Ora e Mungeses

Ema

Goddes
Re: Ora e Mungeses

Sono alle prese con la gestione della nostalgia. In albanese la parola nostalgia è molto corta ed ha un senso molto più profondo. Si dice "mall" e deriva da "mungese"(mancanza).Ecco in questi giorni nn riesco a manipolare la nostalgia,mallin.
Sento sempre nostalgia di qualcosa,o di qualcuno. Mi ripetevo ieri che magari non sono le persone che incontriamo che sono importanti di per se,ma è il momento,le circostanze,la storia. Se per tanto tempo nn sei riuscito a creare qualcosa di reale nel momente che arriva tendi a vestire alla persona anche i meriti che non ha.Poi ci penso e mi dico:"ma che,ma quale persona speciale,è solo la storia,e forse sarebbe ugualmete importante con chiunque altro".Cosi vado avanti per un po di giorni.Nei giorni della quiete ti nego,abdico al trono del tuo cuore(cmq nn sarà mai mio).Riesco a vivere la leggerezza,l'allegria,la normalità di dire...non è poi cosi importante. Ma i giorni passano e la nostalgia diventa una bestia che mi ruggisce nell'anima.Divento un leone anch'io.Divento vento,uragano,tempesta.Cerco di sazziare la mia sette distrandomi,occupando il tempo,ma niente ha sapore,niente mi sembra importante.
Gli attimi corrono e la nostalgia mi morde il cuore. Ho voglia di vederti,sento la neccessità di stare con te,in quel momento. La neccesita delle tue parole,il bisogno dei tuoi abbracci,la pace dei tuoi sorrisi.Non so gestire niente.Non so gestire la nostalgia,non so gestire te,e neanche me stessa.Chiaro che cerco di stare alla lontana alle persone che mi condizionano,pur lievemente la vita.Perche si vive per noi,si vive con indipendenza assoluta...eppure...la nostalgia...la bestia che divora l'anima...e qua sedutami di fianco. Mi fissa,ride e sa che anche se se ne va via,sarà per poco,l'eterno ritorno e dietro alla porta,e io giro nel mio circolo,non andando da nesuna parte...

Guest

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: McCik</div><div class="ubbcode-body">Nëse e di ku e kam shtëpinë

Nëse e di ku e kam shtëpinë,
Mjaft' të trokasësh tri herë në portë.
Drita rri ndezur në errësirë,
Vatra ka zjarr kur jashtë bën ftohtë.

Ndoshta e di ku e kam shtëpinë -
Pema e vjetër tashmë është tharë,
Kopshti ka mbetur pa trëndafilë,
Gjith' myshk janë gurët, si më parë.

Nëse s'e di ku e kam shtëpinë,
Mos ndiq oxhaqet me zgjyrë bloze,
Ndryshe inat të marrin fqinjët,
Mbi çati sorrat bëhen xheloze.

Nëse përkundërt sillet kjo botë,
Nëse pas verës tre dimra vijnë,
Mjaft' të trokasësh tri herë në portë -
Ti e di mirë ku e kam shtëpinë.
</div></div>

Edhe "Lili..." shume e bukur, megjithate kjo me lart ka me shume muzikalitet si poezi.

Shkruaj Mc Cik, sepse cdokush ka nevoje te lexoje te tilla vargje.

Pershendetje

makuciko

Forumium praecox

Mesvjeshtë

Tashmë gjethet janë stërgjyshe,
telat shkretë, pa dallëndyshe,
era shfryn si kalë nën frerë,
mbi shpinë re, të zeza sterrë,
dielli fshehur, s'di ku rri,
malet puthin qiellin gri.
toka pret me shpirt të vrarë
shiun që zbret me litarë,
nata vjen pa yj', e nxirë,
ajri terr dhe lagështirë,
hëna si kandil i shuar,
ti ke ikur, ke harruar.

Abratax

Primus registratum

Mërzia

Mërzia –
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Më varret ndër flokët e gjate,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Porsi një hije e keqe;
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Rrëshqet perimetrit të trupit tënd,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Porsi një copë lëkure e vjetër,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>(... S'munde ta hidhje tej,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Tek kapërceje momentet e kohës;)
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Dhe ..., ushqehet me fjalitë e mia boshe,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Tek rri ulur përbri teje,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Por ... ti –
<span style="color: #FFFFFF">__________________________</span>... S'flet asnjë të gërmëzuar fjalë.

... Mundohem të 'ekzekutoj' mëngjezin,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Zgjoi prania jote tek unë,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Por ..., nuk e di,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>A do te mundem të të bëj të belbëzosh;<span style="color: #FFFFFF">[/color]
[color:#FFFFFF]_____</span>Të paktën, dëshiroj ...,
<span style="color: #FFFFFF">_________</span>Të shuaj heshtjen kureshtare;
<span style="color: #FFFFFF">_________</span>Por ..., jo – gjithcka i përket mërzisë.

... Ndjehem tepër i drobitur,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Për të ulërirë, dhe ...
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Bëj të ngrihem prej stolit,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Me sa më pak lëvizje;
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>... Bëj të shkund,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Këtë term tulatjeje prej flokëve të mi;
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Apo mundohem ...
<span style="color: #FFFFFF">_______________________</span>Të fshij këtë shtresë abstrakte pluhuri,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Prej të palëvizshmeve buzëve të tua.

Mekanikisht, të dy –
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Zvarritemi, kaq ngadalë,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Si të ishim dy të burgosur,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Përbrenda tablove unike -
<span style="color: #FFFFFF">_____________________________</span>... Të një Pikasoje të pavlerë.

... Përgjoj mendimin tënd përtac,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Tek shprehet:
<span style="color: #FFFFFF">________________</span>"E ku ka piktura të Pikasosë të paçmueshme?!";
Atëherë,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>A mund të më thuash:
<span style="color: #FFFFFF">______________________</span>“Ç'zemër -
<span style="color: #FFFFFF">_____________________________</span>... Do të parapëlqejë të blejë ketë,
<span style="color: #FFFFFF">___________________________</span>Të mërzitshmin ‘peisazhin’ tonë?"

<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>

<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Mërzia –
<span style="color: #FFFFFF">________________</span>... Më detyron të luaj shah me yjet,
<span style="color: #FFFFFF">______________________</span>Dhe ..., veçse humbas!

<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Përbrenda tuneleve të natës,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Unë –
<span style="color: #FFFFFF">__________________</span>... S'jam veçse një bredhacak i mërzitur,
<span style="color: #FFFFFF">_______________________</span>Një udhërrëfyes dështak;
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Sa herë ..., vështrimet e mia,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Vet(ë)vedijshëm,
<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>Të tregojnë të ashprën sipërfaqe të derës.

Përjashta bën ftohtë,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Por ..., akulli i zemrës tënde –
<span style="color: #FFFFFF">___________________________</span>... Veçse më plasën të vetmuar
<span style="color: #FFFFFF">________</span>Dëborës së bardhemë të një Siberie imagjinare.

<span style="color: #FFFFFF">________________________</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">____________________________</span>

Të shushaturat ndjenjat e tua,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Mërzia i puth ngadalë,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>I hedh në shtratin e saj të hirtë,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Dhe ... me shkujdesjen më të madhe,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>I çvirgjëron një nga një,
<span style="color: #FFFFFF">______________________________________</span>(n-herë);
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Unë s'ndjehem aspak xheloz.

Unë jam ...
<span style="color: #FFFFFF">_______</span>- MERZIA!!!

makuciko

Forumium praecox

Kostandini
(fragment)

I

Një kohë të largët, shekuj më parë,
kur i vdekur endesha unë në jetë,
e solli fati të njoh një vajzë
me shpirt të çiltër si kurrë një tjetër.

Digjej nga zjarri i dashurisë.
Më dehte ai zjarr i dashuruar.
Në çastet e prehjes në errësirë,
me zë gjith' drithmë më pyeste mua:

Pse e ke trupin akull të ftohtë!?
Pse je i zbehtë si mehiti!?
Pse s'ta dëgjoj zemrën në gjoks!?...
S'e dinte që isha Kostandini.

Se ajo s'ishte Doruntina.
Ma jepte gjithçka në pëllëmb' të dorës
i saji shpirt që m'i thosh të gjitha,
por s'dinte që vija nga Fundi i Botës.

II

Ajo që i trembesha, ndodhi një natë,
kur hëna frikshëm ndriste mbas mali'.
Kali i ëndrrës m'u bë prapë baltë,
shala dhe frerët u bënë gur varri.

Të fjetur e shpura në prag të portës.
Tri herë trokita e u hoqa tinëz.
Leht'-pa-u-ndjerë ia putha flokët
dhe ika siç ikin kostandinët...

Guest

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Abratax</div><div class="ubbcode-body">Mërzia

Mërzia –
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Më varret ndër flokët e gjate,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Porsi një hije e keqe;
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Rrëshqet perimetrit të trupit tënd,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Porsi një copë lëkure e vjetër,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>(... S'munde ta hidhje tej,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Tek kapërceje momentet e kohës;)
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Dhe ..., ushqehet me fjalitë e mia boshe,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Tek rri ulur përbri teje,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Por ... ti –
<span style="color: #FFFFFF">__________________________</span>... S'flet asnjë të gërmëzuar fjalë.

... Mundohem të 'ekzekutoj' mëngjezin,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Zgjoi prania jote tek unë,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Por ..., nuk e di,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>A do te mundem të të bëj të belbëzosh;<span style="color: #FFFFFF">[/color]
[color:#FFFFFF]_____</span>Të paktën, dëshiroj ...,
<span style="color: #FFFFFF">_________</span>Të shuaj heshtjen kureshtare;
<span style="color: #FFFFFF">_________</span>Por ..., jo – gjithcka i përket mërzisë.

... Ndjehem tepër i drobitur,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Për të ulërirë, dhe ...
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Bëj të ngrihem prej stolit,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Me sa më pak lëvizje;
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>... Bëj të shkund,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Këtë term tulatjeje prej flokëve të mi;
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Apo mundohem ...
<span style="color: #FFFFFF">_______________________</span>Të fshij këtë shtresë abstrakte pluhuri,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Prej të palëvizshmeve buzëve të tua.

Mekanikisht, të dy –
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Zvarritemi, kaq ngadalë,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Si të ishim dy të burgosur,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Përbrenda tablove unike -
<span style="color: #FFFFFF">_____________________________</span>... Të një Pikasoje të pavlerë.

... Përgjoj mendimin tënd përtac,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Tek shprehet:
<span style="color: #FFFFFF">________________</span>"E ku ka piktura të Pikasosë të paçmueshme?!";
Atëherë,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>A mund të më thuash:
<span style="color: #FFFFFF">______________________</span>“Ç'zemër -
<span style="color: #FFFFFF">_____________________________</span>... Do të parapëlqejë të blejë ketë,
<span style="color: #FFFFFF">___________________________</span>Të mërzitshmin ‘peisazhin’ tonë?"

<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>

<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Mërzia –
<span style="color: #FFFFFF">________________</span>... Më detyron të luaj shah me yjet,
<span style="color: #FFFFFF">______________________</span>Dhe ..., veçse humbas!

<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Përbrenda tuneleve të natës,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Unë –
<span style="color: #FFFFFF">__________________</span>... S'jam veçse një bredhacak i mërzitur,
<span style="color: #FFFFFF">_______________________</span>Një udhërrëfyes dështak;
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Sa herë ..., vështrimet e mia,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Vet(ë)vedijshëm,
<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>Të tregojnë të ashprën sipërfaqe të derës.

Përjashta bën ftohtë,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Por ..., akulli i zemrës tënde –
<span style="color: #FFFFFF">___________________________</span>... Veçse më plasën të vetmuar
<span style="color: #FFFFFF">________</span>Dëborës së bardhemë të një Siberie imagjinare.

<span style="color: #FFFFFF">________________________</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">_____</span>*<span style="color: #FFFFFF">____________________________</span>

Të shushaturat ndjenjat e tua,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Mërzia i puth ngadalë,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>I hedh në shtratin e saj të hirtë,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Dhe ... me shkujdesjen më të madhe,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>I çvirgjëron një nga një,
<span style="color: #FFFFFF">______________________________________</span>(n-herë);
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Unë s'ndjehem aspak xheloz.

Unë jam ...
<span style="color: #FFFFFF">_______</span>- MERZIA!!! </div></div>

<span style="color: #330099">E lexova, e rilexova dhe gjeta ne secilin varg, nje poezi me vete. Por per veten do vecoja:</span>

Mërzia –
... Më detyron të luaj shah me yjet,
Dhe ..., veçse humbas!

<span style="color: #330099">P.s Vetem nje korigjim te vockel kisha, (pa te keq) persa i perket perdorimit te rr-se se forte tek vargu i pare...

"Më varret ndër flokët e gjate"

"Varret" ne kuptimin tend, shkruhet me r-te bute.Ndryshe del kuptim tjeter, ai i varrezave.

Suksese /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif</span>

Abratax

Primus registratum

GoThIc MaRy

... Shelgu –
<span style="color: #FFFFFF">________</span>... Loton të ndryshkëta gjethe,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Dhe ...,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Elastikët krahët e tij,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Të brejtur prej protezave vjeshtore të erës,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Porsi hije të tymta cigaresh,
<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>Ndërthurren me të flaktën këna –
<span style="color: #FFFFFF">__________________________________________________</span>... Të kaçurelave të tua.

Të kundroj ...,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Tek pritshëm –
<span style="color: #FFFFFF">________________</span>... Portretizon vjeshtën,
<span style="color: #FFFFFF">___________________________________</span>Vajza ime –
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>... Me sytë,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Të ullinjtëzuar,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Përqark prangash të rrënda ...
<span style="color: #FFFFFF">________________________________________</span>- Rimeli;
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Buzët –
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Flutura ëndërra-thurrëse,
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Tek skicojnë një koloni puthjesh-boce mendafshi;
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Përbri flokësh –
<span style="color: #FFFFFF">____________________________</span>... Gërshetuar me litarët e karroceltë
<span style="color: #FFFFFF">__________________________________________________ _______</span>Të shelgut të moçëm:
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Një ikonë gotike,
<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>Indiferenti portreti yt,
<span style="color: #FFFFFF">__________________________________________</span>Mary!!!

Cigarja –
<span style="color: #FFFFFF">______</span>... Djeg pikëpyetjen absurde
<span style="color: #FFFFFF">____________________________</span>Të së pakuptimtës ...
<span style="color: #FFFFFF">____________________________________________</span>- Vonesës sime.
Metafora të zakonshme gishtash,
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Zgjojnë habitëse shënja altruiste,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Përqafojnë të tkurrurën hijen time,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>... Nxiton pas timit emer-trup.

... Të afrohem –
<span style="color: #FFFFFF">___________</span>... Duke përgjuar ...
<span style="color: #FFFFFF">__________________________</span>- Predikimet e dehura,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Të dedikojnë të alkoolizuarit ...
<span style="color: #FFFFFF">__________________________________</span>- Fllade mbasditesh;
<span style="color: #FFFFFF">_____</span>Teksa qethin,
<span style="color: #FFFFFF">__________</span>Me një frymë-nxjerrje të athët,
<span style="color: #FFFFFF">_______________</span>Gjethet e verdhëzuara
<span style="color: #FFFFFF">_________________________________</span>Prej shelgut rrica hirtë:
<span style="color: #FFFFFF">____________________</span>Një afresk gotik,
<span style="color: #FFFFFF">_________________________</span>Shpirti yt bardhë-e-zi,
<span style="color: #FFFFFF">___________________________________________</span>Mary!!!

salome

Primus registratum

DIL

Kur s'i qesh buza buzeqeshjes
Kur dhe vetmia ze vetmohet,
ti rri ngujuar brenda heshtjes,
po tjeterkush per ty ngujohet.

Je gjeth i deges hijerende,
Je dru i pyllit qe nuk sos,
Nga zera njerzish rrafsh iu shemben,
Te mocmit mure Jerikose.