asaj qe ndodhi jo kush ishte grek apo mysliman. Sa per vorio-epirin nese ne si shqiptare nuk dime ta heqim nga fjalori jone apo ta perdorim si fakt qe na ndan si komb atehere me cfare fytytre do i dalim atyre (grekeve ne kete rast) qe e perdorin kunder nesh. Mendohu pak para se te pergjigjesh.....[/qb]
Hmmm nga na doli qiprioja me vorioepirin dhe me camet?

Sejsejl "Ju harroni se turqit-qipriot kane jetuar ne ate ishull aq kohe sa jane edhe greket"

Nga e nxorre ti kete? Harrove Konstandinopojen e quajtur Konstandinopoje per nder te Perandorit Shqiptar Konstandin? Ai qe sot quhet Stamboll.

Bizanti ishte popullsi e perzier. Nder te perzierit ishin dhe shqiptaret nder me te shquarit ishte perandori i Bizantit Konstandin. Turqet kane vrare qindra mije shqiptare ne Bizant sa nuk ka dhe asnje sot ndersa greket qe ti nuk i do (se mos une i dua) nuk i shfarosen te tere camet.

Qiproja eshte po aq Greke sa eshte Kosova dhe Cameria shqiptare. Shembulli i mesiperm armenas sdo koment sepse ku jane bizantinet? Pergjigja me e thjeshte do jete i vrane turqit.

Eni lere mos diskuto me se na nxorri agjente te asfalise ky. Nga i gjente Enveri spiunat? Ja si puna e Sejselit.

une_une

Primus registratum

per masakrat e turqeve ne tokat te RSH zyrtare me mire te pyeten arbereshet ne itali aq sa kane arritur te shikojne ne arratisje dhe siper. mbase ata nuk genjejne. mua me vjen keq per camet se jane gjaku im dhe gjaku im nuk eshte gjak turk qe te vika ty keq per mireqenien e turqeve ne qipro. bota ka vuajtur shume nga turqet, sidomos ne shqiptaret. greket per mua jane si fara e keqe e turqeve por qe nuk kane bere (jo se nuk kane bere) ne nivelin gjakatar turk.

te me vije mua keq per turkun dhe grekun eshte sikur une te shkel gjakun tim. e di per cfare me vjen mua mire?

qe turku me grekun te hane kokat te shqyejne si bishat njeri tjetrin.

une_une

Primus registratum

kjo teme te mbyllet me mire. mireqenia e grekeve dhe e turqeve, shqyerja e tyre midis njeri tjetrit eshte ne interes te shqiperise. paguhet gjaku i derdhur shqiptar.

ai qe ka gjak turk ose grek te i vije keq.

Sejsej

Primus registratum

Eni;ne rast se don te me korigjish mua djalosh,atehere s'kam cfare t'i bej tastieres se nuk jam aq i shkathet sikur ti.Harrova djalosh dhe e perserita dy here grekofon-fo-.Te kerkoj ndjese.Por te pakten shkruaj me mire gramatiken se sa ty; nuk Turqia pushtoi veriun e Qipros...- a eshte kjo shqipja e sotme???????.
E sa per vorio-epirotas e kam shkruar mire pa gabime.
T'i kthehemi Turqise,problemi Qipriot eshte se ishin Greket qe masakruan Turqit,ata qipriotas dhe po ashtu ata Greker te Greqise.Ne rast se ju urreni Turqine eshte thjesht ndjenja juaj pro-vlleho-greke dhe asgje tjeter.
Te pakten sic thote i madhi Abdi Baleta; -shoh vetem shqiptare te mburren me lidhjet e tyre greke,shoh vetem greke te mburren me lidhjet gjakesore ose vellazerore me shqiptaret qe jane ne pushtet te Qeverise Shqiptare;por nuk shoh ndonjehere ndonje grek te mburret me shqiptare ne postet qeveritaret te pushtetit helen,si ne kohet e lashta po ashtu edhe ne ato te sotmet;- .Jeni ju o grekofone qe mbroni helenet dhe urreni Turqine,por per ne patriotat shqiptare ishte Turqia ajo qe ne 1997 kur tanket greke benin manovra ne kufirin shqiptar duke shembur piramidat,i dergoi ultimatum qeverise Greke duke i thene se; kush cenon token e Shqiperise ka cenuar Ballkanin,ku ndodhemi edhe ne (Turqia)- nuk ishte Armenia (ne azi) ajo qe tha keto fjale,nuk ishte Evropa.
Hije e vetes tende-te thashe me pare mos flit per epoken e hekurit,fol per te sotmen.
Megjithate,Turqit Qipriot e kane nje mburoj e nje atdhe,kane edhe te ardhme ne token e tyre(pa frike),por camet nuk kane as toke,as te ardhme (pasi shteti ame nek eshte as per veten e tij)as krahe nga ndonje superfuqi,pasi tipa te tille si ju gjithmone bejne politike heleniste.

une_une

Primus registratum

Sejselj per mua as greku as turku nuk me duhet. Mua me vlon gjaku nga plaga. Gjak shqiptari i prere me shpate ose tank grek dhe turk.

Kush mban anen e grekut dhe turkut nuk eshte shqiptar por zagar i turkut dhe i grekut.