Mendoni qe prostitucioni duhet te jete legal?

studenti100

Forumium praecox
Re: Mendoni qe prostitucioni duhet te jete legal?

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondrapedali</div><div class="ubbcode-body">Por, pandershmëria (imoraliteti) e burrave që shkojnë me prostituta është kthyer në simbol imoraliteti të prostitutave. Dhe kjo do të thotë ti biesh samarit kur s'ke ç'i bën gomarit. </div></div>

Po sikur prostituta ta dinte se ky burri eshte i martuar, asaj nuk i intereson fare derisa merr parate, mendon se prostituta eshte e ndershme? Mendoj se eshte pak e pandershme ndaj gruas se burrit. Kjo eshte sikur nje hajdut te shesi nje mall qe ka grabitur edhe ti ta blesh duke e ditur ate, a quhesh ti i pandershem sepse je kontribues ne biznesin e vjedhjes? Une mendoj se je por jo ne njejten mase sa ai qe ka kryer. Ti mendon se nuk je fare edhe kur e di me siguri qe kjo eshte mall i vjedhur, ne fund te fundit ti paguan cerekun e cmimit ne dyqan dhe as nuk vjedh?

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Kondre...laisse tomber... sa vault pas la peine...

jimmy84

Primus registratum

Dmth eshte me mire qe ne ta NDALOJME prostitucionin dhe te mbyllim syte perpara faktit qe prostitucioni ekziston dhe do vazhdoje te ekzistoje?
Pra i gjithe thelbi nuk eshte "A duhet te ekzistoje prostitucioni apo jo?" sepse ai EKZISTON dhe nuk mund te ndalohet praktikisht. Ceshtja shtrohet:
Te mbyllim syte perpara realitetit? Apo t`i hapim syte dhe te pranojme realitetin dhe te pershtasim ligjet dhe vete prostitucionin me shoqerine ku jetojme?
Biles edhe per shqetesimin e Gysit, qe ne Shqiperi nuk zbatohen ligjet nuk me duket qe zgjidhja eshte moslegalizimi por vetndergjegjesimi per zbatimin e ligjeve (ne pergjithesi) dhe qe normalisht sjell edhe zbatimin e ketij ligji.
Pra ceshtja nuk eshte MORALE por JURIDIKE.

gurax

Pan ignoramus

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: studenti</div><div class="ubbcode-body">
Po sikur prostituta ta dinte se ky burri eshte i martuar, asaj nuk i intereson fare derisa merr parate, mendon se prostituta eshte e ndershme? Mendoj se eshte pak e pandershme ndaj gruas se burrit. Kjo eshte sikur nje hajdut te shesi nje mall qe ka grabitur edhe ti ta blesh duke e ditur ate, a quhesh ti i pandershem sepse je kontribues ne biznesin e vjedhjes? Une mendoj se je por jo ne njejten mase sa ai qe ka kryer. Ti mendon se nuk je fare edhe kur e di me siguri qe kjo eshte mall i vjedhur, ne fund te fundit ti paguan cerekun e cmimit ne dyqan dhe as nuk vjedh? </div></div>

Po nje avokat qe i merr leket per te nxjerre nga burgu nje vrases apo perdhunues dhe ja del t'a beje, quhet qe i merr leket nga klienti i tij ne menyre te pandershme kundrejt viktimave? Mendoj se eshte e pandershme ndaj viktimave. Quhet sikur ka grabitur drejtesine dhe ti t'a blesh duke e ditur qe eshte dicka jo e drejte, nje drejtesi e vjedhur. A quhesh ti i pandershem sepse je kontribues ne biznesin e vjedhjes? Une mendoj se je por jo ne njejten mase sa ai qe ka kryer. Ti mendon se nuk je fare edhe kur e di me siguri qe kjo eshte mall i vjedhur.

Bera shume pak modifikime ne ate qe kishe shkruar ti dhe e shkruajta perseri. Shume pyetje ne shkrimin tend, shume pyetje edhe ne shkrimin tim. Per mua nderklikohesh kot ne te tille labirinte qe as s'te japin pergjigje ne fund. Te dy rastet kane te njejten pergjigje ne kendveshtrimin qe sugjeron.

Ne shembullin qe dhe ti, ai burri per te cilin flet, atij nuk ja dha prostituta me zor, as leket nuk eshte se ja mori me zor. Vajti ne "dyqan", me kembet e veta, dhe bleu ate qe kishte nevoje. Pse, apo si, apo duhet, apo s'duhet.. kjo eshte tjeter gje fare. Eshte e pandershme ndaj gruas se burrit, po e vertete, por pandershmerine kerkoje tek burri nese je kaq i vendosur ta gjesh, jo tek prostituta.

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Biles edhe per shqetesimin e Gysit, qe ne Shqiperi nuk zbatohen ligjet nuk me duket qe zgjidhja eshte moslegalizimi por vetndergjegjesimi per zbatimin e ligjeve (ne pergjithesi) dhe qe normalisht sjell edhe zbatimin e ketij ligji.
Pra ceshtja nuk eshte MORALE por JURIDIKE. </div></div>

Une nuk thashe qe moslegalizimi eshte zgjidhje. Une thashe thjesht qe legalizimi nuk eshte zgjidhje. Personalisht zgjidhjen e ketij fenomeni nuk e shoh tek aspekti ligjor. Une nuk besoj se ndryshimet shoqerore varen nga ndryshimi i ligjeve. Une besoj se ka te tjera forca dhe faktore qe jane te afte te veprojne ne permiresimin apo perkeqesimin e shoqerive. Ligjet funksionojne vetem per te krijuar hapesiren e duhur te legjitimitetit te veprimeve te shtetit, por ato nuk jane faktore ne ndryshimin e fenomeneve sociale. Ato jane vetem ndihmues ose perkeqesues. Ne kete menyre, une e shoh problemin e prostitucionit si nje fenomen qe ka te beje me nivelin kulturor, etik, shpirteror, botkuptimor si dhe ekonomik te nje shoqerie. Konkretisht prostitucioni ka qene nje fenomen thuajse inekzistent ne Shqiperi me pare. Ne te vertete ka pasur ne kohe te zogut fenomene te tilla, por ato kane qene te kufizuara ne fenomene mjaft periferike dhe nuk kishin permasa te nje plage apo problemi social. Punen e nje prostitute ne kete vend e kane bere historikisht komunitete joautoktone, si ai rom, te cilet nuk kane funksionuar mbi modelet shqiptare te struktures sociale.
Problemi per te cilin po flasim i prek thuajse te gjitha aspektet e sjelljes shoqerore te njeriut, edhe ate social, edhe ate juridik, edhe ate kulturor, edhe ate moral etj. Varet pastaj se ne cilen prej fushave doni ta shtrojme problemin dhe varet se si e shihni ate.

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Konkretisht prostitucioni ka qene nje fenomen thuajse inekzistent ne Shqiperi me pare. </div></div>

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shocked.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shocked.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shocked.gif

A mund ta shtjellosh pak më tutje këtë mendimin tënd Gysi? Po më bën kurioz të di nëse e zemë ne vendin e parë në botë për mospërdorim prostitucioni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gysi

Primus registratum

Nuk e di cfare shpjegimi kerkon me hollesisht, por ajo qe une thashe (ne fjaline e cituar prej teje) eshte se prostitucioni ne kete vend, me pare ka qene THUAJSE inekzistent. Dhe kete e shpjegova, ne kohe te Zogut, ne Shqiperi prostitucion kane ushtruar vetem gra te komunitetit rom. Ne kete menyre, prostitucioni nuk ka qene ndonjehere plage shoqerore ne kete vend.
Cfare ka per tu habitur ketu?

Dardan Krishti

Primus registratum

Prpstitucioni eshte nje gje e domosdoshme, dikush shet dikush blene, per mua Prostitutka me e njohur ne bote ishte "pinsesha" Dajana e cila "rastesishte" nuk kishte punuar asnjehere dhe gjithmone u "dashuronte" ne burra te pasur, kjo lloj prostitucioni nuk kritikohet fare i cili eshte i perhapur kudo ne bote por vajzat e "rrugeve" maltretohen nga shteti dhe individet, eshte koha qe kjo lloj dukurie te njihet si profesion dhe sidoemos vajzat te kene mbrojtje nga shteti, vetem me legalizimin mundetshoqeria te kete kontroll ndaj semundjeve si dhe qe keta 2punetore2 te paguajne tatim tek shteti e jo tek te ashtuquajturit mafiozet mbrojtes.

GJYSHI

Gjyshi

Ky mendimi lart eshte mendimi me idiot qe kam degjuar ndonjehere.
Te dashurohesh me dike ose me disa ne jete sdo te thote je prostitute ,nuk e di sa e kupton fjalen prostitute me kete mendim.
megjithate per mua prostitucioni duhet te legalizohet.

Kondrapedali

Kondrapedali

Shef ti që me shumic votash prostitucioni duhet legalizu. Qeveria, mlidhuni ne na hapni dyrët e prostitucionit legal /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif.

GJYSHI

Gjyshi

Kondre a dalim anej ka Amsterdami nja 2-3 dite /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

jimmy84

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gysi</div><div class="ubbcode-body"> <div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Biles edhe per shqetesimin e Gysit, qe ne Shqiperi nuk zbatohen ligjet nuk me duket qe zgjidhja eshte moslegalizimi por vetndergjegjesimi per zbatimin e ligjeve (ne pergjithesi) dhe qe normalisht sjell edhe zbatimin e ketij ligji.
Pra ceshtja nuk eshte MORALE por JURIDIKE. </div></div>

Une nuk thashe qe moslegalizimi eshte zgjidhje. Une thashe thjesht qe legalizimi nuk eshte zgjidhje. Personalisht zgjidhjen e ketij fenomeni nuk e shoh tek aspekti ligjor. Une nuk besoj se ndryshimet shoqerore varen nga ndryshimi i ligjeve. Une besoj se ka te tjera forca dhe faktore qe jane te afte te veprojne ne permiresimin apo perkeqesimin e shoqerive. Ligjet funksionojne vetem per te krijuar hapesiren e duhur te legjitimitetit te veprimeve te shtetit, por ato nuk jane faktore ne ndryshimin e fenomeneve sociale. Ato jane vetem ndihmues ose perkeqesues. Ne kete menyre, une e shoh problemin e prostitucionit si nje fenomen qe ka te beje me nivelin kulturor, etik, shpirteror, botkuptimor si dhe ekonomik te nje shoqerie. Konkretisht prostitucioni ka qene nje fenomen thuajse inekzistent ne Shqiperi me pare. Ne te vertete ka pasur ne kohe te zogut fenomene te tilla, por ato kane qene te kufizuara ne fenomene mjaft periferike dhe nuk kishin permasa te nje plage apo problemi social. Punen e nje prostitute ne kete vend e kane bere historikisht komunitete joautoktone, si ai rom, te cilet nuk kane funksionuar mbi modelet shqiptare te struktures sociale.
Problemi per te cilin po flasim i prek thuajse te gjitha aspektet e sjelljes shoqerore te njeriut, edhe ate social, edhe ate juridik, edhe ate kulturor, edhe ate moral etj. Varet pastaj se ne cilen prej fushave doni ta shtrojme problemin dhe varet se si e shihni ate. </div></div>

Jo mor une e kuptoj qe ti mendon te arrish te ngresh njerezit ne ate nivel qe te mos e deshirojne dhe te mos ja kene nevojen prostitucionit por problemi eshte se shoqeria shqiptare ka hyre ne ate lloj shoqerie (ekonomiko-sociale) qe ka qe ne Revolucionin Industrial Anglez qe ekziston dhe deri me sot e ka patur dhe biles e ka zhvilluar problemin e prostitucionit. Dhe per me teper prostitucioni nuk lindi me kete shoqeri qe ekziston. Po ka qene qe me mbesken e Eves (se Eva donte s`donte ne nje lëmë do mblidhej). Tani ti mendon qe pas qindra mijera vjetesh prostitucion ky zanat mund te zhduket me "emancipim". Mendimi jot. Mendimi im psh eshte qe ti je shume optimist per kete ceshtje.

Meqe ra llafi tek "mosekzistenca e prostitucionit" ne Shqiperi ka qene per "mungese kushtesh" kupton ti? Pse them "mungese kushtesh" sepse perderisa edhe ne ate kohe ka ekzistuar tradhetia bashkeshortore qe eshte edhe me keq nga ana morale.

ezhderha

Primus registratum

prostitucioni ndodh qe ndodh ne nje menyre apo nje tjeter. gjithmone ka ndodhur keshtu qe me mire te legalizohet

atman

Forumium maestatis

Jo, jo, Jimi, qe me Even sepse shkoi me djallin. Pas kesaj kuptohet pse ne tempujt kishte prostituta te shenjta, te cilat vinin ne sherbim te pelegrineve trupin e tyre. Madje ne Babiloni, sikunder tregon Herodoti, femrat para se te martoheshin duhej te shkonin ne nje tempull e t'i shiteshin ndonje mashkulli. Ishte nje praktike legale.Pa harruar edhe prostitucionin jashte tempujve ate te rruges. Ne Athine, Soloni e beri monopolte qytet-shtetit dhe vuri taksa. Me vone, ne vendet islamike, prostituta duhej te qe me shume skllave por e nje niveli kulturor te larte, te njihte mire muziken dhe letersine.
Prostitucioni nuk ka per tu zhdukur kurre dhe kjo ka arsyet e veta te cilat jane shume te thjeshta per tu kuptuar, nese mendon se çfare afron, si e afron dhe perse e afron? Nuk ka te beje me nje nivel ekonomik te ulet, (kupto, ne shkalle vendi - jo individi)as edhe me nivel shoqeror te tille, perndryshe nuk do te shpjegonim dot perse ekziston ne te gjitha vendet, e veçanerisht ne ato me te zhvilluarat. Ketu duhet lidhur gjithmone me individin - gjendjen e tij, e cila edhe ne nje vend shume te pasur, nga kjo pasuri trashegon therrime, e pamjaftueshme per te jetuar.
Ne kohen e zogut, ka ekzistuar dhe ishte i kontrolluar sepse ushtrohej ne Kuplara(bordello), psh ne Korçe ka qene ne hyrje te qytetit, dikur i binte te ishte e shkeputur si ndertese, per arsye te kuptueshme, ka qene pikerisht ndertesa ku gjate rregjimit te meparshem, diktatorial, ishte Shtepia e pionierit. Ne kohen e sistemit monist, nuk ishte i lejuar e ndeshkohej, por forma te tij ekzistonin mgjt. Psh kishte femra qe beheshin me para. Pa kerkuar nje perse, sepse realisht çdo gje e ka nje perse, por ate kohe mund te rreshqiste ne kete lloj prostitucioni te kufizuar, per shkaqe te mirefillta ekonomike. Kam njohur dikur nje dike qe e kisha dhe e kam shoqe, (eshte nje figure e njohur, ndaj nuk po ve as inicialet)qe pas ndarjes nga burri, e kishte kaq te veshtire te ushqente femijet sa shkonte me pagese. Natyrisht, nuk ishte e deklaruar, por tek e fundit njerzit kuptonin. Di disa episode te dhimbeshme te asaj femre qe kishte nje besim te çuditshem te une kur m'i tregonte, ose ndoshta e kishte te nevojeshme te hapej, te zbrazej diku, besim qe nuk e shperdorova kurre, e ndoshta kjo gje e ruajti miqesine midis nesh, deri ne ditet e sotme. Eshte nje figure shume e njohur ne Shqiperi, por ne te kaluaren e saj ka nje faqe, qe per mua eshte me shume e dhimbeshme dhe aspak e turpeshme.
Nuk me vjen turp te ulem e pi nje gote me te, ndaj edhe diku me lart i thashe studentit, ne mos gaboj, se duhet gjykuar njerezisht peprara se te denosh barbarisht.
Mendimin time kam thene. Jam per legalizim. Perse, e kane thene thuajse te gjithe ata diskutante qe jane pro.

Jimi, tradhetia bashkshortore nuk eshte prostitucion. Jane te tjera motive qe çojne ne ate akt qe ne e quajme tradheti dhe meriton nje analize tjeter.

jimmy84

Primus registratum

Jam plotesisht dakort me ty qe tradhetia bashkeshortore nuk eshte aspak prostitucion. Por preferova te perdorja logjiken e atij me te cilin po debatoja. Dhe sipas logjikes islamike jane njesoj te denueshme.

studenti100

Forumium praecox

Nje gje nuk kuptova ne shkrimin tend dhe shoqes shume te njohur ne Shqiperi, ajo e bente nga se nuk kishte me ca te ushqente femijet dhe paska patur dhimbje shpirtetore (ndoshta fizike). Tani a eshte ky argument per legalizimin e dhimbjeve te tjerit apo eshte argument per denimin me ligj e atyre veprave qe shkaktojne dhimbje, ndoshta edhe zanatit te tille? Ligji duhet te jete ne te miren e shoqerise dhe fillon nga e mira e individit. Une mendoj se ne vend te legalizojme prostitucionin, duhet ndertuar institucione ndihmuese per njerez te tille. Pra nqs nje i droguar demton veten dhe te tjeret si familjare dhe shoqerine, duke mos qene as produktiv ne shoqeri, mendoj se legalizimi i droges qe te blihet neper dyqane nuk zgjedh ndonje problem, ndoshta behet shkak per rritjen e problemeve. Ne fakt duhet ngritur institucione qe merren me rehabilitimin e ketyre njerezve. Psh ajo shoqja jote sikur te kishte rrugezgjidhje te tjera, sikur ta ndihmonte nje institut apo person do zgjidhte rrugen e prostitucionit? Argumente se profesioni me i vjeter qenka prostitucioni dhe eshte gjithmone i pranishem edhe pse ekzistojne ligje kundra tij, nuk mendoj se eshte i goditur. Ndoshta vrasja, hajdutlleku dhe mashtrimi jane profesione akoma me te vjetra por nuk e shoh se cfare ka te beje vjetersia apo qenia prezent e ketyre dukurive per legalizim.

jimmy84

Primus registratum

Me fal per nderhyrjen po nuk e kuptova c`lidhje ka prostitucioni me vjedhjen, vrasjen apo mashtrimin.
Vjedhja, vrasja mashtrimi etj jane KRIME. Prostitucioni nuk eshte krim, se asnje prostitute s`te perdhunon me zor. Ti mund ta konsiderosh te demshem por jo krim. Pra mos ngaterro pilafin me sultiashin.

studenti100

Forumium praecox

Po ku thashe qe prostituta te perdhunon apo eshte krim, ndoshta mund te perdhunohet po kjo eshte gje tjeter. Une e shkruajta se 'vjetersia' e nje profesioni nuk tregon se duhet te legalizohet. As mashtruesi nuk te perdhunon. Nqs droguesi nuk perdhunon, edhe droga duhet legalizuar, ta blejme ne dyqane? Si mendon?

gurax

Pan ignoramus

Po flitet per drogen apo per prostitucionin? Se droga eshte jashte teme. Kam te drejte apo jo, ti si mendon?
Hollanda e ka legale marijuanan psh. Pa folur ne tere ato vende ku prostitucioni eshte i legalizuar. Keshtu qe ca te keqe ka nese e legalizojme dhe ne? A nuk te duket se droga eshte ne nje tjeter nivel krahasuar me prostitucionin? Droga mund te vrase, po keshtu dhe armet. Prostitucioni s'vret njeri (nje budalla vret dhe per "pse ma sheh dashnoren" por s'po flasim per budallenjte). Ti si mendon?

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: studenti</div><div class="ubbcode-body">Po ku thashe qe prostituta te perdhunon apo eshte krim, ndoshta mund te perdhunohet po kjo eshte gje tjeter. Une e shkruajta se 'vjetersia' e nje profesioni nuk tregon se duhet te legalizohet. As mashtruesi nuk te perdhunon. Nqs droguesi nuk perdhunon, edhe droga duhet legalizuar, ta blejme ne dyqane? Si mendon? </div></div>

Une mendoj se edhe mashtruesi edhe drogaxhiu te PERDHUNOJNE mendjen dhe me kete rast te q**** jeten...dhe mendoj gjithashtu qe ti je i/e PERDHUNUAR menderisht (me fal po kjo eshte pershtypja ime nga shkrimet dhe konkluzionet qe nxjerr ti)...sa keq eee? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smash.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smash.gif