Makondo - Shqiperi - 2004

RecurrentDream

Forumium praecox
Makondo - Shqiperi - 2004

Nuk po flasim per "100 vjet vetmi" te Markesit, por kjo analogji me duhet. Behet fjale per fshatin Shendelli. Nje fshat pa varreze.

I krijuar ne fillim te viteve '90 dhe i legalizuar ne vitin 1996 nga te ardhur nga zonat verilindore dhe te vendosur ne afersi te Sarandes.

Te vdekurit e pare, dy te moshuar i varrosen atje ku paten lindur, ne Diber, ndersa nje femije te vogel, e varrosen ne nje fshat aty afer mes hostilitetit te banoreve "ksenofobe".

Le te diskutojme ketu edhe nje here mbi "eksodin" demografik, problemet e "refugjateve" brenda vendit dhe indiferencen e shtetit.

Burimi i informacionit, TCH

babi

Primus registratum
Re: Makondo - Shqiperi - 2004

E pashe edhe une lajmin mbi kete fshat edhe sinqerisht qe me beri shume pershtypje, por une akoma nuk jam e qarte se perse ketyre njerezve nuk iu lejohet te kene varreze.

Megjithate po ta mendosh qe kur vdes dikush duhet te besh nja 300 km rruge bashke me kufomen e aq me teper kur je brenda atdheut tend te krijohet pershtypja se je duke jetuar ne nje situate surrealiste shume te larget e te frikshme, pothuajse nje imagjinate.

por mesa duket keta te shkrete duhet te mbledhin leke e te blejne toke per varre.

paskan qene njerez fatkeq edhe pas-vdekjen e paskan fatkeqe.

:book:

miri klosit

Primus registratum

toka ne te cilen jane vendosur maloket e ardhur aty i takon manastirit te shen ilias-it!
prandaj dhe nga banoret e zones quhej si toke-vakefi dhe askush nuk e cenonte pervec te derguarve te <posacem> te zotit berisha nga malet e dibres qe permende! banoret nuk jane ksenofob por kerkojne qe toka ti ngelet manastirit ashtu sic i takon!

babi

Primus registratum

Epo edhe nje zgjidhje duhet te jepet per keta njerez - sepse OK qe banoret sarandiote e respektojne kete toke, por ata edhe mund te krijojne pak vend per disa shqiptare te tjere dhe kjo nuk do kundershtohej as nga Shen Iljazi vete.

Te jesh njerezor e te jetosh ne paqe me te tjeret eshte detyra jone.

Ti Napoleon mendon se eshte mire keshtu - qe te vdesi dikush e ta ngarkosh ne krahe e ta cosh andej nga kane ardhur?

:confused:

miri klosit

Primus registratum

une nuk e di nga jeni juve por po te jap nje shembull:
nqs ju dhe familja juaj keni nje cope toke per ta punuar qe te nxirrni buken e gojes dhe leni menjane dhe nje cope tjeter te tere ju banoret e kesaj zone per tja kushtuar kishes per nevojat e saj,per te kryer ritet e saj kishtare per te festuar panairet kishtare dmth nga varferia jote ja kushton kete toke kishes, dhe vlen dikush nga ana e dheut dhe ta pushton e te thote: kete do ta marr une per kullotat e mija,per delet e mija per kasollet e mija,pas pak per gjithe farefisin tim, ju si do te ndiheshit?
e po ta them une sic flasin tiransat per maloket qe u pushtuan tiranen keshtu dhe banoret e zones ketu i quajne keta maloket e dibres apo ku ta di une nga,hajduta te tokes tyre dhe aq me keq te vakefit te tyre!
po ju dhemb zemra juve kaq per ta merrni ne tirane pse te bejne kaq rruge te larget e lodhen kot!!!

RecurrentDream

Forumium praecox

Napolon, ti ke shume te drejte. Por, sic shkruaja ne fillim te temes, ky "fshat" u legalizua nga shteti ne vitin 1996. Dua te di, vendasit, qe ja kishin dedikuar token kishes, u ankuan kunder vendimit qe legalizonte fshatin?

Sepse, akti i legalizimit do te thote, qe ligjerisht dhe publikisht u pranua qe kjo toke dikur dedikuar kishes, tani u kalon te ardhurve apo jo?

miri klosit

Primus registratum

Napolon, ti ke shume te drejte. Por, sic shkruaja ne fillim te temes, ky "fshat" u legalizua nga shteti ne vitin 1996. Dua te di, vendasit, qe ja kishin dedikuar token kishes, u ankuan kunder vendimit qe legalizonte fshatin?

Sepse, akti i legalizimit do te thote, qe ligjerisht dhe publikisht u pranua qe kjo toke dikur dedikuar kishes, tani u kalon te ardhurve apo jo?
kush ju tha juve se u legalizua!? pse u zgjua nje dite berisha dhe me ate koken e tij te trashe tha se do te na kolonizoje token tone,ky quhet legalizim?
per ne te zones ata kurre nuk kane per tu legalizuar dhe sa me shpejte ta kuptojne aq me mire per ta!
u kemi bere te ditur qe ne ditet e para qe ketu qe erdhen ose do te largohen vete ose do ti largojme ne! kete e dine shume mire!
per ne eshte dhimbje e madhe shpirterore qe aty ku ne zhvillonim ceremonite tona kishtare, sot jane kasolle me dele dhe bajga dhe ne krahe flene keta njerez qe lahen 1 here ne vit!
toka vakef eshte gjynah i madh te preket e te vidhet por bejne sikur nuk kuptojne!
berisha beri cberi kishte arsyet e vete te poshtra per kete zone te krishtere kufitare,por nuk do ti kaloje!