Padukshmëria, jo thjesht iluzion

Universal

AnonymouS
invisibility.jpeg


Fuqia e padukshme ka hipnotizuar njeriun për një kohë të gjatë, dhe ka frymëzuar autorë dhe filozofë të mëdhenj. Një studim sudez thotë se iluzioni i të pasurit një trup të padukshëm ndryshon përgjigjen fizike ndaj stresit në situata të ndryshme.

Historia e letërsisë përmban shumë vepra të njohura mbi padukshmërinë dhe efektin e saj në mendjen e njeriut. Platoni në një dialog në librin Republika flet mbi mitin e unazës së Gyges që plotësonte dëshirën për t’u bërë i padukshëm, ndërsa HG Wells shkroi romanin fantastiko-shkencor Njeriu i Padukshëm.

Kohët e fundit edhe shkenca është marrë me çështjen e padukshmërisë së objekteve dhe njerëzve. Megjithatë, mbetet e panjohur se si padukshmëria do të ndikojë trurin në perceptimin e trupit.

U shqyrtua përvoja e 125 personave. Për të demonstruar se iluzioni vërtet jep rezultat, shkencëtarët bënë një lëvizje të plagosjes me thikë drejt hapësirës boshe që përfaqësonte barkun e një trupi padukshëm. Djersa e pjesëmarrësve që panë thikën u shtua, çka tregon se truri interpreton kërcënimin në hapësirë të zbrazët si kërcënim drejtuar trupit të vet.

Në një pjesë tjetër të eksperimentit, shkencëtarët shqyrtuan nëse ndjenja e padukshmërisë ndikon ankthin, duke i vendosur pjesëmarrësit para një audience të huaj.

Niveli i stresi ishte i ulët tek personat që përjetuan iluzionin e padukshmërisë, në krahasim me ata që fizikisht dolën përpara audiencës. Kjo tregon se perceptimi fizik i trupit mund të ndryshojë mënyrën se si truri përpunon ngjarjet.

Sigurisht, studimet të tjera nevojiten për të parë nëse ndjenja e padukshmërisë ndikon në marrjen e vendimeve morale, për të siguruar që padukshmëria nuk e bën njeriun të humbasë ndjenjën e të drejtës dhe të gabuarës, që Platoni e vlerësoi më shumë se 2000 vjet më parë.
B:VOA
 

joetisti_

Locus omnem
Truri ka aftesine te sheroje edhe trupin me forcen e vet. Ashtu sic ka fuqine te jape komande me pasoja konkrete edhe per rastet kur mashtrohet. Pershembull, po te beje dikush sikur te qellon me thuper dhe personit i duket vertete se po qellohet, truri ne ate pjese ku u mendua se u qellua fillon te skuqe lekuren.

Edhe psikologet perdorin trurin per te sheruar trurin. Pra vetveten. Dhe ia dalin.
 

Eléonoré

Valoris scriptorum
Duhet te kesh barkun plot dhe shpirtin tejet te qete per te imagjinuar se "i padukshmi" po te qellon me thuper nga bythkat. Nejse, nuk eshte dhe aq keq krahasuar me te padukshim qe te rras k...n ne vrymen anale.

Ne kontakt me te padukshmin imagjinata juaj do bredhe poshte e larte duke nxjerre perfundimisht ne pah karakterin tuaj.

I padukshmi eshte shume i dukshem per sa i perket perspektives se tij dhe ju jeni krejt te padukshem per te. Qe ai te jete ne gjendje t'ju shohe ai mund te perdore nje tip "black light". Ne qofte se nje njeri i padukshem merr kaq mundime persiper a mendoni ju se ai do te bente nje gje te tille per t'ua futur me thuper, per t'ju matur temperaturen duke perdorur nje termometer rektal, per t'ju veshur me nje lloj veshje sintetike qe perballon elementet, per futjen e bromit qe eshte nje lloj pocioni me baze kalciumi (si tip shkumesi ne shije) nepermjet gojes apo nepermjet anusit per te pare anomalite gastrointestinale por mbi te gjitha per te te bere te dukshem ne syte e tij (bromi ka nje lloj shkelqimi)?

Ne qofte se ajo qe imagjinoni eshte ajo qe j'u behet atehere problemet i keni ju vete sic i kane edhe te padukshmit tuaj vulgare. Keta te fundit jane JU!

El
 
Top