Prindërit shqiptarë u flasin fëmijëve në gjuhë të huaj

anjeza

Primus registratum
Prindërit shqiptarë u flasin fëmijëve në gjuhë të huaj

muajin qershor-korrik punova si babysitter me 1 fëmijë italian,dhe shpeshherë e çoja në parkun e lojrave ku atje ishin dhe shumë fëmijë shqiptarë me nënat e tyre që u flisnin vazhdimisht italisht (TË THEMI TË ÇALË) dhe aspak në shqip. fëmija që mbaja i kisha mësuar pak shqip dhe ai ju drejtua fëmijës shqiptar si quhej, e ai s'dinte të përgjigjesh.kur u afrua e ëma më konfermoi që s'donte me i mësu shqip edhe pse të dy prindërit ishin shqiptarë,ajo kur më shpjegonte ktë gjë fliste gjysëm shqip gjysëm italisht duke u sforcuar mjaft, se ajo s'kish ndërmend me u kthy e nuk interesonte më ajo gjuhë.u indinjova shumë. ju ç'mendim keni?

Rambla

Primus registratum
Re: prindërit shqiptarë u flasin fëmijve në gjuhë të huaj

ben schifo!!! tregon sa pa karakter tregohen keta njerez. nuk e kuptojne xhanem qe keshtu s'kane respekt per vendin, gjuhen dhe rrjedhimisht per veten e tyre?!

keta kujtojne ne fakt qe keshtu behen me te mençur, por se dine qe jane gjera te tjera qe e bejne njeriun te tille dhe interesant. eshte gjynah ti degjosh /pf/images/graemlins/frown.gif . gjuha tregon kulture!!

OROSHI

Primus registratum

Kjo tregon per injorancen e ketyre prinderve!!!Ndersa une kam nje rast tjeter,nje nene shqiptare ketu ne Belgjike,ka punuar si babysiter ne nje familje per 4-5 vjet rresht,pra djali i vogel i kesaj familjeje Belge eshte rritur ne duart e saj dhe flet shqipen perfekt,sepse nena qe e rriti nuk dinte tjeter gjuhe pos shqipes,tani kur e takon djalin e vogel(i cili don me shume kete nenen shqiptare sesa nenen e tij)flasin bashke shqip!!Femijet mund te mesojne ne te njejten kohe pa asnje problem te dyja gjuhet,pra,meraku/neglizhenca qe kane prinderit,eshte e kote,per te mos thene injorance!!!

tola77

Primus registratum

Nipi im qe eshte 7 vjec u lind dhe ritet ne Greqi,flet te dy gjuhet,eshte i pari i klases dhe ne shtepi mesoi te shkruaje e te lexoje shqip me abetare shqipetare,shpesh e ngacmoj nga telefoni per te me thene dhe ndonje vjershe ne greqisht dhe ai me thote:ne ne shtepi nuk flasim greqisht,nuk na le babi se jemi shqiptare.

beshbossi

Primus registratum

Kjo ndodh vetem ne rastet kur prindi mendon(ose me mire s'mendon fare se keshtu i bie)se shqipja do i duhet!!!!!Ose me mire se Shqiperia s'do i duhet!
VEtem dicka krejt te thjeshte duhet te mendojne per mendimin tim te pakten,kur te vine ndonjehere ne Shqiperi,se do i marre malli per ndonje babe a nane,si ka me fole ai femi me gjysherit e kusherinjte>.apo do luaje me femijet e s'do e marri vesh askush ,madje atehere do ndihet ne vend te huaj!!!
Une per vete besoj se cdo femije i cdo kombi duhet te dije gjuhen e vet!

antares

Primus registratum

Eshte vertet nje fenomen i neveritshem po une nga ana tjeter do te shikoja edhe nje te mire tek ky fenomen.
Ashtu si cdo organizem i shendoshe nxjerr jashteqitjen ashtu dhe popuj e kombe (ne nuk mund te bejme perjashtim) lene ti shkeputen nga vetja pjesen me te pavlere apo me sakte "plehrat". Keta plehra duhet ta dine (te pakten ne menyre instiktive) se njeriu pa identitet eshte si ai pa emer (Kujtoni mallkimin "tu shofte emri"), e pra nese emri eshte identifikues ne planin personal, per me gjere kemi gjuhen, atdheun, zakonet etj.
Po e perseris keta plehra, qofshin edhe me diploma unievrsiteti (peshtyj mbi diplomat e tyre), jane dy here te humbur: nje here se humben identitetin si shqiptare pra nuk jane me shqiptare, dhe se dyti ata i genjen mendja se do i pranoje greku italiani francezi apo gjermani.
Shikoni ne te gjitha kulturat qenja me e neveritshme eshte renegati sepse ashtu si tradhetoi armiqte e tu dje do te te tradhetoje ty neser.
Une jam qe njeriu te mesoje mundesisht 5-6 gjuhe dhe ne ka aftesi e talent edhe 15 po ama asgje nuk mund te vije perpara gjuhes tende qofte kjo shqipja qofte apo dhe cdo gjuhe tjeter (nese i takon nje kombi tjeter, kuptohet).

Vals

Primus registratum

antares, ngadale me pasthirrma mor njeri. Nuk mund te hidhesh e ti quash nejrezit jashteqitje sepse ashut e kane zgjdhur jeten. Ti nuk je ne vend te tyre. Pa mendo per gjithe ata rrefugjate qe jane shkelur me kembe e percmuar se nuk flasin gjuhen e vendit ku jane, apo e flasin me theks e me gabime? Njerezit kalojne trauma te forta ne raste te tilla dhe ka pak vend per mendime dashamirese per kombin. SHume mendojne (dhe shpresojne) qe femijet e tyre te kene nje jete me te mire. Mire ose keq, disa e gjejne zgjidhjen ne asimilimin e plote te femijeve te tyre, perfshi emrin edhe gjuhen. Nuk eshte mire por s'eshte mire ti quash jashteqijte pernjehere.

antares

Primus registratum

Pikerisht i quaj jashteqitje se e bejne me ndergjegje nje gje te tille. Nese ti ne shkembim te nje cope buke ne vend te huaj (qe sigurisht nuk ta fal njeri) je gati te shesesh (te sakrifikosh) gjuhen pra identitetin, mua me lind automatikisht e drejta te te quaj me ate emer.
Une kam njerez te mi te emigruar ne Amerike qe ne vitet 1925 pra kane mbi 75 vjet, dhe ata vdiqen me shqipen te paprekur dhe u kane mesuar femijeve te tyre shqipen perbukuri.
Tani na dalin ca rrjepacuke qe edhe ne Shqiperi nuk e flisnin mire shqipen e u mesojne femijeve te tyre gjuhe te huaj si gjuhe te pare!!!!!
Turp. Te pakten kini aq cipe e flisni anglisht apo italisht ketu qe mos e marrim vesh qe keni qene njehere shqiptare!

Vals

Primus registratum

Eshte shume kollaj te behesh patriot kur e ke barkun e xhepat plot. Te thashe, une nuk jam dakort me ate qe s'ju mesohet femijeve shqip por te them shiko dhe anen tjeter te monedhes para se te gjykosh. Mendo pastaj nej pjese e mire e migranteve jane te ikur ne pune gjithe diten, femijet i kane ne kopshte e shkolla amerikane dhe ndoshta jane ne shtepi me femijet vetem ne darke. Kush tjua mesoje gjuhen atyre? U be nje leter kerkese para ca kohe per te hapur shkolla shqipe te djelave per femijet, por su be gje.

personazh

Valoris scriptorum

Vals, flitet per ata njerez shqiptare qe i flasin ne gjuhe te huaj femijeve. te gjithe ata qe udhetojne, kane rastisur patjeter ne nje rast te tille. nuk di se si e mendojne kta njerez me thene te drejten. kane frike se femija nuk meson gjuhen e huaj? mah, te duket pa kuptim te degjosh ne traget vetem me shqiptare qe e ema i thote femijes "Alesio stà buono!". dhe gjuhe e huaj e folur me ritmin e dialektit qe kane e!
xhanem e dine vete. me ka rastisur te shkoj per darke ne nje familje shqiptaresh, ku te gjithe ishin 18 vjeç e siper, e mes tyre duke folur italisht. ç'situate, une ti flisja ne shqip e ata italisht e ja ku u morem vesh? /pf/images/graemlins/laugh.gif

leje leje, me mire pa komente mbi kte pike.....

Vals

Primus registratum

O Duto, dje e pashe dhe une ne dyqan nje cift te ri shqiptar me nje femi nja tre vjec. Mami i thoshte: You are going to get hurt, stop. Babi i thoshte: do vritesh po ndalo. Hajde merre vesh!
Une te :wub: tim i kam mesuar shqip, keshtu stil tirone qe ben muhabet me tezen time 70 vjec kur shkojme ne TR dhe duam qe femijeve tju flasim vetem shqip.

b.k.

Primus registratum

S'ka asnje justifikim qe pranohet.
Femijet qe dine me shume se nje gjuhe kane shume avantazhe.
Ne raste te tilla me vjen shume turp per ata shqiptare.

personazh

Valoris scriptorum

une e ja kam thene italjonve e Vals, qe duhet te msojn shqipen se do u duhet. po tek e fundit, kto çiliminjte qe rriten vetem me gjuhe te huaj, do zene ndonje te dashur shqipo qe do ua detyroje pastaj....heret a vone do e msojn, s'ka! /pf/images/graemlins/laugh.gif

nejse nejse....

antares

Primus registratum

Mund ta zbus pak gjykimin per ata prinder qe jane te gjithe kohen ne pune e femija eshte me te huaj gjithe kohen, por ama ne dore e kane qe te vene rregulla te forta te tipit: Ne shtepi nuk flitet asgje pervec shqipes!
Une me shume e kam me ata qe e bejne per snobizem nje gje te tille. A ju kujtohet Parashqevi Simaku para ca vitesh kur erdhi ne Shqiperi pas ndonje viti ne USA dhe fliste nje shqipe te deformuar me sintakse e theks amerikan? Po kesaj ci thoni?
Une bile nuk e shoh fare te mesuarin e shqipes ne planin utilitar (do ti duhet apo nuk do ti duhet) se eventualisht nese femija do jetoje ne USA atij 95% do ti mjaftoje anglishtja. Puna eshte tek identiteti e respekti per vetveten. Shikoni arbereshet se si e kane ruajtur gjuhen edhe pas 500 vjetesh. Nje komb po u asimilua morri fund. asimilimi fillon tek zhdukja e identitetit.

Joy

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antares:
[qb] Eshte vertet nje fenomen i neveritshem po une nga ana tjeter do te shikoja edhe nje te mire tek ky fenomen.
Ashtu si cdo organizem i shendoshe nxjerr jashteqitjen ashtu dhe popuj e kombe (ne nuk mund te bejme perjashtim) lene ti shkeputen nga vetja pjesen me te pavlere apo me sakte "plehrat". Keta plehra duhet ta dine (te pakten ne menyre instiktive) se njeriu pa identitet eshte si ai pa emer (Kujtoni mallkimin "tu shofte emri"), e pra nese emri eshte identifikues ne planin personal, per me gjere kemi gjuhen, atdheun, zakonet etj.
Po e perseris keta plehra, qofshin edhe me diploma unievrsiteti (peshtyj mbi diplomat e tyre), jane dy here te humbur: nje here se humben identitetin si shqiptare pra nuk jane me shqiptare, dhe se dyti ata i genjen mendja se do i pranoje greku italiani francezi apo gjermani.
Shikoni ne te gjitha kulturat qenja me e neveritshme eshte renegati sepse ashtu si tradhetoi armiqte e tu dje do te te tradhetoje ty neser.
Une jam qe njeriu te mesoje mundesisht 5-6 gjuhe dhe ne ka aftesi e talent edhe 15 po ama asgje nuk mund te vije perpara gjuhes tende qofte kjo shqipja qofte apo dhe cdo gjuhe tjeter (nese i takon nje kombi tjeter, kuptohet). [/qb]
Po mire si e mendon zoterote, kur ndodhesh perballe fenomenit shqipetare pjeses me te ulur e sidomos atyre qe merren me "punera" joligjore e ti ndodhesh ne te njejtin mjet udhetimi publik dhe degjon fjalet dhe punet me te ndyra qe mund te ekzistojne e ti si mendon ne cilen gjuhe do ti flisje?
Pastaj nuk ka gje me te shemtuar, si t'ja shjegosh femijes fjalet e punet "e bukura" te bashkeatdhetareve "inteligjent"?
:mad:

balforum

Primus registratum

Po ca diskutoni dhe ju njehere sikur ata u flasin femijve per tu dhene atyre kulture dhe dije me ane te gjuhes te huaj qe ata do mesojne.Ne jemi akoma ne kohen e shtizes dhe kur flasim ndonje fjale gjysme te huaj na duket per snobizem e sikur kemi kapur qiellin nga topet si rasti i shume shqiptareve pas 90 tes qe flisnin rrugeve te evroper me ze te larte: spageti,napolitana,fiat ,piaxho :lol: qe te kujtonin te tjeret se ata ishin te huaj e jo shqiptare :lol: Idiotizmat tona jane te tmerrshme dhe kjo vjen nga injoranca dhe nga mungesa e identitetit.Keshtu edhe ajo merhumja ,ku di ajo crendesi ka shqipja e shqipria per te ka rendesi qe djali i saj dhe ajo vete qe akoma nuk e besojne qe ndodhen ne itali te mesojne italisht sepse keshtu ata do modernizohen e do ndihen taljon /pf/images/graemlins/laugh.gif .
Ca gallate kishte njehere kur erdhi nga greqia nje idiote gjitonja ime qe kur ishte ne shqipri i venin qurrat sa majtas djathtas filloi te fliste greqisht me nje minoritar.O zot ai minoritar greke i fliste asaje shqipe dhe kjo puro shqiptare pas 7-8 vjetesh ne greqi i fliste atij me nje greqishte qe te vinte per te vjelle.
Pse do thoni ju?.... Per pordhe theme une :smash:

Guest

MJERE ATA FEMIJE NE CFARE DUAR KANE RENE :cry:
:rolleyes: NUK ESHTE TURP TE LINDESH INJORANT
POR TE VDESESH I TILLE SDUROHET
:wave:

balforum

Primus registratum

Nje mama shqiptare e martuar me anglez po u fliste ne shqipri vajzave te saja,"Xhein, Reicell kom hier", e pastaj vazhdonte tu fliste vetem anglisht."Po mire i thashe 'as hajde ketu' nuk ua thua ne shqip femijve te tu ,por kom hir e kom qir :mad: ","O po u flas anglisht vajzave une se shqip nuk dine"
Po pse moj nene e keqe idiote nuk u meson shqipe vajzave sepse ne fund te fundit nena eshte ajo qe i mesone femijet si te flasin dhe jo babai.Pse mohon rrenjet e tua dhe pengon edhe pasardhesit e tu per te mos ti njohur kurre ato rrenje dhe gjuhen e vertete te memes se tyre.PSE /pf/images/graemlins/frown.gif

OROSHI

Primus registratum

Nuk thua qe:ajo budallaqe shyqyr qe gjeti nje Anglez pijanec,se kishte mbetur pa u martuar!! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Guest

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Nuk thua qe:ajo budallaqe shyqyr qe gjeti nje Anglez pijanec,se kishte mbetur pa u martuar!! /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
:lol: :lol:
Anglezi as qe ja ka idene sa cfare flet ajo :wink: