Librat qe jane nje "MUST"

Eugidia

Primus registratum
Re: Librat qe jane nje "MUST"

Mendoj se librat qe jane nje must, te tere i kemi lexuar, po te kemi mbaruar gjimnazin dhe po te kemi lexuar dhe studiuar librat qe na ka keshilluar letersia.
Mendoj se ketu duhet dhene ndonje ide origjinale.
Paulo Coelho mendoj se eshte nje autor shume terheqes: filozofik dhe modern. "Alkimisti", "Djalli dhe Zonjusha Prym", "Njembedhjete Minuta" dhe libri i tij qe une pelqej me shume "Zahiri", jane nje must. Jane libra qe te bejne te mendosh. "Zahiri" eshte nje liber qe flet per dashurine, ne nje kendveshtrim te ri. Aty gjen te verteta te cilat te tere i ndiejme dhe shume pak dine ti shprehim. Flet per dashurine e burrit per gruan e tij. Per nje dashuri qe jo te tere do donim ta jetonim. Nuk eshte nga ato dashurite e kufizuara qe ne te tere njohim. Eshte nje dashuri e lire, nje ZAHIR.
Shpresoj ta lexoni dhe te me kujtoni.

Najeli

Primus registratum

Walden - Thoreau

Nicholas and Alexandra - Robert K. Massey

Tregimet dhe Poezite e Edgar Allan Poe

bebi

Primus registratum

ehe, po Gibran, ku e le?

apo se permende se s'deshte me m'a kujtu me e prit at kopjen speciale /pf/images/graemlins/tipsy.gif

I love Khahil Gibran, by the way...

Najeli

Primus registratum

Blu ne fakt "Profeti" eshte MUST per shume.

Lufta dhe Paqja, do shtoja

^^MIA^^

Forumium maestatis

Dostojevski "Krim dhe Ndeshkim"
Milan Kundera " Identiteti"
Suzana Tamaro "Thuaj zemres PO"
"Nje mije e nje net"
...............

dimir

Forumium praecox

Ej! kisha harruar kur kisha lexuar nje liber te tere, ndoshta para dy vjetesh, ndersa tani nis nje dhe me pas harrohem duke lexuar artikuj te ndryshem ne internet. Me ka pelqyer gjithmon filozofia:
Dhe ne kohen kur i lexoja pasi e mbaroja librin thoja: si ja bejne njerezit qe nuk e kane lexuar kete liber.
Per mua MUST: Niçe, Remark, Marks & Poper (per ata qe duan te kuptojne filozofine e ekonomise) Kadare e Agolli dhe sa me shume te mundni.
Leximi eshte pasqyra jone e dites..!

mone

Primus registratum

Unë e dua shumë librin,por për asnjërin nuk mund të them se më ka ndryshuar jetën,por prej secilit libër kam mësuar nga diçka.Unë nuk e di se si i klasifikoni librat të dorës së parë dhe të dorës së dytë.P.sh cilin libër te Garsia Markezit do ta veçonit apo të Borhesit. (A ekziston fjala "MUST" në shqip?!)

bebi

Primus registratum

shtoj :

Hunda (novele) - Gogol
Portreti - Gogol
Gorgias - Plato
Murgesha dhe Paradoksi i aktorit - Diderot

TEO

Primus registratum

Persa i perket MUST, per farafolesin kemi fjalen "Domosdoshmeri".

Nje liber qe do rekomandoja une per te gjithe shqiptaret eshte libri i Edwin Jacques - Shqiptaret 'Historia e popullit shqiptar nga lashtesia deri ne ditet e sotme'.

ledioni

Primus registratum

Te pakten nje here ne jete duhet lexuar nje liber i Oscar Wilde.
Portreti i Dorian Greit-Oscar Wilde
Mjeshtri dhe Margarita-Mihail Bulgakov
Krim dhe Ndeshkim-Dostojevski
11 minuta-Paulo Coelho
etj....

Odea

Primus registratum

Don Kishoti - Servantes
Dubliners - James Joyce
Odisea - Plato
The Plague - Albert Camus
Te gjitha tregimet e Alexander Dumas dhe te vellezerve Grimm, si dhe per me teper, te gjithe romanet e Remarque duhen se sben me u lexu se eshte menyra me e bukur per te zbuluar identitetin e vertete te qenies njerezore.

Per mendimin tim libri qe te gjithe duhet te lexojne eshte Don Kishoti, libri qe ka lene me shume mbresa tek une.

M

Mortal

Guest

Uf, shume e veshtire kjo teme. Me pak do e permbledh:

-I huaj- Kamy
-Krim dhe ndeshkim dhe Vellezrit Kamarazov- Dostojevski
Per keta me siper me siper nuk gjej fjale ti pershkruaj. Kamyja dhe Dostojevski jane "mentoret" e mi.

-Princi- N. Makiaveli
-Harku i Triumfit, Oblesku i Zi dhe Asgje e re nga fronti i perendimit- Remark
-Omerta- Mario Puzo
-Poema dhe Kenge- Robert Burns
-Great Expectations (nuk e di sakte ne Shqip- Charles Dickens
-Rubairat e Omar Khayyam
-Ujera Pranverore- Turgenjev
-The Rule of Four - Ian Caldwell dhe Dustin Thomason
-The Vampire Chronicles- Ann Rice
-Absalom, Absalom!- William Faulkner
-Portreti i nje gruaje- Henry James
-Shpirtra te vdekur- Nikolai Gogol
-Xha Gorio (i preferuar shume)- Balzak
-Gjyqi- Kafka
-Anna Karenina(e kam lexuar per dy dite)- Tolstoi
-Their Eyes Were Watching God- Zora Neale Hurston
-Te mjeret- V. Hygo

Me ardhka shume inat sepse kaq mbaj mend per momentin.

Diddy19

Su@mi

Ai i Kafkes, ne shqip quhet "Proçesi"

Sa per temen:

Novelat e Zvajkut
David Koperfild- Dickens
Ditari i Anna Frankut
Aventurat e Tom Sojerit, Hakelberri Finit
Beni ecen vete
1 mije e nje net
Kozeta
Tregime te moçme shqiptare-Kuteli
(Kto te fundit per femije)
T'gjithe librat e Remarkut
Krim e ndeshkim -Dostoevskij
Poezite e Nerudes
Ditari e Dorjan Gray-Wilde
Makbethi, Hamleti, Romeo dhe Zhulieta-Shakespeare
Kohet e fundit librat e Michael Moore (Psh Stupid white men) s'bajne keq.

PARANOID

Forumium praecox

Un megjithese nuk lexoj shume, po kohet e fundit kam filluar te perpiqem te lexoj me shume. Bravo per mua. Nga librat qe nuk jan permend ketu do thoja 1984 i Orwellit, qe eshte me shume i njohur ne Shqiperi per novelen Ferma e kafsheve. pse? 1984 eshte liber qe eshte dhe do jete gjithmone aktual pasi parashikon sesi shoqeria dhe njerezit mund te kthehen ne qenie automatike pa ndjenja dhe llogjike kur sistemi ndalon te mendimin e lire. Plus qe per ne qe kemi degjuar historite e komunizmit eshte interesante te shofesh sesi Orwelli pershkruan organet e shtetit ne Oceania(Anglia) dhe metodat qe perdorin per te mbajtur njerezit e shtypur. Big Brother si simbol eshte permendur ke ky libri meqe ra llafi.
Jashte teme tani, Vintage kam pas lexu dhe un nja 2 libra te Michael Moore, dikur kane qene per te qesh, po tani me duken pak si kot, me shume per zbavitje sesa gje tjeter. Ky me duket shume ekstremist me mendime.

eniad

Forumium maestatis

Po jo mo cun, e ke gabim, askush s'e njeh si "Ferma e kafsheve" ne Shqiperi; ata qe e njohin Oruellin, e dine qe jane dy libra te ndryshem. Kushedi ke ke pyetur.