Jo vetem derrat....por edhe....
Satana,
Pse po pyet vetem per derrin...?
Pyet edhe per keto te tjerat qe jane ndaluar...
Kur'an, Surah El-Maide(5)
3. Juve u janë ndaluar (t’i hani): ngordhësira, gjaku, mishi i derrit,ajo që therret jo në emrin e All-llahut, e furmja, e mbytura, e rrëzuarja, e shparja (nga i tjetrës), ajo që e ka ngrënë egërsira, përveç asaj që arrini ta therrni (para se të ngordhë), ajo që është therrur për idhuj, dhe (u është e ndaluar) të kërkoni me short fatin. Kjo është mëkat ndaj All-llahut. Tashmë, ata që mohuan, humbën shpresën për fenë tuaj (se do të ndërroni), andaj mos u frikësonju atyre, por mua të më frikësoheni. Sot përsosa për ju fenë tuaj, plotësova ndaj jush dhuntinë Time, zgjodha për ju islamin fe. E kush detyrohet nga uria (të hajë nga të ndaluarat), duke mos anuar dhe duke mos patur qëllim mëkatin, All-llahu falë shhumë dhe është mëshirues.
4. Të pyesin ty (Muhammed), çka u është lejuar atyre? Thuaju: “U janë lejuar të gjitha ushqimet e mira dhe ai (gjahu) i gjahtarëve (shtazëve) të dresuara që i mësoni ashtu si ju ka mësuar juve All-llahu. Hani, pra, atë që gjahtuan për juve dhe më parë përmendie emrin e All-llahut. Kini dro nga All-llahu pse All-llahu shpejt merr masa.
5. Sot u lejuan për ju ushqimet e mira, edhe ushqimet (të therrurat) e ithtarëve të librit janë të lejuara (hallall) për ju, edhe ushqimet (të therrurat) tuaja janë të lejuara për ta (u janë lejuar). Gratë e ndershme besimtare, dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush, kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës, por duke pasur për qëllim martesën, jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. E kush mohon (tradhton) besimin, ai ka asgjësuar veprën e vet dhe ai në botën tjetër është prej të shkatërruarve.
Besoj se do ishte humbje kohe te shpjegosh ty se pse jane ndaluar.
Per shembull, si mund ta shpjegosh ty pse eshte ndaluar mishi i qengjit nqs therret ne emer te idhujve?
Ti as nuk beson ne Zot...pra do jete nje gje shume e veshtire nqs nuk beson ne Zot. E kupton dot rrugen pa krye, ashtu eshte edhe me ty per te shpjeguar derrin...
Ato qe ka ndaluar Zoti, vetem Ai e di qellimin e sakte.
Dija jone ne krahasim me dijen e Zotit eshte e pakrahasueshme.
Disa gjera e dijme arsyen sepse ashtu ka dashur Zoti, e disa nuk e dime...ndoshta del a nuk del ne te ardhmen nuk dihet...
SHENIM: Une nuk jam racionalist i tille qe te them se posedoje gjithe njohurine dhe te filloj te argumentoj me ty per cdo gje. Ndoshta jam edhe gabim ne disa gjera, arsyeja e disa gjerave njihet nga Zoti. Po deshi ai na i zbulon, po deshi jo. E kam permendur kete ne historine e Musait dhe Khudrit ne nje postim me pare.
Pra te nisesh nga paragjykimet dhe njohurite e tua shume te vogla, pothujse te paperfillshme me dijen qe organizon universin, dhe te gjykosh Zoti qe ka perfshire dijen e gjithe Universit, do ishte vertet nje nga mendjemadhesite me te medhaja. Do genjeje veten ne rradhe te pare...leri te tjerat...