PLUTONI RIKLASIFIKOHET

S6T6N6

Forumium maestatis
PLUTONI RIKLASIFIKOHET

qe prej dy ditesh sistemi yne diellor nuk ka me 9 planete sic kemi mesuar te gjithe neper shkolla. /pf/images/graemlins/cry.gif
plutoni, planeti i nente i sistemit tone diellor eshte hequr nga lista e planeteve te ketij sistemi ne konferencen e astronomeve qe u zhvillua ne Prage.
Ai tashme ben pjese ne listen e "planeteve xhuxhe" dhe i shtohet listes se perbere nga Kerere, Karonte dhe 2003 UB313(Ksena).
Kerere u propozua perpara disa javesh te bente pjese ne listen e planeteve te sistemit tone diellor por nuk gjeti suportin ne konference pasi me ritmet qe po ecen teknologjia, ne te ardhmen mund te gjendemi me nje dyzine trupash qiellor me permasa te vogla.
Faktikisht permasat ishin ato qe shtyne astronomet te rivleresonin dhe statusin e plutonit, diametri mesatar i te cilit eshte vetem 2306 km. Copeza bojqielli te ketyre dimensioneve fale teknologjise po shfaqen perdite dhe kjo beri qe astronomet te krijonin "kategorine e xhuxheve" ku tashme eshte pjese dhe vete Plutoni.
I zbuluar ne vitin 1930 dhe i pagezuar me emrin e perendise romake te pasvdekjes, plutoni eshte planeti me i larget nga dielli, dhe i vetmi qe nuk eshte vizituar kurre nga nje sonde toksore, pra si rrjedhoje shume matje te bera ne distance nuk jane komfirmuar. Atmosfera e tij perbehet kryesisht nga metan i gazte, argon, azot, monoksid karboni dhe oksigjen.
Siperfaqja e tij perbehet nga akuj uji dhe metani dhe nuk eshte uniforme.
Prej kohesh plutoni ishte pjese e debatit astro-fizik. Disa shkencetare thone se ai mund te jete pjese e Unazes se Kuiperit, dhe kjo intuite u forcua ne momentin e zbulimit te nje asteroidi (pjese e kesaj unaze) i cili kishte nje diameter 1000 km, gati sa gjysma e plutonit.

Speed_11

Primus registratum
Re: PLUTONI RIKLASIFIKOHET

Shiko se ndenjeher shkenctaret edhe gabojne se jan ligjet e natyres qe jan deri tani ose e gabueshme 9 planete kete jan ligje qe nderthurin forcen magnetike ssa do qe ne i heqim ne toke se eshte large dhe sben ai ne univers luan rolin e vet qe ne se kemi zbular akoma sick skemi zbuluar akoma shume e shume mistere ne toke pra une them qe plutoni nuk mund te quhet planet se ka forme jo te rrumbullaket ka disa gropa gje qe nuk njifet si planet por mund te themi me shume si nje satelit por qe ne vetvete ne ligjet e universit tone ai luan nje reol se zben. Po keshtu lind pyetja A ka pasur jete ne mars ? gje qe disa shkencatar kan then ka pasur e disa thone jo por kjo sdo te thote qe duhet te jesh shkencatar me emer qe te besh fjalen tend ligj thjesht dhe nje njeri i thjeshte shqipetar mund te vertetoj dicka universale dhe shume me te sakt se nje shkencetar i madh.

qero

Primus registratum

Nuk e di se kush ju dha te drejten atyre te bejne nje gje te till por nejse une jam habit kur e kam pare kete por nejse eshte tjeter qka krijohet e tjeter qka ndryshohet

Speed_11

Primus registratum

granina po pra pikerisht me ty jam dhe une pavarsisht se ato e gjeten te drejten por ne ligjet e natyres pale sa te drejta nuk kemi zbuluar ne ne toke dhe meremi me gjera koti /pf/images/graemlins/smile.gif

hajtsefolim

Forumium praecox

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
...plutoni eshte planeti me i larget nga dielli, dhe i vetmi qe nuk eshte vizituar kurre nga nje sonde toksore...

[/ QUOTE ]
Dhelpra dhe rrushte ...
kur ta mor nji doktorratur ne astronomi do te shkruaj me teper