Martese me kontrate!!!

gezim lame

Primus registratum
Martese me kontrate!!!

Martesa me kontrate eshte nje praktike qe duket pakez moderne dhe shpikje e koheve te fundit, por ne fakt eshte ndjekur kohe e vite me pare.
E kam lexuar diku te praktikuar ne lindjen e mesme 10-12 shekuj me pare(ne fakt mund te jete goxha me vjeter), po ashtu prej shekujsh e ndjekur ne erurope.
Keto kontrata s'jane te thena te jene vetem ne konceptin ekonomik te rregullimet te marteses.
Nuk e di ne ka filluar te praktikohet kjo lloj martese ndermejt shqiptareve, por si e mendoni a eshte e vlefshme, a i pershtatet karakterit dhe shoqerise shqiptare te koheve te fundit?

p.s. Ju lutem pjesmarresve te mos kalojne ne replika tallese dhe ngacmime me neri-tjetrin.

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Martese me kontrate!!!

Nuk egziston me sa di una e :confused: Martese me kontrate. Ka martesa qe mund te ndahen i beni ...cioè ogniuno i suoi...dhe s'preken...
Ose ajo normalja gjithcka e perbashket /pf/images/graemlins/smile.gif

Sot eshte e modes bashkejetesa dhe jo Martesat me kontrate!

AnaBlue

Forumium maestatis

Nuk e di se cfare ndryshimi mund te kete bashkejetesa nga martesa me kontrate apo martesa tradicionale pervec anes ekonomike.

Martese me kontrat!
Budallalliqe me okkk do ta perkufizoja une,nqs martohesh nuk ka nevoj per nje kontrat,"kontrata" eshte shkruar tashme ne ndienja.

Belinea

Primus registratum

Une jam gati te martohesha me kontrat /pf/images/graemlins/laugh.gif fundja pse jo?
A jam ne europ?
Jam
A jetoj si europjane ?
europiane edhe kaluar europjaneve /pf/images/graemlins/tongue.gif
Pse cafre me mungon mua qe mos te martohem me kontrate ? :rolleyes:
Hmmmmm....Asgje sme mungon :idea: :lol: :lol:

b.k.

Primus registratum

Ximi nese nuk gaboj martesa me kontrate ka pas perfshire:

1. brenda nje kohe te caktuar gruaja duhet te bente femije (zakonisht brenda nje viti)- dhe ne disa raste duhet te bente djale.

nese ky kusht nuk zbatohej gruaj amund ti kthehej prinderve, ose nese burrit i vinte keq mudn ta mbante dhe martohej perseri....

2. virgjeria. nese jo e virgjer kthehej mbrapsht pa pasoja...

kaq mbaj mend per momentin...persa i perket pyetjes

mendoj se eshte ende heret ne shqiperi per kontrate kaq te hapur, por do te ishte shume e vlefshme per te dy qe te kuptonin se kompromiset kane nje kufi, dhe se ata duhet te bejne gjate marteses vetem ate qe i ben ata te ndihen mire, dhe jo te sakrifiojne ne emer te parimeve qe imponohen nga ambjenti nese ata nuk jane te lumtur ne kete mardhenie. duehet te njekin ate cka u thote mendja dhe zemra, dhe jo ate qe te tjeret mendojne se eshte me mire, apo se eshte me e drejte per ta, ose qe i ben ata te pranohen ne shoqeri (kjo sigurish perjashton ekstremitetet)

gezim lame

Primus registratum

Faleminderit trini! /pf/images/graemlins/smile.gif

Paskeni dhene nje pergjigje asaj qe shume e shohin martesen me kontrate vetem nga aspekti ekonomik........(i cili mbete nje nga me kryesoret)
Ne kete pike vetem doja te shtoja nje shembull te rralle te nje martese te tille ne kuadrin shqiptar..;
Mesa me kujtohet, ne martesen e Ahmet Zogut me Xheraldinen, konfliktet e asaj martese u zgjidhen me ane te nje kontrate; psh. Xheraldina do mbane fene e saj te krishtere, femijet nga ajo martese do rriteshin ne fene e krishtere..etj dhe keto ishin kushte me ane te cilave kjo martese merrte ligjshmerine e klerit katolik.
Po si ky mund te kete edhe shembuj te tjere ku nje kontrate te parashikoje edhe pjese te tjera te jetes se ardhshme te bashkshorteve te rinj, dhe ne kete pike mund te paraqiten edhe kerkesa dhe mendime deri ne me absurdet ne shikim te pare.

Do doja te dija sa te pergatitur jemi qe ne marrjen e nje hapi aq te rendesishem, te jemi aq te qete sa te marrim parasysh dhe llogaritim me imtesi detaje te nje jete komplet te re.

Per vete s'e kam as me te voglen ide se si eshte e parashikuar ne ligjet shqiptare nderhyrja ne martese me ane te kontrates. Nese ekziston nje klauzole e tille, do isha mjaft i interesuar ne cilat raste dhe per c'lloj nderhyrjesh behet fjale.

S'e di se sa shqiptare para se te martohen i hedhin nje sy ligjeve qe jane ne fuqi per te kuptuar te drejtat dhe detyrimet qe kane ndaj ketij hapi qe marrin.

Per vete mendoj se kush hedh veshtrimin me larg ka edhe mundesite me te medha qe edhe te shkoje me larg me projektet e tij ne jete.

ps. flm per pjesmarrjen ne diskutim.... /pf/images/graemlins/smile.gif

ani ani

Primus registratum

Ajo qe mund te shtoj eshte qe ne pergjithesi ne jemi injorante ne konceptimin e kontratave qofte edhe atyre martesore.

Nese njeri nga partneret ne cift do te fillonte te pyeste per te marre vesh me shume nga ligjet e te drejtave dhe detyrimeve, padyshim qe tek tjetri do te transmetonte mosbesim.

Ne fakt ka shume raste kur jane marre gjerat thjesht dhe ne ndarje kane perfunduar si peshku pa uje.

Une nuk e kuptoj pse akoma sot ne shumicen e rasteve te gjitha kontratat e shitblerjeve, te gjitha aktete e pronesise, te gjitha llogarite e bankes jane akoma ne emer te burrit te shtepise.

Kur do mbushim ne shqiptaret qe vetem kur te gjitha gjerat jane te qarta qe ne fillim, athere eshte bere nje gje me mend.

:confused: :confused:

b.k.

Primus registratum

a ka ndonje ndryshim mes meshkujve dhe femrave shqiptare ne pranueshmerine e marteses me kontrate?

apo varet nga aspektet e kontrates qe diskutohen..

keni ndonje mendim? (jepi ximi) :wave:

SweetAngel

Primus registratum

GJeja me pa mend qe ben njeri gjate gjithe jetes te tije( kuptohet ben shume te tilla).Nuk arrije te kuptoje dobine e kesaj.Tani pothuajse shoqeria po mesohet me idene e bashkejeteses, por mmartese me kontrate, duket paksa e neveritshme ( te duket vetja si objekt). S'jam dakort.

D-J

Forumium maestatis

Martesa si "me kontrate " si "pa kontrate" eshte kontrate. Te gjitha premtimet, detyrimet qe ben cifti para marteses plotesojne kushtet e nevojshme per nje kontrate. Te dyja palet pranojne dhe ofrojne. Me ligj jane rregulluar dhe pasojat per thyerjen e kesaj kontrate. Cfare me teper ka kontrata apo martesa me kontrate?! Sepse martesa nuk perdor fjalen kontrate nuk e ben ate me pak kontrate. Pse do duhej gjykata atehere per te zgjidhur nje martese ne rast se nuk do ishte kontrate?

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga **** Darlington Delarge:
[qb] Martesa si "me kontrate " si "pa kontrate" eshte kontrate. Te gjitha premtimet, detyrimet qe ben cifti para marteses plotesojne kushtet e nevojshme per nje kontrate. Te dyja palet pranojne dhe ofrojne. Me ligj jane rregulluar dhe pasojat per thyerjen e kesaj kontrate. Cfare me teper ka kontrata apo martesa me kontrate?! Sepse martesa nuk perdor fjalen kontrate nuk e ben ate me pak kontrate. Pse do duhej gjykata atehere per te zgjidhur nje martese ne rast se nuk do ishte kontrate? [/qb]
Me pelqen goxha si shpjegim.

ky eshte nje nga problemet ne Shqiperi, cfare duket dhe cfare menddojne njerezit.

gezim lame

Primus registratum

Fillimisht postuar nga **** Darlington Delarge:
Martesa si "me kontrate " si "pa kontrate" eshte kontrate.....
Kjo qe i gjithe thelbi.....
vetem se sa e dine qe kur martohen duan apo s'duan ka disa kushte te cilat i kane vendosur te tjere me ane te ligjeve.... dhe sa do te deshironin qe te vendosnin te rregullonin gjithcka sipas ne menyre qe i pelqen secilit...

gezim lame

Primus registratum

Fillimisht postuar nga *Trinity*:
a ka ndonje ndryshim mes meshkujve dhe femrave shqiptare ne pranueshmerine e marteses me kontrate?

apo varet nga aspektet e kontrates qe diskutohen..

keni ndonje mendim? (jepi ximi) :wave:
S'besoj se duhet te kete ndonje ndryshim nga M ose F se si e shikojne kete pune....
tek shqiptaret mendoje se rol me te forte ka koncepti i nderhyrjes se familjes ne keto pune...
Rralle mund te gjendet dnokush te jete i pavarur 100% ne vendimet e tij, te pakten per sa i perket nje martese, ne shqiperi

Ka dicka ne martesat me kontrate, me duket se ne shume raste favorizohen ata qe jane me te "fortet" per te vendosur dhe imponuar kushtet e tyre...

b.k.

Primus registratum

une mendoj se me te fortet do te arrinin te merrnin cfare duan ne cdo rast nga martesa.

mendon se nje nga motivimet e zgjedhjes se marteses me kontrate vjen nga prekonceptet qe cifti ka mbi jeten, martesen, dhe mardheniet me njerezit ne pergjithesi.

Gjithashtu kur martohen, (mendoj ne kumlmin e dashurise) atehere, po mund te influencohen nga pikepamjet e partnerint/partneres me karakter me te forte :shrug:

atman

Forumium maestatis

Martese me kontrate - edhe shumica e legjislacioneve te botes, flas per kodin cilivil dhe brenda tij ate familjar, nuk e perfshine, por as edhe e mohojne nese te dy subjektet bien dakort.
-Une mendoj se rastet e nje martese te tille jane kaq te rralla ne bote sa bejne perjashtime, dhe vemendja tone mund te vleje vetem per njohuri ose puro kuriozitet.
- Pergjithesisht nje martese e tille behet midis dy personave ku mbi te gjitha nuk dominon asnjelloj ndjenje.
- Dhe ne veçanti nuk trajtohen budallalleqe jo te linde femije brenda vitit te pare, jo te jete djale etj etj. Nuk e di se nga eshte nxjerre ky fakt, sepse rezulton jashte imagjinates.
- Ne nje martese me kontrate kushtet perballe mashkullit e femres,(i quaj keshtu sepse ende nuk jane burre e grua) pra kushtet jane thuajse te barabarta. Secili tutelon te drejtat e tij qe nuk lejohen te shkelen pas marteses dhe se shkelja kompromenton vete martesen. As burri imponon, as gruaja imponon. Kur firmoset nje kontrate dhe kjo lloj kontratet nuk ndryshon nga çdo lloj kontrate tjeter me karakter tregetar, firmoset ne kushte te barabarta. Ti shkel kete dhe une rezervoj te drejten time per te marre kete. Nje gjobe, ose nje pjese pasurie. Psh ne mos gaboj M.Dagllas ka nje kontrate ku behet fjale per tradhetine. Kush tradheton nuk duhet te kete pretendime per pasurine e tjetrit, (pjesen qe i takon sipas ligjit) biles duhet te paguaje edhe nje gjobe prej dhjete milion dollaresh. Nuk i mbaj mend shumat egzakt, por thelbi eshte ky.
-Une mendoj se ne Shqiperi nuk egziston dhe ndoshta ne se do te kete ndonje rast ka per te qene nje snobizem, per te bere zhurme. Jane kaq te rralla edhe ne bote, sa...

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga atman:
[qb] Martese me kontrate - edhe shumica e legjislacioneve te botes, flas per kodin cilivil dhe brenda tij ate familjar, nuk e perfshine, por as edhe e mohojne nese te dy subjektet bien dakort.

jam shume dakort me kete

-Une mendoj se rastet e nje martese te tille jane kaq te rralla ne bote sa bejne perjashtime, dhe vemendja tone mund te vleje vetem per njohuri ose puro kuriozitet.

prandaj po diskutojme....

- Pergjithesisht nje martese e tille behet midis dy personave ku mbi te gjitha nuk dominon asnjelloj ndjenje.

mendoj se ky eshte mbipergjethesim...

- Dhe ne veçanti nuk trajtohen budallalleqe jo te linde femije brenda vitit te pare, jo te jete djale etj etj. Nuk e di se nga eshte nxjerre ky fakt, sepse rezulton jashte imagjinates.

fakti qe ti nuk di dicka nuk do te thote qe nuk egziston.... nuk mbaj mend titullin e librit, por ka te beje me te drejtat zakonore shqiptare- kur ta gjej do te te jap titullin.

- Ne nje martese me kontrate kushtet perballe mashkullit e femres,(i quaj keshtu sepse ende nuk jane burre e grua) pra kushtet jane thuajse te barabarta. Secili tutelon te drejtat e tij qe nuk lejohen te shkelen pas marteses dhe se shkelja kompromenton vete martesen. As burri imponon, as gruaja imponon. Kur firmoset nje kontrate dhe kjo lloj kontratet nuk ndryshon nga çdo lloj kontrate tjeter me karakter tregetar, firmoset ne kushte te barabarta. Ti shkel kete dhe une rezervoj te drejten time per te marre kete. Nje gjobe, ose nje pjese pasurie. Psh ne mos gaboj M.Dagllas ka nje kontrate ku behet fjale per tradhetine. Kush tradheton nuk duhet te kete pretendime per pasurine e tjetrit, (pjesen qe i takon sipas ligjit) biles duhet te paguaje edhe nje gjobe prej dhjete milion dollaresh. Nuk i mbaj mend shumat egzakt, por thelbi eshte ky.

Kontrata mund te percaktohet nga individed dhe nuk eshte e thene te permbaje te drejta dhe detyrime te njejta per te dy palet, ajo percaktohet nga vete ata....

-Une mendoj se ne Shqiperi nuk egziston

jam shume dakort me kete, ndonese mendoj se eshte e rendesishme si koncept per te zgjidhur disa probleme ne familjet shqiptare, p.sh. ideja qe te dy jne te barabarate ne martese ne cdo aspekt dhe dhuna, tradhetimet, keqtrajtimet ndaj nje pale (me shpesh gruas) nuk lejohen, dhe se nuk duhen pranuar per hir te kurorezimit.

dhe ndoshta ne se do te kete ndonje rast ka per te qene nje snobizem, per te bere zhurme.

dhe ket jam shume dakort. Shqiptaret jane shume te pasigurt mbi cfare perben vlera positive dhe negative ne keto kohe..

Jane kaq te rralla edhe ne bote, sa... [/qb]

S6T6N6

Forumium maestatis

I nderuar agreus!

Me pelqen tema qe ju keni hapur dhe dua ti jap nje pergjigje
Ligjerisht martesa eshte nje kontrate qe dy pale nenshkruajne mse njera-tjetren perpara deshmitareve dhe shtetit. Nderkohe qe pjesa per te cilen ju mendoj se keni bere pyetjen them se eshte vetem nje pike e kesaj kontrate. Jane te shumta ciftet (zakonisht jashte Shqiperie) qe vendosin pikat mbi I si psh, ekonomine e familjes e cila mund te jete e ndare ose e perbashket apo gjera te ketij lloji... besoj se arrin te me kuptosh ku dua te dal...

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb] Nuk e di se cfare ndryshimi mund te kete bashkejetesa nga martesa me kontrate apo martesa tradicionale pervec anes ekonomike. [/qb]
Ne bashkejetes femijet nuk jane te ligjeruar kurse ne martes jane. Pra martesa me kontrat nuk eshte gje tjeter sesa nje bashkjetes e ligjeruar.

/pf/images/graemlins/smile.gif :wave: