Mitet Ilire-Shqiptare, mitologjia Shqiptare!

the phantom

Primus registratum
Re: Mitet Ilire-Shqiptare, mitologjia Shqiptare!

E shkruajta edhe me lart,Artemis:

Sir Winston Churchill ka shkruar dikur:popujt e Ballkanit prodhojne me shume histori se c'mund te tresin! Kjo ishte edhe ideja ime,kaq! :wave:

Artemis

Primus registratum

E ka pas te dobet "lukthin" pasi USA eshte pa histori... dhe ajo qe e ka prap i kthen kah ballkani... ketu ku tretet edhe hekuri s /pf/images/graemlins/wink.gif !

the phantom

Primus registratum

Ajo eshte muhabet me vete! /pf/images/graemlins/wink.gif

Sir Winston Churchill ishte jashtezakonisht krenar per te shkuaren e lavdishme te Anglise,si kombi qe ka qyteteruar boten dhe i vinte per te qeshur me ballkanasit dhe mentalitetin e tyre gjysem mesjetar,kam pershtypjen!

Artemis

Primus registratum

Deri sa mbreti Lui vdiq mbasi beri banjo ( si veprim futuristik ky!) se ju dobesua imuniteti ngaqe nuk e kishte me lekuren te "mbrojtur" nga llomi :shrug:
dhe deri sa kreatoret benin veshje inventive ( fraku i hapur pas b'ythe dhe fustanet e hapura me kosh) qe ta kene me lehte ne VC polake... te fushave dmth! kendej civilizimi ishte ne lulezim e siper!
rri urte Phantom /pf/images/graemlins/wink.gif ,,,

the phantom

Primus registratum

Po me kercenon e?? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Vazhdo,se me pelqen te me kercenoje nje femer! /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif :cool:

Me pelqeu ajo historia e W.C-se dhe e fustanit qe nuk pengon vajtjen ne banjo! Qeke e fiksume pas argumentit /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif Me pelqe kjo! /pf/images/graemlins/laugh.gif :cool:

Artemis

Primus registratum

rri urte Phantom :lol:

te pelqen?

... Nder Udhetime me fal se rreshqitem ketu pak me Phantom /pf/images/graemlins/tongue.gif .
A mund te postosh mitin ose legjenden shqipetare me te bukuren nga me te bukurat?!
cila eshte ajo :confused:

balforum

Primus registratum

O Phantom sillem ndonje argument bindes qe alexandri ishte grek se ngado qe ta rrotullosh ai ilir del.
Emadhija - qyteti ku u lind (meqe di shqipe nuk eshte nevoja ta kuptosh qe e madhe = great )
Pela - Pela (gjinia femerore e kalit)
Aleksander - A le si ander (no coment)
Mokedhon (ia) - Ma ke dhon

:wave:

the phantom

Primus registratum

Argument bindes??? Ekzistojne me qindra biografi te Lekes(apo Aleksandrit) te Madh ku mund te lexosh cfare te duash.Une s'kam kohe te shkruaj me ore ne kompjuter!

Aleksandri ishte princ trashegimtar dhe me vone mbret i Maqedonise.Ishte i biri i Filipit 2 te Maqedonise dhe Olimpias,e bija e mbretit te Epirit,et,etj,etj,etj,etj.Keto nuk i them une,as greket e sotshem qe sic thashe jane kopja e keqe qesharake e te pareve te tyre qe themeluan qyteterimin perendimor,por te gjithe historianet e paanshem ne te gjitha koherat.Nese ti ke qef te besosh qe ai ishte ilir,kjo eshte pune tjeter!
Mund te lexosh sa material te duash mbi Aleksandrin,ku te duash,po qe se je i interesuar me gjithmen!

balforum

Primus registratum

Nje gje te kesh parasysh qe edhe nje shqipetare me shkolle te mesme di me sume se ata historiane qe kane shkruajtur per aleksandrin e per historine ne pergjithesi.Gjuha flet vete e ata historiane qe shkruajne historine nuk bejne gje tjeter vecse citojne njeri tjetrin pa studiuar mire gjuhen dhe historine tone.Por nuk jane te pakte ata historiane qe ku drejtperdrejte e ku terthorazi e tregojne qarte prejardhjen e Lekes.Shembull eshte historiania Dorthea Razumovski ku i quan qesharake pretendimet e sllaveve qe e paraqet Aleksandrin e Madh si pjese e krenarise se tyre.Ne cdo enciklopedi thuhet keshtu:Aleksandri Madh mbret i Maqedonis,pushtues i Greqis,Egjyptit dhe Persise.Po te ishte Grek pse do ta pushtonte Greqine dhe pse ne lufte me Persine moren pjese rreth 20 mije ushtare greke kundra Aleksandrit?A e kupton se c'domethene 20 mije vete per ate kohe???

alinos

Forumium maestatis

E dini qe edhe njeriun e pare e kane thirrur me nje fjale shqipe?!

Neandertal = Ne anderr te dal!

:lol:

Chaon
ty te imagjinoj duke dale para perendise diten e gjykimit. Ai/ajo do te te pyese:
-Cfare ke bere ti ne jete?
dhe ti do te pergjigjesh:
-Gjyshi im ka qene...

Kjo eshte dhe pergjigjja ime per ty dhe shkembimin tone te mesazheve private, ku ti me ofendove me fjale vulgare, dhe une te thash se nuk ke pike argumenti, por vetem fjale fyese!

Sa per Nder udhetime qe me thirri grekofil, kam vetem nje pyetje:

-Ne cfare burimesh bazohen te gjitha "faktet" e lartepermendura?!

p.s. Me duket se e ke marre shume seriozisht ate shprehjen: "Mos i shkaterro mitet, por transformoi." Vetem se ti ke harruar ta besh nje gje te tille me klas, dmth qe te hahet nga masa /pf/images/graemlins/wink.gif

alinos

Forumium maestatis

edhe nje p.s. (p.s. do te thote post scriptum dhe eshte latinisht /pf/images/graemlins/wink.gif )tjeter se s'me rrihet:

Ne shqip ne themi:
Shqiptare dhe mitologjia /pf/images/graemlins/wink.gif

balforum

Primus registratum

Oh zonjushe greke te paskam ofenduar me fjale pista /pf/images/graemlins/blush.gif Oh zonjush ,zonjush te me falesh qe kam nxjer nga goja ime e pa edukuar fjale aq te pista dhe vulgare dhe kam ofenduar shpirtin tend te qet dhe te sinqert prej vorio grekofileje. Te jap fjalen e grekut se nuk do te ofendoj me :lol:

alinos

Forumium maestatis

rrusho
ti prap pa argumenta je /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

linos po ti jap une argumentat:

te parin nga Fishta:

"Shqyp na vete, po pik' mâ para,
n'agim t'jetës kur kemi shkue,
tue ndjekë flutra nëpër ara,
shqyp mâ s'pari kemi kndue:
kemi kndue, po armët besnike,
q_i flakue kanë n'dorë t'shqyptarëvet,
kah kanë dekë kta për dhè t't'Parvet.
Në këtë gjuhë edhe njai Leka,
q_i 'i rruzllim mbretnin s'i a, xûni,
në këtë gjuhë edhe Kastriota
u pat folë njatyne ushtrive,
q_i sa t'drisë e diellit rrota,
kanë me kênë ndera e trimnive."

siç mund ta lexosh dhe vete aty ku permend "njai Leka" e ka fjalen per Aleksandrin e Madh.

s'ma ha mendja qe juve qe si besoni keto "pralla" tu duket vetja me te qut e me me kulture se Fishtes.

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Po,m'keto male e karpa tona
sparit Zeusi njerzte i rysi
e me augure te Dodona
egersine ai ua permbysi
ketu edhe sparit Ore e Zane
nisen valle me vallzue
e nper verrije e fusha t'gjana
xu Pegasi me lodrue

Ketu Leka mati hapin
me i dal botes fund e n'krye
edhe n'Hindi e cpori vrapin
rrufen n'dor ,vetimen n'sy
si edhe Pirri,qe,mbrehe pallen
e dale detin si duhi
shi nen Rome e shtroi hamballen
te tane n'krena Romakesh t'ri

Kudo rrani turr Shqiptari
mir ai lidh me bes e fe
atje lufta mori zhari
atje gjaku rrembei nper dhe
e as u gjet kund mal a rremore
qe atij hovin me ia ndalun
i ra zhyt ai vales mizore
me arm n'dor nper flak ka dalun
Gal,Romak,po,dikur motit
kjen pershkue nper tok shqiptare
si dhe fiset e Ostrogotit
me ata sllavet ,keta dalshin fare

Por shqiptari se perkuli
i gjall qafen nen zgjedh t'huej
e leshoj token,ne mal duhi
por te dheta si lau kuj [/qb]

Samuel

Primus registratum

Linos

Me vjen mire qe ke filluar te pendohesh qe ke shkruar ashtu si ke shkruar ne fillim, ku e ke emruar veten vete si grekofil e jo une nuk ta kam vene une ate epitet...e keqja jote qenka se ti harroke se cfare shkruar me pare...por kujtohu ose rishikoje fjalet e tua...

Pra ne se je Shqipetar 100% sic ke shkruar diku, une te rrepsektoj si Shqiptar, por te lutem shume, kij parasysh nje gje:

Qe ne se je i ri, shume i ri ne moshe aq sa nuk te ka ardhur koha as ta kuptosh historine tone Ilire-Shqipetare e as te kesh mundesi per te fituar te dhenat e nevojshme per biseda te tilla...me mire mos u perziej ketu !

Te kam thene qe behesh konfuz me veten kur nje here thua se nuk jam grek e pastaj thua qe grekrit i dhane qyterim Europes dhe gjithe botes e pastaj na qet sikur Anglezet e kane qytetruar boten....pra a nuk e kupton sa pa llogjike shkruan e flet?!

Do te ishte me mire per ty qe te marresh ndonje gje me vlere ne se ke deshire te mesosh...ndryshe na lere rehat me ato perzierje adoleshente...

Mendon ti se qenka kaq e veshitere te merret vesh nga shumica ketu se sa dobet paraqitesh me fjalet qe shkruan...aq sa njerzit te medojne here grek e here ndonje me te meta...

Me vjen keq qe me detyron te te them keshtu, por e ke bere hak vertet...

Ne po bissedojme dhe nuk jemi ketu per tu share e as fyer me njeri tjetrin...jemi per te sjedhe mendimin e vet seicili dhe per te pyetur ndonje gje ndokush qe ka interes...

Une kam shume burime ku bazohem ne ato qe kam shkruar me lart...ne radhe te pare kam cfletuar me mijra libra te ndryshem ne keto vite te jetes time dhe vazhdoj te gjurmoj cdo dite...si dhe kam patur rastin e fatin e madh te rrij dhe te degjoj shume here nga njerz te mencur te dijes e te kultures Shqipetare dhe botrore...

E kurre nuk kam qene grindavec per tu thene atyre qe kane ditur me shume se une:

He nga i di ti keto? Jo po kjo nuk este e veltete! E po as kete nuk e din ti mile! Epo gleklit kane cene kestu e astu....epo ele aglezet kane cytelual boten...

Por kam degjuar me rrespekt me te diturit dhe kam ndjekur botimet nga te gjithe autoret e vendit dhe te huaj per ato gjera te rendesioshme...

E ne se do te dish se ku jane fakte...ngjeshu ne bibliotekat e Vatikanit, Parisit, Bushatllinjve ne Shkoder...kerko literature nga bibliotekat private per Leken e madh dhe per Napoleonin...pyet se te tregojne...

Ate fjelen mos i shkattro apo transformoj... ti nuk e kuptoke djaleo...

Une kam theksuar dhe ju lutem te gjithve atyre qe nuk munden ti dallojne mitet nga legjendat qe te perpiqen ti ndajne se jane dy gjera te ndryshme...

Ne legjende hyjne figura njerzore qe bejne vepra heroike trimerie ne anen pozitive te fjales, ashtu si dhe njerz qe bejne vepra humane etj...por nuk bejne asgje te mbinatyrshme...

Ndersa ne mite hyjne figura qe jane te fiksuara ne trashigimine e nje populli si gjera te mbinatyrshme qe kryejne vepra mbinjerzore...si rrezimin e nje maje mali, apo fluturime nga mali ne mal, shkapercime ujrash liqebnesh lumenjesh etj...apo dhe dhenie fuqishe te jashtzakonshme...

Ketu jam munduar te ju ndijhmoj ju sepse ju dikund e keni bere Odiseun Mit, por ai nuk eshte mit eshte thjesht nje luftetare dinak qe humbi detrave...
Ai kontaktoje me figura mitologjike si Ciklopi qe e ka vendqendrimin ne Epirin e jugut etj...

E per dokumenta per ty ka nje skice ketu siper qe e kam sjedhur une nga nje fare Kapllani, lexoje per mitet Shqipetare te jugut...

Kaq kam per ty

Samuel

Primus registratum

Artemis
Pershendetje dhe ju falenderoj per deshiren tuaj per te lexuar ndonje legjende apo dicka mitologjike te gjetur nga une dhe do te sjedh pa tjteter ketu...
Por sonte jam i lodhur dhe jam kthyer vone nga disa pune te mijat kendej Europes...

Edhe ky Linosi po na lodh ne vend qe te merremi vertet me gjera te bukura ku te shohim ate hapsire qe na nevojitet...e na e ka kthyer si ne nje duel midis shqiptarve dhe grekve...´
po une kete teme e kam hapur per Shqiptaret...e shpresoj qe ta kuptoje dikur se nuk e ka mire...

Gjithe te mirat.

OROSHI

Te lumte dora me sjedhjet e juaja, ju falederoj per punen tuaj!
:wave: :thumbsup:

Nder udhetime

alinos

Forumium maestatis

E megjithate pervec kritikave mbi mua, une nuk pashe ndonje titull libri apo emer autori nga mijera libra qe ju keni shfletuar per te thene ato qe thate.

Une per vete si adoleshente qe jam, e njoh personin qe po merret me studimin e dokumentave ne Biblioteken e Vatikanit, gjithashtu njoh punen e ketij personi per perkthimin dhe zbulimin e shume dokumentave me vlere. Qe ju te jeni burri i saj do te ishte nje rastesi e cuditshme, edhe pse ne shqiptaret jemi popull i vogel ne numer, nese heqim ketu te gjithe ata qe nuk kane access interneti /pf/images/graemlins/wink.gif
Sidoqofte, nese doni te me edukoni me jepni autoret dhe veprat, qe te shkoj te kulturohem.

Per Zogun:

Ai zotnia mos eshte gje ai qe ka thene:
"Le ta marre vesh tan bota mare se Gjergj Fishta nuk asht ma shqiptar!" ?!

Samuel

Primus registratum

Prap per Linosin...

LINOSI SHKRUAN :

"E megjithate pervec kritikave mbi mua, une nuk pashe ndonje titull libri apo emer autori nga mijera libra qe ju keni shfletuar per te thene ato qe thate."
UNE I PERGJIGJEM ME KETO FJALE:

PRA PERSERI TI KETU PRANON VETE SE AS HOMERIN AKOMA NUK PASKE ARRITUR QE TA MARRESH NE DORE; SE SA PER VIRGJIL APO AUTORE TE TJERE QE I KEMI PERMNEDUR EMRAT DHE VEPRAT E TYRE SI KRONISTE ME TE BESUESHEM...ATA JO E JO, NUK KE PATUR NDOSHTA DIJENI SE CFARE JANE ATA; EDHE PSE DISA HERE UA KEMI PERMENDUR EMRAT KETU DHE FJALET E TYRE, AKOMA NUK KE ARRITURA TA KUPTOSH SE ATA JANE TE PARET QE E FILLUAN HISTORINE E VENDEVE DHE POPUJVE TA SHKRUAJNE...

A NUK E SHIKON VETEN SE SA KONFUZ JE ME MENDIMET, ME FJALET QE SHKRUAN ?
LINOSI shkruan:

"Une per vete si adoleshente qe jam, e njoh personin qe po merret me studimin e dokumentave ne Biblioteken e Vatikanit, gjithashtu njoh punen e ketij personi per perkthimin dhe zbulimin e shume dokumentave me vlere. Qe ju te jeni burri i saj do te ishte nje rastesi e cuditshme, edhe pse ne shqiptaret jemi popull i vogel ne numer, nese heqim ketu te gjithe ata qe nuk kane access interneti
Sidoqofte, nese doni te me edukoni me jepni autoret dhe veprat, qe te shkoj te kulturohem.
I PERGJIGJEM LINOSIT:

SA PER ATE GRUAN QE U MERRKA ME STUDIME DHE SE JU E NJIHKENI SIC MBURRENI KETU...PASI DO TE JU THONJA SE VETEM SIKUR TE NJIOHNI NJE STUDIUES TE NGJASHEM NUK DO TE ISHIT AQ I VONUAR NE NJOHURI DHE VLERSIM TE VLERAVE SHQIPETARE !

POR PO JU THEM SE ME GJITH DESHIREN TUAJ PER TE ME MARTUAR ME NDONJE "STUDIUESE"... NUK KAM DESHIRE QE TE JEM BURRI I ASNJERES PREJ ATYRE GRAVE QE NJIHKENI JU...

E UNE NJOH MIRE STUDIUESIT E SHUMTE...TE TJERE SHUME ME TE HERSHEM SE AJO QE NJIHKE TI, NDAJ I NJOH DHE ATA AUTORE QE SHKRUAN VEPRAT QE GJENDEN NE ATO ARSHIVA AQ MIRE...

Linosi shkruan per Zogun:

"Per Zogun:
Ai zotnia mos eshte gje ai qe ka thene:
"Le ta marre vesh tan bota mare se Gjergj Fishta nuk asht ma shqiptar!" ?!"
DHE PER KETE RAST PO TE JAP NJE PERGJIGJE UNE PER ATE NE SE ESHTE APO NUK ESHTE AUTORI I ATYRE FJALVE:

NE ASNJE RAST KURRE AT GJERGJ FISHTA NUK KA THENE FJALE TE TILLA, AJO ESHTE NJE SHPIFJE E GATUAR NE GUZHINAT E SHPIFARAKVE TE DIKTAURES KOMUNISTE QE FISHTEN E SULMUAN ME QELLIM QE TE DELNIN VETE NE KRYE SI GJOJA LETRAR TE MDHENJE...

E KISHE FJALEN PER TE DITUR EMRA AUTORESH...JA KU E KE NJE RAST TE MIRE:
KERKO LIBRAT E FISHTES "MRIZI I ZANAVE" "GOMARI I BABATASIT" DHE LEXO NE LIRIKAT E TIJ, PERVEC QE DO MESOSH SHUME GJERA ME VLERA TE MEDHA QE NUK I KE DEGJUAR DERI ME SOT...SHIKO NE SE MUNDESH TA GJESH ATE SHPREHJE NDOKUND?!

ATO NUK I GJEN ASGJEKUNDI NE SHKRIMET E TIJ, POR DO TE GJESH ATE KRITIKE TE ASHPER TE TIJ NE VARGJE KU UA KA XHVESHUR MASKAT TE GJITHE LLOJVE TE PUSHTETARVE TE KORRUPTUAR TE GJITHE TRADHTARVE TE VENDIT TE VET...

TE PAKTEN QE TE MOS MERRESH ME SHPIFJET KOMUNISTE KUNDER FISHTES LEXOJE ATO DY LIBRA TE TIJ:::SE PER ME SHUME NUK TE DILKA KOHE...PASI NJIHKE ATE DHE MESOKE DUKE PARE SE CBEN AJO "STUDIUESJA"!

NE SE JE SHQIPETAR DHE FLET E SHKRUAN SHQIP, MESO SE:

KETE ALFABETIN TONE TE GJUHES SHQIPE AI NJERI I MADH I KOMBIT SHQIPTAR, AT GJERGJ FISHTA E KA SHPALLUR ME GOJEN E TIJE PER HERE TE PARE NE KONGRESIN E MANASTIRIT KU KA INTERPRETUAR CDO GERME DUKE ARGUMENTUAR ME GJUHEN E VET TE EMBEL DHE ME ZERIN E TIJ MELODIOZ PREJ GJENIU!

E KU ASNJE PREJ TE 36 GERMAVE TONA NUK JA KA KUNDERSHTUAR ASKUSH POR E KANE MIRTAUAR NJEZERI TE GJITHE DELEGATET NE ATE KONGRES, KU U VENDOS PERDORIMI I ALFABETIT SHQIP ME GERMA LATINE DUKE HEDHUR PAS NE MBETURINAT E KOHES SI ALFABETIN GREKE DHE ARAB!

PRA MESOJE DHE MOS E HARRO QE TA DISH SE TE DUHET...POR VETEM NE SE JE SHQIPTAR 100%...
NDRYSHE MOS E MERR AS KETE NJOHURI QE NUK E DITKERKE FARE!
Kaq dhe per sonte, shpresoj qe te bindesh se je konfuz dhe i pa qarte me vete e jo se po te bejme kritika...por e gjitha ka te beje me ato qe te kam thene me pare...

"Nder udhetime"