MJEKESIA POPULLORE BARISHTARE

Raif

Primus registratum

Me Mjekesi Popullore Barishtare sherohen njerezit e semur te cilet me par kan provuar te sherohen me Mjekesi Shkollore Medicinale - pa sukses.

Dihet se cdonjeri qe eshte i semur, se pari shkon (dhe duhet patjeter) te vizitohet tek Doktori i Medicines i cili fillimisht ben perpjekje te zbulon problemin e te semurit dhe me pas ti caktoi terapin per kurim.
Pacientet te cilet nuk kan patur fat te sherohen me mjekesi te rregullt (medicinale), edhe pse jo rrall here marrin mesazhin nga doktori se semurja e tyre nuk eshte sheruese dhe ata (pacientet) duhet te pajtohen me kete situate te re dhe te rende, nje numer i tyre nuk dakortohet me doktorin dhe fillon te kerkon ndihme per tu sherua dhe nese ka fat ( nese Krijuesi i gjithesise Allahu i madheruar ia ben me nasip) ai edhe do te sherohet.

Ne Mjekesi Popullore bejne pjese metoda te ndryshme te sherimit, por kur themi Mjekesi Popullore me Baroja apo Barnishta, at'here kuptohet se eshte fjala per metoden e sherimit popullorce me bime.

Kjo metode e sherimit te semurjeve eshte pune me te cilen Une mirrem profesionalisht me vite te shumta dhe jam i lumtur per ndihmen qe ua kam dhene (gjithnji me ndihmen e Zotit te madheruar) dhe ua jepi pacienteve te shumte.

Shume njerez te cilet nuk kan njohuri te duhur per Mjeksin Popullore Barishtare, mendojne me paragjykim, negativisht.

Cfar dallimi ka Mjekesia Popullore Barishtare me Mjekesin Shkollore Medicinale?

Dallimi i par eshte se Mjekesia Shkollore e Medicines punen qe e bene, e shkruan ( e dokumenton) rregullisht dhe keshtu bene dhe zgjeron njohurit per problemet qe mund te kete pacienti(kjo eshte shume e rendesishme).

Mjekesia Popullore Barishtare zakonisht punen qe e bene nuk e shkruan (per opinion) por e mban per vete - sekret.

Edhe pse nuk eshte sekret edhe per Mjekesi te Medicines se ilaqet qe i sherojne semurjet e ndryshme te kancereve (mvaresisht se ne cilin organ i ka rrenjet)jan Hithri, apo Barimijfletesh, apo Bari i Shtriges, apo Calendula off. etj. etj. Mjekesia Shkollore eshte duke bere mund te panderprer qe te beje ilaqe per te sheruar semundjet si me lart apo edhe te ngjashme. Rezultatet e tanishme nuk japin kurfar shprese.
Une nuk do te mirrem me ilaqet e mjeksi-farmacise
por puna qe Une beje eshte mjaft e lidhur me doktoret e medicines pasi qe ata jan kompetent te vlersojne gjendjen e vertet te cdo pacienti, pra edhe te pacienteve te mi.

Sherimi i semurjeve ma te ndryshme me baroja eshte i mundur nese bimet jan te pasterta, kualitative dhe te fresketa.

Shume bime tani mund ti hasim ne vende dhe kontinente te ndryshme te botes. Behet pyetja a eshte bima e njejt qe rritet ne Kosove apo Iliride apo Shqiperi sikur bima e njejt qe rritet ne ndonje vend apo kontinent tjeter?

Pergjigja eshte: Jo! Per te mesuar se bimet e njejta qe rriten ne vende apo kontinente te ndryshme nuk jan te kualitetit te njejt por nuk jan edhe ne permbajtje te njejta eshte shkenca.

Per kete do te mundohem te shkruaj prap.

Raif

Primus registratum
Re: MJEKESIA POPULLORE BARISHTARE

Ketu nje keshille per ata te cilet kerkojn te mbrohen nga semurjet e shkaktuara nga te ftofurit:
Cdonjeri qe eshte i ndijshem kur eshte ftoft dhe don te ruaj shendetin
duhet te pij nga 3 caja ne dite (per 7 dite me rradh) nga bima Barimijfletesh e me pas nga 1-2 caja per 10 ditet e me pasme.

Edmond

Primus registratum

Pershendetje
Ne lidhje me te ftohtin...
Tash para 1 jave kam filluar te ndjej sikur nerth mesi, mundohem te vishem trashe, por prap pak te jete ftohte e ndjej te ftohtin shujme ne kete pjese te trupit. Kam pasur probleme edhe me veshket por tash te ftohtin e ndjej me poshte se veshket. Nga se mund te me vije gjithe ky ndijim i te ftohtit z .Mjek Popullor

Raif

Primus registratum

Edmond
i/e porsaardhur
Member # 267

Shkruajtur më 05 Nëntor 2002 12:23
--------------------------------------------------------------------------------
Pershendetje
Ne lidhje me te ftohtin...
Tash para 1 jave kam filluar te ndjej sikur nerth mesi, mundohem te vishem trashe, por prap pak te jete ftohte e ndjej te ftohtin shujme ne kete pjese te trupit. Kam pasur probleme edhe me veshket por tash te ftohtin e ndjej me poshte se veshket. Nga se mund te me vije gjithe ky ndijim i te ftohtit z .Mjek Popullor

======================================================================

Pershendetje Edmond,

Ne artikullin paraprak spjegova se si duhet mbrojtur nga te ftoftit ne pergjithesi.

Pasi qe Ju qenkeni ftofur, duhet te pini nga 5-8 caja ne dite nga bima Barimijfletesh per tre dite me rresht e me pas nga tre caja per 10-14 ditet e ardhshme.

Pregaditja e cajit:

Nje luge e vogel e cajit Barimijfletesh (Achillea Millefolium) pervlohet me uje shume te val ne nje gote 2.5 - 3 dl dhe me leterfilter kullohet menjihere ne gote tjeter. Pihet pa sheqer (para apo pas buke, si te vjen me mire).

Edmond

Primus registratum

Z.Raif ju falenderoj qe po merrni pjese serish ne forum dhe po jepni keshilla per shume probleme shendetesore. Zoti ju ndihmofte.

A thua te jete nje ftohje e zakonshme kjo e imja, pasi ne kete menyre asnjehere nuk e kam ndjere te ftohtin, beson se nuk eshte dicka e rezikshme (ndonje reume, apo dicka tjeter).

Raif

Primus registratum

Z.Raif ju falenderoj qe po merrni pjese serish ne forum dhe po jepni keshilla per shume probleme shendetesore. Zoti ju ndihmofte.

A thua te jete nje ftohje e zakonshme kjo e imja, pasi ne kete menyre asnjehere nuk e kam ndjere te ftohtin, beson se nuk eshte dicka e rezikshme (ndonje reume, apo dicka tjeter).
--------------------------------------------------------------------------------
======================================================================

I rrezikshem eshte kanceri kur ka leshuar metastaza (por edhe ne keto raste i kemi ilaqet qe nese Zoti i madheruar ia ben me nasip te semurit me i perdor, do te sherohet plotsisht).

Sa i perket reumes, me Mjeksi Popullore Barishtare, per nje kohe relativisht te shkurtur me se shumti brenda 10 javesh eshte i mundur sherimi i plot (me barimijfletesh si me lart).

Raif

Primus registratum

Ne AF e para do koheve, nje pseudonim STUDENTI postoi shkresen ne gjuhen angleze, shkrese kjo qe do te demantoi keshillat e mia ne lidhje me disa bime. Une prita se kete shkrese do te mund ta lexonim ne gjuhen tone por si duket Studenti paska pritue me e perkthye.
Pa marr parasysh, Une e falenderoj Studentin per shkresen ne fjale te cilen fillimisht po e perseris ne anglisht dhe me pastaj perkthimin ne shqip. Ja pra shkresa ne anglisht:

J Allergy Clin Immunol 1989 Sep;84(3):353-8
Anaphylactic reaction after the ingestion of chamomile tea: a study of cross-reactivity with other composite pollens.

Subiza J, Subiza JL, Hinojosa M, Garcia R, Jerez M, Valdivieso R, Subiza E.

Centro de Alergia e Inmunologic Clinica, General Pardinas, Madrid, Spain.

We report a case of an 8-year-old atopic boy in whom ingestion of a chamomile-tea infusion precipitated a severe anaphylactic reaction. The patient suffers from hay fever and bronchial asthma caused by a variety of pollens (grass, olive, and mugwort). This severe reaction was developed after his first ingestion of chamomile tea. Studies revealed the presence of immediate skin test reactivity and a positive passive transfer test to chamomile-tea extract. Moreover, both specific antichamomile-tea extract and anti-Matricaria chamomilla-pollen extract IgE antibodies were detected by an ELISA technique. Cross-reactivity among chamomile-tea extract and the pollens of Matricaria chamomilla, Ambrosia trifida (giant ragweed), and Artemisia vulgaris (mugwort), was demonstrated by an ELISA-inhibition study. These findings suggest a type I IgE-mediated immunologic mechanism as being responsible for the patient's anaphylactic symptoms and also suggest that the patient cross-reacted the pollens of Matricaria chamomilla contained in the chamomile tea because he was previously sensitized to Artemisia pollen.
PMID: 2674263 [PubMed - indexed for MEDLINE]

[Polyvalent contact allergy in a florist]
[Article in German]
Hausen BM, Schulz KH.
A female florist, who ran a flowershop from 1954 to 1966 had to quit her job because of her known contact allergy due to chrysanthemums and primrose. Though in the meantime 12 years had passed she suffered occasionally from redness of the pharynx and stomachache after ingestion of tea prepared from yarrow and camomile. Cleaning off her garden from weeds and frequently followed by swelling of her face and pruritus. After epicutaneous testing she developed positive reactions to chrysanthemum as well as cross reactions to sunflower, arnica, camomile, yarrow, tansy, mugwort and frullania (this lichen does not occur in the Northern part of Germany). Patch test with primin revealed the persistence of the highgrade hypersensitivity to Primula.

Perkthimi ne Shqip:

J. ALLERGY CLIN IMMUNOL 1989
Reaksion anfilaktik pas ingjestionit (kalimit të) çajit komomil në stomak:
Studim i reaktivitetit kryqëzor me pollene (pjalme) të përbëra.

Subiza J, Subiza JL, Hinjosa M, Garcia R, Jerez M, Valdivieso R, Subiza E.

Centro de Alergia e Immunologc Clinica, General Pardinas, Madrid, Spain
(Qendra e Alergjisë dhe Klinika e Imunologjisë, Gjeneral Pardinas, Madrid Spanjë)

Ne po raportojmë një rast të një djali 8 vjeçar që vuan nga atopia
( A genetically determined state of hypersensitivity to environmental
allergens. Type I allergic reaction is associated with the IgE antibody and a group of diseases, principally asthma, hay fever, and atopic dermatitis.
Origin
[G. atopia, strangeness, fr. a- priv. + topos, a place]

në të cilin ingjestimi i çajit të kamomiles ka përshpejtuar reagimin e rendë anafilaktik. Pacienti vuan nga rrufa alergjike e barit dhe astma bronkiale e shkaktuar nga peolenet e ndryshme (bari, ulliri ). Ky reaksione i ashpër është zhvilluar pas ingjestimit të pare të çajit kamomile. Studimet e bëra kanë zbuluar praninë e reaktivitetit të menjëhershëm testues të lëkurës dhe testing pasiv pozitiv transferues në ekstraktin e çajit të kamomilës. Për më tepër, të dy çajërat specifike, çaji antikamomil dhe ekstrakti i polleve
anti - matrikaria të kamomilës - antitrupat "immunoglobulina E" janë
zbuluar me anë të një testi-teknike të "ELISA-së"."Reaksioni kryqëzor në mes ekstraktit të çajit kamomile dhe polenet e kamomilës matrikaria, ambrosia trifida dhe artemisia vulgaris, janë demonstruar me një studim inhibicioni (frenimi) të ELISA-së.
Këto zbulime na sugjerojnë nje tip mekanizmi imunologjik "immunoglobulina E", si përgjegjës për simptomet anafilaktike të pacientit dhe gjithashtu sugjeron që pacienti me polene të reaksionit kryqëzor të "matrikaria
kamomil"-së që i përmban çaji kamomile për shkak se ai është sintetizuar kohë më pare në polene artemisia.
PMID: 2674263 (Medicinë Publike - indeksi per MEDLINE)

(Alergji e kontaktit polyvalent të një lulerritësit)
(Artikulli i shkruar në gjermanisht)
Hausen BM, Schulz KH.
Një luleshitëse- rritëse, e cile posedonte një shitore lulesh gjatë viteve 1954-1966 u detyrua të hjek dorë nga puna/profesioni i saj për shkak të alergjisë së kontaktit si pasojë e ,krizanatemu ,-së dhe aguliçes së verdhë
Megjithëse në ndërkohë 12 vite kaluan , ajo vuante herë-pas here nga të kuqit në faring dhe dhëmbja e barkut pas ingjestimit të çajit të përgaditur nga bar pezmi dhe kamomila. Duke pastruar kopshtin e saj nga barërat e këqi shpesh herë i ajej fytyra e saj dhe i paraqitej kruerja e lëkurës.Pas testimit të epikuaneusit ajo pati reaksione pozitive në krisantenum si dhe reaksione kryqësore në lule dielli, ,arnica, kamomile, bar pezmi, ,tansy","mugwort dhe ,frullania") Ky liken ( sëmundje e lëkurës me puçrra)
nuk paraqitet në pjesëne veriore të Gjermanisë. Testi ,paç" (test i
ndjeshmërisë së lëkurës) me "primin" që shfaqi qëndruashmërin e ndjeshmërisë së shkallës së lartë në primula.

-Kur e lexojme kete raport te hulumtuesve, menjihere mendojme se qenka kec te perdorim bimet e lart permendura, te cilat ata i kan quajtur te keqija. Ne keto hulumtime nuk duhet dyshuar por ketu mungon skjarim i cili eshte ma se i rendsishem:
Nje bime si Kamomili (Matricaria) qe rritet ne Kosove, Iliride apo Shqiperi, ne kualitet por edhe ne permbajtje nuk eshte e njejt me bimen e njejt qe rritet ne Spanje, Argjentine apo edhe ne disa vende te tjera.
Hulumtimet e para disa vjetesh tregojne se p. sh. kamomili (Matricaria, apo kamomili i vertet) qe rritet ne Argjentine, permban
sasi me te madhe te ANTHECOTULID-IT, komponent kjo qe shkakton alergjine ne lekure si dhe komponenta tjeter (per te cilen paramendohet se eshte nje polisahorid) e cila shkakton alergji ne rruget e frymemarrjes.
Mu per kete shkak ne Argjentine tani ka filluar te kultivohet kamomili evropian i cili eshte shume me i varfer me keto komponente.

Edhe bimet tjera per te cilat nuk ka prova se ndikojne negativisht
ne organizmin e njeriut si p. sh. Bari Magari apo Equisetum Arvense(qe eshte njeri prej ilaqeve themelor qe e lufton cdo lloj kanceroidi) dallon ne aspektin e efektit pozitiv se ne cfar vendi eshte rritur: ne dheun e "kuq" ai permban se paku 13% te komponentit
kryesor ilaq A. S.

Thuhet se kamomili me i efektshem (ne aspektin pozitiv) eshte i Egjiptit.

Sa i perket Baritmijfletesh, kur perdoret ne lukth te zbrazet, mund te shkaktoi ndjenja te renda por asgje tjeter, mu per kete duhet ngrene dhe me pastaj mund te pihet pa kurfar problemi.

Personalisht kam filluar te mirrem me seriozisht jo vetem me sherimin e pacientave por edhe me spjegimin se si po arrihen rezultatet (per Mjeksine medicinale te pa mundur) ne kurimin e pacientave me bimet qe ishin shpallur te "keqija" si ne artikullin e me siperm.

Edhe ne shkence kur ndonjeri zbulon risi, kjo duhet te vertetohet se paku tre here per te patur guxim: E FITOVA.

Artikulli i mesiperm flet per nga nje rast qe ka ndodhur para bajagi vjetesh dhe fare nuk permend mundsine se bimet mjeksore te njejta te nje vendi - nuk jan edhe te njejta me ato te nje vendi tjeter ne rend te par ne permbajtjen por edhe ne kualitet, e kjo eshte shume e rendsishme.

Si do qe te jet, alergjija sherohet me sukses brenda gjasht javesh me caja (4 ne dite) nga bima HITHRI.

jack

Primus registratum

une per vete nuk jam kundra perdorimit te barerave mjekesore , nga populli ose nga te ashtu quajtur mjeke popullore kundrejt popullit, por jo vetem 1 here kam hasur ne perdorime te substancave te kota qe nuk kane asnje lidhje me semundjen qe perdoren per tu kuruar, te pakten populli injorant eshte i gatshem te perdore gjithcka per te qene me mire , bile edhe te shkoje te fryhet te ndonje sherues shpirteror.
ne te njejten kohe ekzistojne fakte qe keto barera te perdorura nga njerez kopetente te fushes , kane efekte te dukshme , qendron problemi se a eshte mire te perdoren keto pa patur nje leje te ligjshme nga organet perkatese(te ministrise se shendetesise)? dhe a duhet te lejohet (tolerohet) nga shteti nje gje e tille? dmht "substanca" te pa eksperementuara me pare neper laboratoret e kesaj fushe.

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jack:
[qb]une per vete nuk jam kundra perdorimit te barerave mjekesore , nga populli ose nga te ashtu quajtur mjeke popullore kundrejt popullit, por jo vetem 1 here kam hasur ne perdorime te substancave te kota qe nuk kane asnje lidhje me semundjen qe perdoren per tu kuruar, te pakten populli injorant eshte i gatshem te perdore gjithcka per te qene me mire , bile edhe te shkoje te fryhet te ndonje sherues shpirteror.
ne te njejten kohe ekzistojne fakte qe keto barera te perdorura nga njerez kopetente te fushes , kane efekte te dukshme , qendron problemi se a eshte mire te perdoren keto pa patur nje leje te ligjshme nga organet perkatese(te ministrise se shendetesise)? dhe a duhet te lejohet (tolerohet) nga shteti nje gje e tille? dmht "substanca" te pa eksperementuara me pare neper laboratoret e kesaj fushe.[/qb]
=================================================

Cdo person qe mirret me Mjeksi Popullore me Baroja
nuk do te thot se eshte edhe Mjek Popullor.

Une kete pune e punoi me leje te shtetit ku ndodhem (Canada).

Te gjithe pacientet, pas provave te shumta dhe te gjata me medicine shkollore, te paknaqur me rezultatet e arritura, kerkojn ndihme nga Une.
Shume nga pacientet e kan konfirmuar rezultatin e terapise me Mjeksi Popullore me Baroja, disa prej tyre mund ti lexoni ne web page t'imin:
www3.sympatico.ca/herbaltherapist/

SNAP

Papirus rex

Me Mjekesi Popullore Barishtare sherohen njerezit e semur te cilet me par kan provuar te sherohen me Mjekesi Shkollore Medicinale - pa sukses.

Dihet se cdonjeri qe eshte i semur, se pari shkon (dhe duhet patjeter) te vizitohet tek Doktori i Medicines i cili fillimisht ben perpjekje te zbulon problemin e te semurit dhe me pas ti caktoi terapin per kurim.
Pacientet te cilet nuk kan patur fat te sherohen me mjekesi te rregullt (medicinale), edhe pse jo rrall here marrin mesazhin nga doktori se semurja e tyre nuk eshte sheruese dhe ata (pacientet) duhet te pajtohen me kete situate te re dhe te rende, nje numer i tyre nuk dakortohet me doktorin dhe fillon te kerkon ndihme per tu sherua dhe nese ka fat ( nese Krijuesi i gjithesise Allahu i madheruar ia ben me nasip) ai edhe do te sherohet.

Ne Mjekesi Popullore bejne pjese metoda te ndryshme te sherimit, por kur themi Mjekesi Popullore me Baroja apo Barnishta, at'here kuptohet se eshte fjala per metoden e sherimit popullorce me bime.

Kjo metode e sherimit te semurjeve eshte pune me te cilen Une mirrem profesionalisht me vite te shumta dhe jam i lumtur per ndihmen qe ua kam dhene (gjithnji me ndihmen e Zotit te madheruar) dhe ua jepi pacienteve te shumte.

Shume njerez te cilet nuk kan njohuri te duhur per Mjeksin Popullore Barishtare, mendojne me paragjykim, negativisht.

Cfar dallimi ka Mjekesia Popullore Barishtare me Mjekesin Shkollore Medicinale?

Dallimi i par eshte se Mjekesia Shkollore e Medicines punen qe e bene, e shkruan ( e dokumenton) rregullisht dhe keshtu bene dhe zgjeron njohurit per problemet qe mund te kete pacienti(kjo eshte shume e rendesishme).

Mjekesia Popullore Barishtare zakonisht punen qe e bene nuk e shkruan (per opinion) por e mban per vete - sekret.

Edhe pse nuk eshte sekret edhe per Mjekesi te Medicines se ilaqet qe i sherojne semurjet e ndryshme te kancereve (mvaresisht se ne cilin organ i ka rrenjet)jan Hithri, apo Barimijfletesh, apo Bari i Shtriges, apo Calendula off. etj. etj. Mjekesia Shkollore eshte duke bere mund te panderprer qe te beje ilaqe per te sheruar semundjet si me lart apo edhe te ngjashme. Rezultatet e tanishme nuk japin kurfar shprese.
Une nuk do te mirrem me ilaqet e mjeksi-farmacise
por puna qe Une beje eshte mjaft e lidhur me doktoret e medicines pasi qe ata jan kompetent te vlersojne gjendjen e vertet te cdo pacienti, pra edhe te pacienteve te mi.

Sherimi i semurjeve ma te ndryshme me baroja eshte i mundur nese bimet jan te pasterta, kualitative dhe te fresketa.

Shume bime tani mund ti hasim ne vende dhe kontinente te ndryshme te botes. Behet pyetja a eshte bima e njejt qe rritet ne Kosove apo Iliride apo Shqiperi sikur bima e njejt qe rritet ne ndonje vend apo kontinent tjeter?

Pergjigja eshte: Jo! Per te mesuar se bimet e njejta qe rriten ne vende apo kontinente te ndryshme nuk jan te kualitetit te njejt por nuk jan edhe ne permbajtje te njejta eshte shkenca.

Per kete do te mundohem te shkruaj prap.
Asnje here nuk i kam besuar mjekesise popullore

Universal

AnonymouS
Kura popullore ka plot, por asnje nuk e parandalon renien e flokut... ndersa ilacet qe e parandalojne nuk duhet te jepen nepermjet internetit...duhet te shkosh te mjeku ,gjithsesi asnje prej tyre nuk ben mrekullira...

Dreamer

Under the Dome
Ne fakt egziston nje ilac le te themi qe forcon rrenjen e flokut por sme kujtohet per momentin sesi quhet sepse eshte nje mixx i bere ne forme te lengshme dhe aplikohet tek zona ku duket se floket jane me te rralla edhe edhte efiçente per floket ama shkakton deme tek ormonet nqs mbaj mend mire.Nje gje te tille ka perdorur edhe Berlusconi :D (seriozisht flas)
Do te kerkoj e te postoj dicka me precize e konkrete :)

SNAP

Papirus rex
Ne fakt egziston nje ilac le te themi qe forcon rrenjen e flokut por sme kujtohet per momentin sesi quhet sepse eshte nje mixx i bere ne forme te lengshme dhe aplikohet tek zona ku duket se floket jane me te rralla edhe edhte efiçente per floket ama shkakton deme tek ormonet nqs mbaj mend mire.Nje gje te tille ka perdorur edhe Berlusconi :D (seriozisht flas)
Do te kerkoj e te postoj dicka me precize e konkrete :)
Per floket lal kam ngjuar, dhe besoj jam i sigurte per kete, qe eshte Rozmarina, Rozmarina ka veti forcimin e rrenjes se flokut, heqjen e zbokthit, eshte mire te perdoret Rozmarine per floket me yndyre, kush ka zbokth ka dhe yndyre floku, yndyra tek floket dhe zbokthi
eshte shkaku i rrallimit te flokut.