Re: Plazh - Topless?
Fillimisht postuar nga LR:
[qb]
Fillimisht postuar nga TranofiljA:
[qb] E zgjidhet çeshtjen me ne fund? Me apo pa top?
SHpejt se po afron vera...edhe duhet ta dime vendimin e Albforumit /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
O toplesse me ne, o e mulume me Arunin dhe Gysin, zgjidh e mer!
/pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
TEORITE E TEORICIENEVE TE IMPROVIZUAR
ORE JU QE MEND NUK KINI POR DONI GJITHSESI T’I SHISNI!
Ai që mend nuk ka, flet e flet se vetja i duket i zgjuar. Pikërisht për këtë fakt budallai mbetet budalla, sepse nuk rresht së demostruari budallallëkun e tij. Po të ndodhte e kundërta, pra po të kuptonte se ishte budalla dhe të heshtte, do kishim të bënim me një njeri inteligjent.
E kuptoj dhe unë njëlloj si ju se po shkojmë drejt një rruge pa kuptim. Po shkojmë drejt asaj rruge që si i thonë shqip “nuk ka as fund as krye”. Po përse vallë?
Dolën disa të “ndriçuar” që “ku i kishim patur der më sot!”, dhe po na përmendin liberalizmin. Po, jam i sigurtë dhe i kthjellët kur flas. Ata po e përmendin liberalizmin dhe kam përshtypjen se as nuk e njohin, as nuk e kanë prekur si unë që ja njoh huqet dhe të mirat për faktin se jetoj me të prej 15 vjetësh; duke vazhduar, mund te them se nuk janë as në gjendje ta aplikojnë.
Lufta e madhe e disa “fëmijëve” të parritur, pseudo të shkolluar në perëndim, sepse ata quajnë formim njerëzor dhe intelektual marrjen e një cope letre të firmosur që quhet diplomë, ndërkohë që kohën më të madhe e kanë kaluar mensave të fakulteteve; pra lufta e tyre është përqëndruar tek “e lagu apo s’e lagu”, tek retorika pa bereqet. Po zihen e po grihen tani, për faktin se a quhet liberalizmi “kështu” apo “ashtu”, se liberalizmi është i “tillë” apo i “këtillë”. Po mundohen t’i bëjnë karshillëqe njëri-tjetrit si individë akoma të pazhvilluar dhe më vjen keq ta nënvizoj këtë fakt por mosha mesatare vijon nga 27-35 vjeç, vetëm e vetëm për të kënaqur egon e individit që do të fitojë atë betejën e vogël verbale, për të cilën ka një nevojë jetike ai që nuk ka një identitet. Ndërkohë k jo retorikë kushton shtrenjtë kur këtyre teorikëve retorikë ju varen çelsat e “reformës” në qafë.
Këta të rinj “reformatorë” që nuk kanë dalë akoma nga mosha e pubertetit dhe nga sindroma e bursistit që paguhet dhe pret gjithmonë nga dikush për të ngrënë bukë, kanë marrë përsipër “të ndërtojnë shtetin”. Ju duken fjalë të mëdha të dashur lexues? Natyrisht që janë fjalë të mëdha. Impenjim më të madh se ky nuk mund të ketë për një njeri mbi tokë. Për të voglin njeri që pluhur është dhe pluhur do të bëhet, ky është momenti më i dëshëruar sepse është në mes protagonizmi, dalja në pah,
Por ta shohim pak më me kujdes këtë çështje. Thelbi dhe esenca e kësaj teme kush është? Po flitet dhe po diskutohet se si shoqëria jonë e prapambetur të përparojë. Apo jo? Shoqëria jonë e prapambetur për faj të “këtij” apo “atij” grupi individësh po ballafaqohet me një ose dy grupe të tjerë individësh që me “dëshirën” për të ndrequr, kushedi se ç’do “ndreqin”! Këto dy grupe individëvidësh përbëhen, nga budallenjtë i pari dhe nga banditët i dyti.
Liberalizëm? Jo.
“Liberalizëm do të thotë se…”-na shpjegonte neve “të paditurve” një i ri “i mënçur” nga këta që përmenda më lart, faktikisht ai i drejtohej një emri të përveçëm në shkrimin e tij,-“…duhet të ketë sa më pak shtet dhe individi të lehtësohet nga pesha e moralit dhe e presionit SHOQEROR. “Kështu…”-vazhdonte i bindur se po thoshte mrekullira që i kish mësuar në shkollë dhe i kish përsëritur me vehte në mensën e shkollës ku me siguri ka kaluar orët më të bukura të rinisë së tij,-“…shoqëria do ketë më tepër hapësira për zhvillim dhe do jetë protagonistja e të ardhmes së saj”. Dhe lëshohej më pas i dehur prej “mençurisë” së tij, duke propozuar saktë termat me të cilët përkufizohej liberalizmi në katedrat ndërkombëtare dhe materjalet didaktike përkatëse. Po i tregonte atij të ngjashmit të vet se sa shumë kish mësuar në shkollë.
Patjetër!-i përgjigjem unë me ironi djaloshit me diplomë. Shoqëria jonë e shthurur, që as me hir as me pahir nuk mundi të vendosë rregull, sipas teje ose sipas jush, ka pikërisht nevojë për liberalizëm se e mbyti shteti. Cili shtet ore? Ku është ky shtet? Apo e keni fjalën për një grusht cubash të izoluar nga bota që bëjnë si të duan me një grusht njerëzish të lodhur që kanë mbetur të pashpresë në Shqipëri. Ç’janë more këto terma? Në vend që të fillojmë të tregojmë moral njerëzor, karakter civil dhe të zbatojmë drejt ligjet në fuqi që janë ekstrakt i kulturës perëndimore, na jepni leksione se si “të liberalizojmë SHOQERINE” që të bëhet rrumpallë.
Njerëzit i kuptojnë gjërat thjeshtë ore ju idhtarët e teorive. Njerëzit duan zgjidhje, duan prakticitet dhe jo teorira mensash e konviktesh.
Sipas këtyre anal-istave, duhet të shfuqizojmë shtetin, dhe të kthejmë prapë në fuqi anarrshine lolektive. Sepse në momentin që kopetencat istitucionale do rreshtin së rregulluari jetën publike; ose më thjesht, nëse një nënpunës shteti nuk do jetë më askush, në atë moment do dalë nga varri i pamoralshmi anarrshisht, dhe do na marrë ose do të na japë lejen për gjithçka.
Pra zgjidhja që na propozojnë këta buzequmesht është: “Bëj ç’të duash o individ se unë me shtet nuk e prura dot zhvillimin, dhe me kode morale dhe sociale nuk doja t’i zgjidhja problemet që kisha dhe tani po ta lë prapë ty në dorë që këtu të bëhet prapë han siç ishte. “Liberalizëm!”-bërtasin ata. “Individi mbi të gjitha! Modeli amerikan i zhvillimit!” Duke harruar se Amerika ka akoma në fuqi ligjet dhe ligje jo fort të pranueshme si ai mbi dënimin me vdekje. Por gjithsesi Amerika që nuk ka një identitet kulturor të mirfilltë, në sensin e mirë të fjalës dhe për këtë aplikon mbështetjen në veprimtarinë private të individëve
Pyetja që shtrohet është kjo:
Nëse mendohet se e vetmja rrugë është liberalizmi, pra zvanitja e shtetit si arbitër në jetën shoqërore, lind pyetja: a kemi ne sistem të aftë për të marrë përsipër rrolin vëzhgues dhe ndëshkues ndaj padrejtësive individuale ne rraport me shoqerine, që lindin si një rrufe në qiell të hapur?
Mendoj se me këtë sintezë i parashtrova të gjitha pikat kryesore ku vërtitet çështja. Këtë version (liberalizmin)e kemi provuar me rezultate negative dhe më pas, për ta ndrequr, prumë në pushtet edhe një herë xhelatët e 50 vjetëve. Nëse nuk ke ide të reja o “njeriu i ri”, hesht, se është më mirë të mbyllësh gojën e të dukesh budalla se sa ta hapësh e ta konfirmosh që je i tillë!
duke dashur të ve disa pika mbi “i”
A jeni të zotët të krijoni modele shoqërore, njerëzore, morale? Këto elementa, ligjet në fuqi sidhe zbatimi i tyre do të sillnin jo pak përmirësime në jetën e përditshme të shqiptarëve. Sepse ata nuk kërkojnë terma që “ti” ose “ju” kini mësuar në shkollë apo mensave të tyre. Ata duan moral, ndjeshmëri njerëzore, fytyrë njerëzore dhe kombëtare . Nëse “ju” jeni njëlloj të përlyer dhe të infektuar si këta që po ikin me xhepat plotë, pra te pamoralshem edhe ju; nëse “ju” jeni të paaftë por të vullnetshëm si shumë budallenj të tjerë, pra të rrezikshëm sa s’ka ku të shkojë më
Mos harroni se Shqipëria është vend i vjetër, me traditë, ka se çfarë të konservojë dhe se çfarë ideshë të gjenerojë. Natyrisht, nëse nuk do komandojnë akoma edhe për shumë kohë dekonstruktivistët ....liberalet e pa fre
Shqipëria ndodhet në Europë dhe europjanët, pra edhe ata që kohë më parë përqafuan liberalizmin si doktrinë, ose deskostruktivizmin si eksperiment snobist, për faktin se e kishin lluksin ta bënin këtë aventurë si rrjedhojë e historisë së vendeve të tyre të zhvilluara, sot po e kritikjonë ashpër. Po, e kritikojnë këtë rrymë “pa fund e krye”, pra liberalizmin
Francezi Jacques Derridà, mësuesi i njohur i kësaj teorie, që predikon dhe ju mëson edhe shqiptarëve me doktrinën e tij dekonstruktivizmin, pra se si të anullojnë çdo gjë për të filluar çdo gjë prapë nga e para, po kritikohet fort në ditët e sotme në Europë. Pikërisht, për njëmijë e një kontradiksionet e tij dhe për mungesën e alternativave mbi zgjidhjen e problemeve në ato që thotë, Derridà po analizohet nga vetë liberalët dhe del se mungon forca morale si koefiçient në ato që ai propozon. Mungon kjo vlerë e padiskutueshme për të rregulluar njëmijë e një kontradiksionet e çdo termi, e çdo doktrine, e çdo platforme të vetë shoqërisë.
Na duhet, ju duhet dhe do ta gjejmë moralin, këtë koefiçient të pazëvëndësueshëm që çon përpara shoqërinë.
Për përrallat mjafton emisjoni i përrallave dhe “fëmijët”… edhe kur janë pak të rritur, aty rreth të tridhjetave, si këta TOPLESHAT tuaj.
Nëse mundeni prodhoni menyra sjelljeje, hidhni ide të reja dhe të përshtatshme për situatën konkrete. Mos vazhdoni proçesin e shndërrimit të Shqipërisë në një laburator eksperimentimi për idetë e njerëzve të kastruar mentalisht dhe fizikisht.
Për një shoqëri me më pak “liberalë” të sajuar dhe pa asnjë dekonstruktivist të shkalluar.
nga A B