Mishi i derrit

pinkparadise

Forumium maestatis
Re: Mishi i derrit

JAK, per kete
"Keni filluar ta ktheni teologjin ne njohje personale?
Filluan dashurickat?Keni vend tjeter per postime,apo jo?"

e kishe per shkrimin tim besoj.....
atehere per te te bere qefin E FSHIVA, por me duket se edhe pak humor do na bente mir te gjitheve,
dhe mbi te gjitha pales kundershtuse ne bisede, sepse ne qe vijme ketu eshte vertet per te bere debat e bashkbiseduar, por kjo nuk do te thot qe ne duhet te mbajme ZI,
apo te rrim GATITU sepse jemi ke teologjia....
apo edhe Buzeqeshja edhe miresia eshte problem sipas jush???

gjithsesi shkrimi im qe mesa duket te tronditi u fshi.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Jo vetem derrat....por edhe....

Satana,

Pse po pyet vetem per derrin...?

Pyet edhe per keto te tjerat qe jane ndaluar...

Kur'an, Surah El-Maide(5)

3. Juve u janë ndaluar (t’i hani): ngordhësira, gjaku, mishi i derrit,ajo që therret jo në emrin e All-llahut, e furmja, e mbytura, e rrëzuarja, e shparja (nga i tjetrës), ajo që e ka ngrënë egërsira, përveç asaj që arrini ta therrni (para se të ngordhë), ajo që është therrur për idhuj, dhe (u është e ndaluar) të kërkoni me short fatin. Kjo është mëkat ndaj All-llahut. Tashmë, ata që mohuan, humbën shpresën për fenë tuaj (se do të ndërroni), andaj mos u frikësonju atyre, por mua të më frikësoheni. Sot përsosa për ju fenë tuaj, plotësova ndaj jush dhuntinë Time, zgjodha për ju islamin fe. E kush detyrohet nga uria (të hajë nga të ndaluarat), duke mos anuar dhe duke mos patur qëllim mëkatin, All-llahu falë shhumë dhe është mëshirues.

4. Të pyesin ty (Muhammed), çka u është lejuar atyre? Thuaju: “U janë lejuar të gjitha ushqimet e mira dhe ai (gjahu) i gjahtarëve (shtazëve) të dresuara që i mësoni ashtu si ju ka mësuar juve All-llahu. Hani, pra, atë që gjahtuan për juve dhe më parë përmendie emrin e All-llahut. Kini dro nga All-llahu pse All-llahu shpejt merr masa.

5. Sot u lejuan për ju ushqimet e mira, edhe ushqimet (të therrurat) e ithtarëve të librit janë të lejuara (hallall) për ju, edhe ushqimet (të therrurat) tuaja janë të lejuara për ta (u janë lejuar). Gratë e ndershme besimtare, dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush, kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës, por duke pasur për qëllim martesën, jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. E kush mohon (tradhton) besimin, ai ka asgjësuar veprën e vet dhe ai në botën tjetër është prej të shkatërruarve.

Besoj se do ishte humbje kohe te shpjegosh ty se pse jane ndaluar.

Per shembull, si mund ta shpjegosh ty pse eshte ndaluar mishi i qengjit nqs therret ne emer te idhujve?

Ti as nuk beson ne Zot...pra do jete nje gje shume e veshtire nqs nuk beson ne Zot. E kupton dot rrugen pa krye, ashtu eshte edhe me ty per te shpjeguar derrin...

Ato qe ka ndaluar Zoti, vetem Ai e di qellimin e sakte.

Dija jone ne krahasim me dijen e Zotit eshte e pakrahasueshme.

Disa gjera e dijme arsyen sepse ashtu ka dashur Zoti, e disa nuk e dime...ndoshta del a nuk del ne te ardhmen nuk dihet...

SHENIM: Une nuk jam racionalist i tille qe te them se posedoje gjithe njohurine dhe te filloj te argumentoj me ty per cdo gje. Ndoshta jam edhe gabim ne disa gjera, arsyeja e disa gjerave njihet nga Zoti. Po deshi ai na i zbulon, po deshi jo. E kam permendur kete ne historine e Musait dhe Khudrit ne nje postim me pare.

Pra te nisesh nga paragjykimet dhe njohurite e tua shume te vogla, pothujse te paperfillshme me dijen qe organizon universin, dhe te gjykosh Zoti qe ka perfshire dijen e gjithe Universit, do ishte vertet nje nga mendjemadhesite me te medhaja. Do genjeje veten ne rradhe te pare...leri te tjerat...

i_own_u

Primus registratum
Re: Jo vetem derrat....por edhe....

pinkparadis... te raft Albanski per bashkshort jarebi /pf/images/graemlins/tonguee.gif

jak

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

e shef qe dhe ti vete e di se argumentat e tua jane qesharake, qe nuk merren per baze, dhe qe nuk je ne terezi /pf/images/graemlins/tipsy.gif

[/ QUOTE ]

Une thash TI sdo ma mirrje si baze sepse ai e kerkonte posacerisht nga dikush tjeter dhe me shum mundesi do ta degjonte me vemendje dhe mund te arsyetonte se cfare i thoshte ai dikush.Une s'harxhoj kohen time po ta dija se mundi im do ishte i pavler te siguroj qe sdo merrje mundimin te shkruaja dhe te mendoja.
NJe pyetje personale.
Sa veta i ke degjuar seriozisht dhe je perpjekur te mendosh se cfar ka thene ky rob zoti?Jam shum i sigurt qe ketu vjen per tu tall ,por une kam shpresen se dikush tjeter qe i loxon keto qe po themi une e ti e te tjeret ketu do bejne dike te reflektoj,dhe pikerisht ai eshte qellimi im kur shkruaj ketu.
Qellimi i paster i keshilles eshte kur ajo jepet dhe nuk kembulet te zbatohet.
Po iki te ha ndonje gje,po behet nje panair kendej,have fun,
mundohu te reflektosh,per te miren tende ,jo per gje,diten e mre te gjitheve

i_own_u

Primus registratum

kalofsh bukur jak... e shif te pish çar te thot truni e jo çar te thot feja ne ate fest, se nje jet ke

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

tonce,

Ke ngaterruar teme...shko se ka tema te tjera per keto pyetje.

nga derri e cove te "11" vergjeresha...nga e gjete "11" ti djalosh. Ne librin e popullit tend? Kanun i kujt fshati eshte ai...apo ca?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

tonce,

ku e di ti sa musliman i mire e i keq jam une? Ndoshta ashtu eshte ata mund te jene 10^6 here me te mire.

Pastaj ketu nuk po flasim per karaktere dhe morale, por po flasim per baza dije, dhe jo talljesh.

Prandaj desha ta dija nga e ke lexuar kete gje...

Une i kam bere nje fare studimi kesaj ceshtjeje dhe nuk kam hasur asnjehere nr. "11" prandaj po cuditem...po te kerkoj referenca librash dhe jo Marokiene, apo Algjeriane, apo 'nacionalitete' te tjere.

Nqs ke keqkuptim, shtroje te ajo e Gruas ose Keqkuptime per Islamin dhe ta kthej pergjigjen... nuk jam aspak indiferent.

Une vetem tashe nderro temen e pytejes dhe shtroje te tjetra.

Ketu nuk kam deshire te pergjigjem pasi eshte teme tendecioze dhe ka faktore tallese, dhe se eshte JASHTE TEME!

hawk

Primus registratum

Mishi i derrit u ndalua ashtu si edhe alkoli deh kete te fundit arabete konsumonin pa problem,me deshire edhe perse rrit temperturen e trupit.
Madje pa dashur te behem banal,Allahu betohet ne Kuran ne nje krijese te tijen(jo njerezore) e cila konsumohet ne te gjithe boten dhe njihet per rritjen e temperatures se trupit.
Temperatura e trupit rritet edhe nga dielli.
I bie qe,me logjiken tende sic duket te shkeputur diku nga mos funksionimi i neuroneve, te jene te ndaluara edhe keto qe lart permenda per shkak te temperatures.
Allahu ju urdheroi femrave te mbulohen.
Meshkujve ju keshillohet mjekra.
A nuk jane keto perseri shkaktare te temperatures.
Allanu na urdheron larjen e pjeseve te caktuara te trupit para namazit,po keshtu edhe larjen e pergjithshme sipas traditess profetike.
A thua kjo i pershtatej klimes se thate shkretinore ?!
Po kafshet mishngrenese qe jane ndaluar edhe ato rrisin temperaturen trupore ?!

Persa i perket kohes se munizmit ke pak paqartessi.
Nuk dominonte mishi i derrit.
Pyet pak gjyshin.
Lejohet sipas Islamit konsumimi i ketyre kafsheve te ndaluara vetem nese flasim per mbijetese.
Ne kohen e munizmit nuk vdiq kush per buk goje,pra nuk kishim lufte per mbijetese,ose te pakten un di raste te tilla.
Mos i vessh Islamit ligjet e opinionet e tua aq me teper kur jane derivat i tifozlleqeve e jo analizave rrezultat i diturive ne fushen Islame.

blabla

Primus registratum

as nga njoni as nga tjetri. Jam nga Shqipria, nqs se kishe more vesh.
Edhe mos te rrej menja kot se ti je nga Evropa. Je nga shqipria, edhe AS IHER ske per tu bo evropian. Si kujto ti se flet ja dy llafe italisht e anglisht edhe u bone evropian e? Apo mos praktikimi i kultures evropiane te bo edhe ty evropian? Ta them un ca t'ben--HAJVAN dhe rrugac, dmth qe sje i afte te njohesh edhe veten tate nderkohe qe mohon hapturazi ate qe je--SHQIPTAR!!!

hawk

Primus registratum

Islami ndaloi mjaft praktika sociale qe per arabet ishin normale....
Mund te vazhdojme keshtu gjer ne mengjes.

Derri eshte i ndaluar,nuk mund te diskutohet sepse eshte urdher i Allahut sic kane besimet e tjera ndalimet dhe lejimet e tyre.Kujtoj hebrenjte,te krishteret mishin diten e prmete edhe pse tani jane modernizuar dhe e kane relative fjalen e Zotit.
Me teorine tende nuk duhet besuar ne asnje fe sepse jane te vjetra dhe te lindura ne vend te tjera te largeta me Shqiperine.
Shume mire..
Atehere duhet te besojme vetem tek ajo qe eshte e re dhe shqipetare.
Pra demokracia e lindur para Krishtit duhet larguar.
Kushtetuta Amerikane si e vjeter nuk vlen me.
Mesimet e shkencetareve e mendimtareve me te cilet jane plot shekujt por shqipetare dhe bashkohes te tu nuk shoh asnje,duhen harruar.
Vete "shkrimi" i lindur ne ato vendet ku ka lindur dhe feja ne fjale duhet eliminuar....

Po behemi qesharak nese vazhdojme ne kete linje.
Te lutem lexo dicka per Islamin,njihe me mire armikun..

hawk

Primus registratum

Kjo tregon se besimi i tyre ishte i dobet.
Asgje me teper.
Mos valle pati vetvrasje masive ne vendet e lindjes qe identifikohen edhe ato ne fe te lindura larg tyre dhe me heret se Islami,gjate komunizmit.
Apo pati luftra fetare ??Papa Wojtila duhej te rrembente armet....
Ky quhet iman.
Ky ka shkalle te caktuar por nuk do te thote se Islami ne Shqiperi nuk ka eksistuar.
Gjysherit e mi,p.sh,kan respektuar muajin e Ramazanit.
Te tille ka patur sa te duash ne Shqiperi.
Feja ka qene e pranishme gjithmone per ndryshe do zhdukej fare,per ndryshe nuk do rrezikonim jetem per rihapjen e objekteve te kultit ne Shkoder ne 1990.

Profeti thote : "nese shikoni nje te keqe largojeni ate me dore,nese nuk keni mundesi atehere largojeni me fjale dhe nese perseri nuk keni mundesi largojeni me zemer".

Kjo nuk ka nevoje per koment duke shpresuar se nuk ndodhem perballe femijesh..

hawk

Primus registratum

Brravo e shtove edhe nje shkrim ne listen tende.

Thua qe Islami nuk eshte armik por e kundershton me kaq egersi sa qe ato te cilet identifikohen ne kete fe jane HIPOKRITE dhe feja eshte faktor i paperfillshem.
Kjo quhet armiqesi edhe pse u nise nga nje term i imi metaforik.
Pastaj ne jemi hipokritet....

E si mund ti pergjigjem pyetjeve te tua,pyetjeve te nje gjeniu qe merr pjese me kaq kopetence ne te gjitha fushate forumi,...por nuk e din e din at shprehjen "pse therritet gamari ne dasem"( i thojm ne shkodranet).
Ti per hamallek je ketu pasi nuk ke as njohuri dhe per rrjelloj nuk mund te besh pyetje.
Sidoqofte tregova pak rrespek duke ju pergjigjur jo vetem pyetjes por te gjithe logjikes tende ne te cilen ke bazuar pyetjen.
Nese ti e di pergjigjen mos na lodhe kot.
Nese ben pyetje retorike mos kerko pergjigje.
Nese pergjigje te duket vetem ajo per te cilen ti ben tifozllek atehere te lutem mos kerko pergjigje nga un.

Por te thashe me lart ktu je per hamallek....

P.S kjo e fundit ishte metafore..

Gysi

Primus registratum

Qendrimi me i drejte ndaj kesaj teme ishte ai qe mbajti Hmmmm!
Eshte e vertete! Kjo lloj teme, ashtu si mjaft tema te tjerra nuk ka absolutisht per qellim debatin, ne kuptimin normal te kesaj fjale, por thjesht talljeje, fyerje, personalizimi e ku ta di une cfare tjeter.

DHe meqe tema paska degjeneruar, ashtu sic e parashikoja, une po e mbyll deri ne marrjen e nje vendimi te ri!