POSHTE GREQIA , RROFTE SHQIPERIA

TONY

Primus registratum
Re: POSHTE GREQIA , RROFTE SHQIPERIA

ore li ngadale o burri i dheut mos na nxit racizem se greket i kemi vellezer,nuk jane te gjithe te keqinj me beso por" s`ka pyll pa derra "

g_alb

Primus registratum

Albert: Shiko une jam shqiptaro-amerikan me prejardhje nga kosova. Rrjedhi nga nje familje patriotike, perndryshe jam sternip i Sylejman Vokshit, njeriut qe e mbrojti shqiperine etnike nga copetimi i vitit 1878. Pastaj, po si guxosh ta quash grekun vella ore, per mua eshte e njete si ti them shkaut vella, ashtu une e ndiej ate. Po si te erdhi puna deri aty e ta harrosh Camerine dhe camet e mjere, dhe te gjithe shqiptaret e tjere qe na i gjymtoje greqia. Shiko une kam vizituar te tere evropen, dhe lindje e memse, po asnjehere ne jeten time nuk kam takuar popull me te ndyte se greket e sotem. Prandaj ti si shqiptar duhesh ti mbrosh vlerat e shenjta kombetare te shqiperise dhe te gjithe shqiptareve. E ti shqelmojne b*then grekut e serbit se na e derrmoi edhe ashtu te lige ate Shqiperi, ate zonje te rende qe e kishim dikur.

Zoti i bekofte Shqiptaret!

lir

Primus registratum

albert, nqs e kishe me mua, une ate e thash me satire...Por G-Alb ka te drejte nga njera ane...po harrohet cameria, po harrohet historia.
Me keto po harrohet dhe tradita...Greket qe ju i keni inat, kudo qe jane dhe breza te dyte e te trete e kane ruajtur akoma traditen e tyre. Kudo sheh festivale folklorike greke. shume shqiptare jo vetem qe nuk ruajne zakonin, po shkojne dhe nderrojne emri, dhe kete se them vetem per greqine dhe italine, por kuda. Shume kane turp te flasin shqip, shume fillojne e tallen po te shikojne dike ne kostum popullor...U "modernizuam" cik si shume dhe cik si shpejt..kudo ne bote..

TONY

Primus registratum

ore me behet qejfi njehere qe ne kete forum marrin pjese edhe njerez nga familje me emer sic eshte rasti i te nderuarit sternipit te s.vokshitpor desha te theksoja se po qe se nuk i harrojme plaget e kaluara dhe te mesohemi te jetojme si vellezer ne kete toke asgje s`do te shkoje perpara perkundrazi,,,p.sh e mban mend se sa lufte kane bere gjermanet me anglezet apo anglezet me francezet etj por sot eshte komplet nje gjenerate e re pasi jetojne ne nje europe te bashkuar ose sa gjakra pajtoi i nderuari ANTON CETA pra ne i kishim hasmerite brenda gjakut ,brenda kombit ,si mendon ti i dashur eshte me burreri te falesh apo te vrasesh ?pra me mire qe i nderuari A .CETA mbulli sa e sa plage shqipetare apo qe sot te vazhdonin te vdisnin me dhjetra njerez te pafajshem ,pra te lutem duhet qe ti te jesh i pari qe te na japesh shembullin e mire qe ne te harrojme sadopak plaget e se kaluares pse te gjithe popujt kane vuajtur e kane plage por me e mire eshte qe te linde nje gjenerate e re e ne te tregojme qe ne nuk dime vetem te hakmirremi por edhe te falim dhe jemi nje popull qe i ka te gjitha ,trimerine mikpritjen zgjuarsine ,pra ka ardhur koha i dashur te mundohemi te integrohemi si ne si kosova pasi jemi nje popull dhe te shkruajme ne bote emrin "SHQIPETAR" e ta mbajme pa njolla ,

mbretereshe

Primus registratum

Ne Gjirokaster meshat thuhen ne gjuhen greke!
Nuk e kuptoj: kisha shqiptare eshte autoqefale, atehere ç'do Janullatosi?
Jam dakort:
Duhen bojkotuar prodhimet greke
Bankat greke te zhduken nga shqiperia
Te penalizohen te gjithe ata shqiptare qe hiqen si "vorio-epiriote" per te marre viza greke;

Para 10 muajsh shqiptaret bene nje peticion ku denonconin politiken grekezuese te Nanos, por nuk pati asnje efekt.
Tani duhet kaluar tek forca meqe fjala s'beri dot gje.Duhen shkulur barerat e keqia qe po e mbysin Shqiperine.

Ps: g-alb a ka mundesi te me tregosh diçka me shume per N.Cage, te lutem?

g_alb

Primus registratum

Po si jo. Nicholas Cage ( pra ky eshte nje tjeter person, nuk eshte ai aktori amerikan).
Nicholas Cage eshte nje hisotorian dhe politkolog. Gjate vitin 1988 kur mbaheshin zgjedhjet presidenciale ne Amerike Bush Senior versus Gacigitatis ( eshte nje amerikano-grek) ky Nicholas Cage ishte nepunes i tij. Ky po ashtu e shkroi nje liber per se shqiptaret e Jugut jane greket e asimiluar. Pasjtaj ky shkroi shume edhe per arvanitasit se si keta qenka greket e asimiluar gjate kohes se Ali Pashes. Ka shume libra per Greqine, se si greket e sotem jane pasardhes te drejt per drejt te heleneve. Hehehe. Me ka bere te qesh, ku une qe ne nje konference ne Harvard Univerisity, ku nje profesor e beri per te qare kur i dha argumenta te fuqishme antropologjike se keta greket e sotem, jane ne fakte shqiptaret, turqit, serbet, vllehet dhe bullgaret e perzier. Une babane e kam profesor ne Paris Univerisity dhe ai e di shume mire greqishten e vjeter dhe te rene, po ama kjo e reja sjka te beje asgje me antiken.
Lobi grek kety ne Amerike eshte duke u dobesuar shume, sepse Amerikanet fare nuk i duan keta greket qe i shkolluan dhe i edukuan, kurse sot ata e djegin flamurin e shenjet amerikan ne qender te athines. Po tani ky greku Nicholas e ka kuptuar realitetin se Shqiparet do te behen qender e fuqishme per Amerikanet se grekut e serbit nuk i zihet ne bese. Ne kemi nje lob te fuqishem ne Amerike, nje perkrahrje te madhe nga senatoret me te fuqishem te Amerikes, dhe kemi nje perkrahje te madhe nga komuniteti Amerikan-Hebrenje. E keshtu greket e serbet iu ka ardhur frika te b*ytha. Dhe po ne do te jemi ata shqiptaret qe do ta bejme shqiperine dhe kosoven parajse.
Une do ta botoj nje artikull shume te fuqishem ne Washtington Post lidhur me shqiperine dhe do tia demantoj te gjitha gjerat qe ky zoteria i ka thene.

MIR SALIU

Primus registratum

G_alb ishalla behen sa me shpejt ato qe thua ti
dhe uroj ta botosh sa me shpejte ate artikullin qe the se ne ketu po na e marin frymen.

mbretereshe

Primus registratum

G_alb, me fal, jam perseri une (ish mbreteresha, nderrova emer)

A mund te na flasesh pak me teper per diasporen shqiptare ne ShBA? Jam me te vertete shume kureshtare.

Faleminderit.

Olta

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga ALBERTI:
[QB] ... pra te lutem duhet qe ti te jesh i pari qe te na japesh shembullin e mire qe ne te harrojme sadopak plaget e se kaluares pse te gjithe popujt kane vuajtur e kane plage por me e mire eshte qe te linde nje gjenerate e re e ne te tregojme qe ne nuk dime vetem te hakmirremi por edhe te falim dhe jemi nje popull qe i ka te gjitha ,trimerine mikpritjen zgjuarsine ,

ato qe shkruan ti alberto me duken humane dhe te drejta si mendime, dhe keto mendime i propagandojne shume politikane organizata te ndryshme, BE-ja etj, por kam pershtypje qe keto jane thjesht dipllomaci dhe teater kur shikoj politiken e tyre reale.

lir

Primus registratum

g_alb:: ne w.post? Bravo...dhe pa doreza boksi, tia thyesh dhembet...shakate menjane, te jap doren se po ben dicka shume fisnike dhe te drejte...
Komuniteti shqiptar ne amerik? Disi i dobet tani pasi shumica perbehet nga te ardhur te koheve te fundit, por sic e kam thene dhe ne tema te tjera, shumica e rinise shqiptare ne USA po ndjek shkollat e larta, duke siguruar nje force truri qe do te lere efekte te forta, si ne shqiperi dhe ketu ne diaspore...

g_alb

Primus registratum

Komuniteti Shqiptare ne Amerike perfaqesohet me se mire nga organizatat shqiptaro-amerikane politike dhe jo-politike sic jane: Liga Qytetare Shqiptaro-Amerikane, Keshilli Shqiptaro-Amerikan, Kisha Katolike Shqiptare, Kisha Autoqefale Ortodoxe Shqiptare, etj. Te gjitha keto e perbejne lobin shqiptar ketu ne SHBA. Njeheri ne kemi ketu edhe nje perkrahje te madhe ne kongress, sidomos nga hebrenjo-amerikanet te cilet perbejne rreth 37% te Kongresit Amerikan ( Senati dhe Dhoma e Perfaqesuesve. Ne veqani duhet permendur punene palodhur te Sentatoreve Tom Landos, Joe Lieberman, ish senatorit Bob Dol, ish kongresmenit Joseph Diogardi, etj( nuk po me kujtohen emrat se shume per momentin). Pastaj instituteve te ndryshme qe perkrahin kauzen shqiptare.
Rinia Shqiptare e Shqiperise Etnike ( Shqiperia, Kosova, Maqedonia Perendimore, Cameria, Kosova Lindore, Plava-Gucia, Kraja, perbejne nje elite te madhe intelekualesh shqiptare te ardhshem. Ne te gjitha kolegjet dhe Universitet Amerikane, shqiptaret jane me te dalluar ne te gjitha lemite.
Shqiptaret e Amerikes jane shembull i shkelqyeshem per diasporen ku Shqiptaret e perfaqesojne kulturen e tyre ne menyre te denje, ne krahasim me ate ne Europe. Shqiptare jane shume ambicioz qe ta realizojne enderren e tyre Amerikane si te tjeret, ku traditat, kultura shqiptare ruhet me fanatizem.
Pata rastin te vizitoj Georgetown Univeristy dhe takova nje goce nga Shqiperia e cila ishte top 5 studenta ne te gjithe shekullin 20. Aty takova edhe ca student te tjere Shqiptare ku te gjithe ishin shembull i shkelqyeshem per Shqiperine tone Etnike!

ArdianTh

Primus registratum

**g_alb,** pershendetje nga Kosova ( Prishtina ) i lexova postimet e Tua dhe me lane pershtypje shume.Te lumte, me te vertete po mburrem me ty se sa SHQIPETARE qe ta paskan ruajtur prinderit dhe vehtja e jote, ne SHBA.Duke e ditur rrezikun e madhe te asimilimit ne SHBA, Ti e paske ruajtur traditen familjare.BRAVOOOOOOOOOO

Tash po i kthehem temes, mua ma merr mendja se duhet ta shikojme greqine me nje sy tjeter (ekomomikisht mendoj), po e marr shembull si Shqiperia dhe greqija te ishin dy restorante, ne duhet te kujdesemi per mysafiret tone duke u bazuar ne restorantin grek, pse ata kan pune me shume se na. Te nderrojme edhe menyn, punetoret edhe inventarin e restorantit qe te jemi me terhjekes ndaj mysafireve te restoranit tone. Ajo qe dua ta theme eshte se ne greqin duhet ta shikojme si rival, edhe pse ate qe kemi ne zemer dhe si ne ndihemi per greket e din edhe zoti, sepse Ai eshte deshmitare, por ne duhet ta ruajme per veten tone. DUHET TE ECIM PERPARA. Tash edhe Kosova eshte e lire, po nese ne punojme sebashku mire dhe me zell, nuk ka kush qe do te mund te na afrohet more heeeej.

Guest

thumbsup.gif
thumbsup.gif
thumbsup.gif

gfm73

Primus registratum

Jemi me se te bindur per realitetin e hidhur ne lidhje me shqiptaret dhe shqiptarizmen ne vendin tone. Dhe ky eshte nje FAKT i perseritur disa apo shume here ndoshta, fakt i cili mbetet i pamohueshem dhe dojne apo nuk dojne laperat 'shqiptare' duhet ta pranojne. Perderisa ne diskutojme ketu do te thot se mbi te gjitha eshte nje PROBLEM i fresket ne mesin tone dhe qe kerkojme ta zgjidhim.

Per secilin qe shkruan ketu: Sado i vogel qe te jete mundimi (nenkupto: deshira e keqe) per t´i bere hije (pa te drejte) PROBLEMIT adekuat, aq edhe i vogel eshte edhe 'deshira' e ketyre personave per zgjidhjen e drejte te ketij PROBLEMI. Eshte mire dhe normale te flitet vetem brenda dhe rreth temes apo ceshtjes sesa te dilet ketu me prallisje me qellimin e keq per ta bere te pa rendesishme rendesine e vete temes.

Perderisa ne pushtet te kemi figurat negative per politiken shqiptare atehere edhe fqinjet tane (ar)miq e gjejne me te lehte apo e gjejne "sheshit" te vazhdojne politiken e tyre te ndyte kunder identitetit tone, kunder kultures sone kombetare (dhe shembuj kemi me se shumti), kunder politikes sone kombetare, kunder vete KOMBIT shqiptare si brenda edhe jashte viseve te sotme shqiptare.

Pushtetaret e sotem nuk njohin turp prandaj dhe lejojne qe perpara fytyrave te tyre te pista te vijne elementa negative si Janullatos ne mesin e Tiranes dhe te lihet i qete te beje punen e vet armiqsore e ndersa shqiptareve iu keqtrajtohet leternjoftimi (apo pasaporta) qe eshte "pasqyra e identitetit te personit". Pyeteni veten: a guxon ndonje polic i yni te fyeje apo t´i grise dokumentin ne menyre te hapur ndonje greku???

Ketu nuk eshte problemi te shajme nje komb sepse njeri komb nuk e ka me kombin tjeter, por jane politikat keqdashese te grekerve (si race) qe realizohen kunder races shqiptare dhe kur dikush te cenon ti ke te drejten edhe te mbrohesh (nqs ne me te vertete e gezojme "te drejten per t´u (vet)mbrojtur"). Nuk eshte kurre mire te flitet ne emer te nje kombi per nje problem por puna eshte se politikat antishqiptare te grekerve apo serbeve, apo... i bien ndesh nje KOMBI te tere.

altinzaka

Primus registratum

janullatosi po e shkaterrone shqiperine dita-dites,duhet bere dicka per largimin e tije nga tirana.
thumbsup.gif

Guest

na merzitet vetem duke share puna eshte te jesh jashte problemit e jo pjese e problemit ...........

agshi

Primus registratum

o ti baby, shko e provona icik me u perzi me politiken greke n´greqi, se t´perziejne ty jashta. E kurse ushtaraket grek munen me kcye pa i than kush gja, n´mes tiranes e po deshte ene ti shko e kerce bashke me ata uashtarakat grek, se kshtu je edhe jashta problemit qe ti don me qen.

Guest

E Hene, 25 Gusht 2003 - KOHA JONE

<span style="font-weight: bold">RACIZEM GREK NDAJ AKTORIT LAERT VASILI</span>

Ndricim Nero

&quot;Mos t'iu vije fare cudi, nese merrni vesh se nje polic i yni ka goditur mbi aktorin e ri te talentuar Laert Vasili(u)&quot;, ka qene nje koment i shkurter i njerit prej stacioneve radiofonike greke tre dite me pare. Ngjarja ishte e vertete. Kete e beri te ditur vete shqiptari me nene hebreo-greke, 29-vjecari nga Delvina, qe njihet nga emigrantet shqiptare dhe vete greket si Sajmiri, personazhi shqiptar ne serialin grek &quot;Dashuria erdhi nga larg&quot;. Aktori Vasili u be keshtu viktime e dhunes raciste greke. Ne polici shkoi pasi rreth 1 muaj me pare i kishin humbur dokumentet e legalizimit. Per kete ai kishte bere sipas te gjitha rregullave denoncimin prane policise. &quot;Ajo qe ndodhi me la te habitur. Nuk arrija ta besoja. Shkova ne polici per te ndjekur procedurat e legalizimit. Sipas te gjitha rregullave i kerkova policit te kontaktoja me personat pergjegjes per ceshtjen time. Sjellja e policit ka qene tejet brutale. Me shtyu, me fyeu dhe se fundmi me hoqi zvarre neper shkalle sikur te isha kafshe. Mbeta i shokuar. Ishte shume e rende. Ishte shume poshteruese. Nuk mund ta besoja&quot;. Keshtu ka rrefyer aktori shqiptar per median greke incidentin me policine greke, qe ne te vertete nuk eshte per here te pare.

Menjehere pas kesaj ka ardhur reagimi nga kreu i rajonit te policise, i cili eshte shprehur se ky eshte nje rast i vecante dhe se per kete personi pergjegjes do te ndeshkohet per thyerje te disiplines. Por vete kreu i rajonit policor nuk pranoi se kjo ka qene nje shfaqje e dhunes racore qe ka prekur edhe segmente te policise helene. &quot;Policia jone ka bere perpjekjet maksimale sidomos vitet e fundit, per te arritur maksimalen ne drejtim te sherbimit ndaj qytetareve dhe une mendoj se ne ia kemi arritur kesaj&quot;, u perpoq t'i bente bisht ngjarjes kryepolici grek. Ngjarja ne Athine eshte percjelle me shume shqetesim nga opinioni shqiptar atje dhe rrethet artistike greke qe e njohin dhe e kane pranuar me kohe si pjese te tyre shqiptarin Vasili.

Aktori qe sfidoi skenen greke

Laert Vasili eshte nje nga aktoret me te suksesshem shqiptare ne Greqi. 29-vjecari nga Delvina ka studjuar ne Tirane ne artin dramatik, por ne vitin 1997 u detyrua te nderprese studimet per shkak te ngjarjeve tashme te njohura dhe emigroi ne kryeqytetin grek, Athine. Aty u regjistrua ne Shkollen Kombetare te Drames dhe fale talentit te tij te padiskutueshem arriti te angazhoet ne disa pjese teatrale si dhe ne disa role episodike. Pas perfundimit te studimeve luan ne &quot;Antigoni&quot; e Sofokliut ne Epidavros. Vec kesaj ai eshte i parapelqyeri i disa prej filmave greke, por padyshim qe roli i cili e beri ate te njohur eshte personazhi i Sajmirit ne serialin televiziv &quot;Dashuria erdhi nga larg&quot; te Manussis Manussaqis. Filmi pati jehone ne Greqi dhe theu rekordin e shikuesve te nje filmi televiziv te shfaqur ndonjehere ne Greqi. Ai ka luajtur edhe ne filmin tjeter te suksesshem &quot;Mirupafshim&quot; te Koras dhe Vupuras. Pas perfundimit te shkolles greke ai u regjistrua ne teatrin privat te Theodhoros Terzopoulos ku luajti edhe rolin e Lajmetarit tek &quot;Antigona&quot;. Ai ka luajtur madje edhe ne pjesen &quot;Elektra&quot;, ndersa me dramen greke &quot;Engjejt&quot; ka qene kandidat per cmimin &quot;HORN&quot;. &quot;Perpara tre vjeteve, u godita ashper nga disa police ruajtes te rendit ne Athine, vetem e vetem se pata guximin qe kur me pyeten se per ku isha nisur, iu pergjigja &quot;se po shkoja ne shfaqje&quot;, gje qe ata me verberine e tyre e moren per tallje&quot;(1), jane fjalet e Vasilit si denoncim i racizmit grek ndaj shqiptareve.

&quot;Dhunimi i Laertit eshte perdhosje e kultures&quot;

Ndricim Xhepa

&quot;Laert Vasili eshte nje nga aktoret e rinj te talentuar shqiptare qe ia ka arritur t'ia dale mbane edhe ne skenen e teatrit grek. Ai madje ka kerkuar qe te afrohen trupat e dy vendeve ballkanike, shqiptare dhe greke. Kjo eshte nje iniciative per t'u pershendetur. Ngjarja e ndodhur me policine greke eshte e shemtuar, eshte nje perdhosje e kultures. Kjo qe ka ndodhur me te eshte ne kufijte e absurdes. Mendoj se eshte nje perqindje e fenomenit tashme te denoncuar shqiptarofob. Nuk eshte aspak e kendshme. Kjo duhet t'i shqetesoje te gjithe. Jo vetem ne artistet. Te gjithe si ketu edhe ne Greqi&quot;.

&quot;Thjesht cnjerezore&quot;

Yllka Mujo

&quot;Nuk mund te besohet kjo qe i ka ndodhur aktorit te talentuar shqiptar ne skenen greke. Ai eshte artist. Si mundet qe ne nje vend si Greqia te ndodhe nje gje e tille. Kjo eshte thjesht cnjerezore&quot;.

&quot;Te mbahet qendrim edhe si shtet&quot;

Agim Qiriaqi

Laerti eshte nje aktor i talentuar. Mesa kam degjuar per te jane folur fjale shume te mira edhe nga artistet greke. Ai eshte shume i njohur ne Greqi. Kjo qe i ka ndodhur atij eshte e turpshme. Duhet qe edhe vete shteti yne te mbaje qendrim. Jo vetem per rastin ne fjale qe eshte me flagranti, por per cdo shqiptar ndaj te cilit ushtrohet dhune racore. Artistet jane ambasadore te kultures qe afrojne popujt. Laerti eshte nje i tille, por qe e ka pesuar ne kurrizin e vet dhunen. Une e kam njohur si djale shume te edukuar. Jam i sigurt se ngjarja ne fjale e ka prekur thelle dinjitetin e tij. Kjo eshte me te vertete shume fyese.

&quot;Akt i perzier me nje nacionalizem te shemtuar&quot;

Andon Qesari

Kjo ngjarje eshte vertete e shemtuar. Ketu kemi te bejme me nje nacionalizem te shemtuar. Ngjarje te tilla te bejne pershtypje te thelle, gati te shokojne. Eshte nje absurditet qe kalon cdo kufi. Me vjen keq qe kjo ndodh ne Greqine e shekullit te XXI. Te mendosh se arti i lashte dhe ai modern grek eshte aq i admirueshem. Ne vend te dhunes, popujt duhet te zgjedhin tolerancen. Ngjarje te tilla te bejne pesimist.

(1)revista klan &quot;Me fat ne teater, alvanos ne rruge&quot;

Anana

Primus registratum

Poshte Greket. Une i kam marre inat shume. Leje car thone jo s'duhet me qene racista etj. Mos guxofte te me dale noi grek racist injorant para se kam per t'ia ngrejt nervat e t'ia bej kacurrel.

c'na cajne koken si teper ata. T'ia fus me shpulle me vjen.