Re: Kosova me tjeter flamur????
Nje komb ka simbole unike, z. Rugova!
Erl Murati
Propozimi i presidentit te Kosoves, Ibrahim Rugova per nje himn dhe flamur vetem per Kosoven, ndryshe nga himni dhe flamuri kombetar, ka shkaktuar reagimin e nje pjese te opinionit dhe politikes shqiptare. Ish-ministra te Jashtem dhe deputete te Kuvendit theksuan dje per "KJ" se nje komb duhet te kete simbole te perbashketa. Dhe ne rastin konkret ashtu sic ka ndodhur nder shekuj, Shqiperia dhe Kosova duhet te perdorin te njejtat simbole.
Rugova deklaroi ne kremtimet e festes se 28 nentorit ne Prishtine, se himni i ardhshem i Kosoves pritet te jete nje pershtatje e kenges se kompozuar ne fillimin e shekullit te kaluar me titull "Kur kara kushtrimi n'Kosove". Po keshtu flamuri i Kosoves do te jete me fushe te bardhe, me shqiponje te zeze ku do te shtohet edhe simboli i Dardanise.
Tritan Shehu, PDr
Mua me duket se eshte akoma heret per te nxjerre konkluzione definitive. Mendoj se rruga e Kosoves eshte drejt pavaresise, kjo do te varet nga institucionet dhe perfaqesuesit politike ne Kosove, sepse ata duhet te tregojne realisht qe kane zhvillim perendimor dhe ne kete menyre do te sigurojne rrugen drejt pavaresise. Konkluzionet definitive do vijne dalengadale dhe rruga e Kosoves eshte e percaktuar, nuk mund te thuhet se kur do te jete momenti per pavaresine, sepse do kohe dhe eshte shpejt per te thene ide te qarta per kete ceshtje. Une jam i sigurt se Kosova do te kontribuoje per stabilitetin e rajonit dhe integrimin euroatlantik. Per deklaraten e Rugoves, mendoj se gjera kaq te imta jane te parakohshme, sepse asnje nuk e di se si do marrin ngjarjet pas pak kohesh. Mendoj se percaktimi i simboleve dhe cdo gje tjeter i takon kosovareve. Por, megjithate eshte ende heret dhe ky eshte problem qe do te diskutohet ne nje moment te dyte.
Paskal Milo, PSD
Per mendimin tim nje komb ka simbloe unike, te cilat rrjedhin nga rrenjet dhe historia e perbashket. Organizimet politike, apo shteterore te te njejtit komb, sic e ka treguar dhe historia nuk duhet qe te cojne ne diferencime te simboleve kombetare, mund te kete nuanca qe te deshmojne organizimet e ndryshme shteterore te nje kombi, por jo simbole te ndryshme. Besoj se ideja e zotit Rugova me propozimet qe ka shfaqur kerkon te shmange akuzen tashme te vjeter te krijimit te te ashtuquajtures "Shqiperi e Madhe" duke reflektuar edhe ne simbole idene tashme te konsoliduar per nje Kosove te pavarur dhe te dallueshme nga shteti aktual shqiptar.
Petro Koci, PS
Une mendoj se per kete, duhet te vendosin autoritetet e Kosoves, Presidenti i Kosoves dhe partia e tij dhe kjo duhet te zgjidhet me konsensus. Pra, nese ka ceshtje qe kerkojne konsensus te gjere ne Kosove eshte pikerisht kjo gje, te diskutohet mbi propozimet e zotit Rugova. Politika e partive qe jane ketij kufirit, une gjykoj se nuk duhet te perzihet ne keto ceshtje.
Gramoz Pashko, PAD
Une quaj normale qe cdo njeri te kete opinionet e tij, por mendoj se propozimi i Presidentit Rugova nuk perfaqeson opinionin e Kosoves dhe nuk eshte ne perputhje me rrymen e zhvillimeve shqiptare. Nuk ka kuptim qe ne, nje komb te kemi dy flamure, dy simbole, dy himne, sepse kete gje e ka treguar dhe historia. Pra une mendimet e Rugoves i respektoj, por i quaj se nuk jane te drejta.
Shpetim Rroqi, PBK
Kosova i ka simbolet e saj njesoj si Shqiperia dhe nuk e kuptoj pse duhet hapur nje diskutim i tille. Keto jane ceshtje delikate dhe prej shekujsh Kosova ka himin dhe simbolin e saj qe jane ato qe ka perdorur dhe Shqiperia, por gjithsesi une nuk e di kontekstin ne te cilin e ka bere kete propozim zoti Rugova.
Eqerem Spahia, PLL
Dihet qe Partia Levizja e Legalitetit ka ndjesi te theksuara te ceshtjes kombetare dhe ajo kerkon nepermjet respektimit te konventave nderkombetare bashkimin e ketyre trojeve ne nje shtet te vetem. Por, perderisa Kosova eshte sot nen monitorimin e organizmave nd-_mebtare dhe ne nje proces progresiv ne drejtim te pavaresise, eshte nromale qe cdo shtet te kete simbolet e tij dhe ne duhet te jemi koherent edhe me zhvillimet rajonale dhe nderkombetare. Ne jemi ne procese integrale rajonale dhe europiane qe sigurisht kane ndikimet e veta ne kete iniciative te presidentit Rugova.