Perdhunimi

atman

Forumium maestatis
Re: Perdhunimi

E shikoj te arsyeshme te permbledh mendimin tim:
1- Fjala "dhunoj" dhe "perdhunoj" ne shqip kane kuptim te njejte. Pra pretendimi se kerkoj te bej nje lidhje midis tyre bie posht vetiu, si i pakuptimshem.
2- Dhuna supozohet si e tille, (le ta themi ne gjendje te paster) misherohet, vetem ndaj gjerave te pakalueshme, te pamundura, ndaj rezultati i pamundesise eshte pamundesi.
3- Kur u shpreha per deshiren dhe thashe qe mungon(ne shkrimin e pare besoj), nenkuptoj mungesen e asaj deshire qe perputhet me ate te aktkryesit, nuk u shpreha per mungese totale te deshires.
4- Ne lidhje me rastin konkret(dmth dhuna kunder nje femre) Ne asnje rradhe nga sa kam shkruajtur, pohuar, ose nenkuptuar, nuk gjendet diçka te tille qe te leje hapur nje shteg per spekullime, ose nuk kam dhene as edhe zbehtesisht nje ide qe mund te behet shtrat hamendesie, ku te shtrihet nje analogji. Pra nuk kam thene qe eshte e mire per te kerkuar analogjira te tilla.
Kur flasim per dhunen si fenomen filozofik, atehere duhet te pranojme diçka qe eshte e vertete, ngarkesen e dyfishte, pra shfaqet jo vetem si e keqe por edhe si e mire. E perdorur ndaj te pamundures, nenkuptohet si shtyse per te zgjidhur dilemen. E thene me thjesht; eshte e tille(e pamundur) derisa e provojme. Vete vullneti i forces i Niçes nuk eshte gje tjeter veç dhune e pafund.
5 - Pak me intereson nese mendimet e mia(theksoj mendimet) quhen meskine, te pakuptueshme ose edhe te deshtuara. Synimi im nuk eshte as te kuptohem, as te pelqehem nga te gjithe, sepse mjedisi ku ato (mendimet) shtegetojne nuk eshte rrafsh. Kjo do te thote se ka njerez qe vuajne nga ermeneutizmi, ka qe jane miope, ka qe i deformojne per arsye te tyre, ka qe i keqkuptojne, ka qe nuk i kuptojne, por, ka qe i KUPTOJNE. Filozofia thote se gjithçka qe eshte e njejte per te gjithe, nuk konceptohet njesoj nga te gjithe, kjo nuk mohon absolutisht ekzistencen e se njejtes per te gjithe, sepse flitet per nje diçka te pandryshueshme.
- Megjithate, eshte ndryshe te shprehesh kunder mendimeve dhe ndryshe te mbrrish ne konkluzion per nje person.

abs

nuk e di...
Re: Perdhunimi

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

ABS te pershendes, ndoshta ke te drejte kur shkruan qe nuk kuptojne dhe mua me duket se eshte keshtu, por nuk ka lidhje me mosshprehjen qarte te idese, ka thjesht lidhje me shprehjen ne ate menyre qe nuk e njohin te tjeret, ose nje pjese e anetareve te forumit, per arsye te ndryshme, moshe, kulture, etj, pa u thelluar me tej. Per mua eshte teper e veshtire ta ndryshoj tani sepse kjo eshte menyra ime e te ndertuarit te mendimeve e diktuar nga kultura ime. Persa kohe keto mendime nuk fyejne personalisht dike, nuk besoj se perbejne problem. Po perfitoj nga rasti te shkruaj diçka personale ne lidhje me librin e dyte qe kam botuar. Ne Shqiperi takova dike, shkrimtar (tregimtar)qe kishte shkruajtur dhe botuar nje artikull per librin tim. Ne bisede e siper me tha ta thjeshtoja stilin ne menyre qe ato qe shkruaj te jene per nje mase me te gjere. Natyrisht nuk e pranova mendimin e tij per vete faktin se keshtu shkruaj une. Ndoshta eshte kenaqesi kur te lexojne dhe kuptojne nje mase shume e gjere, por kur behet fjale per natyre, per nje profil, nuk besoj se eshte diçka shqetesuese, (per mua). Tani per tani me kane kuptuar mjaft nga lexuesit, me kalimin e kohes do te kete shume e me shume. Po marr si shembull nje paralelizem pa dashur te keqkuptohem. Ndoshta pak e kane lexuar letren qe Xhojsi i dergoi redaksise botuese ne Angli, qe nga Trieste, ata, i kerkonin ta thjeshtonte librin dhe plot rekomandime te tjera. Pergjigja ishte e prere jo. Dhe te gjitha shenimet qe shoqerojne Dublinasit, ka qene i detyruar autori vete t'i beje. Sikur ai ta kishte pranuar kete kompromis, (keshtu e quajti) bota sot do te kishte nje gjeni me pak.

[/ QUOTE ]

Atman te pershendes gjithashtu. Njekohesisht mbeshtes mendimin e ruajtjes se linjes individuale, gjithashtu dhe zgjedhjen e publikut tend - grupmoshen/nivelin e lexuesit, sic duket, qellimi yt eshte te zgjerosh ate mbi nivelin qellimor,ide pelqyese. Sie dhe formulimi i mendimit duhet te jete aftesia jote.

Je pjesmarres i ketij forumi,njeh pergjithsisht grupmoshen dhe-Nivelin.

Ne kendveshtrimin tim,lind pyetja :- cili eshte qellimi yt personal?

- Suksesi individual, te tregosh se kush je, aftesite qe ke, apo
-te japish me tej ate Dije-Kulture qe pronson Brenda vehtes?

(Do me interesonte te lexoja pergjigjen tande)

Flmd.