lutficoka1/cikël poezishë

lutficoka1

Primus registratum
Rinia Jone

Te rinjё,por punёtorё.
Tё mbani mendjen te mёsimi,
Me liber e laps ne dore.

Shkollёn fort ta doni,
Lexoni libra shumё
Lexoni Naim,Mjede e Fisht,
Deri vonё mos fleni gjumё.

Trima ju mlindi nёna,
Nё djep ju ka mёkuar.
Tё gjithё zemёr trima,
Nё Shqipёri tё adhuruar.

Tё keni guxim e trimeri,
Tё keni sedёr e krenari.
Se pa bazё e fuqi,
Pa libёr e laps
Dituria s’tё vjen pas.

Meditim mergimtari.

Kёrkuam kuptimin,
Nё valёt e mёrgimit.
Nuk gjetёm shpёtimin,
Zog vuajtje e mjerimit.!

Mos ngrini kulla nё erё!….
Aty apo kёtu mё mire?!..
Askund o tё mjere,….
Jeta pa liri s’ka vlerё.

Populli pёr liri nuk ngopet,
As nё xhami ,as nё kishё.
Ёshtё vigjilent kurdoherё,
Me syrin lart e syrin pishё.

Nё se toka nuk punohet,
Mbushet plot me ferra.
Mbetet e shkretё,
S’e gjen pranvera.

Kur truri nuk mёsohet,
Mbetet ne errёsirё.
E kethehet shpejt,
S’i tokё e shkretё.Truri do pasuruar,
Duhet zhvilluar.
O rini e dashur!..
Je shume e ҫmuar,
Gjithёnje e mё mirё,
Duhet mёsuar.

E mbushni kokёn,
Me libra e lapsa.
Sikur dhe tokёn,
Me farё e kazma.

Gjuha e shkolla,
Tё lidhur me punёn.
Tё hapin horizont,
Tё hapin rrugёn.

Shkolla ёshtё drita,
E tё hapin sytё.
Ndaj mёsoni ju,
Natёn e ditё.

Mos merrni kulturё tjetёr,
Ёshtё mjaftё e jona.
Ndryshe kёngё e balada,
Do kёthehen nё bopmba.
 
Top