pse quhemi shqiptar

pse quhemi shqiptar

apo mem ire pse quhet shqiperia albani ???

teoria e avancuar dhe e mesuar nga neve eshte shume e gabuar sepse eshte nje teori e krijuar me frymen e nacionalizmit dhe e fryre nga vjetet e ompresionit dhe te komunizmit !!!

e verteta qendron tek studimet e shumta (asnjanese )qe sot hedhin drite mbi origjinen e vertete te emrit tone !!!

avanconi edhe ju idete tuaja !!!

Dardanus

Primus registratum
Re: pse quhemi shqiptar

Ndoshta na tregon kjo diqka:

Alba Longa, Alban Lake, Alban Mount ne Latium.
Siq e dime mbreti Äneas (Enësi) i Dardanisë, kishte shkuar per ne ndihme te vllezerit e vet Trojan dhe pas pushtimit te Trojes u shperngul per ne Itali.
(Enësi, Endesi, ai qe endet andej kendej, siq ishte endur ai nga Dardania ne Troja, e pas Trojes per ne Samotraki, pastaj ne Afrike dhe se fundit ne Itali apo ne vendin qe quhej Latium, Lavinium dhe me vone Alba Longa).

Kjo nuk eshte rastesi qe quhet ai vend ashtu.

Nga burime te ndryshme, dhe studiues te ndryshem, e dijme qe Ilyret apo Iliret ishin bjond, pra Latinet na kishin quajtur neve emri Alba ose Alban, qe do te thot bjond apo te bardh. Sikur Alba Longa, Alban Lake, Alban Mount, qe vjen nga Dardanet (Trojanet) bjond qe kishin shkuar ne ate vend ne Latium, pra ne ishim bjond ose me te bardh se Latinet.
(jo bjond si Suedezet, por te bardh me ngjyre te flokeve ne mes te verdhes dhe te kaftes, siq jemi ende disa nga ne)

ALB (Lat. alba, from albus, white).

According to legend Alba Longa was founded by Ascanius or Iulus, son of Aeneas, thirty years after the foundation of Lavinium. Chronologically this would have been around the middle of the 12th century BC, some time after the destruction of Troy (which according to ancient scholars occurred in 1184 BC).

-----------------------------
Edhe Gjingis Khan ishte grek, Khanos Gjingis, sikur Buddhos Tibetis ose Ramses Pyramidis.

Dardanus

Primus registratum

Kjo nuk ka te bej me temen por po e shkruaj si lloj argumenti, qe nuk mundet te ket aq shume rastesira siq thone te tjeret.

Detin Jon e quanin Romaket MARE NOSTRUM, qe do te thot deti jonë, pra Romaket e kan marr emrin e detit Jon nga gjuha shqipe dhe e kan perkthyer ne Latinisht, ndersa Greket e kan marr pa e perkthyer, qe ne greqisht nuk do te thot asgje qe ka te bej me ate det.

Edhe Gjingis Khan ishte grek, Khanos Gjingis, sikur Buddhos Tibetis ose Ramses Pyramidis.

Al-Punk

Still here

Faktikisht ketu u prek dhe u sqarua shume mire qe emri vjen nga Zeusi!

Emri Shqiptar rrjedh drejtperdrejt nga Shqiponja, ajo e Zeusit!

Ka disa argumenta qe Zeusi ishte hy pellazg (Zë-usi, leshon ze, shkrepetime[deri dhe sllastikes naziste], rrufeja), dhe tempulli i tij i Dodones (ne territor teresisht pellazg-ilir) ishte argumenti me i mire per kete.

Simbolet e Zeusit kane qene disa, per t'u permendur,
Dushku,
Dhia Amalte
Rrufeja
dhe Shqiponja
(kujtoni dhe historine e Poseidonit ku Zeusi i Dergonte nje shqiponje qe t'i hante cdo dite zemren(?apo melcine))

Shqiponja u be simbol i te gjithe bizantit te vjeter dhe mbreterive qe me pas linden prej tij.
Dhia Amalte ishte simbol i atyre qe e njihnin me se miri kultin e Zeusit, maqedonasve te vjeter (aleksandri) dhe Iliret(mitet e zanave, qumeshtit te mujit e te ngjashme, skenderbeu).
Ne te njejtin prizem u trashegua dhe shqiponja dhe emri shqiptare. Qe me shume se vendi i shqiponjave, besoj se duhet te jete miti i shqiponjes!

P.S Ne malesine prane Korabit ka akoma shqiponja!

kameleoni

Primus registratum

Futja Kot oj Shqipe.Shqipetaret filluan te quheshin "Skypetar" ne shekullin e 18.Bij te Shqipes nga flamuri i Arberit dmth nga shqiponja me dy krena.

kameleoni

Primus registratum

Ti Dardanus i bazon gjerat vetem ne fakte linguistike dhe argumente shume te dobeta te cilat mund te kene 100 shpjegime te ndryshme ashtu njesoj si lufta ne Irak.Prandaj po na gjete ndonje dokument nga Arkivi sekret i Vatikanit qe verteton me se miri per prejardhjen tone.

Dardanus

Primus registratum

Tung Mandi

Cka t'a merr mendja, a mundet te kete emri Zeus edhe me fjalen qe ne perdorim sot per perendine e vetme, pra ZOT.
Siq e dim per ate, tregohet qe ishte i pari (shefi) i hyjve te tjere.

Ndoshta eshte nje ndryshim i fjales nga Zë-usi, ose Zëu i tij (Zëri i tijë) ne Zot. Eshte kohe kaq e gjate, qe nga burimi i fjales e deri ne shqiptimin e kesaj fjale nga ne sot, pra themi pak me ndryshe, themi Zot.

Pas teje paska shkruar askush a ?

padyshim

Primus registratum

shqiptar vjen nga shqip. shqip vjen nga latinishtja e bastarduar e bregut perendimor te adriatikut dhe do te kete qene dicka e ngjashme me ekspere-experious etj. pra me qeni i zoti me u shpjegue e me u marre vesh. ai qe u merrte vesh fliste shqip. duhet te vini re se fjala "shqip" eshte perdorur me heret ne zonen midis liqenit te shkodres dhe tivarit- nje zone gjuhesore e perzier, pra ku dilte nevoja qe te ndahej ky qe merrte vesh nga ai tjetri qe s'merrte vesh. per me shume lexoni Milan Shuflaj.
sa per shqiponjen e skenderbeut,ajo ka qene shqiponja bizantine qe valon sot e gjithe diten perpara cdo kishe ortodokse ne bote--shqiponje qe me pas e adoptoi edhe moska si pasardhese defacto e perandorise bizante dhe ortodoksise. skenderbeu e kish' adoptuar shqiponjen si shenje fetare. kujtimi per skenderbeun ishte inegzistent deri kur rilindasit nisen ta perdornin si simbol per zgjimin e shqiptareve me kujtimin e nje te kaluare te lavdishme (dhe te ndryshme nga realiteti). eshte gati e pamundur qe nje simbol kaq anesor si shqiponja (dhe jo fjala vjen dhia e perkrenares) te kish mbetur jo vetem gjalle por edhe te rezononte kaq shume rendesi sa qe nje popull i tere t'a adoptonte si emertim per veten.
per me teper qe dihet sheshazi qe zotni faik konica e ka "zbuluar" flamurin e skenderbeut vetem ne fund te shek te 19-te. kisha e rodonit ku vertet ka nje shqiponje te pikturuar nuk u zbulua deri ne vitet 60 te shek 20.
ne shumicen e dialekteve te shqipes, shqiponja nuk therritet shqiponje por "zhgabe". sa per teorine qe ne shq. ka pasur nje lloj te vecante shqiponje qe u zhduk... si puna e asaj "bald eagle" e indianeve te amerikes...
ajo shqiponja e vecante ne fakt nuk eshte zhdukur. ajo eshte fshehur aty tek pema ku rri macja cheshire qe i qesh Lizes here pas here....

Dardanus

Primus registratum

Që në shekullin VIII p.e.s. Hesiodi poeti fshatar nga Sparta, e quajti Dodonën si "qendër të pellazgëve",
kurse Herodoti e quajti të gjithë krahinën e Dodonës "Pellazgji". Straboni vinte në dukje se qindra vjet para lindjes së Jupiterit tempulli i Dodonës ishte quajtur "Jovi i gjithëpushtetshëm dodon pellazg". Prej andej, nga malet e Akrokerauneve, ai gjuante me rrufe, të cilat binin në detin Adriatik, në Himarë, pak poshtë Vlorës.
Po atje, ai pëshpëriste urtësinë e tij përmes shushurimës së gjetheve të lisave të shenjtë. Me Dodonën lidheshin dy simbole.
I pari ishte shqiponja. Në gërmimet që u bënë në Dodona më 1875 nga Karapanos, në gurin e tempullit u gjet e skalitur një shqiponjë dykrenare , e cila për njerëzit e lashtë përfaqësonte lajmëtarin e Zeusit. Simboli tjetër që lidhej me Dodonën ishte lisi i shenjtë, i cili gjendej me shumicë aty; përmes shushurimës së gjetheve të tij Zeusi shprehte vullnetin e vet.
" Edwin Jacques "SHQIPTARET Historia e popullit shqiptar nga lashtesia deri ne ditet e sotme" fq. 79-80

padyshim

Primus registratum

tautologji e paster!!!
qe dicka ka qene perpara dickaje tjeter,nuk do te thote se e dyta ka ardhur nga e para!!!!
pse priti populli shqiptar dymije vjet qe te adoptonte shqiponjen si burim te emerimit te tij? dhe pse jo lisin? dhe pse arbereshet e italise dhe ato te greqise nuk e njohin shqiponjes si simbol te qenurit arberesh? sepse termi shqip nuk vjen nga shqiponja dhe kjo eshte nje nga ato koincidencat fatlume.
tani, ironia me e shijshme eshte qe fjala shqip (me u marre vesh) ishte dhe eshte gjeja e fundit qe ne shqipot bejme-- te te marrurit vesh mes sho-shoqit. ne nuk merremi vesh me njeri tjetrin pra nuk hame shqip!!! por po nuk hengrem shqip c'hame???
get it? get it? A E MERR VESH??? se une shqip po t'a shpjegoj?? kjo shakaja mund te vazhdoje sa te duash po u more vesh me tjetrin qe te te degjoje!!! hihihihi

Dardanus

Primus registratum

Tung "Padyshim i huaj"

Ti shkruan: "qe dicka ka qene perpara dickaje tjeter,nuk do te thote se e dyta ka ardhur nga e para!!!!"
Që dicka është mbrapa dickaje që ka qenë perpara, do te thot që e dyta ka ardhur nga e para. Padyshim nëse i ngjan aq shumë, nuk ka tjetër skjarim logjik, kështu mendojme ne njerzit, e për ty nuk e di ?

Pse e mori "Skenderbeu" shqiponjën e Zeusit, kryet e ciapit nga Pirro dhe pse kishte thënë se është pasardhës i Epirotëve (fisit Ilir)e din ai më së miri, ka lexuar dicka, se ishte njeri i shkolluar në zemër te Bizantinit në Konstandinopoje. Në ate kohë për atë nuk ishte dera e mbyllur si për neve sot. Edhe ne e dijmë s'bashku me t'gjith europianet, por nuk po dojmë t'ia dijm fare.

Ti shkruan: "Emri shqiptar vjen nga termi shqip"
Ose termi shqip nga emri Shqiptarë. Eshtë e vërtet që dallon në ata që kuptohen mes vete dhe të tjerve që kan tjetër gjuhë.

Ti shkruan: "shqip vjen nga latinishtja e bastarduar e bregut perendimor dhe qe ka dicka te ngjajshme me experious."
Këtë mundesh t'ia tregosh një bariut analfabet, ose mundesh ta perdorësh si perralla gjumi për koleget e tu, për ata far "studiues" jo neutral të indogermanishtes.

Ti shkruan: "pse priti populli shqiptar dymije vjet qe te adoptonte shqiponjen si burim te emerimit te tij?"
A ka shkrime të pa falsifikuara në duart e shqiptarve që tregon se si e kan quajtur shqiptarët vetën ?
Ose, a nuk ka lidhje me ndryshimin e gjuhës shqipe të sotme nga pellatgjishtja e vjetër ?
Ose, a nuk ka të bëj me sunduesit e ndryshem që ishin tek ne ?
Ose, a nuk ka të bëj me faktin që përpara popujt ndaheshin në religjione e jo ne kombe ?
Ose,ose,ose ????

Ti shkruan: "Shqiponjes i thone shqiptaret edhe zhgabe"
Nuk është gjëja e vetme që shqiptaret i kan dy apo ma shumë emra për të.

Ti shkruan: "dhe pse jo lisin?"
Lisi si symbol në flamur se ka nji hall. Shqiponja dykrenare është më bukur, dhe bënë më tepër përshtypje, pasiqë kemi qenë gjithmonë popull luftarak. (luftarak nuk do të thot veq me vra e me pre)

Ti po na tregon gjurmët, por ne nuk jemi më të verbët, tash po e shohim ujkun, dhe pas disa viteve do ta kemë lëkurën e tijë në Odë.

Ti shkruan: "dhe pse arbereshet e italise dhe ato te greqise nuk e njohin shqiponjes si simbol te qenurit arberesh?"
Për me pyet ti pse. E pasi që po pyet ti pse, shko pyeti ata, dhe mos akcepto asnjë pergjegjie nga ata, por fillo ta shkruash edhe ti nje roman me titull "PSE", dhe fillo me pyetjen tënde që e ke bërë më heret "Pse valle hyj ne kete Forum?".

E sa per fjalën "shqip" (me u marr vesh). Me nje "shqipo" si ti nuk mundet askush me u marr vesh. E kur ne nuk mundemi me u marr vesh me ty, e dijmë që ne hamë shqip, por e dijmë edhe një gjë tjetër, e dijmë se cka po hajshe ti.

Edhe une fola shqip me ty. A po ta rrokë hiq ?? Nëse nuk ta rrokë ktheje andej nga ta kan mesu koleget e tu, se ta rrokë ma mirë. Nëse e din se cka po të them, që nuk po ma merr mendja hiq.

Këtë arrogancën tënde dhe këto fyerjet e tua mundesh me i marë e me i fut dikund, ose me mirë meri dhe qoja dikujt te shpia jote dhe tregoj se si të kam mesuar t'i përdoresh.

E sa për këto "shakatë" e neve shqiptarve të tregova pak ma lartë. Hajt se ja nin zanin, mos ki dert.

Të përshëndes "Padyshim i huaj", në kuptimin e plotë te fjalës.

--------------------------
Provoje e fol me vetveten, dhe shih se cka po shoh une kur po flas me ty, e sheh se sa vshtire asht mu marrë vesh me budallë.

padyshim

Primus registratum

tradhtaret ne litar-tradhtaret ne litar!!!!
ore dardanus, po mos u nxef or burre se llogje po bojme, pse doren tel alltia pernjehere??
une flas mendjen time, ti flit mendjen tende pa fy e pa ofendu njeri.
merre me avash dhe te lutem mos m'u drejto here tjeter direkt. une nuk te jam drejtuar kurre personalisht sepse ky eshte forum dhe jo chat room. ne ke gje per te thene per ato qe njerezia shkruan jepi, kundershto, por mos intimido. une ato qe them i kam lexuar neper libra dhe nuk i kam degjuar nga babagjyshi!!!
p.s
ate "i huaj" nuk e kam vene une for meqenese nuk kam zgjedhur nje "vrana kont" si puna jote apo nje parrulle si ca te tjere, sistemi automatikisht me ka quajtur te huaj. eshte kjo nje nga ato rastestite e parendesishme qe vertet nuk kane asnje kuptim.

padyshim

Primus registratum

ah se mu kujtua dicka qe me ka thene nje miku im turk. une per vete nuk e besoj por nuk edhe fare pa vend. nga pervoja, kur ja kam thene "patrioteve" qe nuk e dine se ku eshte Permeti por dine qe nena e Aleksandrit ka qene shqiptare, nuk ka pas' te pagume vec(veq) me i pa ne fytyre reagimin.
ky miku im turk me ka treguar qe ne osmanisht fjala "othman" do te thote shqiponje. arbneshet qe e nderruan fene ne muslimane per t'a dalluar veten nga komshiu kaur filloi t'a quante veten osmanlli por gradualisht fjala lokale shqiptar (i shqiponjes--i osmanit) filloi te fitonte terren. pikerisht gjate periudhes qe arbneshet e nderruan fene "en-masse" termi shqiptar filloi te perdorej me dendur.
kjo teori eshte e pa korroboruar nga studiues por hej... para 500 vjeteve njerezit besonin se bota ishte e sheshte.
eqerem cabej (jo qabej) na tregon se deri vone ne berat te krishtereve shqiptar i therrisnin arbereshe per t'i dalluar nga te krisheret e fushes qe ne pergjithesi ishin vlleher. muhamedanet ishin thjesht shqiptare...
sic (siq) kane pas thene te vjetrit.... "vallaj per turqeni, edhe kte s'e kishim nigju..." -->

Dardanus

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

p.s
ate "i huaj" nuk e kam vene une for meqenese nuk kam zgjedhur nje "vrana kont" si puna jote apo nje parrulle si ca te tjere, sistemi automatikisht me ka quajtur te huaj. eshte kjo nje nga ato rastestite e parendesishme qe vertet nuk kane asnje kuptim.

[/ QUOTE ]

hehehehe
Mire qe me tregove se nuk e paskam ditur, e te tjerat jane te parendesishme.