Mekanizmi i transmisionit ne politiken monetare. Cfare thote literatura??

epremte

Primus registratum
Mekanizmi i transmisionit ne politiken monetare. Cfare thote literatura??

Per te pasur sukses ne politiken monetare bankat qendrore duhet te kene nje vizion te qarte per mekanizmin e transmisionit. Kjo eshte nje nga sfidat kryesore qe kane bankat qendrore te vendeve ne tranzicion sot ku nje pjese e mire e tyre pregatiten te hyjne ne EU ose adoptojne regjimin inflation targeting. Rastet klasike te njohura nga literatura, sipas Mishkin (1995), perfshijne kanalin e normes se interesit, kursit te kembimit, kanalin e cmimeve te aseteve dhe kanalin e kreditit. Megjithate shtrirja dhe cilesia e reformave strukturore, roli i bankes qendrore, menyra e financimit te shpenzimeve te ekonomive shtepiake dhe ndermarrjeve dhe zhvillimi i sektorit financiar jo vetem qe ndikojne mbi mekanizmin e transmisionit ne vendet ne tranzicion por dhe e bejne ate te ndryshem nga ai i vendeve te industrializuara. Skreb dhe Muço (2002), shpjegojne se dollarizimi dhe ekonomia e madhe informale shtremberojne mekanizmat e tranzmisionit si rrjedhim, identifikimi i drejtperdrejte i tyre ne vendet ne tranzicion eshte i veshtire. Studime te ndryshme , (Arvai, Vilagi dhe Vincze (1998), Maliszewski, Dovciak (1999), Arvai dhe Menczel (2000), Kuijs (2001), Botel (2002)) fokusohen ne rendesine e kanaleve tradicionale te kursit te kembimit dhe normes se interesit si mekanizmat kryesore ne vendet ne tranzicion . Ganev (2002), tregon se kanali i kursit te kembimit eshte me i fuqishmi. Kiviet dhe te tjere (2003), gjithashtu arin ne konkluzionin se vecanerisht per vendet qe kane nje regjim relativisht fleksibel te kursit te kembimit ky kanal eshte kanali kryesor i mekanizmit te transmisionit. Per Bullgarine, Nenovsky dhe Hristov (1998) tregojne se variacioni ne depoziten e qeverise ka efekt mbi oferten e parase, kredine e brendshme dhe ne sjelljen e bankave, duke treguar keshtu ekzistencen e nje kanali krediti ne mekanizmin e transmisionit. Babich (2001) dhe Vetlov (2001) duke studiuar mekanizmin e transmisionit respektivisht ne Latvi dhe Lituani, fokusohen mbi normen e interesit, dhe kanalet e kursit te kembimit dhe kreditit. Megjithese ata identifikojne ekzistencen e nje kanali te dobet krediti, efekti mbi variablat finale si inflacioni apo prodhimi industrial eshte shume i vogel ose inekzistent, ndersa kursi i kembimit ka efekt disi ne rastin e Lituanise. Pelinescu dhe Scutaru (2000a dhe 2000b) kane studiuar kanalin e normes se interesit dhe te kreditit dhe gjejne se normat e interesit ndikojne mbi konsumin privat por jo koston e kapitalit dhe per rrjedhoje inflacionin ne afat te gjate. Per Shqiperine ato pak studime qe jane bere si Kolasi (2002), Muco dhe te tjere (2003) identifikojne kanalin e kursit te kembimit dhe normes se interesit si kanalet kryesore te mekanizmit te transmisionit.

qeshem

Primus registratum
Re: Mekanizmi i transmisionit ne politiken monetare. Cfare thote literatura??

... po per politikat monetare qe zbatohen ne shqipri ???
ne disa gazeta ekonomike, kam pershtypjen se kritikoheshin ...

p.s. :kiss:

epremte

Primus registratum

pikerisht aty e kisha fjalen iren. ideja eshte se ne teori gjerat funksionojne shume qarte dhe as qe e ve ne dyshim qe personeli i BSH, MoF, gazetaret ekonomike studentet e ekonomikut e me gjere i kane aq njohuri ekonomike sa ti qajne ekuacionet. por qe veprimet e Bankes se Shqiperise te percohen nepermjet instrumentit qe ajo perdor deri tek variablat me interes per ne, pra shkurt qe te funksionoje ajo e shkrete teori duhet te plotesohen disa kushte. Ideja e kesaj teme ishte qe te terhiqej vemendja ne ate qe sa (dhe si) jane te afta tregjet ne vendet ne tranzicion dhe ne Shqiperi per te percuar vendimet e politikes. Pra jo a ka vepruar mire banka e Shqiperise se kjo eshte gje qe rregullohet kollaj (relativisht) po a ka hapesire veprimi per te.

Adriatik

Primus registratum

Transmetimi i politikave monetare ne ekonomi ka nje veshtiresi te theksuar ne vendet ne tranzison sic eshte Shqiperia. Pra nuk mjafton qe thjesht te gjykojme se a jane ne kahun e duhur apo jo politikat monetare por a kane qene te efektshme ato apo jo; a kane nje efekt te drejteperdrejte dhe afatgjate; a jane te forta deformimet qe vijne nga ngjarje qe nuk jane te varuar prej Bankes Qendrore, etj.

Problemi i transmetimit te politikave veshtiresohet shume nga eksitenca e nje tregu financiar shume te dobet i cili ne pjesen derrmuese dominohet nga bankat.
Krijimi i nje burse te letrave me vlere eshte nje nder ceshtjet kryesore urgjete qe duhen trajtuar ne kete drejtim. Po keshtu jane edhe niveli i larte i ekonomise CASH, niveli i larte i ekonomise informale etj., etj......

qeshem

Primus registratum

ekziston nje burse e tille ne Shqip. por mesa me rezulton mua vetem emrin ka te tille ... :book:

epremte

Primus registratum

bursa do te fuqizonte vetem njerin nga kanalet; ate te cmimit te aseteve. asnje nga vendet ne tranzicion nuk e ka kete kanal megjithese bursat funksionojne

Adriatik

Primus registratum

Bursa e Tiranes ekziston vetem si institucion dhe kaq. Deri para dy vitesh ka qene nje departament i Bankes Qendrore ndersa tani eshte ndare me vete.
Problemi qendron se ky kanal i politikes monetare nuk po jep shenja se do te funksionej ne nje ter ardhme te afert. Per me teper drejtuesit e saj jane krejtesisht ne hije dhe shfaqet ne publik vetem po u doli emri. Eshte vertet cudi se si nuk po bejne asgje per te ndryshuar dicka. Me e pakta do te ishte organizimi i fushtave te informimit, qe te pakten te informonte publikun e sotem dhe investitoret e ardhshem.
Vete Banka Qendrore nuk duket se po kontribon ne kete drejtim dhe te le pershtypjen se e gjen me komode transmetimin e politikave monetare vetem nepermjet sistemit bankar.
Te shpresojme qe permiresimi i afert i ketij te fundit do ta drejtonet vemendjen tek ngritja e Burses se Tiranes.

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum

Po mos u merrni me Elvinin e burses se eshte djale i mire (dhe vetem kaq). Sa per burse, ne Shqiperi do te quhen keshtu vetem parate qe marrin studentet. Burse te mirefillte me pjese pronesish dhe kryegjera borxhesh (keshtu mund te jete shqiperimi i atyre gjerave qe shiten ne ate treg), as qe nuk do te kete ndonjehere per kete te jeni te sigurt, fjala e OR Stiglitz. Te besh pyetjen se perse nuk ka dhe perse nuk behet dicka do te thote ta konsiderosh Elvin Meken, djalin e mire te burses, Nobelist ne Ekonomi. Ca te beje i varferi, mezi i leshuan fondet e buxhetit per boje printeri, lere te listoje ndonje dite ndonje kompani ... Sa per Poppins qe e hapi ket muhabet t'lezecem ay fakir transmision qe ndodh ne Shqiperi eshte kryesisht i lidhur me normat e interesit (sipas Bankes se Shqiperise), megjithese une me shume mendoj se eshte struktura e cuditshme e bilancit te pagesave dhe shtrengimi i deficitit buxhetor qe ruan nje ekuiliber te politikes monetare dhe ... . Sa per kursin e kembimit nuk mund te jap ndonje mendim qe me bind megjithese ne injorance e siper mund te them qe sjellja e pandryshueshme e kerkeses dhe ofertes per valute dhe leke ndikon ne kete parameter. He si thoni... Na jepni ndonje ide tjeter ... Te lutem Leopard shkruaj me pak, sepse kam nje lajm te keq per ty: se shpejti do nderrohet nje pjese e keshillit mbikqyres te BSH dhe per kete duhet te ndjesh pergjegjesi (Cani ka akoma pozicion te forte, though, keshtu qe ke me ke te merresh). Tung

Leopardii

Primus registratum

shpresoj qe te largohen nga B.Sh. ata persona me CV te komprementuar(si drejtora ne sektorin e kredise ne ish-banken Agrare e ne banken tregtare)
te gjithe e kuptojme qe jane te konsumuar per pozicionin ne bordin e B.SH.
BSh ben figure te keqe jo vetem perpara meje por perpara atyre qe rrine ne frankfurt o ne bruksel.
kuptohet qe une nuk kam asgje personale .
po Cimin qe e kemi patur zv-kryeminister(dmth politikan) si do ta justifikojme ?????
apo te themi qe qeveria ku Cimi bente pjese ishte "teknike".
nejse..........

Leopardii

Primus registratum

bursa e tiranes perpara sesa te filloje te funksionoje duhet te kete nje organ kontrollues sic eshte SEC ne usa ose CONSOB ne itali.
per kete djalin e mire Elvin nuk e kam degjuar asnjeher te flasi. :smash:
futja e kapitalit privat ne aksionaritetin e burses se tiranes do ta shkepuste kete sh.a. nga vartesia qe ka nga shteti.
per te mos folur per sistemin ligjor aktual. :cry:

epremte

Primus registratum

ej ej ej
easy
mos me thoni seendoni qe po u listua ndonje kompani ne burse do funksionoje Tobin-q-ja ktu. per mua eshte thjesht problem i konfidences (nga te dyja anet)i sistemit financiar dhe agjenteve ekonomike jofinanciare. c pune ka elvini i shkrete ktu?? BQ aq me pak pasi cdo banke qendrore eshte e interesuar qe te funksionoje mek. i transmisionit.

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Poppins:
[qb] ej ej ej
easy
mos me thoni seendoni qe po u listua ndonje kompani ne burse do funksionoje Tobin-q-ja ktu. per mua eshte thjesht problem i konfidences (nga te dyja anet)i sistemit financiar dhe agjenteve ekonomike jofinanciare. c pune ka elvini i shkrete ktu?? [/qb]
Vertete beson qe eshte problem konfidence. Per mua e ke shume gabim. Kete mendim kane te BSH dhe per mua eshte nje gjykim pa pasur parasysh realitetin megjithese duket sikur e ka parasysh. Une nuk kam taksirat me te treguar realitetin, por largohu pak nga teoria. (e kam per Elvinin dhe bursen...) Nga keto qe the aksionet e tua tek une kane pesuar nje fluktuacion te llahtarshem njesoj si Elvini dhe deklaratat e aktoreve te BSH, etj... Ciaooo

epremte

Primus registratum

atehere cili eshte problemi sipas teje??
qe te funksionoje kanali i cmimeve te aseteve duhet qe me ngritjen e normave te interesit (gjate nje politike monetare shtrenguese)te ulet vellimi i blerjes se aksioneve ne burse nga publiku, te ulet cmimi i aksioneve dhe si rrjedhim tobin q-ja dhe investimet e firmave. tani po te flasim realisht si zor qe ne nje te ardhme te afert konfidenca e publikut ne tregun e aksioneve (edhe nese ai do te ekzistonte) do ta bente shume te ndjeshme levizjen ne renien e cmimeve te aksioneve nga norma e interesit. per te mos folur pastaj per kanalin e pasurise se publikut qe redukton konsumin....

nga ana tjeter eshte struktura e financimeve te ndermarjeve dhe individeve qe nuk te lejon nje gje te tille. me shkallen e ekonomise informale qe ekziston (dhe qe financon konsumin dhe investimet e ndermarrjeve ne nje pjese te konsiderueshme) bursa del ca jashte loje, pasi transparenca behet jo interesante.
Ne kushtet e nje kaosi juridik mbi pronen qe kemi ne kujt ja mban te investoje ne aksione edhe po te listohen kompanite??
se fundi investimet e publikut kane natyre aftashkurter pergjithesisht dhe kjo shpreh mungesen e konfidences ne investimet financiare (sidomos ato te panjohura). Me ate diference qe kishin bonot me depozitat investimet e bonove do kishin bere kerdine ndaj depozitave po kjo gje nuk ndodhi. edhe aq konservatore qe jane bankat tona mjaftoi nje llaf dhe u terhoqen gjithato depozita nga sistemi bankar, jo me largqofte te dali ndonje thashethem per nje ndermarrje te listuar.
Pra kanali i tranzmisionit nuk mund te kaloje nga cmimet e aseteve, do kohe ajo gje qe te ndodhi.
tani nese punohet sot per kalamajte e kalamajve tane edhe une dakord jam po deri atehere une olti dhe elvini do kemi mbire carac.

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum

Ndoshta u tregova i ashper ne postimin e meparshem, por mua me pyesin shpesh per mosfunksionimin e burses (vetem per kete po diskutoja) dhe une problemin e shoh shume me te thjeshte, shume me te shpjegueshem... mjafton te shohesh se kush eshte e regjistruar ne Bursen e FYROM te kuptosh se pse nuk funksionon bursa jone... Teorikisht Poppins je super e sakte, por une kam ca kohe qe e kam lene totalisht politiken e thjeshte monetare sepse disave iu mbetet hatri. Nuk e di a ben pjese dhe ti tek ky grup... Sidoqofte me pelqen semplicizmi i shpjegimit te problemeve dhe do e perdor per sa kohe nuk ndryshoj mendim... Tunggg

epremte

Primus registratum

po mire mo olt si te dush ti vetem se hapim teme tjeter per bursen
per sa kohe une e ti nuk konkurojme per te njejten karrige te jesh i sigurt se nuk me ngel hatri per gje.

ne pritje presor :wave:

S

studentja e mire

Guest

po mire mo olt si te dush ti vetem se hapim teme tjeter per bursen
per sa kohe une e ti nuk konkurojme per te njejten karrige te jesh i sigurt se nuk me ngel hatri per gje.

ne pritje presor :wave:

S

studentja e mire

Guest

Po mos u merrni me Elvinin e burses se eshte djale i mire (dhe vetem kaq). Sa per burse, ne Shqiperi do te quhen keshtu vetem parate qe marrin studentet. Burse te mirefillte me pjese pronesish dhe kryegjera borxhesh (keshtu mund te jete shqiperimi i atyre gjerave qe shiten ne ate treg), as qe nuk do te kete ndonjehere per kete te jeni te sigurt, fjala e OR Stiglitz. Te besh pyetjen se perse nuk ka dhe perse nuk behet dicka do te thote ta konsiderosh Elvin Meken, djalin e mire te burses, Nobelist ne Ekonomi. Ca te beje i varferi, mezi i leshuan fondet e buxhetit per boje printeri, lere te listoje ndonje dite ndonje kompani ... Sa per Poppins qe e hapi ket muhabet t'lezecem ay fakir transmision qe ndodh ne Shqiperi eshte kryesisht i lidhur me normat e interesit (sipas Bankes se Shqiperise), megjithese une me shume mendoj se eshte struktura e cuditshme e bilancit te pagesave dhe shtrengimi i deficitit buxhetor qe ruan nje ekuiliber te politikes monetare dhe ... . Sa per kursin e kembimit nuk mund te jap ndonje mendim qe me bind megjithese ne injorance e siper mund te them qe sjellja e pandryshueshme e kerkeses dhe ofertes per valute dhe leke ndikon ne kete parameter. He si thoni... Na jepni ndonje ide tjeter ... Te lutem Leopard shkruaj me pak, sepse kam nje lajm te keq per ty: se shpejti do nderrohet nje pjese e keshillit mbikqyres te BSH dhe per kete duhet te ndjesh pergjegjesi (Cani ka akoma pozicion te forte, though, keshtu qe ke me ke te merresh). Tung

S

studentja e mire

Guest
sa u merrke me elvinin e paske fiksim,,une di qe pema me kokrra gjuhet gjithmone...:)