pse quhemi shqiptar

pse quhemi shqiptar

apo mem ire pse quhet shqiperia albani ???

teoria e avancuar dhe e mesuar nga neve eshte shume e gabuar sepse eshte nje teori e krijuar me frymen e nacionalizmit dhe e fryre nga vjetet e ompresionit dhe te komunizmit !!!

e verteta qendron tek studimet e shumta (asnjanese )qe sot hedhin drite mbi origjinen e vertete te emrit tone !!!

avanconi edhe ju idete tuaja !!!

keraun

Primus registratum
Re: pse quhemi shqiptar

Une per vetem time di dy shpiegime mbi emrin Shqiptar.E para eshte qe rrjedh nga fjala shqiponje domethene Shqiptar (bijte e shqipes....)E dyta mbi foljen ,SHQIPTO,se ne perdorim disa fjale si!HA SHQIP TI?apo FOL SHQIP,SHQIPTO.nga mund te kete dale fjala Shqiptar domethen nje qe flet shqip ose QARTE....Kjo mund te jete arsya pse ne perdorim SHQIPTAR ,mondoj une..(edhe pse mua do me pelqente me shume te vij nga bijte e shqiponjes /pf/images/graemlins/smile.gif )

S6T6N6

Forumium maestatis

edhe pse nuk ka mbetur asnje shqiponje ne atdheun tone, dikur, ai identifikohej si "vendi i shqiponjave" pasi ne trojet tona rritej nje specie e vecante e ketij shpendi.
parimisht te paret tane zgjodhen ta mbanin si simbol kete shpend duke e stilizuar ne emblema e flamuj dhe pas krijimit te shtetit tone vendosen qe ti vinin emrin memedheut te tyre.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Eshte e qarte se Shqiperi vjen nga shqiponje.Shqiponja ka qene simboli me i vjeter i perdorur nga njerzit me te lashte indianet.Ky simbol eshte marre me pas prej fuqive-bizantinet, greket e vjeter, aleksandri i madh, skenderbeu dhe eshte trasheguar deri ne ditet tona.Asnje shtet s'ka te drejte ligjore te perdor kete simbol se ata s'kane lidhje te drejteperdrejte me kete perveç ne shqiptareve.
Per te huajt emri shqiperi nuk eshte i pranushem, ata na quajne ne albani (emri i nje fisi shqiptar me banim ne Kruje ne shekullin e 11 pas Jezus Krishtit.)

balforum

Primus registratum

Pirrua i epirit ka thene "luftetaret e mij jan si shqiponnjat qe fluturojne larte dhe shpartallojne cdo kundershtar">besoj edhe ne nga paraardhesi yne i madh Pirro duhet ta kemi marre:
Keshtu shkruan Jacques Bourcart:

Pirro_epir002.jpg

Sa per emrin e Epirit etimologjia shqipe eshte me e besueshme se ajo greke qe i eshte mbeshtjell per arsye te mos thellimit ne gjuhen shqipe,ashtu sic edhe Bourcart e pranon qe nuk eshte gjuhetar. /pf/images/graemlins/wink.gif Ja me poshte ku permend shume fakte te rendesishme per shqiptaret dhe Leken e madh :

Doc-Bourcart-1.jpg

Doc-Gjuha-Lekes.jpg

klestina likaj

Primus registratum

a e ka hedhur njeri poshte ate teorine qe shqiptaret e sotem jane pasardhes te fisit ilir albanet?

soni2

Primus registratum

o shkrepsja pasardhes te albaneve jane nje pjese e shqiptarve qe sot ndodhen ne shqiperi ndersa pjesa tjeter eshte e ndare mes maqedonise dhe greqise ku shtriheshin tokat e fisit Alban !!!

te marrim alban duhet te mos nenvlehtesojme edhe nje faktor historik qe po del me germimet e fundit ne durres (nga porto romanoe siper)teoria e avancuar eshte se e kemi si emer nga peshku fluturues Albatros peshk ky qe eshte zhdukur ka shume kohe dhe qe per me teper i ngjan nje legjende !!!!

ne Shqiperi jane gjetur prova te mjaftueshme dhe te perkrahura nga historianet italian qe ne shqiperi ka ndodhur beteja e pare mes JUL CEZARIT dhe Mark Antonios vendi ekzakt po kerkohet ende por fillimi i betejes dihet qe ka qene ne Ishem te durresit !!!

dhe ne zonen e porto romanos jane zbuluar prova te nje qyteterime me te vjeter se ai i teutes ne durres dhe ne te njejten kohe me te zhvilluar nga te gjitha anet krahas germimeve po kerkohet te dihet arsyeja e zhdukjes se ketij qyteterimi ..........

nuk po botojne ende ate çfare kane gjetur por sa ti botojne di tju a jap se cili liber dhe kush e ka botuar une i ndjek me pasion kto gjera se me duhet ta zoteroj historine e vendit per te cilin jam aq krenar dhe shyqyr qe ne shqiperi ca intelektuale nuk po e lene pas dore nje shqiperi e cila ka nevoje per nje histori te vjeter dhe te pamohueshme ti mbylle gojen grekerve pederasta !!!!!!

regele

Forumium maestatis

Mesa di une, vendi yne filloi ta marre emrin Shqiperi pasi Skenderbeu vendosi shqipen si simbol te arberve dhe kjo nuk ka lidhje fare me fjalen shqiptoj!
Persa i perket asaj thenies se Shqiperia eshte vendi i shqiponjave, kjo ekziston jo se ne Shqiperi ekzistone ndonje specie e rralle e shqiponjave apo se kishte shume shqiponja! Skenderbeu e vuri kete simbol per ilustruar krenarine e arberve dhe qe ketu lindi thenie: Shqiperia, vendi i shqiponjave, pasi dhe arbrit ishin krenare si shqiponjat!

Persa i peket emrit Albani, diku kam lexuar se ai fisi i lashte ilir quhej fisi Bardhi, te cilin, latinet e therrisnin Alban!

Megjithate, kjo ceshtja jone eshte cik e ngaterruar pasi historianet tane nuk kane rene dakord asnjehere dhe te dalin me nje teori te unifikuar!

@d@

Primus registratum

Mua ma ka thene gjyshja nje tjeter histori
Shqipetareve ju dha ky emer as nga shqiponjat qe thoni ju e as nga ai Pirroja.

Ne kohet e lashta, fjalori qe perdornin njerzit e mocem ishte shume i varfer. Edhe ato pak fjale qe ishin i zune shtetet e medha edhe shqiperia si i fundit qe ngeli mori ate emer qe teproj /pf/images/graemlins/laugh.gif

keni ckeni me kete qe thash ec e merruni me gjyshen time po deshte /pf/images/graemlins/laugh.gif

regele

Forumium maestatis

Ok! Me jep emailin e gjyshes atehere se kam nja dy fjale per t'i thene /pf/images/graemlins/smile.gif

@d@

Primus registratum

Gjyshja ime ngordh te njihet cik me cunat nga interneti /pf/images/graemlins/laugh.gif
Se merr dot me mend sa xheloz behet gjyshi per kete gje, por gjyshja gjithmone e akuzon qe ai ja ka nxi jeten edhe qe tani erdhi dita qe ajo te marri mbrapsh ato kenaqsi qe humbi ne ato vite te gjata besnikerije dhe perkushtimi qe i beri gjyshit.Keshtu qe gjyshi detyrohet te shkoj e te luaj domino me pleqt e lagjes, duke u munduar te hedhi posht teorin e gjyshes mbi prejardhjen e fjales Shqiperi .... /pf/images/graemlins/tongue.gif
Ti ca menim ke per ate qe tha gjyshja.. te rekomandoj ta mbeshtetes se te le shenden ajo pastaj /pf/images/graemlins/laugh.gif

regele

Forumium maestatis

Pse gjalle e paske gjyshin ti moj? /pf/images/graemlins/smile.gif Do mendohem edhe i cik se ku i dihet ca garipi e ke gjyshin ti e na hap pune pastaj.

P.S Ca nicku perdor gjyshja kur hyn ne chat? /pf/images/graemlins/smile.gif

jimmy84

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Shkrepse:
[qb] a e ka hedhur njeri poshte ate teorine qe shqiptaret e sotem jane pasardhes te fisit ilir albanet? [/qb]
Si jo. E kane hedhur poshte serbet dhe greket si dhe sahanlepiresit e Magali-idese apo Narcetanias.

SkenderbegaS

Primus registratum

Fillimisht postuar nga regele:
Mesa di une, vendi yne filloi ta marre emrin Shqiperi pasi Skenderbeu vendosi shqipen si simbol te arberve dhe kjo nuk ka lidhje fare me fjalen shqiptoj!
Persa i perket asaj thenies se Shqiperia eshte vendi i shqiponjave, kjo ekziston jo se ne Shqiperi ekzistone ndonje specie e rralle e shqiponjave apo se kishte shume shqiponja! Skenderbeu e vuri kete simbol per ilustruar krenarine e arberve dhe qe ketu lindi thenie: Shqiperia, vendi i shqiponjave, pasi dhe arbrit ishin krenare si shqiponjat!

Persa i peket emrit Albani, diku kam lexuar se ai fisi i lashte ilir quhej fisi Bardhi, te cilin, latinet e therrisnin Alban!

Megjithate, kjo ceshtja jone eshte cik e ngaterruar pasi historianet tane nuk kane rene dakord asnjehere dhe te dalin me nje teori te unifikuar!
-------- :thumbsup: SHUM E VERTET ---------

Desdemona

Primus registratum

Se pari dua te them qe kjo eshte tema me interesante qe kam lexuar ne forum.
Ne te gjithe ndihemi krenar qe jemi shqiptar por per cudi shumica sa here, qe duan ta mbrojne kete ide, e kemi shume te veshtire te themi arsyet.
Do te doja qe te gjithe anetaret e forumit te japin kontributin e tyre me te gjithe njohurite qe ata kane per te sjelle dhe per te bere te njohur fakte te verteta per preardhjen tone duke mos kanashkaluar asnjehere seriozitetin e kesaj teme .
Ne baze te bisedave me miqte e mi dhe te atyre qe kam lexuar, doja te sqaroja qe ne mitologji simboli i shqiponjes me dy koke, mbahet si lajmetari i Zeusit.
Simboli me i vjeter androgjin(bashkimi androgjin i Princit Amon me Princeshen L'isa qe dmth shqiponja me dy koke) eshte gjetur ne tempujt arkaik dhe pagan qe ndodhen ne territorin shqiptar (sidomos ne Epirin e Lashte qe fillon nga Mati i sotem, Burrel deri ne Arta).
Ky simbol ka ne gjoks tre gjethet e lisit i cili shpreh trinitetin e shenjte Pellazg:
Energji (Zeus), Elemente te Ujit (Poseidon) dhe Elemente te Nentokes (HAD), pra elemente baze te krijimit te qelizes proteinike jetesore.

Te gjitha keto informacione dhe te tjera fakte qe vertetojne denjesisht ate cka ne jemi,ju mund ti gjeni tek libri i fundit i te ndjerit Prof.Doc.Dhimitri Pilika, "Pellazget, origjina jone e mohuar"
Jo me kot shqiptaret, qe nga Nishi deri ne Arte kur nxehen thone:".. Une fola shqip,..." pra e krahasojne veten me shqiponjen ne momentin qe klith dhe kercenon kundershtarin per nje sulm te rrezikshem.

jimmy84

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Rara:
[qb] Se pari dua te them qe kjo eshte tema me interesante qe kam lexuar ne forum.
Ne te gjithe ndihemi krenar qe jemi shqiptar por per cudi shumica sa here, qe duan ta mbrojne kete ide, e kemi shume te veshtire te themi arsyet.
Do te doja qe te gjithe anetaret e forumit te japin kontributin e tyre me te gjithe njohurite qe ata kane per te sjelle dhe per te bere te njohur fakte te verteta per preardhjen tone duke mos kanashkaluar asnjehere seriozitetin e kesaj teme .
Ne baze te bisedave me miqte e mi dhe te atyre qe kam lexuar, doja te sqaroja qe ne mitologji simboli i shqiponjes me dy koke, mbahet si lajmetari i Zeusit.
Simboli me i vjeter androgjin(bashkimi androgjin i Princit Amon me Princeshen L'isa qe dmth shqiponja me dy koke) eshte gjetur ne tempujt arkaik dhe pagan qe ndodhen ne territorin shqiptar (sidomos ne Epirin e Lashte qe fillon nga Mati i sotem, Burrel deri ne Arta).
Ky simbol ka ne gjoks tre gjethet e lisit i cili shpreh trinitetin e shenjte Pellazg:
Energji (Zeus), Elemente te Ujit (Poseidon) dhe Elemente te Nentokes (HAD), pra elemente baze te krijimit te qelizes proteinike jetesore.

Te gjitha keto informacione dhe te tjera fakte qe vertetojne denjesisht ate cka ne jemi,ju mund ti gjeni tek libri i fundit i te ndjerit Prof.Doc.Dhimitri Pilika, "Pellazget, origjina jone e mohuar"
Jo me kot shqiptaret, qe nga Nishi deri ne Arte kur nxehen thone:".. Une fola shqip,..." pra e krahasojne veten me shqiponjen ne momentin qe klith dhe kercenon kundershtarin per nje sulm te rrezikshem. [/qb]
Rara, versioni jot qenka krejt i vecante. Per simbolin e shqiponjes me dy koke njohurite e mia shkojne deri tek Bizanti. Dhe shpjegimi i ketij simboli (gjithmone sipas atyre qe kam lexuar une) eshte "te kemi kujdes nga lindja dhe perendimi", dhe me pas Skenderbeu e adaptoi ne flamurin e vet qe t`u kujtonte turqve qe Rezistenca eshte ende gjalle. (Mesazhi i famshem "Kostandinopoja ra" dhe pegjigjja akoma me madheshtore "Kruja jo".)
Kurse kete tezë nuk e kisha hasur por jam shume kurioz te lexoj kete librin e fundit.

Por ajo qe me cuditi disi ishte permendja e L`ises dhe Amonit.Keto jane perendi egjiptiane (mesa di une) kurse perendite analoge pellazge quheshin Aferdita dhe Hermes mos gaboj. Por megjithese kishin shume te perbashketa kishin edhe shume vecori qe nuk perputheshin me njera-tjetren. Pra c`do Amoni ne Pellazgji? Cili eshte versioni qe jep autori?

Kondrapedali

Kondrapedali

Në Dodonë mendohet të ketë patur priftëresha të ardhura nga Egjypti dh tempulli i Dodonës njihet për pemën që fliste (mesazhet jepeshin nëpërmjet tingujve të pemës) dhe për pëllumbat (ndofta shqiponjat) që interpretonin tingujt e pemës (lisit). Marrëdhëniet mes pellazgëve dhe egjyptianëve mendohet të kenë qenë të mëdha dhe gjithashtu dhe influencat egjyptiane në Pellazgji e anasjelltas kanë qenë të mëdha. Lidhja prej këtej me L'isën e Amonin me Afërditën e Hermesin janë të thjeshta për t'u bërë. Megjithatë, shqiponja me dy krena është përdorur më hershëm në Mesopotami (sipas zbulimeve) dhe më vonë nga Hititët e më vonë akoma nga grekët e me radhë deri në ditët tona. Skënderbeu është e vërtetë që e adoptoi shqiponjën me dy koka (në këmbim të asaj me një kokë të Kastriotëve) si vazhdimësi e rezistencës së krishterë ndaj islamizmit turk. Kjo nuk e bën më pak shqiptar simbolin e shqiponjës apo më pak shqiptar emrin shqiptar.
Sipas gjuhologëve shqiptarë, emri shqiptar e ka prejardhjen nga ndajfolja shqip, por vetë kjo ndajfolje nuk dihet ende se nga e ka prejardhjen :shrug: .

8u

Primus registratum

Ju falemenderoi të gjithve per .....shkrimet dhe kohen që keni marë për sa i perket Temës...