Re: Kuzhine franceze ne Tirane
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Duhet te kesh shume kohe pa shku ne restorant ti Zog,
[/ QUOTE ]
pa tu mburr e pa te rrejt, po te them qe ha çdo dite. per me teper kete teme e kemi disskutuar gjate me miq te ndryshem, bile pati edhe nje bisede interesante ne televizionin francez pikerisht mbi kete teme.
kur duan te HANE (te mbushin barkun mnjll) vete francezet mbushin restorantet e huaja. pastaj restorantet me kuzhine franceze (kuzhine tipike franceze NUK KA) numerohen me gishta.
ps; kuzhina tipike franceze eshte buke e djath me nje gote vere.
[/ QUOTE ]
Nuk eshte guzhina franceze buke e djathe e nje gote vere dhe nje berete ne koke. Kjo eshte thjesht simbolike per Francen,me vjen keq qe e thua s'ka guzhine franceze sepse te pakten vetem une kam plot libra guzhine franceze duke mos qene ndonje amvise e mire ne shtepi /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif.
Por, por, por, kam pershtypjen se kam filluar te te njoh pak dhe e di pse ti kundershton (e ke per hobby) /pf/images/graemlins/devil.gif /pf/images/graemlins/devil.gif
[/ QUOTE ]
ti perpara se ligjeron duhet te kuptosh se çfare quaj une guzhine franceze, italiane, kineze, etj, e çfare quan ti.
librat e guzhines francezet i shpiken ngaqe tradita popullore e guzhines si dhe shume gjerave te tjera (kenges, valles, etj) humbi.
po te shkosh tek nje famile shqiptare ajo ta ben nje byrek shpejt e shpejt, tek nje iatalin ose kinez po ashtu, ndersa tek francezet po te ndodhesh per vizite ha nutella, ashtu i ushqejne edhe kalamajte.
francezi vete, ha ne restorant (ne pushim te punes, siç ha edhe une) si dhe femijet hane ne kantinen e shkolles. ne darke sajohen duke ngroh gjera te gatshme ose porosisin piza ne telefon.
asnjeri nuk di me te gatuaje. ka humb tradita. bile shefi me i mire i kuzhines aktualisht eshte nje i ri nga bankladeshi, siç lexova ne nje gazete. si dhe guzhina qe gatuhet nga shefat franceze ka rien a voir me ate qe gatuhej ose gatuhet ne shtepite franceze.
kete desha te thoja, e nuk kundershtova njeri, aq me teper qe edhe mlk kete ka ne mendje per guzhinen franceze, ai e konsideron si art.
por harron qe arti eshte edhe inutile (bile kjo e ben te madh).
ndersa kuzhina jo dhe aq.