Lidhje e 2 PC ne nje lan,eshte e mundur?

Sineri

Forumium praecox
Re: Lidhje e 2 PC ne nje lan,eshte e mundur?

Ka disa ditë që e bëra lidhjen me dy kompjuterë por nuk po më funksionon. Kam bërë të gjitha provat që m'i ka dhënë ai i servisit edhe po ashtu metoda e Xhaxhi Elit dhe disa të tjera në një forum tjetër por kot fare. S'e kam të qartë pse ndodh kjo? Lidhja është krejt në rregull. Te të dytë thotë: Local Area Network is now connected. Ia jap ato IP apo Subnet Mask sipas instruksioneve dhe e aktivizoj lejimin e internetit në kompjuterin tjetër por praopë nuk funksionon interneti në kompjuterin e dytë.
A ka ndokush ide se ku po gabohet????

aspahiual

Primus registratum

Pak a shume kam pasur dikur te njejtin problem...shiko beji njeher disable firewall-it nqs e ke

el_che

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Siner Naresi:
[qb] Ka disa ditë që e bëra lidhjen me dy kompjuterë por nuk po më funksionon. Kam bërë të gjitha provat që m'i ka dhënë ai i servisit edhe po ashtu metoda e Xhaxhi Elit dhe disa të tjera në një forum tjetër por kot fare. S'e kam të qartë pse ndodh kjo? Lidhja është krejt në rregull. Te të dytë thotë: Local Area Network is now connected. Ia jap ato IP apo Subnet Mask sipas instruksioneve dhe e aktivizoj lejimin e internetit në kompjuterin tjetër por praopë nuk funksionon interneti në kompjuterin e dytë.
A ka ndokush ide se ku po gabohet???? [/qb]
po defaultgateway e ke vendos? duhet te vendosesh IP te pc. ku eshte lidhur modemi.

po preferred dns server e ke vendos? duhet te vendosesh IP te ISP qe ke bere lidhjen,
shiko keto, e do te punojne, nqse ke ndjekur edhe keshillat e Elianit

Sineri

Forumium praecox

Po, ashtu si më ka thënë Xhaxhi Eli e kam përdorur Default Gataway si IP-ja por kot. Edhe prefered DNS server. Këto të fundit vetëm ai i servisit më ka thënë t'i ndërroj kurse të tjerat (IP, Subnetmask etj.) t'i lë automatic. Dhe prapë kot. Ju thashë se i kam provuar të gjitha. Gjithashtu nuk kam kurrfarë firewall-i. E habitshme, apo jo? Do të jetë interesante si do të përfundojë kjo histori.

Sineri

Forumium praecox

Dhe, asi, kush qenka Eliani??? /pf/images/graemlins/blush.gif
Ku ka postuar ai? Ndoshta nuk u ngatërrua me Xhaxhi Elin, ë?

Sineri

Forumium praecox

Më fal për injorancën time por ç'është kjo WinRoute dhe mendon ti se më ndihmon për problemin tim? Ma jep një faqe zyrtare ose të besueshme për WinRoute se shikova në google por... E më pas për të tjerat kujdesem vetë. /pf/images/graemlins/laugh.gif

aspahiual

Primus registratum

Kete punen e winroute se kapa une...c'hyn winroute ketu?
Shokut Nares me duket nuk i duhet firewall apo e kam gabim? :rolleyes:

xhaxhi_eli

Primus registratum

[qb] Po, ashtu si më ka thënë Xhaxhi Eli e kam përdorur Default Gataway si IP-ja por kot. Edhe prefered DNS server. Këto të fundit vetëm ai i servisit më ka thënë t'i ndërroj kurse të tjerat (IP, Subnetmask etj.) t'i lë automatic. Dhe prapë kot. Ju thashë se i kam provuar të gjitha. Gjithashtu nuk kam kurrfarë firewall-i. E habitshme, apo jo? Do të jetë interesante si do të përfundojë kjo histori. [/qb]
Atehere, ose s'jam i qarte une, ose ti ke shkruajtur dicka gabim.

Thua: kam përdorur Default Gataway si IP-ja

Cila IP? Ne rastin tend, ne PC ke dy. Nje locale (qe e zgjedh vete) dhe ate qe te jep ISP (per lidhjen me internet)

Une te thashe. Tek PC qe do perdoret si router, Default Gateway dhe IP duhet te jene te njejte, biles te dhashe dhe nje shifer (qe ti mund ta perdoresh, sic ta thashe une) 192.168.0.1 subnetmask eshte gjithmone ajo 255.255.255.0

Tek PC-te e tjere, Default gateway duhet te jete po 192.168.0.1, kurse IP te variojne psh: 192.168.0.2 e keshtu me rradhe per sa PC ke.

Po ti ilustroj me screenshot
PC qe lidhet direkt me internet
1LAN.JPG

Pc qe lidhet nepermjet nje PC tjeter me internet
2LAN.JPG

kto i rregullon tek Properties te skedes LAN, TCP/IP

IP local (192.168.0.1) mos te ngaterrohet me IP internet (80.120.120.1) (shembull banal /pf/images/graemlins/smile.gif )

el_che

Primus registratum

Fillimisht postuar nga XHaXHi_ELi:
[qb]
[qb] Po, ashtu si më ka thënë Xhaxhi Eli e kam përdorur Default Gataway si IP-ja por kot. Edhe prefered DNS server. Këto të fundit vetëm ai i servisit më ka thënë t'i ndërroj kurse të tjerat (IP, Subnetmask etj.) t'i lë automatic. Dhe prapë kot. Ju thashë se i kam provuar të gjitha. Gjithashtu nuk kam kurrfarë firewall-i. E habitshme, apo jo? Do të jetë interesante si do të përfundojë kjo histori. [/qb]
Atehere, ose s'jam i qarte une, ose ti ke shkruajtur dicka gabim.

Thua: kam përdorur Default Gataway si IP-ja

Cila IP? Ne rastin tend, ne PC ke dy. Nje locale (qe e zgjedh vete) dhe ate qe te jep ISP (per lidhjen me internet)

Une te thashe. Tek PC qe do perdoret si router, Default Gateway dhe IP duhet te jene te njejte, biles te dhashe dhe nje shifer (qe ti mund ta perdoresh, sic ta thashe une) 192.168.0.1 subnetmask eshte gjithmone ajo 255.255.255.0

Tek PC-te e tjere, Default gateway duhet te jete po 192.168.0.1, kurse IP te variojne psh: 192.168.0.2 e keshtu me rradhe per sa PC ke.

Po ti ilustroj me screenshot
PC qe lidhet direkt me internet
1LAN.JPG

Pc qe lidhet nepermjet nje PC tjeter me internet
2LAN.JPG

kto i rregullon tek Properties te skedes LAN, TCP/IP

IP local (192.168.0.1) mos te ngaterrohet me IP internet (80.120.120.1) (shembull banal /pf/images/graemlins/smile.gif ) [/qb]
me shqip se kaq, nuk ka ....

Sineri

Forumium praecox

Më shqip s'ka ku shkon.
Por më herët e kam theksuar se internetin e kam të lidhur vetëm me modem. Pra pa router. E ajo default getaway përdoret për shkak të routerit. Unë kam provuar disa metoda të cilat më janë ofruar këtu në forume. Prandaj e lashë këtë punë.
Të falënderoj shumë Xhaxhi Eli për ilustrimet. Por ishte e mjaftueshme me shkrim.
Me të mira!

el_che

Primus registratum

sa lek me jep, ta bej une ate punen :rockband: :rockband: :wave:

xhaxhi_eli

Primus registratum

Pse ngaterrohesh?
Routeri ne rastin me lart eshte PC ku eshte modemi i instaluar. Dhe ai sherben si router. Prandaj dhe Local IP e atij PC dhe Default gateway jane e njejta IP (krejt logjike)

Nqs ti sdo me u marre me te, ok pune tjeter, po mos thuaj qe nuk behet. Kam arrit te lidh 2 PC me OS Millenium (OS me skandaloz i Microsoft), pra per tu bere BEHET /pf/images/graemlins/smile.gif

Sineri

Forumium praecox

Ju falënderoj për mundin dhe kohën që harxhuat me mua. Edhe për shakatë tuaja. /pf/images/graemlins/smile.gif
Xhexhi Eli, Linuksisti ynë i dashur, /pf/images/graemlins/smile.gif unë e rregullova me Wizard pasi u konsultova me një person në një forum tjetër. Thjesht ia dhashë një IP dhe Subnet Mask nga kompjuteri i parë kurse tek i dyti IP automatike. Por kjo nuk bëhej tek ashtu pa Wizard.
Kështu që, më në fund, pak pa u dorëzuar unë, /pf/images/graemlins/smile.gif e zgjodha problemin. Edhe pse që më parë e kam theksuar se nuk është diçka urgjente. Më mjaftonte interneti në kompjuterin e parë por pasi e bleva LAN-in e dytë me gjithë kabllon desha të shkoj deri në fund.
Ju falënderoj edhe një herë dhe përqafime nga unë, posaçërisht për Xhaxhi Elin. /pf/images/graemlins/smile.gif
P. S. Eli, pashë se ka dalë Linux Mandrake 10.0. A do të ma preferosh ta instaloj në kompjuterin e vjetër të provoj diçka të re? /pf/images/graemlins/smile.gif

xhaxhi_eli

Primus registratum

Varet sa i vjeter eshte PC qe do instalosh Mandrake 10. /pf/images/graemlins/smile.gif

Dicka rreth Wizard dhe manual /pf/images/graemlins/smile.gif
Te jesh i bindur qe dicka qe behet me Wizard, behet manualisht, dhe arrin te njejtin rezultat. Diferenca eshte se ne rastin e Wizard, i be per qejf te vet sistemi operativ, kurse ne rastin e dyte, i shef vete te gjithe variables qe ndryshon. /pf/images/graemlins/smile.gif

Nqs ja ke dale me Wizard, duhet me te terheq i cike veshin /pf/images/graemlins/tongue.gif se do ja kishe dale dhe me manual pa asnje problem

Sineri

Forumium praecox

Of of veshi. /pf/images/graemlins/tongue.gif
Pajtohem me ty por aty ishin disa gjëra të tjera. Emri i kompjuterit pastaj Workgroup...
Kompjuteri i vjetër ka këtë konfiguracion: Pentium III Celeron 1 GHz, RAM 512 MB, HDD 20 GB, Kartela grafike ATI 8 MB...
Pra...

xhaxhi_eli

Primus registratum

Hmmm, per te qene i sigurte hyji me 9.0 /pf/images/graemlins/smile.gif te Mandrake

wtf

Primus registratum

Për të qenë i sigurtë futi Mandrake 10.1 (të fundit që ka dalë, e gjen në ndonjë revistë po nuk pate lidhje të shpejtë), por mos zgjidh KDE se është pak i rëndë meqë ke skedë video pak të vjetër, zgjidh ndonje "X-Window Manager" më të lehtë si psh, XFCE, ose WindowMaker (ose ose GNOME, vetëm jo shqip këtë të fundit /pf/images/graemlins/wink.gif )
Kompjuteri nuk qenka dhe aq i vjetër,ram paske goxha, futi dhe nja 500-700 MB swap, dhe do jesh i qetë. Plus nëse serveri X i Mandrake të njeh siç duhet skedën video ATI, dmth si "accelerated", do kesh më pak probleme me programet e ndryshme.
Unë kam instaluar Debian në një PIII 450 Mhz, 330 MB SDRAM, Riva 32 MB dhe ecën me GNOME 2.8 për bukuri!

PS.Xhaxhi Eli, pse o s'ka Mandrake 9, që ka KDE psh akoma më të hershme, dmth akoma më të "rëndë" sesa ç'mund ta ketë 10.1 ??? Shpresoj mos ta kem kuptuar unë saktë këshillën tënde.

Sineri

Forumium praecox

Ju faleminderit, miq. Do të bej diç. Ju postoj veprimet e mia të mëtejme.

xhaxhi_eli

Primus registratum

Se kam pa fare 10.1

KDE eshte goxha i thjeshte dhe i perafert me Windows, dhe ky ishte qellim i nje versioni me te ulet.
/pf/images/graemlins/smile.gif