Mentalitet i piset

Mentalitet i piset

Te gjithe duan te pasurohen mundesisht pa punuar fare. Nje vajze e re qe donte te "futej ne pune" kerkonte te pinte nje cigare jashte dhe te pinte kafe qe diten e proves. Te rinjte kerkojne punet te lehta, jo vetem te mos duan shume force po te mos duan fare as mend. Punet qe kerkojne mend refuzohen kategorikisht. Te gjithe kerkojne te behen kengetare, s'ka gje se s'kane talent, talenti vjen duke "ngrënë".
Ne universitet profesoret duan para qe te te kontrollojne provimin, le te te vene note pastaj. Nqs nuk u jep as qe ta shohin fare detyren, te rrasin ndonje kater ose pese si ua jep truri. Profesori plak qe mban vendin e punes nuk perdor materiale te reja te bibliotekes te sjella nga jashte, po fletoret e veta te kohes se rinise qe i jane zverdhur faqet nga koha. Pale pastaj ato materiale te perkthyera si mos me keq, qe as profesori vete nuk i di dhe qe u diktohen studenteve pa asnje shpjegim.
Asnjeri nuk do te punoje tete ore.
Punonjeset e bankave te shohin nga koka te kembet si je veshur qe te vendosin te te buzeqeshin apo jo. Se mos vetem ato, te gjithe!
Te banka amerikane duhet te mbash rradhe, por kur te vjen rradha dhe shkon te sporteli, te rrasin te sporteli yt nje ndyresire me kostum qe ka nje traste plot me pare qe, mire qe e fusin pa rradhe, po te shikon dhe gjithe inat. Marreveshjet behen neper kafene, jo ne zyre.
Neper zyrat e shtetit te presin ca injorante qe, dhe kur e marrin vesh qe kane 10 here here me pak shkolle se ty, te shesin mend qe dokumentat behen ashtu katunarce, si c'thone ata (ne fakt ato, se grate jane me te tmerrshme se burrat).
Keshilltare e ministrit behet dashnorja me shkolle te mesme.
Puna nuk vleresohet fare, vleresohet sa kafe pi me shefin ne dite, sa ia ke bere qejfin shefit, sa ke genjyer per te mire te shefit, sa allishverishe je ne gjendje te besh ne minute, sa perqind te fondeve do harxhosh per te dhene rryshfete gjate karrieres (se punet pa rryshfete nuk zgjidhen) etj. etj. Kush eshte profesional, kryen volum pune te madh, punon ne zyre dhe jo ne kafene eshte budalla.
Tirana eshte qyteti kryesor, kujt i rruhet per pjesen tjeter te Shqiperise.
Nga ana tjeter: hajde rrasemi te gjithe ne Tirane dhe ta bejme tym e lluce.
Me pelqen Shqiperia per keto qe thashe me lart. Me duket "e embel" :wub:

Dani83

Primus registratum
Re: Mentalitet i piset

MENTALITET I PISET
Perdhosje e sistemit, shoqerise, mendimit.
"zhvillimi i nje shoqerite arrihet me maturimin e zakoneve/kultures/menyren e te qenit/mentalitetit/organizimit..."

Duhet ZHBIRE ne Shqiperi kjo fare e keqe, semundje.
Nuk eshte kjo Shqiperia.

dimir

Forumium praecox

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
"Shef quhet ai qe shef te tjeret kur punojne. Dhe tek ne, gjysma e shqiptareve jane shefa."

[/ QUOTE ]
disa dite albforumi nuk punonte mire isha shume /pf/images/graemlins/confused.gif me e pakta disa minuta ndjehem mire duke lexuar dhe ndare mendime me bashkembasit e mi, ju falenderoj per diskutimet e kendeshme.

shqiptari87

Primus registratum

NUK E DI PSE POR KJO TEME PO ME PELQEKA...TE PAKTEN KA NJEREZ QE E SHOFIN TE VERTETEN NE SY DHE NUK IA FUSIN KOT DHE FLASIN PER CA ENDRRA QE AS NUK ENDERROHEN DHE JO ME TE REALIZOHEN. MENTALITETI VJEN NGA INJORANTET QE KANE ARDHUR NGA FSHATI APO NGA RRETHET, NUK DUA TI FUS TE GJITHE ME NJE THES POR PJESA ME E MADHE JANE INJORANTE DHE NUK E DINE SE NGA LIDHET GOMARI. SA VIJNE NE TIRANE DITEN TJETER THOJNE JOM TIRANAS DHE E KOM SHTEPINE NE KODRA E PRIFTIT N'BABRRUJT, OSE ALIDEMS. DHE SA VINE FILLOJNE DUKE BESHTYRE NE TOKE HEDHIN PLERAT SA ANDEJ KENDEJ...I JAPIN MAKINES SIKUR ME QENE NE PYLL DHE THU SIKUR NUK KA SEMAFOR APO polic . TJETER PASTAJ RREMUJE EDHE KUR ECIN NE KEMBE THU SE RRUGA APO TROTUARI ESHTE I TYRE. KAQ POPULLI PASTAJ JANE ATA TE NDERUARIT ZYRTARE QE SA VIJNE NE DITEN E PARE NE PUNE BOHEN SHEFA DHE MENDOJNE SE TE TERE E KANE PER DETYRE QE T'I JAPIN LEKE EDHE KUR NUK DUHET.PASTAJ LERI ATA TE LARTEMIT FARE...NUK E DI TIRANA NUK ESHTE metropol ASHTU SIC PRETENDOHET POR ESHTE METROHALE DHE E MBESHTES 100% KETE GJE. ORE SA VJEN NE AEROPORT NE TIRANE TE THOTE POLICI "HAJDE KTU REEEE" "TE SHEF SHTREMET" KURSE KUR VIJNE TE HUAJ BEHEN SI K...A KUJTOJNE SE DO MARRIN NDONJE LEKE.ESHTE APO NUK ESHTE ME I RRAS I SHPULLE TE GJITHEVE KETYRE NJEREZVE TE PACIPE QE AS NUK DUAN TE MESOJNE ATE QE ESHTE E DREJTE. JO TE GJITHJE JANE KESHTU POR FATKEQESISHT PAKICA MBYTET NGA SHUMICA.VETE E SHKATERROJNE DHE VETE ZIHEN.NE SHQIPERI NUK DIHET SE CFARE ESHTE PUNA. PO TE PUNOSH QUHESH BUDALLA DHE PO TA FITOSH LEKUN ME DJERSE QUHESH HAJDUT PO TE TREGOSH TE VERTETEN QUHESH GENJESHTAR PO TE EMANCIPOHESH QUHESH INJORANT. KU TE SHKOJME ? ABSURDITET KOMPLET.

marina s.

Forumium maestatis

keshtu si po flet ti djale i mbare,me fal qe po ta them,por je njeri prej atyre qe ia fut kot.

Gigo

Primus registratum

nese ne nuk dime te trajojme qofte me pak dinjitetin njeriun e punes,do krijohet nje mentalitet i tille

ne SHQIPERI jo pse nuk duan te punojne por kerkesa dhe oferta nuk kane nje pike te rregullt ekuilibri.

nese une jam vete ne kontakt te perditshem me kete nuk pranoj qe te paguaj me dinjitet dike,kjo do te thote abuzim dhe shfrytezim.

qe do te thote kapitalizem,mbijetese!

SHqiperia do behet dhe krejt mire nese ne do thellojme besimin dhe ndihmojme mendimin e sakte qe vendi yne te arrij nivelet per te cilat ne aspirojme.

nuk duhet te na vije keq por ta prekim vete gjendjen dhe te shohim problemet reale te jetes shqiptare.

/pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]
Bravo!! /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

te keqen,te gjithe dine ta shajne por te pakte jane ata qe arrijne ta ndryshojne.Ju o shqipetare punetore,te qyteruar e me mentalitet te paster ne vend qe te grini sallate kot pse nuk perpiqeni te beni diçka,qofte edhe fare te vogel? Gure gure behet mur ka thene nje popull dembel me mentalitet te piset.

[/ QUOTE ]

kush tha qe nuk jemi duke e bere ate qe thua ti? Vetem se eshte pak e dhimbshme te shikosh qe shqiptaret qe te rrethojne nuk duan qe "guri" qe ve ti te jete i madh, dhe nga gjithe keto pengesa ajo qe ve ti eshte guralec jo gur. une dua qe kalaja te behet sa jam gjalle ose te pakten per femijet e mi e jo kur te kete ardhur koha qe ne bote nuk ndertohen me kala. Nuk e di a me kuptove? Sa per ato fjalet me "gjys-shkence" pa bereqet qe ka shkruar ai qe ke cituar ti me lart une shkruaj gjithe diten po ato jane fjale boshe se nuk ia ka fajin shqiptareve ekuilibri i kerkeses dhe ofertes bla bla blablablabla. Kerkesen, oferten, etj etj i krijojne njerezit e mos na beni si ekonomistae filologe te mbaruar se nuk jeni. Une kam me shume shkolle se ju.

Vals

Primus registratum

Cdo vend ka punetore te mire dhe punetore te keqinj. Nuk eshte qe ju bie kerbishtja ne pune te gjitheve jashte shqiperise. Ne zyren time ka njerez qe punojne shume mire dhe bejne karriere ka dhe te tjere qe ngelin vend numero dhe punojne shkel e shko. Mendoj se mosperputhja e kerkeses me oferten ne tregun e punes ne Shqiperi si dhe abuzimi apo mosrespektimi i te drejtave te punonjesit i japin shkas cilesise se dobet ne pune, hileve, rryshfeteve etj. Njoh njerez me shkolle (doktore psh) qe punojne sa ju bie kurrizi ne Tirane ne klinika private dhe pronari i klinikes nuk ju paguan lejen e zakonshme ose asnje dite pushimi. Ku eshte pare kjo ne Amerike psh (vetem ne rast se je pa dokumenta mund te shfrytezohesh ne kete farepike).

Nga ana tjeter, si komb ne jemi arrogante dhe punet e vogla ose te rendomta s'para i kemi qejf ose hyme ne nje kontrate pune me idene per t'ja hedhur punedhenesit. Kjo ndodh si brenda ashtu dhe jasht Shqiperise. Nuk e kemi kulturen apo etiken e punes qe cdo gje ta bejme, ta bejme shume mire per krenarine tone, gjithmone matim me kandar c'na japin pa te japim.

i_own_u

Primus registratum

uuu sa tem e bukur kjo... me pelqen shum titulli /pf/images/graemlins/lol.gif

kush ka pa hajer nga puna mer amon qe do e shofi Shqiptari ja pra boll vujten te shkretet 50 vjet ju q! nona n'pun e s'pan i dit t'hajrit /pf/images/graemlins/laugh.gif

nejse...

Sceptic... ste dija vajz puntore un ty /pf/images/graemlins/tonguee.gif duhet me t'studju mir ty goce

bsh

Primus registratum

O Gigo c'me kenaqe! Une jam 100% dakord me ty. Kam shume miq nga vende te ndryshme te botes qe duan te vine ne shqiperi edhe te them te drejten kur mendoj se c'behet aty me vjen siklet ti ftoj.
Mentalitetin e piset shqiptar e kam provuar shume here kur mendoja se do kthehesha te hidhja nje gur ne "kalane" e shqiperise.Mirepo shqiptaret kane aq pordhe sa nuk durohen sado atdhedashes apo idealist te jesh. Edhe dhi e zgjebosur thote populli edhe bishtin perpjete. Sa per dijeni kush thote qe na qenkan fshataret e ardhur qe na e paskan ndyre mentalitetin neve e kane shume gabim.Une kam pasur rastin te punoj me demek eliten shqiptare edhe me vjen per te vjelle kur kujtoj egoizmin vogelsine ne shpirt, deshiren vetem per te zhvatur edhe per te vjedhur, gati vetem per te shitur mend kot,pune e nivelit mizerje. Nuk kane qejf ti japesh as me te voglin sygjerim se te quajne se po shet mend meqenese ke diploma nga vende perendimore edhe ata nuk kane as gjysmen titujve qe ti ke...e c'te them me shume.
Ne jemi te krimbur nga brenda, njerezit nuk kane me minimalen edukate, te shtyjne edhe nuk te thone me fal...fillo qe ketu edhe pastaj nuk ka tjeter...Une mendoj qe problemi jone eshte qe ne nuk kemi etike pune, nuk punojme me kenaqesi, gjithmone ankohemi, sherbim mizerje kudo, edhe ne dyqan ta hedhin mallin ne fytyre sikur ia ke per borxh.Shqiperise do ti duhen shume vjet kapitalizm i pameshirshem qe ti uli koken shqiptarit edhe te punoj ashtu sic duhet.Persa i perket emigranteve: te gjithe emigranteve pa dallim kombesie(vetem nq je trafikant apo kriminel) u bie bretku neper pune se nuk kane vajtur per pushime, keshtu qe shqiptaret si gjithe te tjeret e ulin koken qe te mbijetojne.
Te pakten mua me vjen mire qe shume prej nesh kane filluar ta kuptojne krimbosjen se kemi shume vjet qe e mohojme edhe ja hedhim fajin politikaneve.