Pagjumsia

Raif

Primus registratum
Pagjumsia

Jo pak njerez perveq problemeve ma te ndryshme kan edhe problem te pagjumsise.

Ky fenomen i mundon shume shkencar te medicines, te cilet me mundime kan arritur te spjegojn deri diku shkakun e pagjumsise por nuk kan arritur shume te eliminojn kete problem me karakter psiqik dhe serioz.

Para disa vitesh ne Prishtine ne nje Cajtore rrija nganjehere edhe me nje person i cili pas disa muajsh po me tregon se ka problem me pagjumsi. Ai me thonte se nuk mund te ket gjume qe me shume se 25 vjet!
Une i thash se nese vertet nuk mund te ket gjum qe aq kohe, ai duhet te ket patur ndonje problem te madh para 25 vitesh dhe ketu eshte pergjigjja.
Ai me pergjigjej pshtjellt.
I them se nese don shume shpejt mund ta verifikojm kete.
I propozova te perdor nje caj para se te bjen ne krevat nga bima (vetem lulet) Aguliqja apo Myzhdja e Pranveres (Primula Officinalis).
Diten e neserme u takuam prap dhe me tha se kishte fjetur por kishte pa endrra te kcija...
dhe me tha se do te behem i njohur me mjeksine time barishtare sepse ai kishte provuar shume metoda tjera nder me te ndryshmet edhe ne Evropen Perendimeore etj...

-Per ata apo ato qe e kan problem pagjumsine:

Me lule te Aguliqes pervlohet me uje shume te val nje gote(2.5- 3 dl) dhe menjihere kullohet ne gote tjeter.
Me kusht se nuk e ke te "DEJUN" organizmin nga kemikalet farmaceutike, do te flesh rehat si kingj dhe do te zgjohesh i kthjellt dhe i pushuar.

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Pagjumsia

Une kam shume here pagjumesi ne formen qe bie te fle vone (pas mesnate) dhe me del gjumi pas 2-3 oresh. Kete e kam shume me te spikatur ne kohet qe jam nen stress dhe kam nje dite shume te ngarkuar apo ndonje problem personal.
Kamomilin e perdor shume here dhe me ndihmon paksa.

Jam kunder ilaceve te farmacive! Aq me teper qe pagjumesia ime nuk eshte nje problem konstant por shfaqet here pas here.

Po ndonje bime tjeter mjekesore pervec kamomilit a ka?

Faleminderit,
AnaBlue

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb]Une kam shume here pagjumesi ne formen qe bie te fle vone (pas mesnate) dhe me del gjumi pas 2-3 oresh. Kete e kam shume me te spikatur ne kohet qe jam nen stress dhe kam nje dite shume te ngarkuar apo ndonje problem personal.
Kamomilin e perdor shume here dhe me ndihmon paksa.

Jam kunder ilaceve te farmacive! Aq me teper qe pagjumesia ime nuk eshte nje problem konstant por shfaqet here pas here.

Po ndonje bime tjeter mjekesore pervec kamomilit a ka?

Faleminderit,
AnaBlue[/qb]
Per pagjumsi kam shkruar me par:
Pini nje caj nga bima Agulicja - vetem lulet (Primula Oficinalis ose anglisht Evening Primrose Flower) para se bjen me fjet, dhe do te mjafton qe te kesh gjume te rehatshem me kusht qe me par (te njejten dite) nuk ke perdor medikamente farmaceutike (te cilat e shkatrojn Sistemin Nervor ngadal por sigurt).
Shumica e pacientve te mi te paralizuar e kan problem pagjumsine me vite te tera, dhe kur e perdorin vetem nje caj nga Agulicja (vetem lulet), flejn sikur mos te kishin patur kur problem me gjume.

AnaBlue

Forumium maestatis

Faleminderit shume Mjeku Popullor! /pf/images/graemlins/smile.gif

Une nuk perdor ilace farmaceutike per pagjumesine apo gje tjeter, keshtu caji qe keshilloni ju shpresoj te jete i vlefshem.

Nje here kam pyetur nje mjek per ceshtjen e pagjumesise qe e kam pasur me te theksuar kur kam qene ne marrdhenie pune+shkolle dhe me ka thene qe para se te fle, duhet te ulem dhe shkruaj cfare me mundon, gje qe ishte e veshtire shume here.

Faleminderit perseri,
AnaBlue /pf/images/graemlins/smile.gif

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb]Faleminderit shume Mjeku Popullor! /pf/images/graemlins/smile.gif

Une nuk perdor ilace farmaceutike per pagjumesine apo gje tjeter, keshtu caji qe keshilloni ju shpresoj te jete i vlefshem.

Nje here kam pyetur nje mjek per ceshtjen e pagjumesise qe e kam pasur me te theksuar kur kam qene ne marrdhenie pune+shkolle dhe me ka thene qe para se te fle, duhet te ulem dhe shkruaj cfare me mundon, gje qe ishte e veshtire shume here.

Faleminderit perseri,
AnaBlue /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
AnaBlue, me nder qofsh.

Pasi te perdorni cajin per pagjumsi, na njoftoni per rezultatin.
Shendet

shkopi

Primus registratum

..une nuk jam mjek popullor po jam si tip sportisti,dhe me kane mesuar se nje nga shume te mirat e sportit eshte gjumi.Domethene nese ke lodhje fizike gjate dites naten fle rehat.Prandaj do tju keshilloja te ecnit me kembe pershembull dhe jo me makine dhe e mira e te mirave te beni nje gjysem ore vrap pasdreke..gjithmon nese keni kohe...pra ndoshta pak lodhje fizike mund tju a zgjidhi problemin disa prej jush.UNe e kam pasur kete problem gjate veres......flija ne kater te mengjesit dhe cohesha ne 1 ose 2.Gjera te tilla pershembull pervec te shtunave a te premteve evitojini se jane dermuese....Shpresoj te kem ndimuar ndonjerin nga ju.....
Pershendetje

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Marlboro:
[qb]..une nuk jam mjek popullor po jam si tip sportisti,dhe me kane mesuar se nje nga shume te mirat e sportit eshte gjumi.Domethene nese ke lodhje fizike gjate dites naten fle rehat.Prandaj do tju keshilloja te ecnit me kembe pershembull dhe jo me makine dhe e mira e te mirave te beni nje gjysem ore vrap pasdreke..gjithmon nese keni kohe...pra ndoshta pak lodhje fizike mund tju a zgjidhi problemin disa prej jush.UNe e kam pasur kete problem gjate veres......flija ne kater te mengjesit dhe cohesha ne 1 ose 2.Gjera te tilla pershembull pervec te shtunave a te premteve evitojini se jane dermuese....Shpresoj te kem ndimuar ndonjerin nga ju.....
Pershendetje[/qb]
Kam patur edhe pacient sportist te rangut te lart (shiqo web-page-in tim).
Cdo person qe mirret me sport se paku 30 minuta per cdo dite, ai do te ket carkullim rrethor te gjakut me te mire dhe pergjithsisht do te jet ne gjendje shendetsore me te mire.
P. sh. Joga.
Por edhe personat qe mirren me sport mund te ken probleme te ndryshme shendetsore, pra edhe pagjumsi.
Perparsia e Mjeksise Popullore me Baroja eshte se kur perdorim bime te caktuara per probleme te caktuara, konkretisht per pagjumsine bimen e fresket dhe te paster dhe kualitative (vetem lulet) Myzhdja e Pranveres ose Aguliqja, sherohemi brenda nje kohe te shkurtur (maksimalisht brenda 3 javesh) qe do te thot nuk kemi nevoje ta perdorim kohe te gjat, njeherit kjo bime nuk ka efekte ansore.

glamdring

Forumium praecox

Pershendetje!

Une kam perdorur kamomil shpesh dhe kombinimi kamomil dhe mjalte eshte nga me te shkelqyerit per te ndjelle gjume per mendimin tim. Shpesh ne darke une pergatis ndopak toast, gjalpe dhe mjalte dhe e shoqeroj me nje gote kamomil. Perveç shijes se mire eshte goxha gjumesjelles.

Gjithe te mirat.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Kjo teme eshte per pagjumesine , por s'dua te hap teme te re: " Doja te pyesja e per ata qe flene shume shume c'duhet bere?!"

Psh: Une fle te pakten 10 ore + gjumin e pasdites nuk e heqi kurre. Problemi eshte se me flihet orar pa orar dhe s'me mjafton kurre. /pf/images/graemlins/frown.gif
Cfare duhet bere?

Guest

kam degjuar dhe une per njerez qe sflene kurre eshte e habitshme se si mund te rezistojne kaq gjate lol

jo une shyqyqr jam mire me gjumin per vete se kam problem vetem se ne mengjes kur zgjohem nuk mund te cohem dot heret e kam te pamundur dhe shpesh me krijon problem me vonesat ke ndonje mendim per kete po pate flm .
ciao

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga diavolessa:
[qb]Kjo teme eshte per pagjumesine , por s'dua te hap teme te re: " Doja te pyesja e per ata qe flene shume shume c'duhet bere?!"

Psh: Une fle te pakten 10 ore + gjumin e pasdites nuk e heqi kurre. Problemi eshte se me flihet orar pa orar dhe s'me mjafton kurre. /pf/images/graemlins/frown.gif
Cfare duhet bere?[/qb]
Te gjithe ata te qe kan problem pagjumsine, nuk e kan qarkullimin rrethor te gjakut te mire, gjithashtu te gjithe ata qe e kan veshtir te zgjohen (zakonisht) ne mengjes (dojn te flejn apo me konkretisht nuk jan te kthjellt - te pushuar)
- e kan qarkullimin rrethor te gjakut jo ne nivel te duhur.
Kjo mund te ndodh si pasoj e shtypjes se ulet te gjakut etj. e si rezultat i helmimit te gjakut (mendoi se ska nevoj te spjegoi se si ne perdite helmohemi nepermjet te ushqimit dhe pijeve jo adekuate...)
Nder organet qe jan pergjegjse me kryesore per kete problem ne shume raste jan veshket.

Kur kemi problem shendetsor, se pari duhet te shkojme tek Doctori i Medicines dhe duhet bere analizat e gjakut por edhe te tjerat ne menyre qe
te zbulohet problemi respektivisht rrenjet e problemit e me pastaj duhet bere terapine adekuate.
Nese analizat e bera jan ne rregull at'here rekmandoi gjimnastike (dikush ketu ka rekomandue me pare) per me se paku 30 minuta ne cdo mengjes por edhe 15 -20 minuta para se me ra me fjet.

Gjithashtu rekomandoi cajin e hithrave nga tre (mengjes, dreke dhe mbremje) ne dite.

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Devil Doll:
[qb]kam degjuar dhe une per njerez qe sflene kurre eshte e habitshme se si mund te rezistojne kaq gjate lol

jo une shyqyqr jam mire me gjumin per vete se kam problem vetem se ne mengjes kur zgjohem nuk mund te cohem dot heret e kam te pamundur dhe shpesh me krijon problem me vonesat ke ndonje mendim per kete po pate flm .
ciao[/qb]
Ju rekomandoi te pini nga nje caj ne mbremje nga bima Veronica Officinalis (angl. Speedwell).

Diavolessa

Valoris scriptorum

Te gjithe ata te qe kan problem pagjumsine, nuk e kan qarkullimin rrethor te gjakut te mire, gjithashtu te gjithe ata qe e kan veshtir te zgjohen (zakonisht) ne mengjes (dojn te flejn apo me konkretisht nuk jan te kthjellt - te pushuar)
- e kan qarkullimin rrethor te gjakut jo ne nivel te duhur.
Kjo mund te ndodh si pasoj e shtypjes se ulet te gjakut etj. e si rezultat i helmimit te gjakut (mendoi se ska nevoj te spjegoi se si ne perdite helmohemi nepermjet te ushqimit dhe pijeve jo adekuate...)
Nder organet qe jan pergjegjse me kryesore per kete problem ne shume raste jan veshket.

Kur kemi problem shendetsor, se pari duhet te shkojme tek Doctori i Medicines dhe duhet bere analizat e gjakut por edhe te tjerat ne menyre qe
te zbulohet problemi respektivisht rrenjet e problemit e me pastaj duhet bere terapine adekuate.
Nese analizat e bera jan ne rregull at'here rekmandoi gjimnastike (dikush ketu ka rekomandue me pare) per me se paku 30 minuta ne cdo mengjes por edhe 15 -20 minuta para se me ra me fjet.

Gjithashtu rekomandoi cajin e hithrave nga tre (mengjes, dreke dhe mbremje) ne dite.

/pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

Une thashe fle shume . Orar pa orar fle. Nuk vuaj nga pagjumesia.

Nejse ika te fle icik gjume une se jam cu heret /pf/images/graemlins/wink.gif

Raif

Primus registratum

diavolessa:
Une thashe fle shume . Orar pa orar fle. Nuk vuaj nga pagjumesia.

Nejse ika te fle icik gjume une se jam cu heret

-

Mjeku Popullor:
U mundova te spjegoi per problemin tuaj: Qarkullimi rrethor i gjakut nuk eshte i mire...sikurse qe nuk eshte i mire edhe tek personat qe e kan pagjumsine. Me kete nuk thash se ju keni problem te njejt (si person qe fleni shume...) me ata qe nuk mund te flejn.
Ju mund te jeni anemike dhe kjo mund te jet arsyeja pse ju flehet shume, ose mund te keni problem te veshkve (per shkaqe te ndryshme veshket nuk funksionojn normalisht p. sh. kur personat qe kan perjetua trauma apo shok apo dicka tjeter te cilet e kan perjetue shpirtrisht,
organet e para qe pesojn jan v e sh k e t, ne keto raste shtypja e gjakut mund te bie gje qe mjafton te jeni e lodhur gjithnji ose shtypja e gjakut mend te ngritet her e nalt e ma shume e ulet) etj.

Duke marr parasysh se Une jam vetem Mjek Popullor
e jo Evlia (qe do te thot se nuk mund te dij vetem me disa fjale tuaja ne lidhje me problemin qe ju mundon), ju propozova te shkoni tek doktori med. i juaji dhe te beni analizat e gjakut por edhe te tjerat ne menyre qe te mund te konsatohet problemi i juaj e me mas do te dim cduhet bere.

Perndryshi provoni te pini nga tre caja te hithrave ashtu si ne shkresen e par.

Shendet dhe gezuar vitin e Ri 2003

Diavolessa

Valoris scriptorum

Flmnd shume /pf/images/graemlins/smile.gif Gezuar edhe ti .

Shume falimenderit edhe per disponimin tuaj.

Raif

Primus registratum

Fillimisht te gjitheve qe vizitoni faqet e Mjeksi-s Popullore, GEZUAR VITIN E RI 2003 DHE SHUME SHENDET.

Nuk desha te hapi nje nenteme te re: ALKOHOLI
POR DO SHKRUAJ PAKEZ KETU SEPSE EDHE ALKOHOLI mund te jet nje nga shkaktaret e crregullimit te gjumit.
Duke patur parasysh se alkoholi me rregull e shkatron sistemin nervor te organizmit por edhe melqine, veshket etj. mendova te jap kshille se si eshte e mundur, me Mjeksi Popullore me baroja te sherohemi nga kjo semundje, per ata te cilet pijn alkohol dhe qe nuk e dijn kur eshte boll dhe si te zgjohen prap pijn...
pra, personat qe jan te mvarun nga alkoholi.

Raif

Primus registratum

Personat qe jan te mvarun nga alkoholi (qe konsumojne alkohol rregullisht) e kan problem te lirohen nga kjo pije e demshme per shendetin e njeriut por edhe per xhepin.

Ne shume vende te botes ekzistojn sanatoriume me programe te ndryshme e posaqerisht ne shtet perendimore, qe tentojne ti largojn njerzit nga alkoholi...

Me Mjeksi Popullore me Baroja eshte e mundur ne nje kohe relativisht te shkurtur te zgjidhet ky problem.

Nje nga menyrat per sherimin e personave te quajtur "Alkoholist Kronik" eshte perdorimi i dy cajave ne dite per kater jave nga bima Caji i Malit (Thymus Serpillum ose angl. Thyme).

Fillimisht personi qe e perdor kete caj, pas pirjes se dy apo tri gercamve mund te ket ndjenja te trubullta me vjellje (nese eshte i dejun)por shume shpejt nese vazhdon me e pi goten (me caj) te filluar me par, do te kthjellet dhe do ta ndien vehten shume mire. Pas tre deri ne shtat ditesh do te fillon te humbe nevojen per konsumim te alkoholit dhe per cdo dite gjithnji e me shume deri sa nuk do te ket njenja-nevoje per te konsumuar prap alkohol.
Caji i siperpermendur mund te perdoret per kater jave dhe me pas duhet nderprer per dy jave te tjera per shkak se mund te shkakton pasoja negative per Tiroidin.

Hajde gezuar me Caj Mali.

Raif

Primus registratum

PIRJA E DUHANIT GJITHASHTU NDIKON NE PAGJUMSI

Nuk eshte e panjohur se duhani shkakton me shume deme se sa dobi.
Kete fjalen dobi po e permendi sepse ka raste kur njeriu merr kshille nga doktori per te pir nga disa cigare ne dite.

Shumica e njerzve qe semuhen nga kanceri ne mushkeri, por edhe nga semurje tjera ne organe te ndryshme te organizmit, jan perdorues te duhanit (apo cigareve).

Pra edhe pse e dijme se duhani eshte i demshem, prap e perdorim (duhani eshte nje lloj droge me doze te vogel ne krahasim me drogat tjera te cilat jan shume me te demshme se duhani)

Ketu ne perendim gjithnji para se te behet sigurimi i ndonjerit, pyetjet e companive jan sa vjet i ke dhe a pin duhan, e nese pin duhan (mjeku i tyre e bene "kontrolin" per duhan) sigurimi eshte shume me i madh...

Ne nje shkrese tjeter do te mundohem te jap keshilla se si eshte e mundur te mbrohemi nga duhani (e kam fjalen per ata/ato qe e perdorin).

Shendet dhe mos e teproni me cigare