Ndjenja e inferioritetit!

b.k.

Primus registratum
Re: Ndjenja e inferioritetit!

ke te drejte psikologjia nuk eshte shkence egzakte

ajo qe ka rendesi eshte te kuptohen shkaqet dhe pasojat - per ti dhene mundesi te zbulohen cfare mudn te behet ne raste kur keto aspekte te karakterit apo personalitetit perbejne veshtiresi per individet ne jete.

shkaqet e inferioritetit jane te shumta, dhe ka pasur shume sygjerime interesante ne teme..

pasojat -dhe per to ka pasur sygjerime

cfare mund te behet qe ata njerez qe vuajne per shkak te ndjenjes se inferioritetit te ndryshojne dac aspketin kognitiv apo ate shoqeror dhe te mos perjetojne me veshtiresi?????

mendoj ka nevoje per sygjerime ne te treja nivelet /pf/images/graemlins/smile.gif

Erolina

Primus registratum

Me keqja eshte kur nuk ndjehesh inferior per arsye qe kane te bejne personalisht me vetveten, por thjesht me grupin shoqeror ku ti ben pjese, me prejardhejne tende, racen, kombesine apo fene. Gjithkush perpiqet ne maksimum ta mposhte inferioritetetin qe ka te beje me aftesite apo qenien e tij personale, por kur ndjehesh inferioir thjesht sepse je nje fshatar ne qytet, nje shqiptar diku ne perendim, nje bojaxhi qe kerkon te arsimohet apo c''faredo tjeter, nuk ka fare rendesi nese je i sukseshem, i afte apo i shkelqyer. Serish ambienti qe te rrethon do te te kujtoje me vend e pa vend prejardhejn duke te bere te takohesh me inferioritein pa qene fare pjese e tij. Une mendoj se shkaqet e terthorta qe na cojne tek inferioriteti jane me te rrezkishmet per ne dhe jane ato qe na shkaktojne me shume stres e pakenaqesi.T'ju shpetosh atyre eshte shume e vshtire, sepse sado te mundohemi te nxjerrim ne pah veten tone, nuk mundemi kurre te mbulojme gjurmet e nje komuniteti te tere. Si pasoje ndjejme presion te tepruar mbi vete pesojme nje c'ekuiliber brenda nesh dhe nje sere dyshimesh te panevojshme vene ne pikepyetje aftesite, qenien tone dhe te gjendurit diku ne nje kohe te caktuar.
Ky inferioritet eshte vrases.

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Erolina:
[qb] Me keqja eshte kur nuk ndjehesh inferior per arsye qe kane te bejne personalisht me vetveten, por thjesht me grupin shoqeror ku ti ben pjese, me prejardhejne tende, racen, kombesine apo fene.

SADO QE AMJENTI KU JETON MUND TE STIMULOJE NDJENJAT E INFERIORITET PER ARSYET QE SHPJEGOVE, MENDOJ SE JE TI VETE SI PERSON, QE VENDOS TI MARRESH PARASYSH KETO NDJENJA OSE JO. GJITHMONE DO TE KETE HAPESIRE PER TE MOS QENE NE LARTESINE E CAKTUAR NE NJE ASPEKT OSE TJETER, DHE PRANDAJ NJERIU VENDOS TI JAPE ME SHUME RENDESI ASPEKTEVE TE TJERA TE VETES, DHE TE MENDOJE SE ATO KANE ME SHUME VLERE SESA ASPKETET NE TE CILAT NUK NDIHET NE LARTESINE E DUHUR (KJO ESHTE SIGURISHT NJE MEKANIZEM I NJOHUR PSIKOLOGJIK).

Gjithkush perpiqet ne maksimum ta mposhte inferioritetetin qe ka te beje me aftesite apo qenien e tij personale, por kur ndjehesh inferioir thjesht sepse je nje fshatar ne qytet, nje shqiptar diku ne perendim, nje bojaxhi qe kerkon te arsimohet apo c''faredo tjeter, nuk ka fare rendesi nese je i sukseshem, i afte apo i shkelqyer.

MENDOJ SE NE KETE RAST ESHTE VENDIMI I VETE INDIVIDIT TE KONSIDEROJE ME TE RENDESISHEM ETNINE SESA AFTESINE PSH. ESHTE NJE VENDIM INDIVIDUAL. PER SA I PERKET TE TJEREVE QE TE VENE NE PAH KETO "TE META", ATEHERE KEMI PERPARA NJE NJERI PARAGJYKUES QE DO TE GJEJE GJITHMONE DICKA PER TE TE PARAGJYKUAR, KESHTU QE VARET SE CFARE VENDOS TE LEJOSH TI SI PERSON.

Serish ambienti qe te rrethon do te te kujtoje me vend e pa vend prejardhejn duke te bere te takohesh me inferioritein pa qene fare pjese e tij. Une mendoj se shkaqet e terthorta qe na cojne tek inferioriteti jane me te rrezkishmet per ne dhe jane ato qe na shkaktojne me shume stres e pakenaqesi.T'ju shpetosh atyre eshte shume e vshtire, sepse sado te mundohemi te nxjerrim ne pah veten tone, nuk mundemi kurre te mbulojme gjurmet e nje komuniteti te tere. Si pasoje ndjejme presion te tepruar mbi vete pesojme nje c'ekuiliber brenda nesh dhe nje sere dyshimesh te panevojshme vene ne pikepyetje aftesite, qenien tone dhe te gjendurit diku ne nje kohe te caktuar.

SHIKOJ QE JE NE ANGLI, DHE ME HABIT QE KE HASUR KESHTU PARAGJYKIMESH, UNE SI KAM VENE RE, POR NDOSHTA DHE KAM TAKUAR PERSONAT E DUHUR.

NUK THEM KURRESESI QE ESHTE E LEHTE, OSE QE AMBJENTI NUK TE VRET POR NUK E SHIKOJ SI SHKAKUN ME PROBLEMATIK, PERKUNDRAZI MENDOJ SE INFERIORITETI I BRENDESHEM ESHTE ME I VESHTIRE PER TU LUFTUAR.

Ky inferioritet eshte vrases. [/qb]

Guest

shuem njerez qe ndjehen inferiore ndjehen ashtu se kane frike nga konkurenca /pf/images/graemlins/wink.gif

b.k.

Primus registratum

inferioriteti eshte nje mendim dhe ndjenje qe njerezit krijojne per veten e tyre (apo te tjeret) dhe nje nga menyrat se si krijohet eshte krahasimi me te tjeret.

por shpesh nuk eshte i bazuar ne realitet, dhe konkurenca qe stimulon kete ndjenje apo mendim mund te mos jete aspak reale

Erolina

Primus registratum

Ne fakt konkurencen nuk e kam aspak frike, sepse ajo me ka cuar gjithmone nje hap me perpara. As ndjenjen e brendshme te inferioreitetit nuk e kam ndjere(te paken me sa me kujtohet). Mund te jem pak e veshtire me veten, sepse gjithmone kam dicka tjeter per te realizuar,por inferiore personalisht nuk jam ndjere ndonjehere.
Problemi nuk eshte personal. Sigurisht qe ne kete aspekt as qe me eshte dhene rasti t'i marr parasysh keto ndjenja(vecanerisht ketu ku jam), por e kisha fjalen ne nje kontekst me te gjere dhe me vjen keq qe ndjenjen e inferioritetit qe permendja me siper e has shume shpesh ne trajtimin qe ju behet shqiptareve ketu.(sipas tyre)
Megjithate....

b.k.

Primus registratum

Works on Canvas
Hang Annex, San Francisco July 2002

titullohet

Kompleksi i inferioritetit

inferiorityL.jpg

gangsterja

Primus registratum
E kam kaluar vete kete gjendje dhe me pelqente qe te rrija e mbyllur larg te tjereve,nuk me pelqente asgje tek vetja,qendroja duke qare dhe e ushtroja veten si fizikisht apo edhe psikologjikisht siesi qe te behem nje njeri me inteligjence te zhvilluar,dhe te mos shihja te tjerat(te mos me dukeshin ato me te mira).