Politikat demografike

Politikat demografike

Rritja e popullsise boterore eshte nje nga problemet me aktuale dhe nje nga aktualisht me te nenvleftesuarat.
Megjithate, kjo eshte e ardhmja e mjedisit te kufizuar me emrin Toke:

_454509_world_population.gif

Nderkohe rritja demografike shenon diznivele te skajshme midis shteteve "te rinj" qe karakterizohen nga lindje, vdekje foshnjore te shumta, moshe mesatare e ulet dhe atyre "te plakur" ku tashme lindjet e pakta nderthurren me zgjatjen e jetes mesatare.

A s'duket dramatike situata e pare ne prespektive?
Cilat mund te jene zgjidhjet me optimale?

Diskutimet mbi popullsine boterore, flukset e emigracionit, konfliktet, politikat sociale dhe ato shendetesore, pra problemet demografike dhe pasojat e tyre do te doja te gjenin strehe ne kete teme, nqs ju interesojne.

Blendi

Primus registratum
Re: Politikat demografike

E kemi mbipopulluar qe tani, po nuk dime si do ia bejme pasi nuk kemi shembuj. Jo vetem jemi shtuar por edhe jemi rritur se tepermi keto dekadat e fundit. Psh ne amerike, gjatesia mesatare e nje mashkulli ishte 170 cm ne 1940 dhe eshte plot 178 cm ne vitin 2000. Kjo do te thote qe konsumojme me shume ushqim, dhe eshte ne perpjestim te drejte me shqetesimin e shtimit ne numer te popullates.

Do doja te degjoja idete e trajtimit te ceshtjes se vendeve te reja dhe vendeve te plakura. Nje qeveri Globale me siguri do kishte perpiluar nje plan te levizjes se detyruar te popullsise.
Por perderi sa jam NO GLOBAL... :confused:

jula

Primus registratum

NO Global eshte term mediatik dhe jo i vetezgjedhur, nuk ka levizje me internacionale se ajo...
......NEW GLOBAL :thumbsup:

Ne Kine jane shtuar tentativat per te mbajtur disi nen kontroll nr e popullsise. Arrihet deri ne legjislacionin e fundit qe detyron cdo cift te mos kete me shume se 1 femije!!!
Per mendimin tim, nje shembull i joefikasitetit: Ne fshatrat kineze kane nisur te mosnjihen ligjerisht "femijet e tepert" nga vete familjet, ndonese te deshiruar!

Po hajt, se do dale ndonje malthusian ta zgjidhe problemin, /pf/images/graemlins/frown.gif

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Kjo puna e gjatësisë në amerikë ka të bëjë dhe me ndryshimin e raportit të kinezo-meksikanëve të shkurtër me euro-afrikanët e gjatë. Goxha problem për të blerë veshjet këtu. Një "medium" europian këtu duhet të blerë "large".
Maltusi ka dërguar një amdasadore ka ca vite, SIDA, AIDS, si të doni, vetëm për mos e harruar të shkretin. Dhe më e këndshmja është se mjeti më i mirë mbrojtës, profilaktiku sipas inventareve të farmacive, preservativi sipas të tjerëve, condomi sipas lafshës së condorëve të navigatorëve, apo ... le të mos e themi fshaçe, është arma e çuditëshme që lufton si pro dhe kundër rrallimit (mos rritjes) të popullsisë. Përdoret për të mos shkuar në duart e vdekjes, e njëkohësisht për të mos lëshuar gjë në duart e lindjes.
Me sa di unë Kina e ka patur atë ligj prej shumë kohe. Por përveç Kinës dhe India është mbi 1 miliardshe.
Amerika e sotme ka politikë favorizuese për lindjet. Nënat përftojnë asistence, e ketu nuk pyet njeri ke dokumenta legale apo jo, gjithashtu shendeti për fëmijën (spitale, mjeke, dentistë) është i garantuar për këdo që shkel këtë tokë, duke mbështetur më të varfrit më shumë, por sipas numrit për frymë të familjes përfitojnë dhe të pasurit me shumë fëmijë si puna e çifutëve psh. E për çdo kalama deri në 5 vjet (në mos u gabofsha) këtu të japin një kokërr vezë në ditë, një gotë qumësht, djathë, çirioza (ju them unë), prej shtetit, përafërsisht 50 dollarë në muaj, që jepen çeqe të pathyeshme në bankë por vetëm në dyqane, e që përmbajnë artikullin që do marrësh. Shkollat publike gjithashtu, përveç sa më sipër, ju japin mëngjes e drekë kalamajve.
Në dhjetë vitet e fundit në USA kanë hyrë më shumë se 10 milion banorë të rinj. Duke kapërcyer abortet që mund të jetë temë më vete e me pak karakter fetar, faktet tregojnë se këtu ndiqet politika e rritjes së popullsisë. Bumi i amerikës nëse krahasohet me bumin e bebeve, bebibumin, del se kur bebibumsat ishin bebe pati lulëzimin industria e ushqimeve për fëmijë, më pas e veshjeve për kalamaj, më pas e makinave, më pas e shtëpive, në një mënyrë natyrale, pa sforco. Por duke vazhduar kështu natyralisht atyre bebibumve ju vjen pensioni, boshllëk qe e mbushim ne, e cikli vazhdon. Ne derdhim në financa taksa për ta, ata shesin shtëpitë se nuk i mbajnë dot.

Herkuli

Primus registratum

Sipas meje jemi lodhur kot deri tani me planifikimin familjar. Fondacioni SoS dhe Maria Stopps Klinik kane shpenzuar pare me bollek ne shqiperi dhe shqiptaret ngelen nga popujt me te rinj ne bote. Cfare pjelloresh keta shqiptaret?!
Mendimi im eshte te vrasim nje te dhjeten e botes pra nje miliard, dikush duhet te sakrifikohet per te tjeret. Pastaj te leme AIDS te bej punen e vete me nja 100 Milion deri tani, te mos lodhemi te shpikim ilace dhe te prodhojme kellefa. Te veme ne lufte Indin dhe Kinen me njeri tjetrin (te angazhohet Mossadi per kete pune se ja kane mare doren) dhe ja ku ikin dhe dy miliarde te tjere nga faqja e dheut per te kenaqur kete Julianen. Besoj Juliana se je e kenaqur deri tani me rezultatin. Vazhdojme..
Andej nga afrika vazhdohet te pillet akoma shume. I tredhim te gjithe qe tani sic bejne kinezet ne republiken e tyre. Popullsia e europes nuk perben shqetesim per ata qe i fryjne burise se popullsia po rritet. Kur njerez te tille shprehen keshtu, i kane syte nga afrika, azia dhe amerika latine. Atehere shpikim ndonje epidemi te tmershme sikur Aids (anglezet ka mundesi ta kene shpikur nderkohe) dhe tja kepusim ketyre njerezve qe nuk lodhen se pjelluri. Ja edhe nje milarde tjeter mund te zhduket nga faqja e dheut.
me tre milarde bota jeton e qete dhe e lumtur, large kercenimit se po mbipopullohet. Supermarketet jane plot dhe pare ka me bollek.
Dhe njerzit jetuan te lumtur derisa u shuajten.

jula

Primus registratum

Per ju te shtrosh per diskutim nje problem eshte gjithnje e me shume sinonim i thirrjes para nje trupi ekzekutimi "Zjarr!!!", nejse...

Ne teme, tani.
Me siguri keni degjuar per misionet e ndryshme fetare drejt Afrikes dhe ne pergjithesi drejt vendeve te botes se trete. Nuk kam ndermend te diskutoj qellimin e larte dhe as veprat e mira qe shpesh jane te vetmet, ne vendet ku s'ekziston dicka me e organizuar.
Por, per mendimin tim, politikat e Vatikanit kunder kontraceptiveve, per me teper te propaganduara ne keto vende, jane ne kundershtim me cdo tentative per te ngritur mireqenien.

Kine. Nje pasoje tjeter e politikave te mbrapshta te kontrollit demografik: Abortet jane perhere e me teper te seleksionuara. Duke qene te detyruara te kene nje femije te vetem, nenat abortojne fetuset e tyre femra, me pasoja katastrofale (sidomos ne prespektive) te raportit mes sekseve.

Me duket se problemi duhet kapur ne gjeneze, permes politikave te permiresimit te kushteve ekonomike, sanitare, kulturore. Nuk ka rruge tjeter pasi ne shoqeri ku vdekjet jane ende nga uria, ne saj edhe te shkalles se ulet te edukimit, nje femije me shume nuk eshte nje goje, por nje krah me shume. Kjo eshte shume e dhimbshme dhe ta paragjykosh a priori eshte e padrejte.

AIDS. Para kerkesave te vazhdueshme te qeverise se Afrikes se Jugut per te pezulluar ne raste krize te vecanta (si ajo aktuale) royalties mbi disa medikamente, nje JO! e thate...