Kultura e punes.

@d@

Primus registratum
Kultura e punes.

A jane ndergjegjsuar shqiptaret? Kete pyetje e bej ne aspektin e punes.
Jam ne shqiperi ne nje firm te huaj. Shefat jane te huaj kurse te tjeret shqiptar. Erdha me mendimin qe do gjeja nje ambjent pune te mirefillit(biles ne fillim kisha shume frik qe sdo e perballoja dot, shpesh mendoja,qe s'do isha e afte :cry: )
Gjate kesaj kohe shikoj qe shumica ben sikur punon dhe perdorin pa kriter mjetet qe ju jan vene ne dispozicion... (printer, tel, orari jo i rregullt, kafet e gjata ,gjithcka)
Ajo qe eshte shqetsuse (por qe sikur ka filluar te me pelqej disi /pf/images/graemlins/laugh.gif :smash: ) eshte se une s'bej gje.Duhet te isha shume e zene, por jam gjith kohen online /pf/images/graemlins/frown.gif . Kjo sjellje,eshte pasoj e nje kulture te trasheguar, kur dikur punoni qorrat e hani horrat, apo jemi ne shqipot shume te zgjuar dhe i bejm punet shpejt e sakt? a eshte e mundur nje ndergjegjsim i punonjesit?
Ju shqetson kjo gje? Apo e shikoj vetem une si nje problem?

sa inat me vjen qe disa sakrifikoj gjithe fuqin fizike, intelektuale, kurse disa qejf o qejf /pf/images/graemlins/frown.gif
Ps.e thash me ne fund se plasa... /pf/images/graemlins/laugh.gif

epremte

Primus registratum
Re: Kultura e punes.

oj neve na ler rehat se kemi pune /pf/images/graemlins/smile.gif
oj kjo, do muhabet ore e pa ore

@d@

Primus registratum

mos ma ve re , se nga lodhja e kam /pf/images/graemlins/wink.gif

Albert Zylyftari

Primus registratum

Spjegohe kete gje pak me mire. C'fare bene ajo firme e huaj aty ne Shqiperi? Mbjell domate? ,Punon per kryqin e kuq?, Nxjerr viza per shqiptaret?...
Se te huajt e kane gjithmone nje qellim qe vijne ne Shqiperi.
Sa per shqiptaret su thoj dot qe jane dembel se kane punuar nje jete te tere si kafshe per nje cope buke.

@d@

Primus registratum

Yllis, ti po flet per qorrat kurse une e kam me horrat.
Kjo firma nuk eshte per asnje nga ato qe thua ti biles ata jan momentalish ne marjen e nje vendimi nese ja vlejne te investojne me ne shqiperi a jo.
Kjo firma eshte ketu per zbullime,inevestime, perpunime ( me shume sthem se me kapin pastaj /pf/images/graemlins/laugh.gif ) Ka shume gjera qe keta te huajt nuk na i kuptojne dot ne . Vetem nje pronar shqiptar i di hilet e tjetrit. Investime te tera kan shkuar dem per paaftesi.
Edhe ne shqiptaret qe thua ti punojme edhe na bie bretku vetem kur jemi jashte. Hec e pyet ndonjeri ne rrug nese do lante pjatat per te mbijetuar? heheh Te tere kryemistra dhe avokate duan te behen

abs

nuk e di...

Neveee...Nje i huaj qe ka punuar pak vite ne shqiperi, shkruan :

Projekte Der Kultur anpassen ist das WICHTIGSTE.

Mit der richtigen Art und Motivation arbeiten die Albaner bis zum umfallen!!!

Man braucht die richtige menschliche Art und gutes Fachwissen um Albaner zu Überzeugen. Mann muss ihnen ein Vorbild sein! Glaube ich. Ehrlich, offen, EIN MANN ein WORT! Sonst hat man keine Chance. Man kann das nur machen wenn man die Albaner spürt (die Kultur gewisse Masse kennt, und sie mag), und wissen wie sie motiviert!! Man muss Mensch bleiben und mit dem guten Beispiel vorangehen. Man kann nicht im Restaurant sitzen und denken sie arbeiten

Man muss die Albaner beim Respekt "packen"!
Man muss einen guten Humor haben.
Man braucht die richtigen Mitarbeiter(Übersetzer).

Ndoshta te ndihmojne kto fjale sadopak.

Suksese. /pf/images/graemlins/smile.gif

PS: Personalisht e imagjinoj se eshte e veshtire, por jo e pamundur...

----------------------

Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg!

ardita

Primus registratum

ej na e perktheni pak ca eshte shkruar aty se nuk mar vesh shume gjermanisht po isha e interesuar me e dit cfare eshte shkruajtur.

alinos

Forumium maestatis

hey prisni nje here,
se me duket se po i beni gjygjin gjithe shqiptareve. :shrug:

Neveee ti zemer duhet te jesh e fresket me te huajt ne Shqiperi, por te keshilloj te presesh dhe pak dhe te shohesh se shume prej tyre e shesin shume, po bejne pak. Pastaj eshte kollaj te kritikosh vendasit dhe ti trajtosh si njerez te botes se trete.
E di ti qe pritshmeria e te huajve eshte zero ose pothuaj zero? Dhe kur vine me ate qendrim, shqiptaret e kuptojne dhe sillen ne te njejten menyre.
Ceshtja eshte shume komplekse ne fakt dhe mund te analizojne plot raste parazitesh qe kane ardhur ne Shqiperi te zene dashnore te rinj/reja e te fitojne rreshta ne CV ne vende te "veshtira", si edhe ata qe kane ardhur per te punuar e per te jetuar ne kete vend duke i dhene nje shans shqiptareve.
Po ashtu ka shqiptare qe dredhin zinxhiret nen udheheqjen e nje bosi/shefeje te huaj te paafte, si edhe nga ata qe punojne dhjete ore ne dite.

Qe peshku qelbet nga koka, mendoj se mund te aplikohet ne rastet e shume kompanive te huaja ketu, sidomos per ato project-based se bizneset private te shfrytezojne si kapitaliste te shekullit te 19. Pyesni punetoret e fabrikave italiane te kepuceve, ose punonjesit e AMC, sa per te bere dy shembuj midis shumeve...

Guest

Fillimisht postuar nga abstract:
[qb] Projekte Der Kultur anpassen ist das WICHTIGSTE.

Mit der richtigen Art und Motivation arbeiten die Albaner bis zum umfallen!!!

Man braucht die richtige menschliche Art und gutes Fachwissen um Albaner zu Überzeugen. Mann muss ihnen ein Vorbild sein! Glaube ich. Ehrlich, offen, EIN MANN ein WORT! Sonst hat man keine Chance. Man kann das nur machen wenn man die Albaner spürt (die Kultur gewisse Masse kennt, und sie mag), und wissen wie sie motiviert!! Man muss Mensch bleiben und mit dem guten Beispiel vorangehen. Man kann nicht im Restaurant sitzen und denken sie arbeiten

Man muss die Albaner beim Respekt "packen"!
Man muss einen guten Humor haben.
Man braucht die richtigen Mitarbeiter(Übersetzer).
[/qb]
Projekt: Projektet duhen pershtatur Kultures,kjo eshte me e rendesishmja..

Me Artin dhe Motivacionin e duhur,shqiptaret punojne,deri ne piken e fundit..
Duhet Art i nevojshem njerezor,si dhe njohuri te mira profesionale,per te bindur shqiptaret..
Duhet t´ju jemi shembull..besoj!
Te drejte,te hapur..NJE FJALE,NJE BESE..
Ndryshe,s´ka njeri shance..
Mund ta beje kete,vetem ai qe i njeh Shqiptaret,
(kulturen e tyre mundesisht,ti admiroje ata)si dhe ti motivoje..
Njeriu duhet te mbetet,Njeri dhe te ece me shembuj te mire,perpara..
Nuk mund te rrish ulur ne nje restorant,e te mendosh,je duke punuar..

Duhet te fitosh,respektin e Shqiptareve..
Duhet te kesh,nje Humor te mire..
Duhet te kesh gjithashtu,beshkepunetoret e duhur..(perkthyes etj)..

:wave:

regele

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Neveee:
[qb] A jane ndergjegjsuar shqiptaret? Kete pyetje e bej ne aspektin e punes.
Jam ne shqiperi ne nje firm te huaj. Shefat jane te huaj kurse te tjeret shqiptar. Erdha me mendimin qe do gjeja nje ambjent pune te mirefillit(biles ne fillim kisha shume frik qe sdo e perballoja dot, shpesh mendoja,qe s'do isha e afte :cry: )
Gjate kesaj kohe shikoj qe shumica ben sikur punon dhe perdorin pa kriter mjetet qe ju jan vene ne dispozicion... (printer, tel, orari jo i rregullt, kafet e gjata ,gjithcka)
Ajo qe eshte shqetsuse (por qe sikur ka filluar te me pelqej disi /pf/images/graemlins/laugh.gif :smash: ) eshte se une s'bej gje.Duhet te isha shume e zene, por jam gjith kohen online /pf/images/graemlins/frown.gif . Kjo sjellje,eshte pasoj e nje kulture te trasheguar, kur dikur punoni qorrat e hani horrat, apo jemi ne shqipot shume te zgjuar dhe i bejm punet shpejt e sakt? a eshte e mundur nje ndergjegjsim i punonjesit?

sa inat me vjen qe disa sakrifikoj gjithe fuqin fizike, intelektuale, kurse disa qejf o qejf /pf/images/graemlins/frown.gif
Ps.e thash me ne fund se plasa... /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Neveee, te kuptoj shume te drejte, pasi perpara disa kohesh kam qene dhe une ne poziten tende! Ne fillim me frike, pastaj kur pashe se ma cfare qorrash e horrash kisha te beja fillova te beja dhe une si ata! Nese ky eshte pretendimi qe ke ndaj vetes, do te filosh do te kenaqesh me poziten qe ke, madje do te shikosh qe do te filloje te te shijoje jeta, por mos harro se do te jesh ne nje nivel shume te ulet, dhe qe shkollen dhe enderrat e tua nuk kane qene te tilla!

Kur isha student mbaj mend se bera nje studim makroekonomik te Malajzise si nja nga tigrat e Azise dhe mbaj mend qe kryeministri malajzes dergonte fuqishem studente ne Japoni dhe nuk i merrte menjehere mbrapsht ne vendin e tyre! U gjente pune per nje periudhe dyvjecare qe keta te ambientoheshin dhe te merrnin kulturen e punes japoneze dhe pasandaj i merrte ne Malajzi dhe u jepte poste drejtuese!

eniad

Forumium maestatis

[qb]
Edhe ne shqiptaret qe thua ti punojme edhe na bie bretku vetem kur jemi jashte. Hec e pyet ndonjeri ne rrug nese do lante pjatat per te mbijetuar? heheh Te tere kryemistra dhe avokate duan te behen [/qb]
Ej, me fal te shoh njecike une nese e kam kuptuar mire. Ne shqiptaret nuk e kemi kulturen e punes, te huajt qe vijne ketu e kane me shumice, por pastaj e humbin, sepse ne nuk e kemi. Is it this what you meant Neveeee? HMMMMMMMM :confused: :rolleyes:

Se pari, te uroj per temen e hapur. Ke kapur nje pike qe une doja ta perfshija ne temen qe hapa para shume pak diteve tek diapazoni "Roli dhe kontributi i te huajve", edhe pse ideja ime ishte per dicka shume me te gjere e jo vetem kulturen e punes. However, very interesting idea :thumbsup:
But, here we are. Poor foreigners who come here and see Albanians staying idly and without doing anything the whole day, and, as the perfect sample of the human species, they immediately lose what they have. Se pari, ata qe vijne ketu me mendjen per te punuar, vazhdojne te ruajne menyren e tyre te te berit te gjerave duke ia imponuar nje gje te tille edhe stafit shqiptar (per fat te mire, njoh disa te tille). Megjithate, une nuk e di se ku dhe sa ke punuar ti me te huajt, por, nga eksperienca ime e deritanishme (still working with them), vetem pak prej tyre vertet e dine se cfare duhet te bejne, jane te afte per ta bere dhe nuk i bejne bisht punes. Nje pjese shume te mire te veprimtarise e mban mbi shpatulla stafi shqiptar, duke dhene idete (pa u shperblyer per to), duke ndenjur me orare te sterzgjatura, me premtimin qe do t'i marrin dite pushim, por qe rralle mund te jene te tilla per shkak te vales se punes qe te huajt nuk e perballojne dot pa ata.
Keta te huajt punetore qe thua ti, vijne ketu, marrin nje rroge mujore perrallore, kane privilegje te ndryshme nga ato qe i "akordohen" stafit shqiptar, nuk paguajne asnje lloj takse, luajne me letra neper kompjuterat e tyre, bejne lesh e li projektin apo projektet ne fushen ku punojne dhe kur deshtojne (kryesisht per shkak te paaftesise se tyre), thone se ne Shqiperi nuk mund te behen gjerat. :smash:
Mund te duket sikur une kam mllef ndaj tyre, por nuk eshte e vertete. Mua do te me interesonte qe t'i ngrija ne qiell duke qene se punoj me ta dhe marr rrogen po nga ata, por ajo qe eshte e vertete eshte e vertete. :wave:

arun

Primus registratum

o lali ik nga shqiperia dhe hajde ketej nga italia ,dhe mos u mer me qorrat dhe me horrat se te dy te njejtes kategori i perkasin

edhe dicka tjeter lali per ty

kultura e punes eshte e lidhur ngushte edhe me kulturen e rroges .....e di ti lali se ne shqiperi rroga mesatare eshte 150 euro , dhe cmimet i ke si ne greqi dhe itali

po thellohu o lali thellohu :wink:

Ky nuk me duket shembull i mire per te ilustruar mos disiplinen ne pune te shqiptareve. Kjo situata qe ke pershkruar mund te ndodhte dhe faktikisht ndodh ne cdo vend te botes. Eshte ceshtje strukturimi, managimi dhe e cilesise se managereve ne radhe te pare dhe jam duke shkuar me hamendje(meqense ti se ke permendur) natyra e punes qe ke. Ne US zyrat e korporates jane famoze per dembelllekun e tyre ndresa ata qe jane ne teren punojne dyfishin. Kjo eshte burokracia e zyres, s'eshte ndonje dukuri e lindur apo e mjeshteruar nga shqiptaret.

zog

Primus registratum

tek firmat e medhaja perendimore punohet siç e tha dhe nelka, neper zyra, njesoj si ne shqiperi.

zakonisht puna KETU eshte shume e paket e s'kerkon njohuri pothuaj fare ta realizosh. keto vende jane te synuar nga shumica e te rinjve te diplomuar ose jo.

ndersa ne ndermarrjet e vogla e te mesme, punohet rende.

mirepo ku eshte ndryshimi ?

siç e dini edhe korporatat e medhaja ne perendim mund, nje dite te bukur me diell, te falimentojne. ato shemben ne kete moment si me qene prej rere. e pra keta punetaret qe kane talle trapin gjate gjithe kesaj kohe (keta jane te paret qe shkurtohen), gjenden pa pune.

e u behet shume e veshtire te rigjejne pune te njejte, ngaqe tashme jane me te vjeter, me te konsumuar e mbi te gjitha, e thame, ata s'dine te bejne gje te madhe.

ndersa ne ndermarrjet ku te del fryma, njeriu merr NJE ZANAT, e ky e afteson ne ate lloj shkalle, qe ai gjen pune lehtesisht gjithmone, pamvaresisht fuqise se dobet ose administrimit te keq te ndermarrjes ku punon.

keta punetore qe rropaten nje dite prej dite dalin te pavarur, e fitojne leke shume, bile punesojne te tjere.

ata pra ngjiten ne rang social. paraja i kthen ne borgjeze te rinj e femijt e tyre ne borgjeze te ardhshem.

shtoj qe ky konkluzioni fundit eshte dhe EPERSIA e kapitalizmit ndaj shoqerise "pa klasa" ne te cilen gjendej shqiperia prej 50 vjeteve, socializmit, ku punetori ngelet perjetesisht punetor, bile prej brezash te tere, sado e madhe te jete sakrifica (puna) e tij.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Nuk duhet te fusni te gjithe shqiptaret ne te njejtin nivel kulturor per sa i perket kultures se punes.Shumica e shqiptareve sidomos ata qe banonin neper qytete (qe un do ti quaja fshatare pa toke) e kane humbur durimin te punojne.Fakti e tregon qe shqiptaret rrine gjithe diten neper kafe duke u marr me llafe boshe.Edhe ata mijra shqiptare qe ndodhen ne burgje neper evrope i perkasin ketij grupimi njerzish.Njerez qe pelqejne leke te pista ne rruge shume te shkurter.Por me e keqa eshte se edhe studentet qe mbarojne jashte shqiperise kerkojne te kthehen dhe te punojne neper zyra.Duhet kuptuar qe shqiperia ka nevoje per prodhim, s'ka nevoje per burocraci.Ajo shkolla qe bejme ne ketej s'vle fare atje, se shqiperise i duhen zdrukthtare, blegtore, traktoriste,mjeke, ushtare,minator,ustallare... e atje nuk nevojiten gazetare, fotografe, avocate e zanate te tjere qe hane ne kurriz te popullit.
Gjeja qe duhet bere eshte te rritet vlera e punes se vertete,te kontrollohen mafiozet e huaj qe vijne per te pastruar lekun ne shqiperi, te nxiten aksioneret shqiptaresa me shume nga shteti.

@d@

Primus registratum

Secili flet sipas experiences se vete edhe nevee tek ajo e saja u mbeshtet kur foli. Une s'perjashtoj asnje nga ato qe keni thene ju.
S'ka pyll pa derra as ne shqiperi e as ne austri.Per mua eshte hera e pare qe punoj ne shqiperi. Duke pare qe vendet e punes ketu zihen me tapi edhe mundesit per te abuzuar jane ndoshta edhe me te medha. Kontrata ime mbaron kete jave. Do shkoj perseri atje ku kam qene edhe sdo di si ti pergjigjem pyetjes cfare bere atje ? si tu duk ambjenti? etj.... Ndoshta me humor do i them mesova te pi kafe.. /pf/images/graemlins/laugh.gif :shrug: Ndoshta kafja qe mesova te pi ketu do me dali prej hundesh atje...
:book:

Trista

Primus registratum

Pse s'do genjesh fare ti Nevee? /pf/images/graemlins/tongue.gif Ju thuaj qe mua mi plasen te gjitha punet, dhe ATA shkonin per kafe /pf/images/graemlins/laugh.gif Ne Shqiperi s'ka kulture pune, sepse nuk ja dine vleren lekut. Prandaj punojne shqiptaret kur jane emigrante se ju mblidhet prapanica, ka karta orari qe edhe minuten te mungosh te mbahet leku ne check, qe edhe kur je i semure shkon dhe lengon ne pune, sepse vjen fundi i muajit dhe duhet paguar qiraja, sigurimi i makines, karburanti, korrenti, taxa e rruges, e shume gjera te tjera...Pra kultura e punes ketej jashte eshte e lidhur me kulturen e korrektesise.

Trista

Primus registratum

Fillimisht postuar nga arun:
[qb]

o lali ik nga shqiperia dhe hajde ketej nga italia ,dhe mos u mer me qorrat dhe me horrat se te dy te njejtes kategori i perkasin

edhe dicka tjeter lali per ty

kultura e punes eshte e lidhur ngushte edhe me kulturen e rroges .....e di ti lali se ne shqiperi rroga mesatare eshte 150 euro , dhe cmimet i ke si ne greqi dhe itali

po thellohu o lali thellohu :wink: [/qb]
O laliiii, o laliiiiiiiiiii po kulturen e rroges s'do vije te ta mesoje italiani, gjermani apo amerikani ty. Ate e vendos shteti jot. Pse ne Greqi e Itali apo ne Amerike ju del vendit prapanica shqiptareve duke punuar me 7 $ ora (paga minimale), duke futur nga 80 ore ne jave neper pizza? :smash:

H

harap

Guest

Kjo i mungo shume shqiptarit.Ai Nuk shef te punoj por shef se si fiton lek pronari