Pagjumesia

Pagjumesia

Ndonjeri ka ndonje arme sekrete? Kam nja tre dite pa gjume, (mund te fle nja dy tre ore me nderprerje por gjate dites ose shpejt ne mengjes, naten e pamundur!). :shrug:

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Pagjumesia

Je e stressuar? Ke ndonje problem qe te mundon? Pra se te flesh ne darke, merr nje leter dhe laps dhe shkruaj gjerat qe te mundojne dhe shqetesojne duke pire nje kamomil te forte. Shmangu gjumit gjate dites derisa te stabilizosh te nates. Valeriani te ndihmon dhe eshte produkt bimor. Mos pi kafe 5 ore para gjumit, gjithashtu mos pi pije alkoolike disa ore para gjumit. Kaq mund te them... /pf/images/graemlins/frown.gif

Une kam pasur nje problem te tille vjet kur punoja dhe pas pune shkoja ne shkolle deri 10 te nates. Kur arrija ne shtepi me punonte truri superxhiro dhe nuk flija dot deri nga ora 3-4 e nates.

Mjeku Popullor ndoshta te rekomandon ndonje bime qe mund te ndihmoje me shume.

Good Luck!

genci#2

Primus registratum

perveç atyre qe tha AnaBlue, te ciles i bej kompliment per nick-un, dhe aprovoj ato qe thote, mos u shqeteso per kete pagjumesi, sepse ndodh edhe pa aresye te forta. dmth nuk ke perse te trembesh. per t' u rikthyer ne regjimin e meparshem, shih çfare ke ndryshuar ne jeten tende te diteve te fubdit. nganjehere edhe afrimi i vranesirave(presionit te ulet) sjell çrregullime, mundohu te hash pak ne darke. evito, perveç kafes edhe çajin, qumeshtin, pijet cola, prodhimet me kakao, e mundohu te hash darke rreth ores 20-20.30 tani ne vere hame ndonjehere ndonje gje jashte rutines dhe nuk kuptojme qe mund te jete ajo qe na shqeteson. shpesh mendimet qe sillen ne koke vijne si rezultat i pagjumesise. edhe e kunderta siç tha annablue. ndodh edhe kur kalojme disa dite pa stres ose lodhje fizike, pas nje periudhe te gjate stresi ose lodhjeje fizike. shih se mbase nuk eshte jesteku i pershtatshem(nganjehere eshte themelor, per shkak te komplikimeve ne zonen çervikale gjate gjumit. sidoqofte, mund te kete edhe shume aresye te tjera e mos te jete asnjera. po te jesh ne moshe te re, nuk ke pse te shqetesohesh. ilaçet, po te kisha qene une, do t' i evitoja, qofte edhe bimoret. njoh disa raste ne te cilet kane sjelle dipendence.
ne shqiperi, sa nxirnim koken nga dritarja shihnim dele dhe i numeronim, por kendej... /pf/images/graemlins/laugh.gif

Raif

Primus registratum

Pagjumesia a eshte kur nuk mund te flesh...?
Une pata shkruar ketu ne Mjeksi Popullore ne lidhje me pagjumsine.

Ka bime -ilaqe qe nese perdoren ne doza me te medhaja, mund te shkaktojne efekte anesore qe perveq rasteve shume shume te rralla, keto efekte anesore jan aq te vogla sa qe nuk mund te krahasohen kursesi me ato te ilaqeve farmaceutike-kimike qe jan shume me te demshme (kete po e citoj si reagim i :"...do t' i evitoja, qofte edhe bimoret. njoh disa raste ne te cilet kane sjelle dipendence").

genci#2

Primus registratum

shprehja ime, qe risillet e cituar ketu(mbase nuk kam qene i qarte), don te thote qe me teper rendesi ti jepet "modus vivendi" e te evitohen substancat e çdo lloji, te cilat jane te huaja per metabolizmin, meqe ne disa organizma mund te shkaktojne veshtiresi asimilimi ose ne te kundert, dipendence. ndodh shpesh qe njerezit t' i drejtohen ilaçeve apo barerave, per te kuruar nje gjendje pa qejfi ose edhe simptoma, te cilat mund te jene fare kollaj e evituar me ane te nje sjelljeje korrekte ushqimore ose pozicionesh trupore ne kontekste te ndryshme, qofte ne prehje, qofte ne levizje. kjo nuk mohon qe ne pergjithesi jane te dobishme barerat. keshtuqe, ke te drejte mbi sa shkruan, popdoc. /pf/images/graemlins/wink.gif

Faleminderit shume qe te treve, nuk jam e shqetesuar qe s'me ze gjumi, sepse kjo nuk eshte hera e pare, me ndodh shpesh. Zakonisht me pelqen te rri zgjuar naten (ndonjehere deri ne 5 te mengjesit) dhe te fle me vone. Mirepo keto dite s'me ze gjumi fare fare as heret ne mengjese dhe as gjate dites(pervec ndonje 1 ose 2 oreshi tek tuk). Nuk e di nese regjimi im i te ndenjurit zgjuar deri vone neteve ka ndikuar qe te jem e pagjume. Problemi qe kam eshte se nuk pergjendrohem dot ne asgje, mezi mendoj, dhe ndihem sikur jam "high". Nuk pi kafe as alkol, dhe zakonisht nuk ha pas ores 7. Per te shkruar Ana shkruaj cdo mbremje /pf/images/graemlins/wink.gif edhe kur ngordh per gjume, shpesh vizatoj nja dy tre ore derisa te me lodhen syte, por prape mund ti mbyll syte dhe jam komplet zgjuar. Nuk kam asnje problem aq madhor sa te me shkaktoje stress te madh (me sa jam koshiente une /pf/images/graemlins/wink.gif ), dhe ne rast tjeter s'do ta vrisja shume mendjen, mirepo ngaqe nuk perqendrohem dot fare po me shkakton probleme ne pune /pf/images/graemlins/frown.gif . PO mendoja mos ka ndonje bime a ndoshta terapi qe te qeteson, sepse nuk dua te perdor valium (kam degjuar qe shume shpejt mund te behesh i varur pas tyre)

AnaBlue

Forumium maestatis

Mos perdor valium por valerian qe eshte bimor.

---Medicinal Action and Uses---Valerian is a powerful nervine, stimulant, carminative and antispasmodic.

It has a remarkable influence on the cerebro-spinal system, and is used as a sedative to the higher nerve centres in conditions ofnervous unrest, St. Vitus's dance, hypochrondriasis, neuralgic pains and the like.

The drug allays pain and promotes sleep. It is of especial use and benefit to those suffering from nervous overstrain, as it possesses none of the after-effects produced by narcotics.

During the recent War, when air-raids were a serious strain on the overwrought nerves of civilian men and women, Valerian, prescribed with other simple ingredients, taken in a single dose, or repeated according to the need, proved wonderfully efficacious, preventing or minimizing serious results.

Though in ordinary doses, it exerts an influence quieting and soothing in its nature upon the brain and nervous system, large doses, too often repeated, have a tendency to produce pain in the head, heaviness and stupor.

bebi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga NeLk@:<br />[qb] Faleminderit shume qe te treve, nuk jam e shqetesuar qe s'me ze gjumi, sepse kjo nuk eshte hera e pare, me ndodh shpesh. Zakonisht me pelqen te rri zgjuar naten (ndonjehere deri ne 5 te mengjesit) dhe te fle me vone. Mirepo keto dite s'me ze gjumi fare fare as heret ne mengjese dhe as gjate dites(pervec ndonje 1 ose 2 oreshi tek tuk). Nuk e di nese regjimi im i te ndenjurit zgjuar deri vone neteve ka ndikuar qe te jem e pagjume. Problemi qe kam eshte se nuk pergjendrohem dot ne asgje, mezi mendoj, dhe ndihem sikur jam "high". Nuk pi kafe as alkol, dhe zakonisht nuk ha pas ores 7. Per te shkruar Ana shkruaj cdo mbremje /pf/images/graemlins/wink.gif edhe kur ngordh per gjume, shpesh vizatoj nja dy tre ore derisa te me lodhen syte, por prape mund ti mbyll syte dhe jam komplet zgjuar. Nuk kam asnje problem aq madhor sa te me shkaktoje stress te madh (me sa jam koshiente une /pf/images/graemlins/wink.gif ), dhe ne rast tjeter s'do ta vrisja shume mendjen, mirepo ngaqe nuk perqendrohem dot fare po me shkakton probleme ne pune /pf/images/graemlins/frown.gif . PO mendoja mos ka ndonje bime a ndoshta terapi qe te qeteson, sepse nuk dua te perdor valium (kam degjuar qe shume shpejt mund te behesh i varur pas tyre) [/qb]
me duket sikur lexoj veten. un vazhdoj kshtu ala... nuk fle kurre para ores 3 am. edhe kur me vjen gjume, vizatoj, lexoj baj dicka se ne njefare menyre nuk du me fjet.
shkoj ne shkolle me 2-3 ore gjume, por per cudi nuk me vjen gjume ne klase (sic ndodh me pjesen tjeter te klases) vetem se merzitem e nuk perqendrohem, nuk mund te rri ne nji vend...
kur lexova nelken ma siper, mu kujtu vetja, e tuj vazhdu me e lexu me duket se lexoj veten ne gjithcka...
shpesh'here me mbyllen syte kur jam tuj ndjek my fav show ka darka, edhe cohem e nuk flej...por ma vone ka ora 3-4 nuk me xen ma gjumi edhe pse e provoj...

Vals

Primus registratum

Nelke moj yll po c'te paska gjetur keshtu? Thoshte ghyshja ime, i lan hesapet me perendine ti kur bie per te fjetur qe s'te ze gjumi? Nuk lahen hesapet me perendine per sa kohe qe jemi ne kete jete. :smash:
A ke provuar te shkosh ne palester mbasdite (duhet bere disa ore para se te flesh)? Ose vrap jashte? Lodhja fizike te ve ne gjume pernjehere. GJitahshtu mos fli gjate dites, shko ne krevat ne te njejten oren naten edhe pse te duket sikur nuk do te zeri gjumi. Por lodhja fizike eshte dore me nje. Edhe noti eshte fantastik per kete pune se te relakson dhe te ve ne pune gjithe muskujt ne te njejten kohe.

Princesha

Primus registratum

E ke vra gjumin moj vajze, kur rrin naten pa gjum ska me keq, ose kur nuk flen ath qe te vjen gjume, e kam provuar un disa here, jam crregulluar me dite, vetem se mund te kem rene ne 4 te nates me fjet edhe cohesh si i ngopur me luge te zbrazuna edhe pse mund te kesh fjet nuk ndjehesh aspak i shlodhur :shrug:

Rambla

Primus registratum

lodhja fizike nuk te ve ne gjume perhere.
me e bezdishme eshte gjumi i trazuar, mezor te ze por edhe kur te ze çohesh here pas here nga gjumi /pf/images/graemlins/frown.gif ..kjo pastaj dhe te nevrikos.
une se di pse po bej gjume kaq te çoroditur keto dite, as si mund te bej gjume me te qete :shrug:

DFV

Primus registratum

Une mendoj se njeriu ne jete duhet te haj dhe te flej gjithmon ne te njejten ore.
Eshte mire qe darka te hahet rreth ores 7 te mbremjes dhe ora 10 duhet te gjej ne krevat.
E kam provuar shume here se sa here nuk kam fjetur kur gjumi ka qene duke me marre, pothuajse jam gedhir gjithe naten pa gjume dhe dita e neserme ka qene nje dite teper rraskapitse.
Megjithese e kam vendosur te jem korrekt me gjumin , ndonje here e thyej betimin dhe kunderveprimi eshte i eger!!!

AnaBlue

Forumium maestatis

Desha te sillja kete teme ne fillim te listes per ti dhene rendesine e duhur gjumit, te cilit i biem shume ne qafe dhe shpresojme se me kafe do e mposhtim gjate dites e pasojat shendetsore nuk i marrim ne konsiderate.

rO_k

Primus registratum

gjumi efektin me te shendetshem e ka nga ora 9:30-10:00 deri ne 2-3 pas mesnate pastaj mund te flesh vetem per te mos vene ne pune shumicen e pjeseve te trupit. Kjo ka te beje me energjine universale, pozicionin e planeteve, ...etj per ate periudhe kohe, e cila ndikon ne rigjenerimin e qelizave te trurit jo vetem shlodhje. /pf/images/graemlins/sleep.gif

true confidental

Forumium maestatis

Sipas ksaj teorise se gjumit te shendetshem, une se bej asnjiher te tille ose mund te perfitoj jo me shume se 1 ore e gjys nga ky rregull.
Ajo qe kam ven re ke vetja eshte se pagjumsia vjen kryesisht nga nje gjendje e stresuar, kur pata nje te tille u cudita me aftesine qe kisha per te qendruar zgjuar aq gjate.....por ndodhi qe trupi u dorezua vet kur cdo gje u qetesua dhe kam shpenzuar nje weekend te tere duke fjet /pf/images/graemlins/laugh.gif

S

Scorpion

Guest

S'po e mposht dot, me mjaftojne pak ore per gjume. C'ti besh jam mesuar.

MALINA

Primus registratum

Po edhe nenen time se ze gjumi si i behet?

Ka pire loran , valium e ku di une tjeter, por mesa duket ka marre imunitet ,

ca terapie mund te sugjeroni?

policia

Forumium maestatis

pagjumesia duhet te jete e tmerrshme babi me ka vuajtur para ca kohesh nga mungesa e gjumit dhe ka kaluar nje periudhe shume te keqe ate kohe...
stresi i dites, i javes, ndoshta ...
une jam shume gjumashe ndonjehere shkoj te ve vajzen ne gjume, dhe ne fakt me ve ajo mua dhe shkon ne kuzhine dhe i thote partnerit tim "mami fjeti nani, une dua te shoh pinokun..."

alb_girl82

Primus registratum

une gjithmone, sa here qe e kam te veshtire te me kapi gjumi, lexoj ndonje liber! kshu me lodhen syte dhe me merr nje gjume per shtat pale qejfe pastaj!