Pagjumsia

Raif

Primus registratum
Re: Pagjumsia

Gjat stines se veres kur tregjet dhe shitoret mbushen me artikuj te shumte ushqimor - peme dhe perime, mund te degjohet nga ndonjeri: Hani boston se ju shperlan mushkrit etj. e kjo vlen ne vecanti per perdoruesit e cigareve apo duhanit...

Pirja e duhanit e demton shendetin e mire (me se miri eshte mos me e pi hiq) por ata/ato qe e perdorin duhet te kene pakez kujdes, mu per kete eshte me rendesi qe mos te pihet duhani pa ngrene dhe mos te teprohet.
Gjithashtu eshte shume e rendsishme qe cdohere qe kemi ndjenja (sado te vogla) qe jemi ftofur, duhet perdor caj nga bima Barimijfletesh i cili njiherit eshte mbrojtes i shkelqyer i mushkrive e ne vecanti te duhanxhijve.

Raif

Primus registratum

Mos pirja e duhanit sigurisht se ndikon, ne shumicen e rasteve, pozitivisht per te patur gjume normal.
Me Mjeksi Popullore eshte e mundur te lehet duhani ne nje kohe relativisht te shkurtur apo brenda nje deri ne tre jave.

Egzistojne disa metoda per nderprerjen e pirjes se cigareve apo duhanit.
Ne shkresen tjeter do te flasim pak per njeren prej tyre.

Raif

Primus registratum

Nje nga menyrat per te nderprer pirjen e duhanit/cigareve eshte:

Rrenjet e bimeses Acorus Calamus i grijme deri diku te imta dhe ne vend te cigares e marrim nje copez rrenje dhe e mertypim duke e perbi lengun, kurse bimen e mbetur e hudhim. Sa here shprehet nevoja per cigare, e zevendsojme me rrenjezen si me lart dhe brenda shtat ditesh do te fillon humbja e ndjenjes per te pir duhan qe me rregull e arin efektin e plot brenda me se largu tre javesh.

antihero

Primus registratum

Per ana Blue-ne baze te asaj qe tregojsh ne kete leter te tregoj se ke nje lloj pagjumsie qe me shpesh takohet tek te depresionuarit.shenja tjera nuk tregosh se ke prandaj mund te te keshilloj marjen e nje tbl.Helex 10 min.para renjes ne gjum,mbaje nje got uji dhe nje tabl. pran shtratit.Pas ores 14.00 mos pij kafe,dhe ne mbremje ben nje freskim ne ajer te paster.
Per ndonje keshille tjeter jam une ketu.
Mos u frigo nga tabl.kur te hine ne pune ,por frigoju nga prdorimi pa mase i tyre.
Kamomil duhet te pish nje bidon po qe se duash te kesh efekt.

antihero

Primus registratum

Ana Blue...tek tabletat edhe nje here e theksoj se te ndihmojne dhe nuk te bejn dem,pra hap syte se tabletat te ndihmojne ne jete dhe nje tablete shpeton jeten.Edhe sa i perket gjendjes shpirterore tabl.(drugs) ndihmojne me teper se mosmarja e tyre.

Raif

Primus registratum

Ne lidhje me pagjumsine perveq kshillave "taze" (demek te kokrrave apo tabletave), po rekomandohet edhe caji nga bima Kamomil.
Ketu dua te ceku se personat qe e propozojne apo rekomandojne kete caj per pagjumsi, nuk japin njohuri te mjaftueshme (apo ndoshta nuk dijn ) ne te cilat raste e perdorim kamomilin.

Edhe pse ne AF e par pata shkruar per kamomilin po perseris shkurtimisht:

Caji nga KAMOMILI eshte i pazavendsueshem ne rastet kur kemi lendime (akcident etj), gjithashtu edhe kur jemi bere nervoz per shkak te ndonje pune te pasuksesshme ose kur kemi ndonje bisede jo te mire me ndoken etj.
Pirja e cajit nga Kamomili ne rend te par e qetson Zemren dhe ne pergjithsi organizmin, me nje fjale tjeter, e stabilizon sistemin e organizmit shume shpejt...

Pra ketu eshte fjala per kamomilin e paster dhe kualitativ.

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antihero:
[qb] ..te ishte aq i mire kamomili do ta kishin bere tbl.,draže ose sirup. [/qb]
NGA KAMOMILI KA TBL SIRUPE E ETJERA POR EFEKTIN NUK E KAN SIKUR CAJI I PERFITUEM DREJTPERSEDREJTI NGA LULET E KAMOMILIT.

antihero

Primus registratum

Rp./
tbl.apaurin 0.2
D.t.d. n=1 (I)
s-sipas nevojes 15 min. para gjumit.

....kete ta jep mjeku,e kurse per punen e kamomilit nuk di gje?

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antihero:
[qb] Rp./
tbl.apaurin 0.2
D.t.d. n=1 (I)
s-sipas nevojes 15 min. para gjumit.

....kete ta jep mjeku,e kurse per punen e kamomilit nuk di gje? [/qb]
Nuk po ta mushi synin hiq si mjek (popullor), a?

Aktualisht e kam nje pacient (avokat ketu ne Toronto)me nje semurje qe ne medicine po e thirkan Motoric neurone.
Pacienti (i cili qenka ne kontakt te vazhdueshem me nje Prof. Dr. Universiteti ketu ne Ontario) i kishte humbur shpresat nga shkaku se mjeku i tij (Prof. Dr. Univ.) i paska thene se nuk ka shpresa per ti ndihmuar...
Me kete Mjeksine Popullore qe disa te "Knueshem" e nencmojn, fillova ti beje terapi dhe diten e tret po me thot: Me trego ku jepet diploma e nivelit me te lart per Doktor se do te beje kerkese qe ate ta japin.

-Nuk kam qellim te ju largoi nga tabletat e juaja te dashura, por kam qellim te ju tregoj se ju ne realitet nuk e dini fare se tabletat prodhohen nga bimet dhe ato kur nuk kan efekt te deshirueshem sikurse bimet, e kjo nga shkaku se komponentet e nxjerrura (me te cilat prodhohen tabletat) me rastin e transformimit tranizitit nuk jan komplet...

Kur me Kafshon te Gervish

Primus registratum

BESOJ SE TE SHUMICAT KA POAGJUMSI NGA VJEN KJO MOS NDOSHTA NGA STRESI APO LODHJA E TEPERT KUR JE E NGARKUAR ME SHUM PUN PSIQIKE
SE UN PER VETE MENDOJ SE MA SHUM PAGJUMSI KAM
NE KOHEN E PROVIMEVE :idea: :confused:

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mAcjA:
[qb] BESOJ SE TE SHUMICAT KA POAGJUMSI NGA VJEN KJO MOS NDOSHTA NGA STRESI APO LODHJA E TEPERT KUR JE E NGARKUAR ME SHUM PUN PSIQIKE
SE UN PER VETE MENDOJ SE MA SHUM PAGJUMSI KAM
NE KOHEN E PROVIMEVE :idea: :confused: [/qb]
============================================= ====

Para se te keni ndonje provim, (se paku 10 dite perpara) duhet pir nga nje caj Hthri ne dite, kjo nga shkaku se hithri e pastron gjakun nga helmet dhe ndihmon qe ato te percillen jasht, me nje fjal tjeter ua freskon memorjen ce dmth. do te mbani ne mend me shume nga studimet-mesimet, njeherit ju rekomandoi te pini nga dy caja te Baritshumfletesh (Barimijfletesh) kurse tre dite para provimit duhet pir se paku 3 caja (Barimijfletesh) ne dite dhe do te shifni se sistemi juaj nervor eshte stabil dhe nuk do te keni stres fare, e natyrisht duhet te pregaditeni per provim sa me shume qe mundeni.

Se si vjen stresi, Une kisha me pershkrue shkurt:

Sistemi nervor eshte i sterngarkuar rend e pa rend.
Per ta luftuar sterngarkimin e tij, ne rastet kur kemi te testohemi per aftsit tona, rekomandoi si me lart

Perndryshi stresi vjen si mosbesim ne vehte "po provoj por nuk do te mundem ta beje kete apo at pune".

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mAcjA:
[qb] po sma the at emrin me saktsisht te çajt se nuk e di se si do e kerkoj ne farmaci

si quhet çaj?????? [/qb]
============================================= ====

Lexo emrat e bimeve.

Raif

Primus registratum

Disa njerëz nuk vrasin mendjen e tyre fare lidhur me "zgjidhjen e problemit në mënyrë të natyrshme- me gjumë"
Disa njerëz , megjithatë, kanë pranuar ekzistimin e një problemi apo të ndonjëri problemi tjetër qoft ai i madh apo i vogël.
Qoft nëse është paraqitur pengesa para fjetjes (pagjumësia) ndjenja dhe sistemi nervor gjatë ditës duken të papushueshme.
Disa njerëz dijnë si ta shfrytëzojnë gjumin për shkak se ata e dijnë çdo të thotë në realitet "mësim" në gjumë".
Se sa i rendësishëm është gjumi, ky fenomen vihet në dukje shpesh here te ata njerëz që nuk bëjnë gjumë.
Shumë njerëzve gjumi ua ngulit - thur fuqishëm në tru atë që njeriu e ka mësuar.
Gjumi forcon sistemin e imunitetit.
Gjumi ndihmon zhvillimin e njeriut.
Si me gjërat tjera, vlen gjithashtu rregulli edhe për gjumin:
Gjumi i tepërt , gjithashtu , nuk është i mirë.

Gjumi dhe mësimi

Gyorgy Buzsaki, neurobiologjist në Universitetin
Rudger të New Jersey-it ka vërejtur te minjtë se kur ata flejnë ata veprojne nëpër labyrinth.
Ky dallim është vënë në dukje kur ata kanë provuar natën ta mësojnë rrugën përmes labirinthit për herë të dytë.
Minjtë që kanë pasë pengesë në fjetje, më vonë kanë pasë vështirësi shumë më të mëdha të orinentohen si duhet në labirinthin e njejtë, se sa minjtë që kanë fjetur mirë.
Në një hulumtim shkencor të bërë në laboratorin e
gjumit është konstatuar ky rezultat:

Pjesëmarrësit duhej të shifnin shpejtë dhe të
merrnin një mustër përmes shtypjes së një suste
te tregojnë se sa e kanë të njejtë atë mustër të caktuar. Pjesëmarrësit në garë i mësojnë mustrat dhe i njohin ata më shpejtë duke i përsëritur ata.
Është interesant për t'u përmendur se disa
subjektë të testuar menjëherë pas testimi nuk
tregojnë asnjë ngritje nominale , por ndryshimet te ata paraqitën pas 2-4 ditësh..
Edhepse mbahen 30 orë zgjuar pas testimi, nuk
vërehet asnjë efekt mësimi!
Gjërat e rëndomta , të cilat mësohen perms
përsëritjeve ngulitën - konsolidohen në tru gjatë
fazes së thellë të gjumit ( gjatë gjumit të rëndë), do të thotë në pjesën e pare të natës. Për shembull:

Mësimi i fjalëve, njohja e mustrave. Njeriu nuk mund të përfitoj asgjë nga mësimi gjatë natës kur ai është në prag të provimit. Më mirë është që dy-tri ditë përpara të mësohet në mënyrë intensive dhe netët para provimit të flihet mirë. Natën e pare pas mësimit t'i
përforcojë ato njohuri mësimesh, ndërsa natën e fundit t'i përsëris shpejt dhe në mënyrë të sigurtë për t'i rikujtuar ato.
Gjërat emocionale, megjithatë, konsolidohen -
ngulitën në kokë në pjesën e dytë të natës gjatë fazës së gjumit të ashtuquajtur "REM"( rapid eye movement sleep, - gjum me lëvizje të shpejtë të syve.Kjo është një faze e gjumit të thellë, në të cilën mustri i EEG-së aktivizohet dhe paraqitet ëndrra. Në këtë faze vihen në dukje disa funksione qendrore dhe dalluese ).
Kjo pra është koha e ëndrrave të larmishme. Gjumi i fazes REM është më pak i thellë se gjumi i rëndë.
Për shembull: Ëndërrimi i një takimi të bukur, të
cilin njeriu ua spjegon nipave të vet. apo një ngjarje tragjike p.sh. aksident treni.
Andaj nëse njeriun e merr kjo (fazë e dytë e
gjumit), njeriut i ndihmon që t'a përpunojë -
interpretojë më mirë një ëndërr. Përvoja e keqe nuk ngulitet aq mirë në kokë dhe ajo nuk rikujtohet më aq në mënyrë intenzive.
Në subjektët e testuar janë spërkatur patogjenezat e dobësuar të hepatiti A.
Një grup i tyre ka rënë në gjumë , ndërsa tjetri
grup ka mbetur zgjuar.
Grupi që ka mbetur-zgjuar i janë zhvilluar gjysma
e antitrupave krahasuar me grupin nën kontroll.

Mos harroni faktin se ju fleni automatikisht më
gjatë, kur organizmi - trupi juaj lufton kundër
patogjenezave, p.sh. kur iu bie ndonjë grip.
Më 1983, Allan Rechtschaffen, një hulumtues
gjumi, i ka mbytyr minjtë "me sukses" duke i lënë pa gjumë.
Pas afro një jave temperatura e trupit të tyre
ishte në shkallë marramendëse. Ata humbën peshë dhe pas 4 javëve ata ngordhën.
Kur kihet parasysh pagjumësia apo gjumi jo i
mjaftueshëm te njeriu, pasojat mund të jenë këto:

Pagjumësia e tepërtë përshpejton paraqitjen e
sëmundjve, dobëson dukshëm metabolizimin (tretjen e ushqimit), nxit paraqitjen e sëmundjes së kancerit, infraktit, paralizave etj. dhe ai person do të mplaket shpejtë.
Pagjumësia shkakton mplakjen, trashjen dhe
sëmurjen e njeriut.

Këshilla për gjumë të mirë:

Kush mendon të qëndrojë 24 orë tona me shoqëri, do të mbajë mend më dobët se më pare dhe atij njeriu do t'i kujtohet se punëtorët më pare vinin vonë natën në shtëpitë e tyre dhe ata duhej zgjuar herët n'ora 4:00 të mëngjesit.
Për të dale nga situata jonë, duhet bërë disa
strategji kundër pagjumësisë:

Caktimi- koha e ndërprerjeve (të gjumit)
Me gjasë ju pritni gjatë apo kohë të
papërshtatshme të gjumit. Provoni të kuptoni se sa kohë gjumë iu nevojitet dhe kur është koha më e pështatshme për të bërë gjumë respektivisht për të qenë zgjuar.
Dhoma e fjetjes duhet të shërbejë vetëm për
fjetje.
Nëse nuk mund të fleni, largohuni nga dhoma e
fjetjes për 20 minuta dhe pastaj prapë kthehuni në shtrat kur iu vie ndjenja për të bërë gumë.
Është gabim të provoni që gjumin e natës ta
kompenzoni gjatë ditës (të fleni ditën).
Ky veprim iu sjell në një qark djallëzor, ngase ju në mbrëmje do të keni pak nevojë për gjumë, pra do të bëni gjumë edhe më të keq.
Qëndrimi - shtrirja e gjatë në shtrat e bën
situatën edhe më të keqe.
Shkaku i shpeshtë në paraqitjen e vështirësive për rënie në gjumë është të thelluarit e tepër mendor në një çështje (obsesioni).
Ky lloj obsesioni mund të menjanohet me aplikimin e "një libri të gjumit".
Kur shkojmë në shtrat për të fjetur , atje të
gjitha problemet që na sillen vërdallë në kokë do të menjanohen duke hedhur shikim në një tabllo- figurë të bukur.
Si mënyrë mjaft ndihmëse për menjanimin e këtyre
mensdimeve janë edhe ushtrimet për relaksim të
muskujve, si p.sh. ato gjimnastike dhe trupore si në shkollë.
Mjaft ndihmëse janë gjithashtu edhe rregullat më të rendësishme të higjienës së gjumit- fjetjes.
Dhoma e fjetjes duhet të jetë e qetë, 14-18 gradë, ajrosje e mjaftueshme, dyshek të rehatshëm për fjetje.
Darka duhet të jetë e mjaftuehsme: Barku: Ushqimi
i yndyrshëm, i djegëst dhe me alkool zbut ndjenjat për gjumë dhe në realitet pengon gjumin e mëtejmë.
Gjithashtu pas dite duhet menjanuar pirjen e kafës dhe koka-kollës.
Shëtitja në mbrëmje ndikon në relaksim të trupit-
trurit. Pauzat - pushimet e rregullta.
Çdo ditë të shkoni mundsisht në të njejtën kohë në shtrat. Gjithashtu edhe gjatë fundjavës.

Vetëm kur të ndjeni lodhje duhet të bini në
shtrat, por mos pritni deri në atë lodhje - molisje (kur paraqitet ndjenjë e madhe për gjumë - vdekjeje).
Shtrati është vetëm për fjetje… Në shtrat nuk
bëhet absolutisht leximi, ngrënia e ushqimit, dëgjimi i muzikës, pirja e çajit…
Më mirë është të bihet në gjumë sipas traditës -
ritualeve (fetare), se të mendohet në obsesionet
ditore. Edhe dremitja preferohet. Medikamentet -
mjetet për gjumë nuk duhet me i marr sepse ato e shkatrrojn sistemin nervor, por duhet marr nje caj te perfituer nga bima e shendosh (vetem lulet) Myzhdja e Pranveres.

Bioritmi dhe gjenet:
Duhet të kontrolloni bioritmin tuaj.
Ai lëviz më së shumti në taktin 4 orësh.
Njeriu është i prirur (dhe krijuar ) që të bëjë
pushime të kohëpaskohëshme. Të punojë njeriu 8 orë panderprerë ,është një veprim i marrëzisë.

Dremitja e fuqishme. Shfrytëzoni pushimet e
shkurta të për relaksim të trupit. P.sh. dremitje të shkurta pas dite.
Duket sheshit se varet prej gjeneve se sa gjatë do të flen njeriu. Te disa persona është absolutisht çdo gjë në rregull, kur pas 5 orë gjumë ata e ndjejnë vetën të aftë-plotësisht të pushuashëm. Gjenet vetë përcaktojnë se"kur"njeriu do të bëjë natë të mundimshe
-"djallëzore" gjumi apo kur do të ngritet herët.
E per ti forcuar gjenet, metabolizmin dhe ne pergjithsi imunitetin, eshte shume e rendsishme te perdorim ushqim te begatshem natyror duke u nisur nga buka e vruget, sheqeri i parafinuar etj.

Raif

Primus registratum

Mora nje mesazh privat nga nje person ne lidhje me pagjumsine.
Une nuk do te pergjigjem falas privatisht.

Keshillat falas i jap vetem ne AlbForum dhe jo vetem per nje person por per te gjithe qe jan te interesuar.

Perndryshi ne kete teme (te pagjumsise) mendoj se secili person qe ka problem pagjumsin, do te gjej patjeter ndihme.

Merlina

Primus registratum

Du me ja bo mamit kte cajin "Aguliqes" per ditlindje por nuk kam se ku ta gjej....mami im vuan shume nga pagjumesia....qe e re e ka pas kte cregullim...sic than ca te tjere siper qe po vrapove 30 min te ze gjumi naten....nuk eshte fare e vertet mami im ecen nja dy ore ne dit dhe ben gjimnastik por hic asgje nuk ndodh....eshte shume ndryshe nga un, babi dhe vllai ne ma ze gjumi sa vejme koken ne krevat......si mendoni ju?
:sleep: .un tere kohen vetem gjume dua te bej