Kuzhine franceze ne Tirane

abs

nuk e di...
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

/pf/images/graemlins/lol.gif e le leshatanin pa hanger re /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

Musolini

Primus registratum
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

Kuzhina popullore eshte pjese e kultures ore i mjere prandaj ti je ne - , une do ha gjetiu.
 

MLK

Primus registratum
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

Pra pushtimit turk, gjithe shqiptaret shqepeshin me mish derri /pf/images/graemlins/laugh.gif Tani nje pjese e madhe edhe kur pret mishin e derrit me nje thike spranojne me ta prekin ushqimin e prere me te /pf/images/graemlins/angel.gif ben pjese edhe kjo te kultura shqiptare? /pf/images/graemlins/wink.gif
Njeriu mundohet te trashegoje ate qe eshte pozitive nga kultura e tij e te ler menjane negativen /pf/images/graemlins/wink.gif
Te hashe apo te shijosh specialitete te kuzhinave te tjera nuk ka lidhje me mungesen e kultures po me finesen e qellzes dhe te shijeve qe ke.
 

pinkparadise

Forumium maestatis
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

ça na çan trapin ai
booooooooooooooooooo nuk haka pyka qafsha te gjith ...
duhet me honger te gjith me nji kusi e me pi çaj ter diten e dites qe te jesh shqiptar /pf/images/graemlins/lol.gif
se kujton ai se ata e qajne kushinen shqiptare /pf/images/graemlins/lol.gif

hej zot i modh ku flasin ca qe sdin me i lidh 2 fjal te qelbta /pf/images/graemlins/lol.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

He pinko, e kupto tani si kan qen çunat e baces aty /pf/images/graemlins/laugh.gif ne ça kom heq me i civilizu, se ne ne disjo kur shkojshim porositshin çaj mali /pf/images/graemlins/laugh.gif se e kishin tradite /pf/images/graemlins/lol.gif
 
E

eneida

Guest
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Duhet te kesh shume kohe pa shku ne restorant ti Zog,

[/ QUOTE ]

pa tu mburr e pa te rrejt, po te them qe ha çdo dite. per me teper kete teme e kemi disskutuar gjate me miq te ndryshem, bile pati edhe nje bisede interesante ne televizionin francez pikerisht mbi kete teme.

kur duan te HANE (te mbushin barkun mnjll) vete francezet mbushin restorantet e huaja. pastaj restorantet me kuzhine franceze (kuzhine tipike franceze NUK KA) numerohen me gishta.

ps; kuzhina tipike franceze eshte buke e djath me nje gote vere.

[/ QUOTE ]

Nuk eshte guzhina franceze buke e djathe e nje gote vere dhe nje berete ne koke. Kjo eshte thjesht simbolike per Francen,me vjen keq qe e thua s'ka guzhine franceze sepse te pakten vetem une kam plot libra guzhine franceze duke mos qene ndonje amvise e mire ne shtepi /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif.
Por, por, por, kam pershtypjen se kam filluar te te njoh pak dhe e di pse ti kundershton (e ke per hobby) /pf/images/graemlins/devil.gif /pf/images/graemlins/devil.gif

[/ QUOTE ]

ti perpara se ligjeron duhet te kuptosh se çfare quaj une guzhine franceze, italiane, kineze, etj, e çfare quan ti.
librat e guzhines francezet i shpiken ngaqe tradita popullore e guzhines si dhe shume gjerave te tjera (kenges, valles, etj) humbi.

po te shkosh tek nje famile shqiptare ajo ta ben nje byrek shpejt e shpejt, tek nje iatalin ose kinez po ashtu, ndersa tek francezet po te ndodhesh per vizite ha nutella, ashtu i ushqejne edhe kalamajte.

francezi vete, ha ne restorant (ne pushim te punes, siç ha edhe une) si dhe femijet hane ne kantinen e shkolles. ne darke sajohen duke ngroh gjera te gatshme ose porosisin piza ne telefon.

asnjeri nuk di me te gatuaje. ka humb tradita. bile shefi me i mire i kuzhines aktualisht eshte nje i ri nga bankladeshi, siç lexova ne nje gazete. si dhe guzhina qe gatuhet nga shefat franceze ka rien a voir me ate qe gatuhej ose gatuhet ne shtepite franceze.

kete desha te thoja, e nuk kundershtova njeri, aq me teper qe edhe mlk kete ka ne mendje per guzhinen franceze, ai e konsideron si art.

por harron qe arti eshte edhe inutile (bile kjo e ben te madh).

ndersa kuzhina jo dhe aq.
 
S

samantha vitiello

Guest
Re: Kuzhine franceze ne Tirane

zog, se pari njeriu nuk shkon ne restorant per tu ngop, po per kenaqesine e qellzes pasi e ngrena eshte detyrim per shtresen qe nuk ka te haje e kenaqesi e moment i privilegjuar per ata qe kane mundesine ta shijojne.
Perpara se te flasesh per diçka, do te ishte mire te dokumentoheshe apo te lexoje, pasi shefat me te medhenj te kuzhines ne bote, jane francez, apo te dale nga shkolla e gastronomise franceze.
Pa folur per gastronomine franceze qe eshte e njohur boterisht, çdo rajon i Frances ka specialitete te ndryshme te cilat jane karakteristike te vendit ku gatuhen.
 

gangsterja

Primus registratum
Po ju shkruaj nje recete embelsire qe eshte shume e thjeshte per tu bere dhe shume e shijshme.Quhet Tarte Tattin,
Perberesit;
Per nje tepsi embelsire me d.25cm duhen;
1kg molle,
150gr gjalpe,
1 te verdhe veze,
200gr miell,
125gr sheqer puder,
2luge leng limoni
pak kripe e hollle......

Ne fillim ziejme brumin duke perzier miellin me100gr gjalpe(i prere ne copa te vogla),25gr sheqer,te verdhen e vezes,5luge uje e pak kripe,beni brumin dhe e lini te pushoje per30min.ne nje vend te fresket..Nderkohe qeroni mollet,ndajeni ne kater pjese dhe i hidhni lengun e lomonit,lereni pak(kush nuk pelqen limonin,mund edhe te mos ia hedhi).
Ne tepsi hidhni gjalpin e shkrire dhe sheqerin,futeni per disa sek.ne furre sa te marre ngjyre karameli,pastaj hidhni siper mollet.Futeni tepsine ne furre dhe piqeni per gati 10min.Pastaj nxirreni nga furra,nderkohe beni nje pete me trashesi3mm dhe vijeni siper tepsise,duke pasur kujdes qe anash ti mbuloni mire te gjitha mollet.Futeni perseri ne furre per 20min.me 250grad.Fikeni furrren dhe lereni taven ne furre per 10min,lereni te ftohet.ktheni embelsiren ne nje pjate embelsirash dhe ju befte mire.
 
Top