Re: Ksenofobia Italiane Dhe Shqiptaret ! ! !
Tema ketu keka zgjat e sterzgjat...(kshu bahet qimja tra)
E dime ç'mendim kane italianet per shqiptaret (se mos kane mendim me te mire anglezet per italianet e emigruar ne vendin e tyre?Asht histori e njoftun kjo prej shekujsh...)Se nuk erdhen ne Itali ne emigracion intelektuale te nderum po jane shumica te rinj,te rritur ne kushte mizerje,shumica te pashkollum,te nisur me teper per aventure sesa per nevoja ekonomike (jo te gjithe kuptohet),te cilet iu gezuan lirise se gjetur duke menduse kjo ishte nje menyre per tu çliru ndaj çdo lloj kornizash,kufijsh apo limitesh qe dikur i dukeshin se i merrnin frymen.
Sipas mendimit tim italianet s'kane aspak faj qe kane akoma rezerva (per mos me thane ma teper) ndaj shqiptareve;do i kisha edhe une ndaj njerezve dembele,hajdute,kriminele,trafikante,injorante e aq ma teper nese ato me vrasin vellain apo babain,me prish qetesine apo me sulmon pasurine, sic jane shume shume shqiptare ne Itali(jane shqiptare,sic mund te jene turq,greke,marokene etj etj). Bahet fjale per raste te shkeputuna nga njeni tjetri,per individe te veçante po qe duke pase te perbashket kombesine e tyne perban "problemin shqiptar".Jeta e italianeve asht shume e komplese dhe me probleme te tjera saqe s'do rrine ato te mendojne arsyet qe qendrojne mbas te tilla sjelljeve,shume te ngjashme njena me tjetren.Pak a shume kete lloj racizmi kane edhe italianet e veriut ndaj atyne te jugut,kshuqe s'kena si ta marrim si çeshtje personale.
Ketu pastaj hyn problemi i mediave qe duke dashe te baje sensacion e te terheqe vemendjen jep interpretime te ndryshme dhe i lejon vetes te kritikoje disa situata qe ne fakt ajo i injoron si fenomene shoqerore.Nje grua shtepiake italiane,pa aftesi per te arsyetu vete ,degjon lajmet,i diskuton me komshijen,kjo e fundit i tregon nje rast te ngjashem qe i ka ndodhe shoqes se tezes se vet me disa shqiptare, kshuqe gruaja e pare behet raciste ndaj shqiptareve ne menyre siperfaqesore.Se nga ana tjeter ka plot raste te shqiptareve qe punojne e jane njerez te nderuar neper komunat ku jetojne,per ca qe kane arrite shume ne jete,apo per gjyshin tim qe asht laureu ne vitet '20 ne Padova nderkohe qe analfabetizmi ne Itali arrinte shifra marramendese,po keto s' jane gjana per tu permende,jane gjana pozitive qe s'ngrejne peshe sepse s'bajne sensacion,sepse ndoshta jane ma se normale.
Problemi sipas mendimit tem qendron ne faktin se raste te veçanta te incidenteve qe kane si personazhe kryesore shqiptare trajtohen gjithmone ne kuadrin e nje problemi te vetem,atij te emigracionit.Se perdite degjohen raste te made-in Italy per nana italiane qe vrasin foshnjat e sapolindur,per femije qe vrasin prinder,per njerez qe mashtrojne njeni tjetrin po ne cdo rast eshte nje problem i ndryshem,pa lidhje me tjetrin te ngjashem me te dhe si rrjedhoje nuk perben problem ne kompleks.
Une per vete si studente s kam pase probleme diskriminimi racor dhe me sa di une (se kam edhe plot njerez qe jetojne ne Itali prej vitesh ) nuk asht se kane diskriminu ndonjehere shqiptarin punetor,te sjellshem,bujar ,qe shef punen e vet madje di shume raste qe italianet i kane ba shqiptaret miq te familjes se tyne (per te mos permende raste te martesave mes italianeve e shqiptareve ).Rastet sipas mendimit tem duhen trajtu nji nga nji e s duhen pergjithsu.E di qe edhe ne vendin ku jetoj une nuk i kane qejf shume shqiptaret po nga ana tjeter (ndoshta do dukem edhe egoiste po jam mesu edhe e kam pranu faktin sepse nuk eshte se kane edhe shume faj) s'me intereson shume qe ca njerez qe s'i njof e s me njofin me tregojne me gisht si shqiptare po parapelqej (ndoshta se kshu me leverdis) vlersimi qe shfaqin ndaj meje apo shoqeve e shokeve te mij shqiptare shoket e mij italiane,ato qe na njofin ma mire e qe japin nje mendim ma pozitiv.
Rasti i Vareses asht thjesht "la goccia che ha fatto traboccare il vaso"...