Nata e Bardhë dhe gënjeshtra e Edi Ramës

Fitim Zekthi

Nata e Bardhë edhe këtë 29 nëntor pati hapësirën e vet për të dëshmuar tërë shëmtinë e saj. Është viti i katërt që kjo krijesë e kryetarit të bashkisë vjen në Tiranë. Fillimisht, ky lloj manifestimi ka marrë jetë në Paris në 2002-in prej kryetarit të bashkisë atje, Bertrand Delonoe, dhe më pas është përhapur në disa qytete të mëdha të botës perëndimore. Nuit Blanche, në Paris dhe në çdo qytet ku ajo zhvillohet, është një manifestim kulturor dhe nuk bëhet në asnjë datë ku kalendari shënon festë dhe kjo datë nuk ka asnjë ngjyresë politike. Ky manifestim në ato vende ka për qëllim të bëjë më të rrokshëm, më të afërt për njerëzit artin. Një qëllim tjetër është vlerësimi i hapësirës urbane edhe si njësi ku arti është i pranishëm. Në Shqipëri, kryetari i bashkisë, Edi Rama, në një datë me ngjyresa të forta politike si 29 nëntori thërret njerëzit të festojnë në rrugët e qytetit Natën e Bardhë. Ideja e një manifestimi, ku arti bëhet më i rrokshëm nga njerëzit, sendërgjohet nga dalja në disa skena në rrugë e ca këngëtarëve që tunden para tufash të rinjsh, të cilët edhe ata tunden. Këngëtarët që tunden në skena nuk kanë lidhje me muzikën, është e qartë. Ata që dëgjojnë po ashtu. Nuk bëhet fjalë asfare për një manifestim ku arti bëhet më i rrokshëm apo hapësira urbane më pranë ndjesive njerëzore dhe artistike. Në një shesh, një grup veteranësh ngrohen pranë zjarrit dhe këndojnë këngë parrtizane, edhe këta si pjesë e manifestimit ‘Nata e Bardhë’. Pas orëve të para të darkës tufat e njerëzve vrapojnë në lokale ku vendet janë të pakta. Vendet janë të pakta dhe lokalet në Tiranë janë të pafundme.
Një Natë të Bardhë të tillë, kinse manifestim artistik, në një qytet ku notat mesatare në shkollat e mesme janë pesat dhe ku katrat kanë një vend jo të vogël, e kupton vetëm kryetari i bashkisë. Turrja rrugëve, bllokimi i tyre, skenat qesharake me përqafime dhe bllokimi masiv i lokaleve nuk mund të mos e klasifikojnë këtë Natë të Bardhë të kryetarit të bashkisë në një shfaqje ku turma nis e merr uniformitetin e saj pasional. Është e kuptueshme, Edi Rama e kopjon në mënyrë të shëmtuar këtë gjetje franceze, sepse kërkon ta përdorë dhe ka përdorur këtë shëmti si mjet për të bërë politikë. Këtu jemi plotësisht në stilin e tij të të bërit politikë me mjete apolitike. Kryebashkiaku i Tiranës e ka stisur Natën e Bardhë këtu, neveritshëm, por me koordinatat që t’i kthejë njerëzit në turmë, sepse ai kësisoj gjen mundësinë të imponojë më mirë pikëpamjen e tij. Ai gjithëherë ka bërë politikë duke psikologjizuar dhe e ka bërë këtë, sepse psikologjizimi është rrugëdalja e vetme, kur mungon një ofertë reale, kur mungon një ide konkurruese dhe zotësia për ta realizuar atë. Kjo është një gjë e pranuar përfundimisht nga shkencat sociale. Edi Rama dikur e ka cilësuar Luftën Antifashiste një luftë vëllavrasëse, ku komunistët luftuan kundër kundërshtarëve politikë. Rama e ka cilësuar komunizmin një të keqe shumë më të madhe sesa pushtimi fashist. Ai madje është tallur keqas me veteranët dhe një veteran të quajtur Kadri e quante xha Cadri. Tashmë, atij i duhet të mbajë një qëndrim tjetër, duke e quajtur luftën një pishtar dhe se data e vendosur nga Enver Hoxha është data e vërtetë e çlirimit. Më anë tjetër, psikologjizimi në politikë është paralel me narcisizmin në politikë. Në rast se dikush mendon se ai është bërë për të drejtuar dhe në rast se mendon se ai ka ide për sukses në pushtet, atëherë kemi të bëjmë me narcisizëm në politikë. Nuk ka dyshim se Rama e ka ngulitur këtë ide te njerëzit e bashkisë dhe tek ata të PS së fundi, se ai ka ide për sukses të padiskutueshëm dhe se ai është i lindur për të drejtuar. Këtë gjë nuk ka asfare nevojë ta shoqërosh me shembuj. Është nevoja për të ruajtur të paprekur mendimin e ish-komunistëve dhe të veteranëve, madje për ta forcuar atë për luftën e madhe çlirimtare dhe për datën e kreut legjendar Hoxha, në një kohë kur dikur e mohuar, është ajo që çon te Nata e Bardhë e shëmtuar e rrugëve të Tiranës. Rama kështu bën politikë me këto mjete apolitike. As Athina, as Sofja, as Bukureshti, as Vjena, as Zyrihu etj., nuk kanë një manifestim të Natës së Bardhë. E kanë qytetet më të mëdha të botës, ku artet dhe muzeumet janë shumë pranë njerëzve dhe në ato ku kryebashkiakët kërkojnë që t’i bëjnë edhe më të forta këto lidhje. I turpshëm nuk është vetëm shëmtimi i idesë së Delonoe-s, e turpshme është edhe mbrojtja në këtë mënyrë e 29 nëntorit. Gjithnjë simbolet e komunizmit janë bazuar mbi gënjeshtër, sepse vetë komunizmi bazohet mbi gënjeshtër. Kështu është data e Revolucionit të Tetorit në Rusi. Kështu është krijimi i Partisë Komuniste në Shqipëri prej jugosllavëve, kështu është lufta e komunistëve në krah të Hitlerit, deri në çastin kur Gjermania sulmoi BS. E rrejshmja e Natës së Bardhë është edhe e urryeshme, sepse është e shëmtuar.

Marre nga Gazeta Tema

2celjan-fr3

Primus registratum
Re: Nata e Bardhë dhe gënjeshtra e Edi Ramës

skena në rrugë e ca këngëtarëve që tunden para tufash të rinjsh, të cilët edhe ata tunden. Këngëtarët që tunden në skena nuk kanë lidhje me muzikën, është e qartë. Ata që dëgjojnë po ashtu. Nuk bëhet fjalë asfare për një manifestim ku arti bëhet më i rrokshëm apo hapësira urbane më pranë ndjesive njerëzore dhe artistike.

Ketu problemi i tij eshte ed rama apo se si feston rinia? rinia nuk gjykohet kurre nga askush jo me nga keta ekstremistat e feve te ndryshme, ketu nuk eshte iran dhe as lindje e mesme ketu eshte qendra e evropes se civilizuar!

Pas orëve të para të darkës tufat e njerëzve vrapojnë në lokale ku vendet janë të pakta. Vendet janë të pakta dhe lokalet në Tiranë janë të pafundme. --> nocemment (me duket sikur flet Ahmadinexhad, seriozisht)

në një qytet ku notat mesatare në shkollat e mesme janë pesat dhe ku katrat kanë një vend jo të vogël, e kupton vetëm kryetari i bashkisë. Turrja rrugëve, bllokimi i tyre, skenat qesharake me përqafime dhe bllokimi masiv i lokaleve--> ahahahaha sa kam qesh bere mire Gurax qe e solle kete shkrim humoristik serious,ku e gjete ? e kam bere copy do ta tregoj te shoket qe te qeshim te gjithe. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

madhe çlirimtare dhe për datën e kreut legjendar Hoxha, në një kohë kur dikur e mohuar

e di se kush eshte ndryshimi midis ketij te semuri mendor edhe nje njeriu normal qe perqafone pluralizmin, pikerisht nata e bardhe qe ai thote u eshte imponuar, ne sot mund te zgjedhim nese dicka na pelqen ose jo pasi fare thjesht mund te mos shkosh aty dhe ta kalosh naten diku tjeter pra je ti ai qe zgjedh dhe jo dikush tjeter, disa njerez si ky xhaxha fitimi te cilet e kane aq te forte frymen komuniste fallco sa qe gjithmone e shfaqine ate edhe padashje, sot jemi ne nje kohe ku nuk ka te sakte dhe te gabuar per mbare turmen por ka zgjedhje alternativash nga individi dhe per aq kohe sa ne do te kemi keto altenrativa ti miku im fitim je lire te flasesh pamase! ushtroje te drejten tende, ate te drejte te mohuar prej dekadash nga i madhi i zgjuari,gjigandi, ndricuari, syshqiponja kreut legjendar Hoxha sic thua edhe ti.

Mua me vjen shume keq qe nje gazete e djathte si Tema qe per hir se dikush akuzon kundershtarin te pranohen budalliqe me thelb te majte, dikush duhet ti filtroj keto tek nje gazete e atij profili si Tema qe mesa duket u shit edhe ajo te Berisha si edhe standarti etj , liria e mendimit dhe shprehjes duhet te vij dhe eshte e pranueshme por jo te pranohet edhe nga e djathta nje mendim qe ne thelb eshte i majte, i filtron njeri keto? apo po ishte se akuzon Ramen futja, coje per printim pa e lexuar fare.

Gysi

Primus registratum

O plako, paske probleme serioze. Nuk e marr vesh se c'lidhje ka gjithcka qe ke shkruar ti me shkrimin.
Shkrimi i mesiperm nuk ka te beje as me menyren se si argetohet rinia, dhe aq me pak me budallalleqet qe ngaterron ti ne lidhje me te qenit evropiane apo iraniane.
Shkrimi ka te beje me abuzimin e Edi Rames, qe kopjon keq dhe pa vend disa iniciativa periferike nga disa vende perendimore, per ti kthyer ne nje tradite ne Tirane. Konkretisht, nata e bardhe ne Paris (e cila edhe ajo mbetet nje iniciative e kryetarit te bashkise ne Paris dhe nuk mund te merret si tradite pariziene), behet jo per festa te politizuara si ajo e Edi Rames dhe jo ne menyre te tille si ne Tirane, por behet thjesht per te promovuar art. Kurse festa e Edi Rames bie ere dhe qelbet krejtesisht nga interesa politike vocerrake.

Diskutimi per rinine dhe aq me teper per menyren qesharake se si ti e kupton integrimin (s'ma merr mendja qe ne Evrope mund te na cojne koncertet banale te turbofolkut te drejtuara nga goca e Koco Kokedhimes), jane muhabet tjeter. Qellimi i shkrimit nuk eshte per te gjykuar rinine, apo menyrat e saj te argetimit, te cilat mund te behen objekt i diskutimeve me vete. Por persa i perket metafores se lokaleve, ajo eshte futur per te shpjeguar masivitetin e kesaj feste, e cila per mua nuk eshte gje tjeter vetem se deshmi e fshatarizimit te Tiranes, dhe nuk ka te beje me asnje kritike ndaj frekuentimit te tyre.

Pikerisht dyndja e madhe e njerezve, ne nje feste te tille, ku askush nuk e ndjen si pjese te identitetit te vet, eshte nje tregues per boshllekun kulturor, identitar, per naivitetin si dhe mungesen e kthjelltesise se shoqerise sone. Kjo per mua vjen per faktin e popullimit me fshatare te kryeqytetit. Nevoja per tu argetuar ne menyre masive, nevoja per t'iu bashkangjitur turmave, nevoja per tu atashuar ne menyre uniforme dhe tufezuese me turmat, eshte element qe gjalleron ne koshiencen dhe inkoshiencen e pjeseve paraurbane te popullsise. Pikerisht per mua, kjo pjese e popullsise eshte ajo qe shfrytezohet politikisht, qe perdhunohet kulturalisht, qe perdoret ne menyre teper fyese nga politikanet tane. Dhe eshte pikerisht kjo shtrese njerezish, e cila nuk kupton dhe nuk mendon, e cila i mban ne pushtet keta politikane, si dhe qe mban kete gjendje te mjerueshme ku gjendet shoqeria shqiptare.

TheWanderer

Primus registratum

Mos ta kishte organizuar Edi Rama kete festen, por ta festonin veteranet dhe nje pjese e shqiptareve, prape me kaq "intelktualizem" dhe pasion si i madhi Fitim Zekthi do te flisnit? Ju pas cdo aktivitieti dhe feste shikoni politiken. Tashme festa e 28 nentorit nuk eshte me festa e Pavarsise, por festa e Saliut dhe festa e 29 nentorit eshte festa e solicalisteve. Eshte turp te gjykoni dhe te interpretoni historine dhe festat per nota idiote politike. Pra, cdo feste e oraganizuar ne 28 nentor eshte madheshtore dhe e bukur, cdo feste e organizuar me 29 nentor eshte e shemtuar, pavarsisht se ne te marrin pjese shqiptare qe e njohin me mire historine.

2celjan-fr3

Primus registratum

O Gysi po cfare mendon se duhet te themi ne? BBBBBravo berisha(Fitimi) ka te drejte te plote sepse ai piktori qe quhet edvin dhe ka postin e kryetarit te bashkise ne tirane po mundohet te imitoj parisin ne menyren me te keqe duke sjelle fshataret e PS-se(pasi ata jane fshataret e Tiranes se ne blute qe jemi qytetare sdolem me turmen) ne festa banale qe cvirgjerojne rinine. OK kete doje ti te degjoje?

Shqiperia Gysi nuk ka nevoje te integrohet ne asnje europe pasi ne jemi europe. --> Diskutimi per rinine dhe aq me teper per menyren qesharake se si ti e kupton integrimin (s'ma merr mendja qe ne Evrope mund te na cojne koncertet banale te turbofolkut te drejtuara nga goca e Koco Kokedhimes. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif mos u be qesharak tani!

Ti miku im ke nevoje per nje rikonceptim te fjales fshatare pasi edhe une si me shume qytetare te tjere na pelqen te festojme ne menyre masive kjo mbase per ty na bene fshatae, jo te moralshem, njerez me boshllek kulturor gjithashtu une paskam edhe munges kthjelltesie sipas teje.

Si do qe te me quash ti Gysi une perseri si QYTETAR do te jeme atje me 28 apo 29 nentor.

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: TheWanderer</div><div class="ubbcode-body">Mos ta kishte organizuar Edi Rama kete festen, por ta festonin veteranet dhe nje pjese e shqiptareve, prape me kaq "intelktualizem" dhe pasion si i madhi Fitim Zekthi do te flisnit? Ju pas cdo aktivitieti dhe feste shikoni politiken. Tashme festa e 28 nentorit nuk eshte me festa e Pavarsise, por festa e Saliut dhe festa e 29 nentorit eshte festa e solicalisteve. Eshte turp te gjykoni dhe te interpretoni historine dhe festat per nota idiote politike. Pra, cdo feste e oraganizuar ne 28 nentor eshte madheshtore dhe e bukur, cdo feste e organizuar me 29 nentor eshte e shemtuar, pavarsisht se ne te marrin pjese shqiptare qe e njohin me mire historine. </div></div>

E para, nuk ka shume rendesi se kush e ka organizuar, e rendesishme eshte qe menyra se si dhe arsyeja se perse festohet 29 nentori ne Shqiperi perben nje deshmi per nje deficence serioze ne kete vend. Nata e bardhe nuk beri gje tjeter, per mua, vetem se deshmoi shfrytezimin qe Edi si dhe te gjithe nostalgjiket apo shtresat e popullsise trashegimtare te atij sistemi, shfrytezojne turmat e verbera dhe te coroditura, te pakulturuara dhe te paorientuara ne kete vend. Eshte e mjerueshme te shohesh turma masive qe e gdhijne jashte duke festuar nje feste, per te cilen, me 1000 per qind askush s'e can koken. A nuk eshte qesharake te shohesh tere ate masivitet ne nje kohe kur me pare, 29 netori ishte thjeshte nje date e shenuar me te kuqe ne kalendar, gje qe do te thoshte vetem nje dite pushim.

Se dyti politizimi i festes, si dhe shfrytezimi i turmave, eshte bere nga PS-ja, shkrimi i sjelle ketu nga une vetem e evidenton kete. Nga ana tjeter politizimi qe PS-ja dhe Edi Rama i ben dites se clirimit nuk eshte gje tjeter vetem se nje ofendim ne rradhe te pare per vete feste, per ata veterane si dhe per ata deshmore fillimisht, si dhe per te gjithe ate turme qe feston vetem si pergjigje refleksive ndaj efektit publicitar dhe konsumist.

Se treti, une nuk jam duke thene ketu as qe clirimi eshte me date 28 dhe as ne 29, megjithese ka shume argumente te cilat flasin per 28-n si date clirimi, dhe ndryshimi i kesaj date nga vete Enver Hoxha, eshte fillimi i politizimit dhe perdorimit politik barbare qe komunistet i bejne dites se clirimit. Megjithate nuk eshte ketu debati. Por ajo qe eshte vertete e turpshme per nje kryetar bashkie si dhe per nje force politike eshte fakti qe Edi Rama shpenzon te gjithe potencialin e vet financiar (nga buxheti i bashkise, dtth nga paret tona), tere potencialin e vet publicitar (me ane te shfrytezimit te bizneseve qe ka rreth vetes) per te kremtuar me buje nje feste dytesore ne Shqiperi, duke mos shpenzuar nderkohe asnje qindarke per festen kryesore kombetare ne kete vend, SHPALLJEN E PAVARESISE. Dhe kjo megjihtese kete vit pavaresia kremtonte nje vit jubilar, 95 vjetorin. Edi Rama i shpenzon "fishekzjarret" e veta, per 29-n e e rendomte te rradhes.
Dhe ky eshte nje shembull shume domethenes i politizimit, i shfrytezimit barbarisht te simboleve dhe festave te ketij vendi, si dhe i nevojave dinoniziake te riniste sone hedoniste.

Gysi

Primus registratum

Befsh qef per cdo 29 Celja (se per 28 s'pashe njeri te festonte, pervec protokolleve zyrtare qeveritare).

Por sa per vleresimin "fshatar" nga ana ime, mund te ta sqaroj edhe teorikisht se pse eshte keshtu. Ne fakt nevoja e atashimit masiv, kultura masiviste, i perket mentalitetit kolektivist, i cili kultivohet pergjithesisht ne mjedise rurale.
Gjithsesi, te qenit fshatar, sipas percaktimit tim nuk ka te beje domosdoshmerisht me vendbanimin ne fshat. Ka shume njerez qe banojne ne fshatra qe jane shume me teper qytetare sesa shume prej atyre qe banojne ne qytet. Perdorimi i fjales fshatar prej meje ka te beje me percaktimin dhe kategorizimin e dy mentaliteteve te ndryshme qe bashkejetojne ne kryeqytetin tone te perbashket.
Gjithsesi, une nuk jam kategorik kundra festimeve masive. Ka raste kur edhe mund te jete e pranueshme nje gje e tille (ndonese une s'para i kuptoj fort), por kur feston masivisht ne menyre perdhunueshem te pakuptimte si turmat e neteve te bardha te politikave te zeza te Edi Rames, me duket se jemi shume larg qytetarise ne kete pike.

antip

Primus registratum

Ore po Viti i Ri i kujt eshte? I PDse apo PSse? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif

Ta dim t'pakten per cin do therim gjelin e detit... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Shyqyr qe kemi keto gazeta thuaj se u ka shtrenjtu letra higjenike! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

2celjan-fr3

Primus registratum

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

ke plotesishte te drejte lubo, e firmos edhe une kete qe po thua

TheWanderer

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Lubardhi</div><div class="ubbcode-body">Ore po Viti i Ri i kujt eshte? I PDse apo PSse? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif

Ta dim t'pakten per cin do therim gjelin e detit... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Shyqyr qe kemi keto gazeta thuaj se u ka shtrenjtu letra higjenike! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif </div></div>

Akoma me gazete ti? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Julianna

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Lubardhi</div><div class="ubbcode-body">Ore po Viti i Ri i kujt eshte? I PDse apo PSse? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif

Shyqyr qe kemi keto gazeta thuaj se u ka shtrenjtu letra higjenike! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif </div></div>

Vertet, me c'ngjyra do e zbukurojme bredhin Lubo? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Gysi

Primus registratum

As festat dhe as politizimin nuk ua solla une. Ato i gjeta midis jush. Une vetem i evidentova. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif

Sa per perdorimin e gazetave per leter higjenike, nuk po ta qaj hallin per efektet qe mund te sjelle ashpersia e letres, dhe as per papershtatshmerin higjenike me permbajtje plumbi qe kane gazetat. Por problemi ne raste te tilla eshte efekti qe vjen kur i merr lajmet ne rruge anale. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

TheWanderer

Primus registratum

Ti na solle Fitim Zekthin (helbete, ze i degjuar i intelektualizmit shqiptar) dhe nje debat qe me shume percan se sa bashkon. Normalisht, qe efekti i gazetes nuk te intereson /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Lubardhi, ka 3 dite qe s'po shkruan me /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Gysi

Primus registratum

Gjithashtu as percarjen nuk ua solla as une as Fitim Zekthi. Ate e gjeta gjithashtu midis jush. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif
Me shume sesa gazeta, me intereson shendeti mendor i njerezise dhe shqetesohem kur ngaterrohen rruget nepermjet te cilave merren injeksionet, duke i marre te gjitha ilacet per suposte.
Nuk ua kam fajin une pastaj kur juve nuk i kuptoni drejt gjerat dhe nuk doni me reflektu per faktin qe Edi Rama gdhin ne feste 29 nentorin dhe ia fut gjumit per festen me te madhe kombetare (qe kete vit ishte edhe jubilare), diten e pavaresise dhe te krijimit te shtetit te pare shqiptar.

Nqs juve nuk e kuptoni politizimin barbar qe Edi Rama i ben festavem, dhe rrjedhimisht edhe historise, atehere kam pershtypjen se metafora e te informuarit ne rruge anale eshte mese e gjetur. Natyrisht merita per gjetjen e saj nuk eshte e imja, pasi edhe kete "ketu nder ju e gjeta". /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

TheWanderer

Primus registratum

O Skenderbe, O Skenderbe! Tani, sic e the dhe ti per shendetin mendor te njerzve behet fjale ketu. E ka emrin Fitim, Zekth. Trap apo Rryp, ngritja e probleme eshte dicka e rendesishme sot. Perpara se te diskutojme per Edi Ramen, nuk duhet harruar se jane qindra mijra njerez, qe duam apo nuk duam ne, pro-turq apo jo, pro-Sali apo jo, Fitima apo humbsa, preferojne te festojne 29 nentorin si festen e clirimit te atdheut. Dhe perderisa jane te gjithe mbi 18 vjec, te vaksinuar kundra fruthit, taksapagues dhe votues te lire ne Republiken e Shqiperise, kane te drejte te festojne kur t'u doje menderja clirimin e vendit, pavarsisht se Fitimit, Zekthit, Rrypit apo Trapit per arsye injoranto-politike, mesjetaro-patriotike, nuk u pelqen kjo gje. Po shan Edi Ramen o Skenderbe. Nuk i rruhet njeriu. Po shan popullin o Skenderbe...lere te mjerin popull o Skenderbe, se eshte boll i vuajtur, te ndajme dhe festat tani dhe te gjykojme nese jane te shendetshem nga ana mentale sepse po festojne clirimin e Shqiperise me 29 nentor.

Te afte per nje krevat ne Spitalin e "Intelektualeve" jane ato plehra qe ne vend t'i bashkojne shqiptaret per te tilla festa, i ndajne dhe gezohen dhe mbledhin vota kur i shohin shqiptaret te ndare. O Skenderbe, ti je burre i mire, e ka treguar historia. Deri me sot na ke bashkuar. Mos na nda me!

P.S /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Gysi asnje gje personale me ty! Te lutem me kupto, por me frymezove me kete shprehjen e Skenderbeut. Thjesht, si ne shumicen e rasteve ndaj nje mendim te ndryshem me ty, por nuk dua te te ofendoj ose te te gjykoj ty personalisht me asnje rresht te shkruar me siper.

Gysi

Primus registratum

Hamza! Mos na e hallakat muhabetin. Eshte shume i thjeshte. Edi Rama e shfrytezon politikisht, perdhunshem 29 nentorin dhe ketu nis percarja.
Te evidentosh kete, nuk perben percarje, por kthjellim i njerezve lidhur me realitetin qe krijon nje njeri i papergjegjshem, i mbeshtetur nga nje force imorale dhe kriminale politike e cila ka trasheguar sistemin e vjeter monist. Eshte evidente perse socialistet e festojne me fishekzjarre 29 nentorin. Piekrisht per te himnizuar klasen se ciles i perkasin, per me teper 29 nentori eshte data qe solli ne pushtet diktaturen e tyre (pavaresisht faktit qe ne kete date jemi cliruar gjithashtu nga pushtuesit e huaj dhe pa e mohuar festen).
Pikerisht ky eshte problemi i vertete, dhe te ngresh zerin per kete eshte detyre morale e cdo njeriu me mend ne kete vend.
Pikerisht, te ngresh zerin ndaj kesaj do te thote te ruash "shendetin mendor" te shoqerise shqiptare. Sepse, kur shikon turmat pa tru, qe rendin pas joshjeve publicitare qe edi rama perdor, per te orientuar miletin sipas interesave te veta te mbrapshta, nuk mund te mendosh se shendeti mendor i kesaj shoqerie eshte ne nje nivel qe te premton zhvillime normale shoqerore.
Duhet te kuptosh qe njerezit nuk festojne sepse ashtu e ndjejne, apo sepse ashtu e kuptojne, por sepse ashtu u serviret dhe me teper sepse turmat jane refleksive dhe i pergjigjen pa koshience efekteve te tilla mediatike. Dhe menyra e shfrytezimit te fuqise mediatike prej Edi Rames eshte abuzive ne sferen publike, pasi ai deformon historine e ketij vendi, zhvlereson dhe vlereson ngjarjet dhe aktet historike sipas qefit dhe interesit te vet. Pikerisht prandaj edhe ndergjegjia e nje shoqerie, pjesa me e shendoshe e saj, duhet te riorientoje njerezit drejt arsyes, kur shikon qe instikti, hutimi apo veprimet refleksive po e devijojne ate drejt rrugeve pa krye.
Tallja me historine prej PS-se dhe Edvineve te saj perben nje precedent ndaj te cilit eshte obligim qytetar te reagohet. Mosreagimi i shoqerise sone ndaj ketij akti eshte deshmi per hutimin dhe mungesen e koshiences qytetare te shoqerise shqiptare. Pra, muhabeti nuk eshte me i lene njerezit te festojne ke te duan. Muhabeti eshte qe njerezit duhet te kuptojne se cfare po festojne. Pasi eshte evidente dhe e pamohueshme qe 28 nentori, dita e pavaresise, dita e krijimit, ditelindja e shtetit shqiptar eshte data me e rendesishme e ketij kombi, pallogaritshmerisht me e rendesishme se data e largimit te gjermanit te fundit pushtues nga ky vend.

Ps. Nuk te kam marre per ters asgje. Pertej metaforave te perdorura po keshtu edhe prej meje (te cilat besoj se sherbejne thjeshte per ta bere me te kendshem debatin), natyrisht qe debati nuk ka perse te personalizohet.

TheWanderer

Primus registratum

Gys, Hamza apo Mehmet Pasha, ketu bie era turk /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Bie era percarje. Nje komunist i rrjedhur, ngrihet dhe thote se komunistet genjyen, Shqiperia u clirua me 28 nentor dhe jo me 29 nentor. Ata qe luftuan ne ate kohe thone, jo, isste 29 nentori dita e clirimit te atdheut. Ngrihen ca "intelektuale" sahanlepiresa te ketij komunistit te rrjedhur dhe thone: Poshte komunistat" - Shqiperia e clirua me 28 nentor.... Kemi kaq vite dhe nuk i eshte degjuar zeri nje historiani...megjithese te drejten dhe daten me te sakte e sjellin pikerisht ata qe moren pjese ne kete lufte. Edi Rama, eshte nje tjeter jashteqitje e sistemit kulturor demokratik shqiptar. Ai eshte pjese e ekuilibrit politik shqiptar, por nuk eshte ai qe propozon qe 29 nentori te festohet si festa e clirimit. Sepse edhe po e propozoi, do ta perfillin aq sa po perfillin veteranet e Luftes, komunistin e rrjedhur Sali Berisha. Nese do ta gjykosh Edi Ramen se po ben korrupsion duke organizuar festa te tilla, beje, por mos sha e ofendo ata qindra mijra njerez qe preferojne ta festojne kete feste me 29 nentor, mos sha ata vetarane, pa te cilet ajo lufte mund te kishte perfunduar me me shume viktima e shkaterrime. Ishin apo nuk ishin komuniste, ata ishin shqiptare dhe derdhen gjak per kete vend, ndaj nuk duhen ndare ne te mire e ne te keqinj, vetem sepse nuk bien dakord me nje idiot, komunist te ndyre dhe pasues te zellshem te Enver Hoxhes. Mund ta shash e te besh me Edi Ramen c'te duash, ti e Fitim Zekthi, por mos perdorni veteranet e njerzit e thjeshte per te denigruar nje figure poltike.

Disa sqarime:
1. 29 nentori nuk festohet si dita qe solli diktaturen ne fuqi, por si dita qe cliroi Shqiperine nga pushtuesi. Festohet ne 29 apo 28, ata qe luftuan per kete vend, meritojne respekt, ndaj nuk duhet perdorur per qellime politike.
2. Se c'bejne partite politike, nuk me intereson pasi loja e tyre eshte shume e ulet, ata qe meritojne respekt, duhen ndare nga kjo loje, jo te perfishehn ne te, pavarsisht se politikanet e ketyre 17 viteve jane perpjekur te perfitojne te kurriz te tyre. Disa perfitojne duke thene se 29 nentori nuk eshte festa e clirimit, disa duke thene qe eshte.
3. Talljen me historine nuk e ben vetem Edi Rama, por absolutisht te gjithe politikanet e Shqiperise, pasi per historine duhen te shprehen vetem historianet dhe jo politikanet. Nje fjale e urte thote: Ata qe flasin, e shtremberojne historine, ata qe marrin pjese ne te e shkruajne.
4. Jam shume dakord me ty, qe 28 nentori eshte data me rendesishme e historise se Shqiperise.

SoLdIeR_^oF^_fOrTuNe

Forumium praecox

o Gysi ca bo mer vlla se na vdiqe fare preje cik me shkurt rradhes tjeter se lodhemi duke lexuar gjith ate shkrim bashke me kto te tjeret qe shkruajne nje mal me ....lliqe :p(budalliqe).Jeni njisha(Pervec Edi Rames e Sali Berishes)

Gysi

Primus registratum

Apokalips, nuk je i detyrum me i lexu te gjitha mer lal!

TheWanderer!
Po i marr me rradhe disa gjera nga postimi yt.
Se pari, natyrisht qe nuk eshte se e propozoi Edi Rama i pari daten e clirimit. Natyrisht sepse kete pune ia ka zene Enver Hoxha i pari, per arsye te cilat jane shpjeguar ne temen perkatese tek historia. Problemi i Edit eshte se i fryn zjarrit te ketij debati duke u bere befas festues i zjarrte i kesaj feste dhe pikerisht ne nje date qe bie konform nostalgjikeve te verber, pasuesve besnike te atij sistemi. Normalisht, nuk kam ndonje iluzion qe Edi rama, as qe e rruan fare per 29 nentorin. Por nevoja elektorale per te ruajtur mbeshtetjen e kesaj shtrese nostalgjikesh, sprova kryesore kjo per te mbijetuar ne nje parti si ajo socialiste, ben qe Edi Rama te kaperceje cdo moral, per t'u vene ne balle te shtresave me mjerane te kesaj shoqerie. Problemi i Edit eshte, se, e shnderroi 29 nentorin ne nje feste madheshtore, duke eklipsuar, duke e lene krejtesisht ne hije, festen e vertete, mete madhen e shqiptareve 28 nentorin, diten e krijimit te nje shteti-komb shqiptar, per here te pare ne historine e ketij vendi. Dhe kjo eshte e rrezikshme. Kjo me flet shume per paranojen, per imoraliteitn publik, si dhe per mungesen e seriozitetit ne vleresimin e historise (dhe rrjedhimisht edhe te vlerave te ketij kombi) prej Edi Rames. Natyrisht, nuk eshte vetem Edi Rama qe tallet me historine e ketij vendi. Por barbaria me te cilen ai tallet dhe abuzon me 29 netorin, eshte me e felliqura si dhe me pompozja, e shoqeruar me shkelqimet dhe masivizmat kolektive te turmave qe brohorasin pa kuptuar asgje.
Pervec kesaj ketu une nuk jam duke u shprehur se kush eshte data e vertete e cliriimt. Nuk eshte ky thelbi i muhabetit. Thelbi eshte pikerisht shpenzimi i fishekzjarreve per nje date dytesore dhe eklipsimi i dates me te rendesishme te ketij kombi. Pra zbardhja e nates se clirimit (e cila nuk ia zbardhi hic as ditet ketij vendi), dhe lenia ne erresire e dates me te bardhe te ketij vendi.

Se dyti, duhet te kuptosh se ka edhe nje domethenie tjeter mbivleresimi i 29-tes perballe 28-tes prej komunisteve. Kjo eshte mbivleresimi i internacionalizmit mbi nacionalizmin, gje qe ne realitetin politik shqiptar mund te perkthehet fitore e atyre plerave qe perfaqesojne rrymen e panballkanizmit, dhe bashkepunimit me armiqte e ketij vendi, perballa rrymes se patriotizmit, e cila ka qene qendrestare ndaj ketyre armiqve. Komunistet shqiptar, realisht i perkasin rrymes se pare, dhe kjo deshmohet ne politikat projugosllave, prodhim i se cilave ka qene edhe festimi i 29 netorit prej Enver Hoxhes. Nuk dua te zgjatem tani, se merzis apkalipsin dhe vjen e na ben qametin :), por kjo eshte teper domethenese.

Se treti, une nuk po shaj veteranet, pavaresisht se nuk kam ndonje respekt te vecante per ta. Une po kritikoj dhe po ve ne pah, pikerisht abuzimin me festimin 29 nentorit, perballe 28-tes. Por nga ana tjeter, nuk duhet mohuar qe 29 nentori nuk ishte fort ndonje dite e bekuar per shqiptaret. Ardhja e komunizmit ne pushtet nuk ishte hic clirim. Perkundrazi, ishte pushtim edhe me i keq dhe me shkaterrues per kete vend. Nuk ka rendesi shume kombesia e pushtuesit. Ne fakt, edhe ne lidhje me kombesine e pushtuesit perseri, 29 nentori nuk eshte clirim. Komunistet ne botekuptimin e tyre jane po kaq te huaj sa edhe gjermanet, apo cdo lloj pushtuesi. Sepse komunistet jane internacionalist dhe mbrojne identitetin klasor ne disfavor te atij kombetar. 29 nentori perben disfaten e forcave nacionaliste ne kete vend, te cilat u shtypen me agresion stalinist. Por, nga ana tjeter, nuk duhet te harrojme se Lufta Nacional Çlirimtare, nuk ishte thjeshte nje lufte kunder pushtuesit. Por, me teper ajo ishte nje lufte civile, e cila, me teper sesa te shporrte gjermanet (gje qe afermendsh, as qe mund te varej prej komunisteve shqiptar), ishte nje lufte e cila synonte te merrte pushtetin pas largimit te okupatorit. Pikerisht, komunistet, te mbeshtetur nga Jugosllavet, u krijuan, me teper per te pergatitur terrenin, per te marre pushtetin pas luftes. Per mua, ata veterane qe rrine e ngrohen ne zjarret e Edi Rames, jane thjesht mjerane te genjyer, tek te cilet nacionalizmi dhe atdhedashuria eshte shfrytezuar per te ngritur ne fron satrapin Enver. Dhe me vjen keq, kur shoh qe vazhdojne te genjehen dhe shfrytezohen ende, prej pinjolleve te tille pa lidhje me "idealet" e tyre si Edi Rama.

atman

Forumium maestatis

Ketu vetem pak fjale kam, gjithmone ne adresen tende Gys vertopi.
E para nata e bardhe, ne shume qytete te vendeve europiane, ka ngjyrat e veta dhe nuk ka asnje lidhje me vendin nismetar. Artikullshkruesi shqiptar eshte nje cope injorant dhe si pasoje edhe ata qe i vene pas, dmth ti Gys.
Ne Milano nata e bardhe, ka qellim thjesht tregetar. Te gjitha dyqanet rrine te hapura. Nuk ka qellim kulturor. Cdo qytet e zhvillon sipas tradites se vet.
Nese ka grupe kengetaresh, nese ka muze qe hapen, shfrytezojne nje mundesi, sikunder Edi Rama qe i dha ngjyren qe desh ai dhe qe i terboi Gys vertopin e te tjere hiçesi, ne te cilen shqiptaret ndertojne perkohshmeri waterash.
Qe ti je kunder 29 Nentorit kjo duket hapur, por perpjekjet e tua per tu fshehur jane qesharake, jane perpeltije qe nuk te shkaktojne meshire, as dhimbje, vetem perbuzje.
Po te pyesesh veteranet per te cilet ti nuk ke respekt, se e njihni Gysin? Ngrejne supet e thone, beh, ndoshta ilaç per kapsllekun...
Nuk eshte çudi pse ti ardhjen e komunisteve ne pushtet e quan nje pushtim dhe me te keqin, sepse per ty, kjo gje krijon mundesine per ta ngritur me lart pushtimin turk.
Nganjehere kur lexoj mendime te tilla, them me vete: eshte e mundur qe Shqiperia te rrite krimba te tille?!
Zagar e shkuar zagaresh, nga familja ime jane kater ata qe kane dhene jeten per çlirimin e vendit dhe nje gjakqelb si ty gjen sot kurajon dhe e shkel me kembe. Kane qene 70 mije partizane, e mijera familjet e tyre e dhjetra mijera te afermit e tyre, bejne miliona ende sot e kesaj dite. Figura si ty mund t'i shnderojme ne multiplikative ne çdo moment qe deshira tone do te kete prioritet.